РЕЗОЛУЦИЈА O ЗАШТИТИ УСТАВНОГ ПОРЕТКА СРБИЈЕ

eremita

Zaslužan član
Poruka
117.226
vest12345.jpg
Izvor:Pink
[ 07:19 / 25.12. ]
KOSMET-REZOLUCIJA-TEKST
Pregovarački tim usaglasio tekst
Međunarodni sporazumi koje Republika Srbija zaključuje, uključujući i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, moraju biti u funkciji očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje, navedeno je u Predlogu rezolucije o zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka Republike Srbije, koji je Državni pregovarački tim sinoć usaglasio i dostavio poslaničkim klubovima.

spacer.gif
U Predlogu rezolucije, navedeno je nekoliko ključnih stavova koji bi, ukoliko Skupština Srbije u sredu usvoji ovaj dokument, trebalo a predstavljaju

-Pored već navedenog o međunarodnim sporazumima, predloženom rezolucijom predviđeno je da odbrana Kosova i Metohije kao integralnog dela Republike Srbije predstavlja prioritet državnih institucija i svih javnih činilaca u državi, sve dok ne bude usvojeno kompromisno rešenje ovog pitanja na osnovu Rezolucije SB UN 1244.

-Svi akti proglašenja i priznanja nezavisnosti Kosova i Metohije, kao i sve aktivnosti u međunarodnom okruženju koje bi proisticale iz ovih akata, ma ko ih donosio i primenjivao, biće proglašeni ništavnim i protivnim ustavnom poretku Republike Srbije, navedeno je u tekstu.

-Shodno tome, kako je navedeno, Kosovo i Metohija će se i u unutrašnjim i u spoljnim aktivnostima države, njenih organa i javnih činilaca, smatrati sastavnim delom Republike Srbije i taj stav biće merodavan za svaki pojedinačni akt ili aktivnost državnih organa i javnih činilaca sve do iznalaženja kompromisnog rešenja ovog pitanja na osnovu Rezolucije 1244. Posebno će se preispitati diplomatski i svi drugi odnosi sa državama koje eventualno priznaju nezavisnost Kosova i Metohije.

- Predloženom rezolucijom Vlada Srbije bi bila obavezana da donese konkretan i sveobuhvatan plan mera koje će biti preduzete u svim oblastima njenih nadležnosti u slučaju protivpravnog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije. Vlada se, takođe, obavezuje da što efikasnije primenjuje ustavne nadležnosti Republike Srbije na Kosovu i Metohiji, kao i da pojača delovanje državnih institucija u ostvarivanju tih nadležnosti, a posebno da u svim okolnostima koje bi mogle nastupiti efikasno deluje na zaštiti života i imovine, prava i sloboda građana pokrajine, a posebno srpskog i nealbanskog stanovništva. I pored nastojanja nekih zapadnih država da blokiraju dalje pregovore kojima bi se mirnim putem našlo rešenje statusa Kosova i Metohije u skladu sa Rezolucijom SB 1244, ovlašćeni predstavnici Republike Srbije treba da nastave napore kako bi se obnovili pregovori i pronašlo rešenje u duhu međunarodnog prava, navedeno je u tekstu.

- Narodna skupština nalaže Vladi Srbije da međunarodni sporazumi koje Republika Srbija zaključuje, uključujući i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, moraju biti u funkciji očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje.


-Konačno, Narodna skupština traži od državnih organa Republike Srbije da upotrebe sva pravna sredstva pred odgovarajućim međunarodnim i nacionalnim sudovima za zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Srbije. Ovi stavovi proizlaze iz nekoliko činjenica, a pre svega iz činjenice da je albanska strana u pregovorima uz posredovanje trojke izbegavala da stvarno pregovara na isti način kao što je to činila u prvoj fazi koju je vodio Marti Ahtisari, a glavni razlog njene opstrukcije nalazi se u stavu nekih zapadnih država da Kosovo treba da dobije nezavisnost. Narodna skupština, kako je navedeno u tekstu predloga rezolucije, konstatuje i da se neke zapadne države oštro protive nastavku pregovora o budućem statusu Kosova i Metohije, što je onemogućilo Savet bezbednosti da pronađe kompromisno rešenje ovog pitanja. Ove države ohrabruju albanske predstavnike na Kosovu i Metohiji da proglase nezavisnost pokrajine i prete Republici Srbiji priznanjem ovog protivpravnog čina.

-Rezolucijom se predlaže da Skupština sa posebnom zabrinutošću konstatuje da je zaključcima svog Predsedništva od 14. decembra 2007. Savet Evropske unije nagovestio aktivnosti u vezi Kosova i Metohije i u samoj pokrajini koje bi neposredno ugrozile suverenitet i teritorijalni integritet Republike Srbije. Narodna skupština utvrđuje da bi proglašenje nezavisnosti Kosova, kao i priznanje nezavisnosti pokrajine od strane bilo koje države, predstavljali grubo kršenje međunarodnog prava, a pre svega Povelje UN, Završnog akta iz Helsinkija i Rezolucije SB UN 1244. Takvim aktima i aktivnostima bili bi neposredno ugroženi suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak Republike Srbije. Narodna skupština utvrđuje da bi uspostavljanje predložene misije EU za sprovođenje odbačenog Ahtisarijevog plana predstavljalo akt ugrožavanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka Republike Srbije.

-Na Savetu bezbednosti tokom jula 2007. nije prihvaćeno šest nacrta rezolucije koji su se zasnivali na Ahtisarijevom planu, a pre svega na aneksima 10 i 11 o postavljanju misije EU i NATO vojnih snaga na Kosovu i Metohiji. Imajući ovo u vidu, Narodna skupština zahteva da se pre dolaska bilo koje misije koja bi zamenila postojeću administraciju UN mora putem pregovora pronađe kompromisno rešenje za budući status pokrajine Kosovo i Metohija, koje će odobriti SB UN. Narodna skupština traži od Vlade Srbije da sa EU utvrdi da misija EU ne može doći na teritoriju Srbije, na Kosovo i Metohiju, bez adekvatne odluke Saveta bezbednosti. Zbog ukupne uloge NATO pakta, od protivpravnog bombardovanja Srbije bez odluke SB, do Aneksa 11 odbačenog Ahtisarijevog plana, u kome se određuje da je NATO konačan organ vlasti u nezavisnom Kosovu , Narodna skupština donosi odluku o proglašavanju vojne neutralnosti Republike Srbije u odnosu na postojeće vojne saveze do eventualnog raspisivanja referenduma na kojem bi se donela konačna odluka po tom pitanju, predloženo je rezolucijom, o kojoj bi poslanici republičkog parlamenta trebalo da se izjasne na sednici u sredu.

****************************************************************************************

Толико, и једино могуће за Србију.
 
Poruka
19.909
Posebno će se preispitati diplomatski i svi drugi odnosi sa državama koje eventualno priznaju nezavisnost Kosova i Metohije.
Ево још једне недоречености и штурости.
Шта ово конкретно значи?Значи да се оставља Влади Србије,или тачније речено владајућој коалицији,да по својој слободној вољи поступа у "преиспитивању дипломатских и свих других односа са државама које евентуално признају независност Косова".
А,то може бити од потуне пасивности у виду шарлатанских нота које извештавају да се "млада увредила",па до прекида односа.Зашто није стриктно назначено шта ће се предузети?
 

Pepeo

Ističe se
Poruka
2.894
Ево још једне недоречености и штурости.
Шта ово конкретно значи?Значи да се оставља Влади Србије,или тачније речено владајућој коалицији,да по својој слободној вољи поступа у "преиспитивању дипломатских и свих других односа са државама које евентуално признају независност Косова".
А,то може бити од потуне пасивности у виду шарлатанских нота које извештавају да се "млада увредила",па до прекида односа.Зашто није стриктно назначено шта ће се предузети?


Зато што нико не зна шта ће се предузети, нико нити је спреман да каже нити у суштини зна...... Све је то одлагање, дај боже да се не деси, а ако се деси, па......... видећемо........:wink:
 
Poruka
19.909
Зато што нико не зна шта ће се предузети, нико нити је спреман да каже нити у суштини зна...... Све је то одлагање, дај боже да се не деси, а ако се деси, па......... видећемо........:wink:

Па,тако некако.
Не зна се,јер не знају какви ће резултати бити на овим председничким изборима.Они ће одлучити.

Поред тога,доношоње овакве резолуције,која је написана лошије од правилника неке друштвене игре,је (по мом мишљењу)само део предизборне кампање и,можда,нека врста маске за јавност,како би се правдала будућа заједничка коалиција.Јер,ето,они су сада постигли нови договор,нема кризе,дошли су до напретка у својим заједничким ставовима на чему би се могла базирати будућа сарадња.Еволуирали су...:lol:
И,на основу тога,не би ме чудило да поново дође до незваничне подршке ДСС-а Борису Тадићу.

Ја ову резолуцију видим тако.Дакле,као параван иза којег стоји жеља да се "оправдано" и на бази "новог договора" настави и учврсти владајућа коалиција.Јер,сама резолуција не доноси ништа ново(јер суштински жеља није ни постојала да се донесе нешто ново),сем оног дела где се и званично обавезује држава да не може приступати војним савезима без референдума.Све остало произилази из самог Устава Републике Србије,и није било потребно наглашавати у посебној резолуцији.

Резолуција је морала бити даелко конкретнија са много више појединости.Ма,кажем,и неки правилници друштвених игара су детаљнији и боље осмишљени.
 

Salvantis

Iskusan
Poruka
6.475
-Svi akti proglašenja i priznanja nezavisnosti Kosova i Metohije, kao i sve aktivnosti u međunarodnom okruženju koje bi proisticale iz ovih akata, ma ko ih donosio i primenjivao, biće proglašeni ništavnim i protivnim ustavnom poretku Republike Srbije, navedeno je u tekstu.
Dobro sroceno, zaista se nadam da se posle izbora neki nece odjednom predomisliti...
 
Poruka
19.909
Када би заиста било тачно ово што си написао - ту би ме Коштуница дефинитивно и тотално разочарао!

Можда и нисам управу,али када прочитам текст реуолуције,ја не видим неки други разлог због чега је оваква морала да буде донешена,сем да се ради о стварању псилошког момента у јавности ради правдања будуће,још боље,сарадње.
Јер,Коштуница не сме да уђе у Владу са СРС.Зашто?Уласком у Владу,део ДСС-а би се утопио у СРС,а вероватно други део постао маргиналан или би се прикључио ДС-у.Јер би се водила једнообразна,константна,стабилна политика,без већих разлика у одлучивању.Просто,већи би асимиловао мањег.То је опасно за опстанак странке.

Дакле,мислим да се ради о стратешком потезу из интереса обе владајуће партије.Једни без других немају будућност...у фотељи.
 

Pepeo

Ističe se
Poruka
2.894
đelić: i kosmet i evropa
Politika

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić ocenio je da se predloženom Rezolucijom o Kosovu i Metohiji, koju je Vlada usvojila, ne odustaje ni od zaštite teritorijalnog integriteta niti od puta Srbije u Evropu.

"Srbija će biti u Evropi, a Kosovo i Metohija će ostati u Srbiji. Naš imperativ su i Kosovo i Metohija, i Evropa, i zbog toga očekujem da do kraja januara potpišemo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom ", rekao je Đelić za TV "B92".

On je ukazao da je Sporazum sa EU u funkciji stabilnosti Srbije i da samo stabilna i napredna Srbija može da odbrani svoj teritorijalni integritet, dodavši da je Sporazum od ključne važnosti i za ostvarenje cilja da Srbija postane ekonomski lider na Balkanu i stub stabilnosti u regionu.
Đelić je naglasio da su Srbiji danas više nego ikad potrebni prijatelji i saradnja sa Evropom i da je to, pre svega, u interesu građana naše zemlje.
 
Poruka
19.909
On je ukazao da je Sporazum sa EU u funkciji stabilnosti Srbije
А,да ли је и у функцији очувања интегритета и територијалне целовитости,као што је наведено да споразуми морају бити,у једном делу текста резолуције?
Колико видим,већина земаља ЕУ још увек није променила став да Србији треба отети Космет.
 

svetolik trpkovic

Poznat
Banovan
Poruka
9.215
Rezolucija je smešna
termin "preispitaćemo" je tako dobar jer ne znači ništa.
Bravo za još jedan dokument za mazanje očiju.

Lepo primeceno kolega , gomila supljih fraza i opstih mesta kao sto je rekao Jeremija to je i jedino moguce kako bi bio i Vuk sit i ovce na broju ,p ce tako i jedna i druga strana ispasti dobitnici .Evo bas kazu na rts1 da ce Srbija ipak potpisati sporazum o pridruzivanju sto odgovara DSu ,verovatno ce koalicija podrzati Tadica ,a po zelji DSSa je ubacena vojna neutralnost i "preispitivanje " .
 

slavonija

Veoma poznat
Poruka
12.221
cini mi se tu nesto nejasno...dsli je Srbija, pregovarajuci sa EU vec nekoliko godina, i parafirajuci sporazum o prikljucenu i dosada (kao u ovoj rezoluciji skupstine) zahtijevala od vlade da taj ugovor sa EU bude napravljen sa ciljem ocuvanja suvereniteta i integriteta Srbije...mislim, dosad su vodeni pregovori (iako je kosovo pod protektoratom MZ i Srbija nema nad njim kontrolu) bez toga uslova; kako sad odjednom i sto sa vec potpisanim dokumentima...
 

DOBROSTOJECI

Domaćin
Poruka
4.233
Skupština zamišlja da je UN, pa počela da donosi REZOLUCIJE !
KO je zadužen za sprovođenje (ne samo poštovanje) rezolucije ? Verovatno vlada.
Nije li to prenošenje ingerencija skupštine na vladu ? Ako je skupština vrhovna vlast u zemlji , a vlada sprovodi rezoluciju , onda oni jadni narodni poslanici nisu ni svesni šta izglasavaju.
Lepo je to sve osmislio Koštunjavi !:evil:
 

filatelista. pa šta?

Veoma poznat
Poruka
13.059
Lepo primeceno kolega , gomila supljih fraza i opstih mesta kao sto je rekao Jeremija to je i jedino moguce kako bi bio i Vuk sit i ovce na broju ,p ce tako i jedna i druga strana ispasti dobitnici .Evo bas kazu na rts1 da ce Srbija ipak potpisati sporazum o pridruzivanju sto odgovara DSu ,verovatno ce koalicija podrzati Tadica ,a po zelji DSSa je ubacena vojna neutralnost i "preispitivanje " .

Ma potpisivanje SPP odgovara svima koji žele dobro ovoj zemlji
ako nam kažu, evo, ako ne potpišete SPP ostavljamo vam Kosmet, svi Albanci će preko Prokletija, a Srbija će biti ravnopravan partner, ja sam prvi da ne potpišemo, ali jasno je da od toga nema ništa.
Koštunica će podržati Tadića kao i 2004 u 2. krugu, ko nije gledao kritični dnevnik kritičnog dana za podršku nikad čuo nije.
 

Norma Kampl

Iskusan
Poruka
5.920
Skupština zamišlja da je UN, pa počela da donosi REZOLUCIJE !
KO je zadužen za sprovođenje (ne samo poštovanje) rezolucije ? Verovatno vlada.
Nije li to prenošenje ingerencija skupštine na vladu ? Ako je skupština vrhovna vlast u zemlji , a vlada sprovodi rezoluciju , onda oni jadni narodni poslanici nisu ni svesni šta izglasavaju.
Lepo je to sve osmislio Koštunjavi !:evil:
Полако, полако, што се толико узбуђујеш?
Што све ово схваташ толико озбиљно?

Зар нисмо већ одавно констатовали да је све то много мање битно него што изгледа?
 

Vintage

Iskusan
Banovan
Poruka
5.197
Ivanović: Rezolucija bez efekata

Oliver Ivanović (Beta)

Oliver Ivanović kaže da ne očekuje mnogo od rezolucije Skupštine Srbije o Kosovu jer se ona koristi u dnevno-političke svrhe.

Rezolucija je, podsetimo, sinoć stigla u Skupštinu Srbije, a o njoj će se poslanici izjašnjavati sutra. Bivši poslanik u skupštini Kosova, Oliver Ivanović, rekao je i da Boris Tadić, Vojislav Koštunica i Tomislav Nikolić treba da pozovu Srbe da ostanu na Kosovu.

"Naš narod na Kosovu nije naučio da sam odlučuje", rekao je Ivanović sinoć u emisiji Poligraf TV B92.

On je ocenio besmislenom ideju da se traži da se u tekst Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom unese odredba da će Unija prihvatiti samo celovitu Srbiju.

"Ovo je pogled iz žablje perspektive, to je kako mali Perica zamišlja svet. Sad ćemo mi da naudimo Evropskoj uniji time što nećemo ući u Uniju, a niko nas tamo ne zove", kaže on.

"To je besmislica, mislim da je to jedan usko partijski stav koji se predstavlja kao stav Srba sa Kosova i Metohije, a to uopšte nije stav Srba sa Kosova i Metohije jer niko relevantan ne može da kaže šta je naš stav", rekao je Ivanović.

Ivanović je izjavio da veruje da, u slučaju proglašenja nezavisnosti Kosova, neće doći do nasilja prema Srbima.

"To što se nama ne sviđa, to neće sprečiti albanske saveznike da Albancima daju mig i da oni krenu s tim. Ako oni krenu s tim, važno je da u tom trenutku imamo strance kojima se možemo obratiti ako stvario krenu loše", kaže on.

On je dodao da ne veruje da je nasilje nešto što je izvesno.

"Iako nas svi plaše sa tim stvarima, mislim da je to danas mnogo manje izvesno nego što je to bilo 2004, kada nam se dogodio 17. mart", rekao je on.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sve je jasno iz ovoga teksta....
 

DOBROSTOJECI

Domaćin
Poruka
4.233
Полако, полако, што се толико узбуђујеш?
Што све ово схваташ толико озбиљно?

Зар нисмо већ одавно констатовали да је све то много мање битно него што изгледа?

Draga gospođo.
Trenutno možda i nije bitno. Ali bi u (bliskoj) perspektivi moglo da bude.
Koštunjavi bi mogao da iskoristi rezoluciju za svoje ciljeve , a pritom da ignoriše skupštinu. Lukav je i kvaran , nije zeznuo samo onog koga nije mogao.
Iz te perspektive , rezolucija ne deluje ni malo naivno.
 

Norma Kampl

Iskusan
Poruka
5.920
Draga gospođo.
Trenutno možda i nije bitno. Ali bi u (bliskoj) perspektivi moglo da bude.
Koštunjavi bi mogao da iskoristi rezoluciju za svoje ciljeve , a pritom da ignoriše skupštinu. Lukav je i kvaran , nije zeznuo samo onog koga nije mogao.
Iz te perspektive , rezolucija ne deluje ni malo naivno.
та резолуција - заправо - никог ни на шта не обавезује.
Ионако је све ствар политичке вештине. и све, заправо врло релативизовано.

Дакле, не треба опет по ко зна који пут нешто "надувавати".
Видети оно, чега, у ствари - нема.

Узгред, а који су то, 'леба ти, неки нарочити "Коштуничини циљеви"...?

Мислим, ја сам већ негде на другом месту рекла:
Докле те "мантре", и толике фиксације, на Тадића, Коштуницу...
(А, на свој начин, мада је ипак много разумљивије, и на Тому, Чеду...)
 

Max Hardcore

Primećen član
Banovan
Poruka
673
Rezolucija je debilna da debilnija nije mogla biti. Nista novo nije receno, nista sto je receno nije nesto sto se i inace ne podrazumeva i sto je inace ustavna obaveza ( npr. "- Narodna skupština nalaže Vladi Srbije da međunarodni sporazumi koje Republika Srbija zaključuje, uključujući i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, moraju biti u funkciji očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje).
Bicu jako razocaran ako Radikali budu glasali za ovo kostunicino/zuto smece od rezolucije.
 

eremita

Zaslužan član
Poruka
117.226
Тренутно у Скупштини Србије говори НАЈВЕЋИ КОМУНИСТИЧКИ ОЛОШ СВИХ ВРЕМЕНА МИЋУН тј. - Драгољуб Мићуновић, један од МИЛИјОн ЦРНОГОРАЦА КОЈИ ЖЕЛЕ ДА ВЛАДАЈУ СРБИЈОМ!!!

Ма има, бре, Биџу да изаберем - САМО ДА ОВОГ СКОТА НЕ ГЛЕДАМ !
 

Derer

Buduća legenda
Poruka
43.118
Rezolucija je ko i sve do sada..niti ce ishta reshiti niti ishta dokazuje..u osnovi ona samo ostavlja otvorena vrata za sve mogucnosti i opcije odnosa spram zapada nakon jednostranog priznavanja nezavisnosti.
Ja verujem da nama jedino shto treba da bude vazno pri ulasku u EU je nachin na koji bi se od nas pri eventualnomn ulasku ochekivalo da tretiramo Kosovo,ako se explicitono ne veze priznavanje Kosova za ulazak u EU nama bi dugorochno ulazak u EU bio u interesu po pitanju Kosova...totalno nevazno makar ga i sve zemlje sveta priznale.Jer je ochigledno da Kosovska nezavisnost nece biti potpuina bez takve odluke u SB koje bar za sada nece biti.Jedino ako nam direktno vezu ulazak u EU uslovom priznavanja drzave Srbije drzave "Kosova"...mogu da ga duvaju.To bi znachilo da Samo za Srbiju vazi da mora da se odrekne dela teritorije zarad ulaska,neshto shto se ni od jedne drzave pri ulasku nije trazilo.Tako neshto nikada nece proci na referendumu pri evenutualnom ulasku a on je neminovnost.To je najniza donja granica koju ni pod kojim uslovima makar nas bombardovali ponovo ne smemo da predjemo.EU je samo jedna pogodnost koju protivnici unizuju preko svake mere a "Jevropejci" izdizu.I Bugarska je chlanica pa je skoro po novinama pisalo kako lepo zive...niti je EU garant sam po sebi za bolji zivot niti je chak i ulzazak u EU bez Kosova ako ga mi ne priznamo protivno nashem interesu,naprotiv.
 

svetolik trpkovic

Poznat
Banovan
Poruka
9.215
Тренутно у Скупштини Србије говори НАЈВЕЋИ КОМУНИСТИЧКИ ОЛОШ СВИХ ВРЕМЕНА МИЋУН тј. - Драгољуб Мићуновић, један од МИЛИјОн ЦРНОГОРАЦА КОЈИ ЖЕЛЕ ДА ВЛАДАЈУ СРБИЈОМ!!!

Ма има, бре, Биџу да изаберем - САМО ДА ОВОГ СКОТА НЕ ГЛЕДАМ !
Pa dobro to sto ces ti izabrati Bidzu to je deo tvojih licnih politickih i kulturnih afiniteta i ne vidim kakve to ima veze sa matorim Micunom :confused:
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.