Резултат студентских протеста у Бањалуци?

Какав резултат су донели протести студената у Бањалуци?

• лош

glasova: 2 28,6%
  • осредњи

glasova: 2 28,6%
  • добар резултат

glasova: 0 0,0%
  • не знам / немам став

glasova: 3 42,9%

• Ukupno glasova
    7
  • Anketa je zatvorena .

комшија

Stara legenda
Banovan
Poruka
95.367
Šta su doneli STUDENTSKI PROTESTI u Banjaluci: Rektor smenjen, sve OSTALO ISTO

hIWk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvT0RFN01EQV8vOTg4MWU3OWQ4MGJiOTVmYjMxYTdjNmY2NTkwMWNlYWUuanBlZ5GTAs0C5ACBoTAB

Nijedan od zahteva studenata koji su izneseni na protestima u Banjaluci do sada nije u potpunosti ispunjen, iako mi je novo rukovodstvo to obećalo još pre četiri meseca.

- Zaposlite 100 asistenata, rešite aferu „Balaban“, ispitajte sva seksualna uznemiravanja na Univerzitetu i proverite naučne radove profesora - zahtevali su, između ostalog, studenti koji su početkom novembra prošle godine „zauzeli“ Rektorat Univerziteta stavivši na njega svoju zastavu.

7Ksk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTXpFN01EQV8vMjA3NzQyYmRhNmE5MTE2NDAxNzU4ODQ1YjE1NTkyN2MuanBlZ5GTAs0CQgCBoTAB

Međutim, od tada je prošlo četiri meseci, studenti se više ne javljaju, a ućutala se i uprava, koja je nakon odlaska tadašnjeg rektora Milana Mataruge na sva zvona objavila da će podržati sve zahteve.

Koliko su u ovom bili ozbiljni nismo uspeli saznati jer se rektor Radoslav Gajanin danima nije javljao na naše telefonske pozive, a sa Univerziteta smo dobili šture odgovore. Kako kažu, sve rade po zakonu, a jedino što su poduzeli od onog što su tražili studenti je da su primili nekoliko asistenata, te da će u martu biti raspisan konkurs za još njih 20.

Sudeći po svemu, za sada je poznato da nijedan zahtev nije u potpunosti ispunjen; najbolji studenti nisu zaposleni na fakultetima, Balaban je i dalje radnik na bolovanju, a nije otkriven nijedan plagijat kada su u pitanju radovi profesora i asistenata.

Ugašen žar

Jedini rezultat studentskih protesta bila je ostavka Mataruge, i dolazak Gajanina, a pod upitnikom je ostalo da li su to studenti uopšte hteli.

Ni oni se izgleda više ne sekiraju oko toga, jer od starog žara nije puno ostalo. Studenti koji su do nedavno bili željni velikih promena u visokom obrazovanju, sada su mnogo tiši.

PROČITAJTE JOŠ:
Studenti "ZAUZELI" REKTORAT u Banjaluci, prete BLOKADOM FAKULTETA (VIDEO)
ŠTA SE TO DEŠAVA NA BANJALUČKOM UNIVERZITETU?! Studentima pretili da će „PLIVATI VRBASOM“
AFERA NA AFERU Da li su i zašto rektori banjalučkog univerziteta ignorisali SEKSUALNA UZNEMIRAVANJA studentkinja?!
Predsednik Unije studenata Republike Srpske Ratko Savić rekao je da su se, po njegovom mišljenju, stvari pokrenule sa mesta i da su procesi započeli.

- Tek u narednom periodu će se pokazati pravi efekti, a na Senatu su svi naši zahtevi usvojeni. Afera “Balaban” je pod istragom i čekamo rezultate. Najveći uspeh je najavljeni raspisani konkurs za asistente – istakao je Savić.

Prema njegovim rečima, treba sačekati da se vidi ko će biti izabran za rektora Univerziteta i kakav će biti njegov odnos prema započetim reformama.

Smene

U međuvremenu, došlo je do smene nekih od studentski predstavnika. Novi predsednik Studenskog parlamenta Branko Trninić rekao je da se slaže sa većinom zahteva njegovih prethodnika, koji su izneseni na protestima.

- Smatram da neki od njih nisu najbolje definisani, ali za većinu ćemo se i mi zalagati. Posebno mislim na zapošljavanje asistenata na fakultetima i promociju našeg kadra, što ide u korist Univerziteta – pojasnio je Trninić.

Prema njegovim rečima, zahtevi ne mogu biti formulisani u samo jednoj rečenici i moraju se definisati na bolji način. On je istakao da su i oni izneli određene zahteve.

- Naš zahtev za izmenu akademskog kalendara je usvojen, a takođe inicijativa novog rukovodstva je i student prodekan na svim fakultetima. Osim toga, želimo da naučno-istraživački rad podignemo na viši nivo – poručio je Trninić.

Farsa

Univerzitetski profesori sa kojima smo razgovorali rekli su da su puno više očekivali od studenata koji su se konačno pobunili. Kažu da su sada shvatili da se ništa neće promeniti, te da ovo podgrejava ranije spekulacije o tome da je sve bilo farsa da se smeni rektor.

Podsetimo, bunt studenata je krenuo nakon serije tekstova u „EuroBlicu“ o referentu na Tehnološkom fakultetu Velimiru Balanu, kojeg su studentkinje optužile za seksualno uznemiravanje i da ih je terao da ga ljube. Posle toga usledile su još ozbiljnije optužbe na njegov račun, posle čega se uključila policija, a nedavno je slučaj preuzelo i Tužilaštvo BiH. Za sada je sve pod istragom i niko ne zna koliko će trajati.

Balaban se brani
Kako „EuroBlic“ nezvanično saznaje, u proteklih mesec dana na Univerzitetu se konačno pojavio i Velimir Balaban.

- Balaban je na saslušanje došao u pratnji tri advokata. Međutim, i dalje nema konkretnih odluka o njegovom budućem statusu. Ono šta znamo jeste da je spreman da se brani i da iza sebe ima stručni tim – rekao je naš izvor sa Univerziteta.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Да ли су протести 2017 постигли неки резултат, гледајући из данашње перспективе? Ја мислим да је резултат био осредњи...

Poslednja izmena:
Studenti su najveca gov.na :). Zezam se, iz ugla nekog ko je na studijama bio tokom 5. oktobarskih promena mogu samo da kazem da su studenti populacija koja prilicno brzo moze da deluje i da se organizuje za ili protiv neke ideje, ali isto tako, ako se to ne odrzava, vrlo brzo splasne taj zar.

Kako je to kod nas izgledalo 5. oktobra, odnosno od izbora 23. septembra pa do 5. oktobra. Svi smo se prikljucili protestima. Ja licno zato sto sam nacionalista i patriota i koji je smatrao za Slobu izdajnika koji je nakon RSK i RS izdao i Kosovo. I tu nemam sta kome da se izvinjavam. Uglavnom studentski protesti su takvi, uvek su kul, druzenje, zajeb.ancija, muvanje koleginica, naravno i taj neki cilj da se ispuni.

Kod nas je nakon 5. oktobra doslo do promena na faksu. Nisu to bile drasticne promene. Doskorasnje rukovodstvo vise nije rukovodilo vec su postali obicni profesori. Celne pozicije na fakultetu su zauzeli drugi profesori koji su predavali a koji su bili opozicija. E sad, mi smo imali stotine ideja o tome kako da se poboljsa situacija na fakultetu. Od novih rokova do nekih drugih pogodnosti. Svi smo bili odlucni da se to sprovede. A onda je novo rukovodstvo ucinilo maestralnu stvar i ugasilo tu nasu zelju. Samo su dosli i rekli "ajde vi se dogovorite sta zelite i dajte nam pisani zahtev". Tog trenutka su krenule takve svadje medju ljudima, razlicitim organizacajama studenata da je to bilo tuzno. Ja sam naravno izasao iz price, dao sam uslov za trecu godinu, poceo sam da cistim ispite iz druge. Ti profesori nikada nisu dobili zahtev iza kojeg su stajali svi studenti, Dobili su hrpu nekih peticija sa najrazlicitijim zahtevima sa nekoliko desetina rascepkanih formalnih i neformalnih udruzenja studenata.

Ako se ne varam nakon 5. oktobra je uveden i neki Studentski parlament. To je neki fazon gde se glasa na fakultetima pa ovi imaju kao neki parlament gde studenti kao nesto traze, donose neke odluke. Mislim da je bilo i par direktnim prenosa na TV Vracar (koja je ubrzo nakon toga postala B92). I sta se dogodilo, pa na prvom tom parlamantu su se svi zakrvili medjusobno u duhu nase tradicije i nisu razgovarali, tako da se i ta ideja sama urusila.

Ono sto se secam iz licnog iskustva je da smo u amfiteatru nas nekoliko stotina studenata imali neki sastanak da kazemo sta zaista zelimo. To je bila apsolutna anarhija. Ko je bio jaci taj je dolazio do govornice, ljudi su se pick.arali, napusavali, dva puta hteli da se pobiju. Trazilo se svasta, od jednog, dva, tri, pet dodatnih rokova, do bezuslovnog upisa naredne godine itd...

Apsolutnu histeriju izazvala je jedna koleginica koja je za govooenicom rekla "ja vam ne bih dala nijedan dodatni rok. Ja sam dala uslov i bila sam na protestima. Ko vam je kriv sto niste ucili". Hteli su da je rastrgnu, bukvalno. Ne znam ni danas kako je izbegla batine. Sto je najgore, u pravu je. I ja sam dao uslov, bez problema i bio sam na protestima. Naravno uvek podrzavam kolege, tako da ne bih imao nista protiv za bilo koji od zahteva. Ali cinjenica je bila da su protesti mnogima posluzili kao alibi za neucenje ili sansa da bez muke prodju dalje. Zanimljivo je da su oni najbuciji, koji su trazili najvise, jos rokova, bezuslovan upis itd, ubrzo napustali fakultet. Od studiranja su im ostali samo ti protesti i nista vise.

Beogradski studenti su pali na ispitu kada je nakon 5. oktobra na velika, (ne mala nego na VELIKA) vrata uvedena skolarina. Kada sam upisivao faks postojala je kategorija budzet i sufinansiranje, gde ti drzava placa polovinu troskova. Nakon toga uvedeno je samo budzet i samofinansiranje gde su cene bile sokantno velike. Studentska mama Srbijanka Turajlic, koja je lozila studente da se bune pre 5. oktobra, mrtva ladna im rekla da studiranje nigde nije besplatno i da mora da se placa. I studenti su mirne glave prihvatili. Ja koji sam imao status sufinansirajuceg studenta, nakon datog uslova presao sam na budzet, tako da to dalje nije bila moja briga. Ali realno nijedna studentska organizacija i niko se nije ni potrudio da organizuje neki protest ili da izrazi neki revolt zbog toga sto ce nase buduce kolege, a trenutni srednjoskolci placati velike skolarine.

Dakle, gledajuci ovaj protest u Banja Luci, uzroci su razliciti, ali sustina je ista. Studenti su gov.na.

Poslednja izmena:
A ja bih komšo rekao da si ti ovu temu otvorio da bi provocirao. I da o ovoj temi kao i obično znaš samo ono što si negdje pročitao.

Сви смо ми негде нешто прочитали, зар не? Шта ти знаш о политици у Србији осим онога што си негде прочитао? И зашто провоцирам?

A ja bih komšo rekao da si ti ovu temu otvorio da bi provocirao. I da o ovoj temi kao i obično znaš samo ono što si negdje pročitao.

A sve ostale teme , pogotovo one geoploitičke tipa "Puče Amerika " , "Putin lansirao falus" i "Rotšild pije krv malim bibama" su otvorene isključivo na neposrednom iskustvu forumaša . :lol:

.

Ако су захтеви студената аутентични, треба их решавати.

Ако иза свега макар и на километар стоји сорошевска братија каква влада Србијом

или ови што су осетљиви на убиства, па скоро два месеца не могу у конзулату да пронађу тело убијеног новинара,

разјурити све, шта кошта да кошта.

Сорошеви скакавци су најгора пошаст која може да се запати у некој земљи.

Распад гарантован.

Гледајте данашњу Србије и не треба никакво објашњење.

Све мантре о "поштовању закона и правне државе" до "људских права" су се распршиле и претвориле у гледај задругу, фарму итд. и уживај...

.

Poslednja izmena:
.

Ако су захтеви студената аутентични, треба их решавати.

Ако иза свега макар и на километар стоји сорошевска братија каква влада Србијом

или ови што су осетљиви на убиства, па скоро два месеца не могу у конзулату да пронађу тело убијеног новинара,

разјурити све, шта кошта да кошта.

Сорошеви скакавци су најгора пошаст која може да се запати у некој земљи.

Распад гарантован.

Гледајте данашњу Србије и не треба никакво објашњење.

Све мантре о "поштовању закона и правне државе" до "људских права" су се распршиле и претвориле у гледај задругу, фарму итд. и уживај...

.

Prije par godina bunili se studenti. Kao apolitični protesti. Za kratko vrijeme vođa tih protesta završi u PDP.

Нормално је да опозиција подржава захтеве студената.

Da ti malo sa pažnjom.pročitaš. Dronjak ( vođa protesta ) je govorio da protesti nemaju veze sa politikom. Za kratko vrijeme ispade da i nije tako. Inače zahtjevi iz uvodnog posta su sasvim legitimni i u redu.

- - - - - - - - - -

Сви смо ми негде нешто прочитали, зар не? Шта ти знаш о политици у Србији осим онога што си негде прочитао? И зашто провоцирам?

Više nego ti o stanju u RS. Provociraš zato što u ovome vidiš početak revolucije.

- - - - - - - - - -

Vruca jesen za vlast. Oporba uzvraca udarac preko studenata i nevladinih udruga....Djavla na Haparatima, ljulja mu se vlast i posa.

Šta su to oporba i udruga? Srbine :mrgreen:

Пише: Драшко Станивуковић

Јуче у 14:04 ·

...

✅ Усељење до ПЕТКА и ПОВРАТ НОВЦА студентима који су због кашњења радова на Студенстком дому морали плаћати трошкове живота до 5 пута скупље су ЗАХТЈЕВИ студената.

➡️ Трошкове надлежни могу надокнадити кроз 10 мјесеци бесплатног смјештаја у Студентском дому.

❌ Радови на првом павиљону ће бити увелико пробијени што ће опет ићи по буџету студената.

‼️ Тражимо да ИЗВОЂАЧ РАДОВА плати пенале који ће ићи СТУДЕНТИМА који су ОШТЕЋЕНИ и да ако не буде даља динамика радова на нивоу, исти буде ЗАМЈЕЊЕН.

➡️ Уколико се ово НЕ ИСПОШТУЈЕ ПРОТЕСТ СТУДЕНАТА у понедјељак у 11.

������ Настављамо даље борбу!

45676875_10213789938762434_5687846166713073664_n.jpg

Da ti malo sa pažnjom.pročitaš. Dronjak ( vođa protesta ) je govorio da protesti nemaju veze sa politikom. Za kratko vrijeme ispade da i nije tako. Inače zahtjevi iz uvodnog posta su sasvim legitimni i u redu.

- - - - - - - - - -

Više nego ti o stanju u RS. Provociraš zato što u ovome vidiš početak revolucije.

- - - - - - - - - -

Šta su to oporba i udruga? Srbine :mrgreen:

Gosn Djavla, nemojte se vise brukati i sramiti, pa svi znaju da sam Srbin sa dna kace, osim Vas i jos par modova prekodrinasa/////sto Vam to tam u vodu sipaju?

Brisete mi teme o mogucem GRADJANSKOM RATU u Srbiji ako AV prizna neovisnost KiM....nemojte to ciniti, nije to direktiva iz glavnog ureda.

- - - - - - - - - -

Komšija druga su vremena bila kada je izlazilo po 100.000 ljudi na ulice. Sada se uglavnom demonstrira na fejsbuku i tviteru, moćnici su ih napravili da se svi istresu tamo pa onda da legnu i spavaju.

Nema omladine, poginula i pobegla, ostarilo se....sada moji sinovi jedva da odu i na ispit ili u srednju skolu, a kam da protestiraju,,,nema energije, poleta, entuzijazma.

Back