Rezultati eksperimenta Svemir 25 predviđa kolaps našeg društva?

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
69.424
Idealan svet koji se pretvorio u pakao? Da li i mi ljudi prolazimo kroz slične faze? Zašto?

Da li doživljavamo tu prenatrpanost, niski kvalitet socijalne interakcije koji može negativno da se odrazi na ponašanje društva bez obzira na dostupnost hrane i pića i osnovnih fizičkih potreba?

A evo o čemu se radi za one koji nisu čuli za ovaj eksperiment.

Džon Kalhun je ponovio isti eksperiment još 25 puta i svaki put je rezultat bio isti. Kalhunov naučni rad je korišćen kao model za tumačenje društvenog kolapsa, a njegovo istraživanje služi kao fokusna tačka za proučavanje urbane sociologije.

Eksperiment „Svemir 25” jedan je od pokušaja naučnika da ljudsko društvo objasne ponašanjem kolonije miševa, a s ishodom koji je užasnuo naučnike.

Ideja o „Svemiru 25“ potekla je od američkog naučnika Džona Kalhauna, koji je stvorio „idealan svet“ u kome će živeti i razmnožavati se stotine miševa. Konkretno, Kalhaun je izgradio takozvani „mišji raj“, posebno dizajniran prostor u kojem su glodari imali dosta hrane i vode, kao i veliki životni prostor.

Kalhaun je postavio u svoj „svemir“ četiri para miševa koji su počeli da se razmnožavaju za kratko vreme, usled čega je njihova populacija naglo rasla. Međutim, nakon 315 dana njihova reprodukcija je počela značajno da opada. Kada je broj glodara dostigao 600, između njih se formirala hijerarhija i tada su se pojavili takozvani „jadni ljudi“.

Veći glodari su počeli da napadaju grupu, što je dovelo do toga da su mnogi mužjaci počeli da se psihički „urušavaju“. Kao rezultat toga, ženke nisu bile zaštićene i one su zauzvrat postale agresivne prema svojoj deci.

Kako je vreme prolazilo, ženke su pokazivale sve agresivnije ponašanje, izolovane elemente i nedostatak reproduktivnog raspoloženja. Zabeležen je nizak natalitet, a istovremeno i porast mortaliteta mlađih glodara, piše Dokumentarac.hr.

Tada se pojavila nova klasa muških glodara, takozvani „lepi miševi“. Odbili su da se pare sa ženkama ili da se „bore“ za svoj prostor. Brinuli su se samo o hrani i spavanju. U jednom trenutku su „lepi muškarci“ i „izolovane ženke“ činili većinu stanovništva.

Vremenom je mortalitet novorođenčadi dostigao 100 odsto, a reprodukcija nula. Među ugroženim miševima primećena je homoseksualnost, a istovremeno se povećao i kanibalizam, uprkos činjenici da je hrane bilo u izobilju.

Dve godine nakon početka eksperimenta, rođeno je poslednje mladunče iz kolonije. Do 1973. eksperiment je ubio i poslednjeg miša u svemiru.

1666008235-profimedia-0013134182-1024x668.jpg

https://nova.rs/magazin/lifestyle/s...oriji-koji-predvidja-totalnu-propast-drustva/

Ljudi nisu misevi

Miševi su samo primer kako bi mogla da se razvije diskusija.

Idealan svet koji se pretvorio u pakao? Da li i mi ljudi prolazimo kroz slične faze? Zašto?

Da li doživljavamo tu prenatrpanost, niski kvalitet socijalne interakcije koji može negativno da se odrazi na ponašanje društva bez obzira na dostupnost hrane i pića i osnovnih fizičkih potreba?

Čula sam za eksperiment Svemir 25, ali nisam znala koliko je dugo trajao.

Ljudi nisu miševi, ali smo i mi i miševi živa bića.

Idealan svet možda je postojao na početku civilizacije, sada ga više nema.

Da, i mi prolazimo kroz slične faze. Teško je odgovoriti na pitanje zašto. Možda se odgovor krije u svim našim manama, manje u vrlinama.

Bold: Mislim da svako od nas ima drugačiji odgovor na ovo boldovano pitanje.

Planeta je prenatrpana, nizak nivo socijalne interakcije se pokazao na negativan način, za vreme pandemije kovid19.

Još je nešto važno. Tehnologija je sve naprednija i naprednija. Ne znamo kada će dostići svoj maksimum. Šta će se onda desiti? Ne volim da nagađam, videćemo.

Kada se sve ovo posmatra iz ugla psihologije, pitam se kako ćemo podneti kolaps u društvu, kako ćemo se ponašati kad tehnologija dostigne svoj maksimum.

Možda će se povećati broj anksioznih, depresivnih. Postojeći strahovi-fobije biće povećane.

Sve ovo pišem kao laik, nisam psiholog, ali je tema dobra za diskusiju. 🙂

Misevi su idealni za izucavanje patofiziologije i primene njenih efekata na ljude zbog vrlo slicne DNK i slicnih patofizioloskih procesa.
Tako da testiranje lekova i vakcina na misevima ima smisla.

Ali koristiti miseve za socijalne testove, kako bi se pravila paralela sa ljudima, je blago receno, nebuloza :)

Sa tog aspekta smo toliko razliciti da ne razumem zasto bi se jedan cent trosio na takve eksperimente koji ne mogu nista da nam pokazu o nama samima.

И код људи и мишева је слично, превелики комфор производи кризу, јединке неће да се размножавају, и почиње декаденција.Потрошачко друштво ствара комфор или привид комфора, а где год се запатио конзумеризам, наталитет пада и друштво креће да пропада.

Ne radi se o tehnologiji niti o globalnoj prenaseljenosti. Moze se posmatrati i recimo zivot u gradu.
A sto se rezultata tice tu se izdvaja pad nataliteta, gubitak ravnoteze u drustvenim odnosima, pojeve lepih muskaraca koji naginju svojem polu, agresivnim zenkama i ostalo.
Takodje je zanimljivo sto se svih 25x desio isti scenario bez greske.
Takodje broj miseva nije dostigao kritican broj ni kada ih je bilo najvise.

Skoro sam gledao neku emisiju o lavovima na onim priroda kanalima.
U doba suše pre nego što antilope gnu dođu na pojilo lavovi su bili gladni i svaku lavicu koja bi se se okotila čopor je pronašao oterao i pojeo mladunce,
svoje male lavove.
Surova priroda.

Mene jedna komšinicka bucka sa četvrtog tako gleda, samo se oblizuje nešto,
ako krene neko rat s*anje moram da se pazim da ne završim u gulašu kod nje. :D

Skoro sam gledao neku emisiju o lavovima na onim priroda kanalima.
U doba suše pre nego što antilope gnu dođu na pojilo lavovi su bili gladni i svaku lavicu koja bi se se okotila čopor je pronašao oterao i pojeo mladunce,
svoje male lavove.
Surova priroda.

Mene jedna komšinicka bucka sa četvrtog tako gleda, samo se oblizuje nešto,
ako krene neko rat s*anje moram da se pazim da ne završim u gulašu kod nje. :D
Sto da ne, gulas je dobar :)
No ovde misevi nisu bili gladni...imali su i hrane i vode svo vreme, nedeljno im je cisceno staniste, imali su i veterinasku negu pa opet...postali su aseksualni i prestali su se razmnozavati.
Kao i u civilizovanijem drustvu, manji je broj dece.

Back