Резолуција УН о слободи изражавања на интернету!!!

eremita

Zaslužan član
Poruka
117.180
Rezolucija UN o slobodi izražavanja na netu
05. jul 2012. 16:28 > 16:37Savet UN za ljudska prava usvojio je danas prvu rezoluciju o pravu na slobodu izražavanja na Internetu.v250816p0.jpg


Tekst rezolucije su predstavili Brazil, SAD, Nigerija, Švedska, Tunis i Turska, a usvojena je i pored protivljenja zemalja kao što su Rusija i Indija.

Rezoluciju su podržale 83 države.

Američka ambasadorka u Savetu, Ejlin Čemberlen Donahju ocenila je da je takav rezultat "kapitalan za Savet ljudskih prava jer je to prva rezolucija UN koja utvrđuje da ljudska prava u domenu Interneta moraju da budu štićena uz isti angažman kao u realnom svetu".

Njome se utvrđuje da prava koja se primenjuju van Interneta, posebno sloboda izražavanja, moraju da
budu štićena i "onlajn", nezavisno od toga o kom se mediju radi i nezavisno od granica.

Usvojenim dokumentom pozivaju se sve države da promovišu i olakšaju pristup Internetu, kao i na međunarodnu saradnju čiji je cilj olakšavanje razvoja medija i komunikacije u svim zemljama sveta.

(Beta)

http://www.mondo.rs/s250816/Komunikacije/Rezolucija_UN_o_slobodi_izrazavanja_na_netu.html

***********************************************************

Зна ли неко детаље ове РЕзолуције.... нешто ми сумњиво што су Русија и Индија биле против... да ли су у питању
одредбе или њихово тумачење??? Да ли да се радујемо или ће и на интернету да буде уведена цензура исто
као и у другим медијима???
 
Rezolucija UN o slobodi izražavanja na netu
05. jul 2012. 16:28 > 16:37 Savet UN za ljudska prava usvojio je danas prvu rezoluciju o pravu na slobodu izražavanja na Internetu.
v250816p0.jpg
Tekst rezolucije su predstavili Brazil, SAD, Nigerija, Švedska, Tunis i Turska, a usvojena je i pored protivljenja zemalja kao što su Rusija i Indija. Rezoluciju su podržale 83 države. Američka ambasadorka u Savetu, Ejlin Čemberlen Donahju ocenila je da je takav rezultat "kapitalan za Savet ljudskih prava jer je to prva rezolucija UN koja utvrđuje da ljudska prava u domenu Interneta moraju da budu štićena uz isti angažman kao u realnom svetu". Njome se utvrđuje da prava koja se primenjuju van Interneta, posebno sloboda izražavanja, moraju dabudu štićena i "onlajn", nezavisno od toga o kom se mediju radi i nezavisno od granica. Usvojenim dokumentom pozivaju se sve države da promovišu i olakšaju pristup Internetu, kao i na međunarodnu saradnju čiji je cilj olakšavanje razvoja medija i komunikacije u svim zemljama sveta. (Beta) http://www.mondo.rs/s250816/Komunikacije/Rezolucija_UN_o_slobodi_izrazavanja_na_netu.html***********************************************************Зна ли неко детаље ове РЕзолуције.... нешто ми сумњиво што су Русија и Индија биле против... да ли су у питањуодредбе или њихово тумачење??? Да ли да се радујемо или ће и на интернету да буде уведена цензура истокао и у другим медијима???
Ima tema..zakasnio si..
 

Back
Top