Rezultati istraživanja javnog mnjenja Instituta za evropske poslove - stavovi građana Srbije prema SAD

Casual Observer

Buduća legenda
Poruka
44.894
SRB-US-726x409.jpeg

STAVOVI GRAĐANA SRBIJE PREMA SAD​


1. НОВЕМБРА 2023. ·SAOPŠTENJA

Većina građana Srbije smatra SAD neprijateljem, a informacije o odnosima sa SAD najčešće dobijaju putem televizije, internet portala i društvenih mreža. Za unapređenje odnosa sa SAD, najviše ispitanika vidi ulogu Aleksandra Vučića, dok se u manjem procentu pominju Dačić, Šormaz i Čedomir Jovanović. Skoro polovina građana ističe značaj dobrih odnosa i sa Rusijom i sa Amerikom, pri čemu se naglašava blagi porast važnosti odnosa sa SAD u odnosu na prethodna istraživanja. Poseta predsednika Bajdena ne bi značajno poboljšala odnose, dok se kao ključni faktori za poboljšanje ističu rešenje pitanja Kosova i ulazak Srbije u EU. Većina građana skeptična je u vezi budućeg poboljšanja odnosa, a prosečna ocena bliža je oceni „dovoljan“.

Beograd, 1. novembar 2023.
– Šestu godinu zaredom, a ove godine u saradnji sa Smart Plus Research istraživačkom kućom, Institut za evropske poslove sproveo je u periodu od 11. do 29. maja 2023. istraživanje javnog mnjenja o stavovima građana prema Sjedinjenim Američkim Državama. Istraživanje je rađeno na reprezentativnom uzorku od 1200 ispitanika na teritoriji Republike Srbije, bez Kosova i Metohije, metodom CAWI, kvantitativnim istraživanjem putem WEB panela.

Odnose između Sjedinjenih Američkih Država i Srbije, građani najviše ocenjuju ocenom tri. Na skali od 1 do 5 odnosi dve države ocenjeni su prosečnom ocenom 2.49. Razlike u prosečnim ocenama vidljive su samo kod ispitanika u okviru starosne kategorije 45-49, koji su dali višu prosečnu ocenu u odnosu na ukupnu prosečnu ocenu, kao i u odnosu na uzrastnu kategoriju 30-44 godina. U odnosu na najvišu prosečnu ocenu zabeleženu 2020. godine (2.63), u 2023-oj se nastavlja trend blagog pada.

Kada je u pitanju budući odnos Srbije i SAD, mišljenja onih koji su to mogli da procene su podeljena: manji procenat ispitanika (28%) veruje da će odnosi ove dve zemlje biti bolji, dok dok 38% njih smatra da do poboljšanja neće doći.

Međutim, primetan je blagi porast u optimizmu u odnosu na prethodnu godinu, kada je zabeležen najveći procenat ispitanika koji su smatrali da do poboljšanja odnosa u budućnosti neće doći. Muškarci su veći optimisti od žena, a žene u većoj meri nisu znale da to procene, kao ni sugrađani stariji od 60 godina.

Građani Srbije smatraju da bi odnose Amerike i Srbije najpre popravilo rešenje pitanja Kosova (17%), zatim ulazak Srbije u EU (16%), kao i povratak Kosova u nadležnost Srbije (15%). Svaki deseti ispitanik kao uslov za poboljšanje odnosa dve zemlje vidi smenu predsednika SAD, dok 9% njih to vidi u promeni vlasti u Srbiji, ali gotovo podjednak procenat ispitanika (pretežno gradskog) navodi da bi to omogućila i saradnja u oblasti kulture, sporta i obrazovanja (9%).

4/5 građana ne smatra da bi poseta predsednika SAD Džo Bajdena Srbiji doprinela poboljšanju odnosa između Srbije i SAD i u tome su muškarci odlučniji. 16% građana Srbije imalo je pozitivan stav po tom pitanju, dok 22.8% nije iznelo stav (među kojima preovladavaju stariji od 60 godina). Procenat ispitanika koji smatraju da bi poseta Džo Bajdena poboljšala odnose SAD i Srbije je u ovom talasu najniži u odnosu na prethodne, mada je i procenat onih koji o tome nisu izneli stav najviši.

Skoro polovina građana (46%) stava je da je za Srbiju značajno da ima dobre odnose i sa Rusijom i sa Amerikom. Odnosima sa Rusijom prednost je dalo najmanje ispitanika u poslednjih šest godina (29% u odnosu na 45% iz 2018.), za razliku od istog sa Amerikom, gde to ovaj put navodi najviše njih (11% u odnosu na 5% iz 2018). Zanimljivo je da mladi (18-29) veći značaj pridaju razvijanju odnosa sa Rusijom od ispitanika ostalih starosnih kategorija. S druge strane, stanovnici iz urbanih područja podržavaju u većoj meri razvoj odnosa sa Amerikom u odnosu na ispitanike iz ruralnih sredina.
Trećina građana nije znala da navede nijednog političara koji najviše radi na poboljšanju odnosa između Srbije i SAD, a od onih koji su nekoga naveli, najviše njih odabralo je aktuelnog predsednika Aleksandra Vučića (26%), 6% odabralo je predsednicu vlade Anu Brnabić, dok su ostali političari spomenuti u manjem procentu, Ivica Dačić, Dragan Šormaz i Čedomir Jovanović.

O odnosima Srbije i Amerike najveći broj građana informiše se preko televizije (29%), gde preovlađuju sugrađani stariji od 60 godina, dok su mladi (18-29) ređe zainteresovani za to u odnosu na sve ostale.
Nešto više od četvrtine ovu temu prati putem internet portala (27%), što češće čine muškarci i oni uzrasta 45-59 godina, sa višim stepenom obrazovanja, iz urbanih sredina i mahom iz regiona Istočne i Južne Srbije. U odnosu na prethodni talas, štampane medije kao izvor informacija navodi 1/5 ispitanika, dok svaki deseti društvene mreže (11%). U odnosu na rezultate iz prethodnih talasa istraživanja uočen je porast onih koji se se ne informišu, a blagi pad u procentu onih koji se o odnosima dve države informišu preko televizije.

Čak 39% građana Srbije smatra da je SAD neprijatelj Srbije i među njima češće srećemo mlađe i sredovečne ispitanike (18-44), dok je onih sklonijih da Ameriku doživljavaju kao prijatelja Srbije samo 16% (i među njima preovlađuju ispitanici starosti 45-59). U ovom talasu SAD kao prijatelja Srbije navodi najmanji procenat ispitanika u odnosu na talase iz prethodnih pet godina.

U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

https://iea.rs/blog/2023/11/01/stavovi-gradjana-srbije-prema-sad/

https://www.danas.rs/vesti/politika/istrazivanje-vecina-gradjana-srbije-smatra-sad-neprijateljem/

Rezultati ankete Instituta za evropske poslove ne pokazuju previše optimizma građana Srbije u pogledu odnosa Srbije i Sjedinjenih Američkih Država.
 
Poslednja izmena od moderatora:
Svaki deseti ispitanik kao uslov za poboljšanje odnosa dve zemlje vidi smenu predsednika SAD, dok 9% njih to vidi u promeni vlasti u Srbiji, ali gotovo podjednak procenat ispitanika (pretežno gradskog) navodi da bi to omogućila i saradnja u oblasti kulture, sporta i obrazovanja (9%).
I ja delim isto mišljenje.Posebno bih apostrofirao sport :cepanje:
 
Rezultat ankete je takav kakav je. Šta dalje?
Ne znam,ali nase generacije ne mogu zaboraviti njihovo bombardovanje i posle dugo meseci nadletanje njihovih aviona i probijanje zvucnog zida,tako da je vecina mislila da se ponovo negde bombarduje.Inace ne mogu vise da gledam njihovu demokratiju,kako su oni najbolji,a svi ostali teroristi.Tako da su mi se ogadili,a mislim i vecini naroda u Srbiji.
 
Nikako bez sporta. :mrgreen:
Pa oni ne znaju da se raduju ni sportu.Igraju taj bejzbol i mlate loptu,da odleti sto dalje.Ne znam sta je tu zanimljivo,pa njihov americki fudbal, kako oni zovu ragbi,gde se biju i lome kosti jedni drugima.Socker im je smesan.Sto se tice kosarke,da im nije kosarkasa iz NBA lige,ne bi bili niko i nista.U ateltici je svaki njihov takmicar dopingovan,ali njihovi sportisti ne podlezu doping kontroli.I tu su izuzetak.
 
Silom nametnuta amerikanizacija Srba i rasrbljavanje većinskog pravoslavnog stanovništva pod hitno mora biti zaustavljeno.

Eto čak i žuti tajkuni nisu dozvoljavali Noć Veštica i Crni Petak, dok se pod patronatom bliskog prijatelja Soroša Juniora sa inicijalima AV dešava upravo suprotno, forsiranje zapadnih LGBT vrednosti i istovremeno se pod tepih guraju Zadušnice i Mladenci.

Deca ne znaju ko su Sveti Alimpije i Sveti Mrata,
Dok za Noć Veštica traže boNbone i kucaju na vrata 😡
 
Poslednja izmena:
Silom nametnuta amerikanizacija Srba i rasrbljavanje većinskog pravoslavnog stanovništva pod hitno mora biti zaustavljeno.

Eto čak i žuti tajkuni nisu dozvoljavali Noć Veštica i Crni Petak, dok se pod patronatom bliskog prijatelja Soroša Juniora sa inicijalima AV dešava upravo suprotno, forsiranje zapadnih LGBT vrednosti i istovremeno se pod tepih guraju Zadušnice i Mladenci.

Deca ne znaju ko su Sveti Alimpije i Sveti Mrata,
Dok za Noć Veštica traže boNbone i kucaju na vrata 😡
Konrad Adenauer se baš uživeo, a inače se sve i svodi na to: ili Noć veštica ili Sveti Luka, dabome.
 
Pa oni ne znaju da se raduju ni sportu.Igraju taj bejzbol i mlate loptu,da odleti sto dalje.Ne znam sta je tu zanimljivo,pa njihov americki fudbal, kako oni zovu ragbi,gde se biju i lome kosti jedni drugima.Socker im je smesan.Sto se tice kosarke,da im nije kosarkasa iz NBA lige,ne bi bili niko i nista.U ateltici je svaki njihov takmicar dopingovan,ali njihovi sportisti ne podlezu doping kontroli.I tu su izuzetak.
Što se tiče sporta to je stvar percepcije, ali što se tiče Bajdena biće bolje kad on jednom ode.
 
Amerikanizacija se nastavlja pod uticajem duboke drzave i dela crkve, koji vladaju Srbijom fakticki kroz postavljene "strucnjake" sa stancovanim diplomama i popove skolovane u americi takoreci amerikance, sto je posledica ujedinjenja srpske pravoslavne crkve i americke ( srpskoruske) pravoslavne crkve...a javno mnenje se inace izgradjuje i bombardovanje i proterivanjem srba sa njihove zemlje i ubijanjem, a narocito kriminalizacijom i politizacijom drustva na naučnu bazu ( kako kazu seljaci...pametni)
 
Itekako ima veze.

Narod koji zaboravlja svoju prošlost, sprema se za LGBT budućnost.
Zaboravljanje prošlosti se ne svodi na Noć veštica i Valentine’s Day. Na kraju krajeva, ni samo pravoslavlje nije baš srpski izum.

Prošlost se ne zaboravlja, nju prosto negiraju oni koji ‘edukuju’ Srbe da raspad tzv “SFRJ” nekako “nije izazvan” tzv “ustavom iz 1974.” i nacionalizmima i rušilačkim šovinizmima Brozovih ‘naroda i narodnosti’. Biti otvoren za civilizacijska dostignuća nije isto što i lupetati da “Kosovo nije ni bilo srpsko” i slugeranjski mantrati da smo nekako “zaslužili devedesete”.
 
Kakve budalaštine. Svi bi skakali od sreće kad bi dobili američki pasoš i mogućnost da se presele tamo. Pa nama je i sad ubedljivo najveća dijaspora u zemljama EU/NATO. A kad ne možeš da pobegneš, onda proradi klasično srpsko hejtovanje, ma oni su neprijatelji, mrze nas ovo ono... Ponekad je fascinantno kako smo licemerni. Ne samo za zapad, nego generalno. Gledajte komentare na netu, sve hejtovanje. Neka dobra riba, "ma nije ništa posebno, svaka druga bolja", a u stvari balavi i takvu u životu nije imao. Pa hejtujemo Novaka što je najbolji u svetu a znamo da mi u svojoj profesiji nismo najbolji čak ni u svojoj ulici. I to je srpski narod, vazda hejteri, vazda mrzioci svega. Kad si mizeran, ostaje ti da mrziš sve što je bolje. Ja se sećam 90-tih, pre bombardovanja se na ove prostore kao državni projekat uvodilo antizapadno raspoloženje. Mi klinci, odemo u provod i slušamo pesme gde se pljuje zapad. Višedecenijsko trovanje preko svih medija. I što je najgore, ljudi se primaju. I to dok im se ne ukaže prilika pa onda ozarenih očiju trče tamo ;)
 
Kakve budalaštine. Svi bi skakali od sreće kad bi dobili američki pasoš i mogućnost da se presele tamo. Pa nama je i sad ubedljivo najveća dijaspora u zemljama EU/NATO. A kad ne možeš da pobegneš, onda proradi klasično srpsko hejtovanje, ma oni su neprijatelji, mrze nas ovo ono... Ponekad je fascinantno kako smo licemerni. Ne samo za zapad, nego generalno. Gledajte komentare na netu, sve hejtovanje. Neka dobra riba, "ma nije ništa posebno, svaka druga bolja", a u stvari balavi i takvu u životu nije imao. Pa hejtujemo Novaka što je najbolji u svetu a znamo da mi u svojoj profesiji nismo najbolji čak ni u svojoj ulici. I to je srpski narod, vazda hejteri, vazda mrzioci svega. Kad si mizeran, ostaje ti da mrziš sve što je bolje. Ja se sećam 90-tih, pre bombardovanja se na ove prostore kao državni projekat uvodilo antizapadno raspoloženje. Mi klinci, odemo u provod i slušamo pesme gde se pljuje zapad. Višedecenijsko trovanje preko svih medija. I što je najgore, ljudi se primaju. I to dok im se ne ukaže prilika pa onda ozarenih očiju trče tamo ;)
Evo i Casual Observer isto tako. Mrzi Ameriku iz dna duše a živi tamo duže od deset godina i nema nameru da se vraća.

Prelom mozga.
 

Back
Top