Rezultati izbora u Nišu: "Aleksandar Vučić - Niš sutra" sa Ruskom strankom ima većinu u gradskom parlamentu

Ниш и Чачак и даље у борби за изборне резултате: Једни најављују бунт…​

15:40 13.06.2024.

У Нишу и Чачку 11 дана након избора није познато ко ће чинити власт, а опозиција и даље чека одговор надлежних на приговоре које су поднели. Док у Чачку најављују могућност бунта, јер се, како кажу, ћутање институција не може трпети неограничено, из Ниша позивају да се иде корак по корак.​

Носилац изборне листе „Бирамо Ниш“ Ђорђе Станковић за Н1 каже да су од 30 жалби опозиције на недавно завршене изборе, колико их је тренутно у Вишем суду, синоћ усвојене две и истиче да је то нека врста доброг сигнала.
„Али то није комплетна слика, ми чекамо да се друге, односно важније жалбе усвоје и то да се врати наравно на одлучивање Градској изборној комисији, дакле то је само прва фаза. Постоји неколико жалби које су нам пресудне. Пресудне су понављање бирачких места број 10 и 18. За број 18 ћемо знати данас, а другу до сутра. Али суштина јесте у томе да је по истом концепту, по истој одлуци Виши суд усвојио те две наше жалбе, што значи да би вероватно требало да усвоји и остале. Само се бојим да није ово била маска синоћ, па да је онда сада, за оно што је нама важније и што је свима важније у нашем граду, другачија одлука у односу на ове које су биле синоћ“, објашњава он.

Носилац листе „Сви за Чачак“ Александар Радојевић за Н1 каже да су у том граду на 104 бирачка места прегледали изборни материјал и да су утврдили бројне неправилности, те да још чекају да Градска изборна комисија достави службену белешку о ономе што је опозиција пронашла.
„Ми морамо да чекамо док се они смисле. А они не знају шта ће да ураде. Јер цео СНС виси. СНС у Чачку са коалицијом има задатак да победи, а они су само у односу на 2020. изгубили 11.000 гласова. Тако да немају од чега да направе победу“, каже он.

Додаје и да ће, уколико институције не реагују, позвати на бунт.
„Идемо са оним што се зове бунт, јер не може се трпети ћутање институција неограничено. Дакле, ако институције ћуте, ми ћемо да проговоримо на лицу места, скупићемо се, сазваћемо конститутивну седницу са оним што су резултати заиста, па да видимо ко ће ту да има више одборника, ко ће више људи да прикупи. Људи из њихове странке, из СНС-а су одборници напуштали то и прелазили у опозицију. Дакле, и они сами не могу да трпе СНС у Чачку. И то је нешто што је ваљда свима јасно, ако неко изгуби 11.000 гласача за четири године и не повуче се сам, нема моралне одговорности ни према себи, ни према суграђанима, него проглашава величанствену победу, онда ћемо ми победу узети својим рукама“, рекао је Радојевић.

Са друге стране Ђорђе Станковић из Ниша, где је већ доктор Милић изјавио да протеста неће бити, каже да морају да идеу корак по корак.
„Видим да постоје и другачији концепт и на крају ја разумем да смо до сада и имали тај приступ да једноставно исказујемо и неку врсту воље народа на улици, али чињеница је да у овом моменту морамо да пружимо шансу, макар још тих 24 сата, у овом случају и Вишем суду, а касније и Градској изборној комисији“, каже он.
Додаје и да разуме грађане који желе да подршку опозицији пруже и на улици.
„Једноставно, мислим да је важно да координишемо своје потезе, али координишемо у складу са ситуацијом. Нарочито што је мени важно јесте да у Нишу опозиција има један заједнички став. Сви смо јединствени у овом ставу да правним путем гледамо прво да се изборимо, а после можемо да одлучујемо неким другим потезима“, каже Станковић.
 
Ови СНС лопови ће понављати изборе по великим градовима док не победе...

Сад је шанса да се масовним протестима запали Ниш, и онда пренесе по целој Србији, јер ови неће без силе сићи са власти...
 
Ови СНС лопови ће понављати изборе по великим градовима док не победе...

Сад је шанса да се масовним протестима запали Ниш, и онда пренесе по целој Србији, јер ови неће без силе сићи са власти...
Нема ништа од тога, неће више ЦИА, НАТО, Ротшилдове слуге да руше и пале по Србији.
 
Нема ништа од тога, неће више ЦИА, НАТО, Ротшилдове слуге да руше и пале по Србији.
zemljače, možeš da protestvuješ kada uredno najaviš proteste i okupljanja. ne možeš da rušiš i pališ.

svi ti protesti su orkestrirani sa zapada
 
Нема ништа од тога, неће више ЦИА, НАТО, Ротшилдове слуге да руше и пале по Србији.
Бајден продужио уредбу о ванредној ситуацији за Западни Балкан

https://www.rts.rs/vesti/politika/5...-o-vanrednoj-situaciji-za-zapadni-balkan.html

Амерички председник Џозеф Бајден продужио је уредбу о ванредној ситуацији за Западни Балкан, јер сматра да се "настављају акције које угрожавају мир у региону".
 
Poslednja izmena:
zemljače, možeš da protestvuješ kada uredno najaviš proteste i okupljanja. ne možeš da rušiš i pališ.

svi ti protesti su orkestrirani sa zapada
Друже Марко, како сте дошли на власт 45те, тако ће и да одете, с тим да ће сад амерички уместо совјетски тенкови да вас развозе...
 
Друже Марко, како сте дошли на власт 45те, тако ће и да одете, с тим да ће сад амерички уместо совјетски тенкови да вас развозе...
važi

aj zdravo
 
Друже Марко, како сте дошли на власт 45те, тако ће и да одете, с тим да ће сад амерички уместо совјетски тенкови да вас развозе...
Много се ти уздаш у Америку...претерано их обожаваш. Заиста...
 

1718569326757.png

GG "Dr Dragan Milić": Opozicija osvojila još jedan mandat u Medijani


Opoziciji 16 mandata, SNS-u 11

1718569228533.png


Izvor: Južne vesti 21:21, 16. 6. 2024.

Prema podacima predstavnika Grupe građana "Dr Dragan Milić" na ponovljenim izborima za opštinske odbore u Medijani u Nišu lista "Ujedinjeni - nada za Niš" dobila je 36,2% glasova i time u Skupštini ove gradske opštine dobila još jedan mandat. Time bi opozicija, koju čine četiri opozicione liste koje su 2. juna u opštini Medijana osvojile većinu, imala 16 odbornika u odnosu na trenutno vladajući SNS sa 11.

Informacije izbornog štaba GG "Dr Dragan Milić" pokazuju da je na dva biračka mesta 14 i 16, gde su bili ponovljeni izbori za opštinske odbornike, izašlo ukupno 1.417 glasača.

Prema njihovim podacima, SNS je dobila 536 glasova (37.8%), Ruska stranka 6 (0.4%), lista "Ujedinjeni - nada za Niš" 514 (36.2%), lista "Biram Niš" 34 (2.4%), a GG "Dr Dragan Milić" 314 (22.2%).

Lista "Nada za Niš" je dobila jos jedan mandat: opozicija ukupno 16 i SNS 11 mandata. Hvala, Medijana. Pobedili su Medijanci - kažu u GG "Dr Dragan Milić".
 
Владимир Ђукановић
@adv_djukanovic
Follow

Упркос агресивној кампањи коју сте водили да бисте преусмерили гласове и тако умували још једну листу у СО Медијана, опет смо вас појединачно победили и то тако што смо у проценту поправили резултат. Тебе очито бирачи неће да слушају, јер нису хтели да гласају за неку другу листу. Ако сте већ победили, па што сви заједно не излазите на изборе? Чему та подељеност? Једино на чему се удружујете је програм- “Мрзим те Вучићу”, но он чак ни на Медијани не пролази, јер појединачно и ту вас добијамо. У сваком случају, за град на поновљеним изборима очекује вас дебакл.

 

Niš: Viši sud usvojio 24 od 27 žalbi podnetih protiv GIK​

Betadanas 17:44
Niš: Viši sud usvojio 24 od 27 žalbi podnetih protiv GIK 1


U Višem sudu u Nišu rešeno je svih 27 predmeta, formiranih po izjavljenim žalbama protiv rešenja Gradske izborne komisije (GIK) o junskim izborima, saopštila je danas portparolka tog sud Emilija Stošić.

Prema njenim rečima, 24 predmeta rešena su tako da su usvojene žalbe i poništena rešenja GIK.
„U navedenim predmetima, GIK će dalje postupati u skladu sa odredbom člana 87 stav 5 Zakona o lokalnim izborima“, kazala je Stošić.
U dva predmeta, dodala je Stošić, žalbe su odbijene, a u jednom predmetu odlučeno je kao u sporu pune jurisdikcije, shodno članu 87 stav 2 Zakona o lokalnim izborima, odnosno usvojena je žalba, poništeno rešenje GIK i prigovor podnosioca je odbačen.

Ona je dodala da su konkretni razlozi za donošenje odluke u svakom pojedinačnom predmetu izneti u obrazloženju sudskih odluka, koje su objavljene na internet prezentaciji Republičke izborne komisije (RIK).
Za 24 žalbe opozicije koje je Viši sud usvojio GIK ima rok od 10 dana da donese nova rešenja, a u slučaju da nisu zadovoljne ni tim odlukama GIK, opozicione liste kao i pojedinci mogu ponovo da podnesu žalbu Višem sudu.
 

1718645294597.png

Medijanu čeka opoziciono preuzimanje ovog leta, Niš čeka pravni rasplet


1718645342829.png


Opštinska izborna komisija saopštila je sinoć preliminarne rezultate izbora za odbornike Skupštine Medijane, nakon čega kandidati imaju zakonski rok da u 72 sata podnesu prigovore. Kada OIK usvoji i zvanične rezultate, uslediće rok od 30 dana za konstituisanje Skupštine.

Prema prvim rezultatima, nakon što su u ponovljeni izbori na dva biračka mesta u Osnovnoj školi “Ćele-kula” i Vatrogasnom domu, OIK je saopštio da tri opozicione liste imaju 16 mandata, dok je još uvek vladajuća SNS osvojila 11 mandata za odbornike u Medijani.

Za 72 sata biće zakazana sednica Izborne komisije i ukoliko nema prigovora proglasiće zvanične rezultate, a ukoliko ih bude bilo postupaće po prigovorima.Od objavljivanja konačnih rezultata, rok za konstituisanje Skupštine je 30 dana - kažu iz niške opozicije.

Prema prvim rezultatima OIK-a, Grupa građana "Dr Dragan Milić" imati 8 mandata, lista "Biramo Niš - Biramo Medijanu" 6, a lista "Ujedinjeni - nada za Niš" 2 mandata, dok je SNS osvojio 11 mandata.

Iz opozicije ističu i to da još uvek nisu imali sastanke kako bi rešili kadrovska pitanja i odlučili ko će biti novi predsednik Opštine Medijana, ali tvrde da je trenutno najvažnije da se usvoje zvanični rezultati i potvrdi da će opozicija formirati Skupštinu.


Usvojene sve žalbe za Grad - do 25. juna GIK mora da odluči ponovo​


Kada je reč o gradskim izborima, Viši sud u Nišu usvojio je sve žalbe opozicije i vratio ih Gradskoj izbornoj komisiji da o njima ponovo odlučuje kao po prigovorima.

Kako za svaki prigovor Gradska izborna komisija ima 10 dana da donese novu odluku. Kako je Viši sud prvu žalbu usvojio 13. juna, do 23. juna će GIK morati da donese nova rešenja, a do 25. juna i odluke za sve ostale žalbe, s obzirom na to da je poslednja žalba usvojena u subotu, 15. juna.

Podsetimo, iz opozicije su ranije rekli da ukoliko GIK ponovo odbije ili odbaci sve njihove prigovore kao prvog puta, ponovo će uložiti žalbu Višem sudu u Nišu, a potom i zatražiti meritorno rešenje, odnosno da zvaničnu odluku donese Sud.
 

1718679598181.png

Doktor Milić o potezu nove vlasti u niškoj opštini: U Medijani prvo racionalizacija, SNS da prizna da smo pobedili i u celom Nišu


Doktor Milić o potezu nove vlasti u niškoj opštini: U Medijani prvo racionalizacija, SNS da prizna da smo pobedili i u celom Nišu 1


Beta 17.06.2024. 20:11

Nosilac liste „Grupa građana Doktor Dragan Milić“ rekao je da će prvi potez nove vlasti u niškoj opštini Medijana biti racionalizacija i ukidanje radnih mesta koja su služila samo za zapošljevanje partijskih kadrova, a kada je reč o celom gradu, očekuje da Srpska napredna stranka (SNS) prizna poraz.

Milić je televiziji Nova S rekao da će novu vlast činiti četiri opozicione liste koje su zajedno osvojile više od 62 odsto glasova i da će oni prvo sprovesti racionalizaciju, smanjiti veliki broj funkcionerskih mesta, a novac od uštede usmeriti ka najugroženijoj populaciji.

Kao primer je naveo da u opštini Medijana postoje neke kancelarije sa sedam koordinatora, oni primaju paušal po 20 000 dinara mesečno, što je oko 1,7 miliona godišnje, pa će samo ukidanje tih mesta biti velika ušteda, a takvih kako je rekao „besmislenih“ radnih mesta ima još.

Kada je reč o vlasti u celom gradu Nišu, Milić je rekao da ne strahuje od poraza, jer je opozicija pobedila sa 3.332 glasa više.

„Ja čestitiam SNS-u na dobrom rezultatu u Medijani, osvojili su više od 37 posto, velika grupa građana je glasala za njih, a četiri opozicione liste imaju 62 posto i mi očekujemo da na isti način građani potvrde volju i na ponovljenom glasanju u gradu u narednih nekoliko nedelja. Na mestima 10 i 18 dokazano je falsifikovanje i teško kršenje procedure i na ta dva mesta izbori treba da se ponove, narod će reći svoje, kakvi god bili rezultati. Ako SNS ima većinu mi ćemo čestiti i očekujemo to i od njih“, rekao je Milić.

On je ponovio da veruje u „viteštvo“ vlasti koja je pobedila u svim gradovima, a u Nišu nije i to treba da prizna.
Istakao je i ne očekuje ponavljanje izbora u celom Nišu, jer kako kaže „nema vremena da se 37 puta organizuju izbori dok neko ne bude zadovoljan rezultatom“, odnosno da ako vlast poništava izbore i čeka da pobedi, onda izbore ne treba ni organizovati.
 
S druge strane, u Nišu će konstitutivna sednica Skupštine grada biti, po svemu sudeći, najkasnije održana, jer završetak izbornog procesa nije ni na vidiku. Trenutno je situacija takva da GIK u tom gradu ponovo odlučuje po prigovorim četiri opozicione liste i njihovom zahtevu da se izbori za grad Niš ponove na dva izborna mesta.

Ukoliko dođe do ponavljanja, to će značajno odužiti čitav proces.
 

Opozicija u Nišu: Uskoro ime predsednika Opštine Medijana, Kreni-promeni priključen novoj opštinskoj vlasti

13:41, 19. 6. 2024.
Ko će biti predsednik Opštine Medijana, a ko predsednik Skupštine ove gradske opštine, biće poznato naredne nedelje, najavio je Dragan Milić, predstavnik Grupe građana koja nosi njegovo ime. On je sa predstavnicima lista "Biramo Niš", Kreni-promeni i "Ujedinjeni - nada za Niš" istakao da je opozicija ujedinjena i da su ponovljeni izbori u Medijani pokazali da su građani želeli promenu vlasti, a dodao je da će predstavnici liste "Kreni-promeni", iako nisu učestvovali na opštinskim izborima, biti deo nove vlasti.
 
Svi glasači za opoziciju u Nišu, na ponovljenim izborima treba da glasaju samo za NADU jer se između NADE i SNS bije bitka za taj 1 mandat.
Naime NADA je taj 1 mandat kojim je opozicija u Nišu pobedila na izborima već osvojila i objavljeno je kasno uveče pre nego su se komisije razišle kućama.
A onda je sutra dan SNS falsifikovao zapisnike i lažirao da bi odbornik NADE prešao SNS-u.
Na ponovljenim izborima to je ponovo na granici, i svi treba da glasaju samo za NADU i da se otkine mandat SNS-u i da kompletan Niš pripadne opoziciji
 

Back
Top