Rezultati popisa stanovništva u Crnoj Gori iz 2023. godine

Ne lupetaj.
Amerikanac označava državljanstvo, ne nacionalnost, isto kao i Australijanac.
To je kao kad se crnci iz Afrike izjašnjavaju kao Francuzi jer imaju njihovo državljanstvo... :mazi:
kad si toliko genijalan ajde odgovori zašto oni crnci koji su african-american ne mogu da dokuče tu tvoju genijalnu logiku kada je reč o nacioinalnosti nego su samo neodređeno african-american

kad si toliko genijalan ajde odgovori zašto oni crnci koji su african-american ne mogu da dokuče tu tvoju genijalnu logiku kada je reč o nacioinalnosti nego su samo neodređeno african-american
Pa zato se i zovu afro-amerikanci.
Preci im došli iz neke vukojebine u Africi, ni sami ne znaju odakle, nisu ni
beli, pa da mogu da kažu da su Amerikanci, nego ispadoše ni tamo, ni ovamo...

Нисам прије стигао да видим у односу на шта ти се односи недоумица па сада пронађох ту слику.

img_20241015_211719-jpg.1626311

То је неко у Екселу сам у направљеној табели погрешно рачунао па претварао у проценте.

Почео је са 633.168 хиљада и одбио стране држављане којих по овој рачуници има 89.510 (14.14 %) те добио број 543.658

Од броја Срба је одбио све те стране држављане и умањио га, а број Црногораца оставио да је исти.

На оним табелама за које сам линк поставио је...
Монстат: Држављанство
Црне Горе - 90.73 %
Црне Горе и стране државе - 1.71 %
Стране државе - 7.52 %
Црне Горе и стране државе + Стране државе + Без држављанства и без одговора - 1.71 % + 7.52 % + 0.04 % = 9.27 % - 58.694
633.168 - 58.694 = 574.474
Од овога броја је требао да рачуна једнако за све, ал` је њему одговарало да од 208.309 Срба одбије његових 89.510 који нису држављани и добије 148.800.
Некако је нагурао још неких 5 % више страних држављана од Монстата, па му је остало мање домицилних држављана и по томе рачунао.
Ma jasno je da je glupost montenegrinska, nego me je interesovalo porijeklo brojeva. Očito se ne poklapa sa zvaničnim ciframa.

Нисам прије стигао да видим у односу на шта ти се односи недоумица па сада пронађох ту слику.

img_20241015_211719-jpg.1626311

То је неко у Екселу сам у направљеној табели погрешно рачунао па претварао у проценте.

Почео је са 633.168 хиљада и одбио стране држављане којих по овој рачуници има 89.510 (14.14 %) те добио број 543.658

Од броја Срба је одбио све те стране држављане и умањио га, а број Црногораца оставио да је исти.

На оним табелама за које сам линк поставио је...
Монстат: Држављанство
Црне Горе - 90.73 %
Црне Горе и стране државе - 1.71 %
Стране државе - 7.52 %
Црне Горе и стране државе + Стране државе + Без држављанства и без одговора - 1.71 % + 7.52 % + 0.04 % = 9.27 % - 58.694
633.168 - 58.694 = 574.474
Од овога броја је требао да рачуна једнако за све, ал` је њему одговарало да од 208.309 Срба одбије његових 89.510 који нису држављани и добије 148.800.
Некако је нагурао још неких 5 % више страних држављана од Монстата, па му је остало мање домицилних држављана и по томе рачунао.
Plus je na popisu računata statistika za 623 000 ljudi, a ne 633 000

Pretpostavimo da je to zato što se u engleskom koristi ista reč (nationality) i za državljanstvo i za nacionalnost i narodnost.

Pa u principu nacije su veštačka konstrukcija kako god da okreneš zamisli da nekome ko se izjašnjava kao recimo Amerikanac jer se tako oseća ali je recimo italijanskog porekla neki italijanski desničari stalno spočitavaju ti si Italijan vrati se korenima izdajniče i sl.budalaštine koje vi radikali decenijama koristite
Amerika je Novi svet. Vase debilne teze kako Spanac-Argentinac nije isto, iako oba naroda pricaju spanski ,automatski treba da znaci i da Srbin i Crnogorac nije isto, jedino mogu da stoje ako su ti Crnogorci geolocirani u nekoj tundri u Rusiji. Posto Srbiju i Crnu Goru deli granicni prelaz Jabuka a ne 6000 kilometara, onda je sasvim jasno kog je porekla pravoslavno stanovnistvo u Crnoj Gori.

Amerika je Novi svet. Vase debilne teze kako Spanac-Argentinac nije isto, iako oba naroda pricaju spanski ,automatski treba da znaci i da Srbin i Crnogorac nije isto, jedino mogu da stoje ako su ti Crnogorci geolocirani u nekoj tundri u Rusiji. Posto Srbiju i Crnu Goru deli granicni prelaz Jabuka a ne 6000 kilometara, onda je sasvim jasno kog je porekla pravoslavno stanovnistvo u Crnoj Gori.
Većina Argentinaca su Italijani.

Kakve to veze ima? Srbi migranti iz Krajine/BiH/Kosovo su dosli da zive i rade u CG i sad oni prave znacajan % Srba u CG, dakle necrnogorci.
Najmanji problem. Uradimo kao Rusi i Ukrajinci razmenu svi za sve. Vi nama prebačite to nekoliko hiljada što imate, mi vama sa sve mašnom doturimo ovo par miliona Crnogoraca u Srbiji. Pa se onda popisujte koliko vam volja.
Čuj ono bi htelo sa 150 i kusur antisrpskih Crnogoraca da formira zasebnu naciju.

Након величанствених литија кроз које смо имали и буђење српског корпуса у Црној Гори, у наредном периоду, посебно у двије године 2021-23. године од стране оних који знају играти ову игру, појачана је антисрпска кампања праћена бројним облицима притисака, уз једно распамећивања и слуђивања српског корпуса са више страна. И једна политичка индтрументализација гдје имамо епилог да је ипак "пожељније" изјаснити се Црногорцем него Србином. Све то је допринијело осипању српског корпуса у Црној Гори у задњих пар година. Да је попис одржан 2021.године број Срба би био близу броју гопворника српског језика, у распону 38-41%.

Број националних Црногораца је разумљиво у опадању, црногорска нација је нација у покушају, самим тим и флуидног карактера, имамо један број који ће се на једном попису изјаснити Црногорцуима, на слиједећем Србима, Муслиманима, Бошњацима или како већ околности одреде.

Иако имамо те негативне политичке утицаје на стање у српском корпусу, имаћемо их и у наредним временима, не постоји шанса да би број Срба у Црној Гори могао имати неповољна кретања. Они који су у Црној Гори поред свих притисака, сејања мржње, дискриминације, распамећивања и слуђивања, остали Србима, те ништа не може поколебати у привржености српству.

На другој страни како буде сплашњавала тренутно снажна индоктринација (сјетимо се само хајке око фарсе о Сребреници) кроз коју се припадност српском корпусу намеће као нешто непожељно, имаћемо раст српског корпуса и опадање броја националних Црногораца, потомци оних заробљених у хипокризији и стрепњом због националног изјашњавања ће се разумљиво враћати свом изворишту. Не брзо, имаћемо константно дјеловање непријатеља српског корпуса, покушаје распамећивања и слуђивања нације, биће то спор али и неизбјежан процес.

Vlast ne bi dozvolila?

Zašto bi ijedna vlast to dozvolila? Šta će ljudi koji ne žive tu u popisu?
Па пописујеш држављане.
Ја сам држављанка још једне државе и уредно ме уписују, ако се одазовем попису, плус добијам позив за гласање на републичким изборима али не локалним.

По објављивању резултата пописа већ је кренула антисрпска кампања по србомрзилачким порталима (DFC za CdM: Rezultati Popisa se zloupotrebljavaju u političke svrhe, manipuliše sa narativom o ugroženosti srpskog jezika) о наводним покушајима злоупотребе резултата пописа.

Која је сврха пописа ако неће бити основом и код планирања развоја земље али и код дефинисања чланова устава или закона? По ком основу Хрвати који чине 0,97% популације Црне Горе и хрватски језик могу имати супремацију над говорницима српскохрватског којим говори три пута бројнија популација? По ком основу црногорски може имати предност над српским који је матерњи кудикамо бројнијој популацији? Зашто је проблем измјенити тај члан
ustav.jpeg

да су службени језици у Црној Гори српски и црногорски а у службеној употреби босански (или бошњачки), албански и српскохрватски (или додати и руски)? Све у складу са резултатима пописа. Само мало здравог разума и воље и тако је лако то уредити.

Па пописујеш држављане.
Ја сам држављанка још једне државе и уредно ме уписују, ако се одазовем попису, плус добијам позив за гласање на републичким изборима али не локалним.

Ja ne znam uopšte o čemu ti govoriš. Države mogu da org. takozvano Istraživanje o državljanstvu. To je i Srbija uradila nedavno. To nema nikakve veze sa popisom i ti se rezultati ne ubrajaju u popis.

По објављивању резултата пописа већ је кренула антисрпска кампања по србомрзилачким порталима (DFC za CdM: Rezultati Popisa se zloupotrebljavaju u političke svrhe, manipuliše sa narativom o ugroženosti srpskog jezika) о наводним покушајима злоупотребе резултата пописа.

Која је сврха пописа ако неће бити основом и код планирања развоја земље али и код дефинисања чланова устава или закона? По ком основу Хрвати који чине 0,97% популације Црне Горе и хрватски језик могу имати супремацију над говорницима српскохрватског којим говори три пута бројнија популација? По ком основу црногорски може имати предност над српским који је матерњи кудикамо бројнијој популацији? Зашто је проблем измјенити тај члан
Pogledajte prilog 1626545
да су службени језици у Црној Гори српски и црногорски а у службеној употреби босански (или бошњачки), албански и српскохрватски (или додати и руски)? Све у складу са резултатима пописа. Само мало здравог разума и воље и тако је лако то уредити.

Zato što je za izmenu tog člana potrebno da glasa dve trećine svih poslanika u parlamentu, a potom i da se na referendumu o zome pozitivno izjasni i tri petine svih birača upisanih u birački spisak. A to je oko 325.500 građana koji moraju izaći na referendum i glasati ZA, iliti prag od 60% svih birača Crne Gore.

Zato što je za izmenu tog člana potrebno da glasa dve trećine svih poslanika u parlamentu, a potom i da se na referendumu o zome pozitivno izjasni i tri petine svih birača upisanih u birački spisak. A to je oko 325.500 građana koji moraju izaći na referendum i glasati ZA, iliti prag od 60% svih birača Crne Gore.
Мало ми је глупо (ово "мало" је еуфемизам) постојање тако строгих критеријума и бесмислено високог прага којим би се дала потврда измјени и таквим питањима као што је службени језик или језици у службеној употреби. Но добро, ако је тако, зашто се барем у парламенту (да ће 60% популације изаћи на референдум па још сви гласати ЗА је реално немогућа мисија) не покаже мрва разума и воље и да потврда измјени тог члана чиме би се уважио и српски корпус и српски језик и струка и историја?
Разумијем да су разлози и србофобија која је постала све неизљечивијом болести у једном дијелу популације и подвлађивање, слугерањство западним амбасадама, али истрајавањем на таквој суманутој антисрпској оријентацији чине највећу штету себи.

Joj, bre, Sofija, opet nisi razumela

Ja ne znam uopšte o čemu ti govoriš. Države mogu da org. takozvano Istraživanje o državljanstvu. To je i Srbija uradila nedavno. To nema nikakve veze sa popisom i ti se rezultati ne ubrajaju u popis.
Čekaj, je l' ti malo nas ovde zekiš ili šta?

Hajde da se vratimo na početak ove priče.
Guslar iznosi tezu da je broj Crnogoraca umanjen zbog popisivanja ljudi sa dvojnim državljnstvom i navodi cifru od 60.000 (10%) koji su u tome učestvovali. A kad se navodno izostave ti ljudi, dolazi se do famozne cifre od 50% Crnogoraca i 20% Srba.
Nakon toga mu neko postavlja podatak da ljudi sa dvojnim državljanstvom ima svega 1,2 (ili 1,6) %, ne sećam se precizno, i na taj podatak ja iznosim stav da sam znala da je malo ljudi sa dvojnim državljanstvom jer ta kombinatorika ne ide u prilog vlasti u CG koju većinski drže Montenegrini.
Ti meni pišeš koja bi to vlast dozvolila i šta će na popisu oni koji ne žive tu?
A ja ti na to odgovaram da popis popisuje državljane, a ne samo one koji žive tu i dajem ti svoj primer kao dvojnog državljanina.
I ti sad odjednom izmišljaš kategoriju ''istraživanje o državljanstvu''.
Pobogu, je l' umeš ti da priznaš da nešto nekad nisi razumeo, da si pogrešio, ili odmah ideš u dokazivanje kako neko drugi nikad ne razume tebe širokomislećeg?
Stvarno bi moao da poradiš na toj svojoj mani jer ti tu osobinu mnogi forumaši zameraju.
Čim nisi u pravu, menjaš temu.
Nećemo tako.

Back