• Dragi prijatelji, kreiran je nov forum "Socijalna zastita" na kome ce se pricati o svim pitanjima vezanim za ovu aktuelnu temu u drustvu

Rezultati konkursa za Nagradu Đura Đukanov 2022.

Baudrillard

Zaslužan član
Moderator
Poruka
123.169
Žiri u sastavu Jovana Koprivica, Slađana Stamenković i Dragan Babić doneo je odluku da književnu nagradu “Đura Đukanov” za 2022. godinu, koju dodeljuje Narodna biblioteka “Jovan Popović” iz Kikinde, dobije Olivera Mitić za rukopis zbirke priča Samodisciplina.

Rezultati konkursa


Nagrada se dodeljuje za rukopis neobjavljene knjige priča autora mlađeg od trideset pet godina, sopštila je Narodna biblioteka “Jovan Popović” iz Kikinde.

Premda manjeg obima, rukopis Samodisciplina predstavlja slojevito i kompaktno delo koje promišlja određene dominantne teme naše svakodnevice i donosi ih čitaocima iz ugla pripadnika mlade populacije.

Bilo da tematizuju beg u inostranstvo, probleme definisanja sopstvenog identiteta, borbu za ravnopravnost polova, težnju ka ostvarivanju sopstvenih snova i ciljeva, ili pak narušene porodične i ljubavne odnose, priče ovog rukopisa staju u red priča koje stvara generacija mladih proznih stvaralaca i njima zahtevaju svoj prostor u aktuelnoj produkciji.

Na tragu savremene svetske, regionalne i domaće proze, od Sali Runi i Nika Hornbija, preko Daše Drndić i Rumene Bužarovske, do Bojana Krivokapića i Dragoslave Barzut, rukopis Olivere Mitić daje indikacije da se radi o autorki koja, iako na početku spisateljske karijere, ima potencijala za dalji razvoj u narednim godinama.

Dosadašnji dobitnici nagrade „Đura Đukanov“ su: Branko Ćurčić iz Sombora (2005), Marica Puškaš iz Novog Sada (2006), Biljana Ćućko iz Batajnice (2007), Dragana Dukić iz Kikinde (2008), Ivica Milarić iz Novog Sada (2009), Dušan Vejnović iz Novog Sada (2010), Dragoslava Barzut iz Vrbasa (2011), Bojan Krivokapić iz Novog Sada (2012), Dejana Savić iz Kragujevca (2013), Dalibor Pejić iz Beograda (2014), Jelena Marinkov iz Kikinde (2015), Aljoša Ljubojević iz Bijeljine (2016) i Milana Grbić iz Kikinde (2017), Ana Miloš iz Beograda (2019), Pavle Aleksić iz Beograda (2020) i Ivana Miljak Karanfilov iz Beograda (2021).

sinhro.rs
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.