Rezultati popisa u Novom Sadu

Кад год критикујете свој народ у негативном маниру, да то "нема нигде, само код нас", "срамота ме народа од којег потичем" и слично не доприносите никако конструктивној критици, већ прибегавате генерализацији заснованој на заблудама о вашем друштву.

Особу која своје негативно мишљење константно фокусира на сопствени народ и културу, можемо описати као некога ко има "културални песимизам" или "културални дефетизам". Ово се односи на став према сопственој култури који истиче њен недостатак или слабости у односу на друге културе.

Особа може бити под утицајем "стереотипа" или "предрасуда" које су усвојене из друштвеног окружења или медија. Можемо рећи да је ова особа склона "генерализацији" када се претпоставља да су негативне ситуације или карактеристике присутне само у њиховој култури или нацији, док се игноришу слични проблеми у другим земљама. Овде нема ни трага конструктивне критике, која је неопходна за раст и развој друштва, већ на негативно усмеравање које не нуди решења или алтернативне перспективе. Н. К.
 

Back
Top