Quantcast
  • Dragi prijatelji, obaveštavamo vas da je forum Hronika izdvojen iz foruma Politika i sada je poseban forum u kategoriji "Društvo".

РЕЗОЛУЦИЈА O ЗАШТИТИ УСТАВНОГ ПОРЕТКА СРБИЈЕ

Titus.

Ističe se
Banovan
Poruka
2.276
Odbrana Kosmeta po svaku cenu

Svi međunarodni sporazumi, uključujući i SSP, moraju biti u funkciji očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje, misija EU ne može doći bez odluke SB, a do referenduma Srbija ostaje vojno neutralna, stoji u dokumentu


BEOGRAD - Mada su se partije Borisa Tadića i Vojislava Koštunice danima natezale o potrebi ulaska u EU po svaku cenu, usaglašavanjem Predloga rezolucije o zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka Srbije koji će danas srpski poslanici, sudeći po najavama, usvojiti, stavljena je tačka na nedoumice o tome hoćemo li u Brisel „okrnjeni ili celi“. Tako će Srbija jasno i glasno, ipak, reći da „svi međunarodni sporazumi koje zaključuje, uključujući i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, moraju, pre svega, biti u funkciji očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje“.

Predloženim tekstom predviđeno je da odbrana Kosmeta predstavlja prioritet državnih institucija i svih javnih činilaca u državi, sve dok ne bude usvojeno kompromisno rešenje na osnovu Rezolucije 1244. Svi akti proglašenja i priznanja nezavisnosti pokrajine i sve aktivnosti koje bi proisticale iz njih biće proglašeni ništavnim i protivnim ustavnom poretku Srbije, a posebno će se preispitati diplomatski i svi drugi odnosi sa državama koje priznaju nezavisnost.

Narodna skupština utvrđuje da bi uspostavljanje predložene misije EU za sprovođenje odbačenog Ahtisarijevog plana predstavljalo akt ugrožavanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka Srbije, navodi se u dokumentu i dodaje da Skupština traži od Vlade Srbije da sa EU utvrdi da misija EU ne može doći na teritoriju Srbije, na Kosmet, bez adekvatne odluke SB.

Zbog ukupne uloge NATO, od protivpravnog bombardovanja Srbije bez odluke SB do Aneksa 11 odbačenog Ahtisarijevog plana u kome se određuje da je NATO „konačan organ vlasti“ u „nezavisnom Kosovu“, Narodna skupština donosi odluku o proglašavanju vojne neutralnosti Srbije do eventualnog raspisivanja referenduma o tom pitanju, stoji u dokumentu u kom se naglašava i da ovlašćeni predstavnici Srbije treba da nastave napore kako bi se obnovili pregovori i pronašlo rešenje u duhu međunarodnog prava.

LDP: TADIĆU, POVUCI SE

Lider LDP Čedomir Jovanović ocenio je kao apsolutno neprihvatljiv predlog rezolucije „jer stavlja tačku na evropsku politiku i perspektivu Srbije“.
-Tekst rezolucije je najveća pretnja interesima građanske Srbije po jeziku, karakteru, posledicama i načinu na koji šalje poruku-rekao je Jovanović i zatražio od Tadića da se povuče iz „ove inicijative“.

VLADA USVOJILA

Vlada Srbije usvojila je juče predlog rezolucije o Kosovu i Metohiji koji će biti razmatran na današnjoj sednici parlamenta, potvrđeno je agenciji Beta u Vladi Srbije.

I dok u Tadićevom okruženju najnovije povlačenje pred Koštuničinim zahtevima pravdaju „važnošću jedinstva državne politike“, stručnjaci upozoravaju da bi još jedno popuštanje predsednika moglo da mu osigura podršku DSS-a, ali da će zbog njegove „mlake politike“ profitirati radikali i LDP.

Međutim, analitičari su nejedinstveni u oceni značaja novog državnog stava za evropsku budućnost Srbije, pa neki rezoluciju smatraju običnim papirom, a drugi ozbiljnom kočnicom za perspektivu u EU.
Kabinet predsednika Srbije saopštio je da očekuje potpisivanje SSP u januaru 2008, i da će, „u skladu sa jasnom i realnom politikom predsednika, državni vrh učiniti sve da Kosovo ostane u Srbiji, a Srbija u Evropi, te da oba principa treba ostvariti mirnim, diplomatskim, argumentovanim sredstvima, a ne izolacijom od ostatka sveta“.

I dok je srpski ministar odbrane Dragan Šutanovac ocenio da se u delu Predloga rezolucije, koji se odnosi na vojnu neutralnost Srbije, konstatuje „de fakto stanje“ koje se može promeniti, šefica poslaničke grupe DS Nada Kolundžija izjavila je da je za tu stranku veoma važno i to što se zahtev o zaustavljanju procesa evropskih integracija nije našao u predloženom tekstu. Ona je dodala da kompromis o rezoluciji ne znači i insistiranje na podršci Tadiću.
Dogovor koalicionih partnera pokazuje da vladajuća koalicija ima kapaciteta da prevaziđe krizu, smatra analitičar Slobodan Antonić.

- Nađeno je solomonsko rešenje, koje će u naredne dve-tri nedelje umiriti napetosti u koaliciji-rekao je Antonić i dodao da rezolucija neće imati nikakve konsekvence kada je u pitanju stav EU prema Srbiji.
Ipak, analitičar Jovan Komšić ocenio je da nas sporazum koalicije može koštati evropskih integracija. A da su formulacije u predlogu rezolucije „dosta tvrde“, pa bi mogle da predstavljaju kočnicu potpisivanju SSP smatra i analitičar Đorđe Vukadinović. On je istakao da je DS to „taktički“ prihvatila da bi izbegla cepanje vlade u toku predsedničke kampanje.

Sociolog Jovo Bakić ocenio je da predloženi tekst ide u prilog radikalima i lideru LDP Čedomiru Jovanoviću, koji će reći da predsednik DS Boris Tadić vodi „mlaku politiku“.
Međutim, za analitičara Milana Nikolića rezolucija je „normalan papir za svaku državu“ jer „nijedna država ne želi da joj se otkine parče teritorije“.

Glas Javnosti
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.