Borac za prava zivotinja
Legenda
- Poruka
- 51.037
Борац, још не чух у чему је разлика између среће и задовољства...?
Таиса, ни пун фрижидер не вреди ништа без гладних уста![]()
Zadovoljstvo kao čulna kategorija.
Sreća kao duhovna.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Борац, још не чух у чему је разлика између среће и задовољства...?
Не знам какве то везе има са нормалношћу, која је чисто субјективни појам... а одговор на то питање ћеш добити у питању - да ли је сасвим нормално да човек мора да летује на Малдивима (или било којем месту чија цена пута+ смештаја превазилази одређену суму)?![]()
Не знам какве то везе има са нормалношћу, која је чисто субјективни појам... а одговор на то питање ћеш добити у питању - да ли је сасвим нормално да човек мора да летује на Малдивима (или било којем месту чија цена пута+ смештаја превазилази одређену суму)?![]()
Čovek bre mora da jede, a da putuje na Maldive ne mora.![]()
Значи по теби је срећа испуњавање обавеза?
О каквој духовној срећи може да размишља човек коме је једина мисао преко целог дана да дође до трунчице хране?

Храна није ОБАВЕЗА, она је потреба без које не можемо да функционишемо...
Управо се тад највише и развија дух... мислиш ли да су хришћански или хиндуистички испосници ето онако безвезе гладовали?
Говорим о људима који ГЛАДУЈУ, који желе да једу а немају могућности за то.

Никакве духовне надградње нема тамо где су ти одузети основни материјални услови за живот: топлота, сан, храна...

Itekako ima, dokle god je taj duh u telu, a opstanak tog tela zavisi od materije a ne isključivo od duha.Добро, и шта ћемо сад с њима?
Питала си "да ли могу бити духовно срећни људи који умиру од глади, рецимо?"... наравно да могу, јер материја нема везе с духом... то су бабе и жабе...![]()
Helen je objasnila već razliku između nečega što je sopstveni izbor, s jedne strane, i nečega što to nije. Ja se slažem s njom pa sam zato i prokomentarisala.Па видиш, један Буда је управо одбацио материјалне услове, тачније смањио их на минимум, да би доживео духовно пробуђење...
Кад би мало проучила живот духовних величина овога света, видела би да су сви до једног били материјално сиромашни, што им ни најмање није сметало да постану духовно врло богати, чак штавише, материја само помрачује ум и искварује срце, константно их "уљуљкавајући" и успављујући, а притом и "навлачећи", тако да увек теже што више ка њој, а све то скривајући им значење ствари од погледа, онаквих какве заиста јесу...
А што се тиче модерне психологије, шта рећи... све је то лепо описано и објашњено, у њој, али увек јој измиче суштина...![]()
Претпостављам да је хтела да пита може ли човек бити срећан ако није испунио основне потребе?
Да ли могу бити духовно срећни људи који умиру од глади, рецимо?
Itekako ima, dokle god je taj duh u telu, a opstanak tog tela zavisi od materije a ne isključivo od duha.
Tebi je lako punog stomaka da sediš i kucaš o nevezanosti materije i duha, a koliko su "duhovno srećni" ljudi koji umiru od gladi - najbolje da pitaš njih.

Helen je objasnila već razliku između nečega što je sopstveni izbor, s jedne strane, i nečega što to nije. Ja se slažem s njom pa sam zato i prokomentarisala.
Nema ničeg duhovnog u nemaštini koja povrh svega nije nečiji izbor. Može biti, ali nije po definiciji.
Mislim da i Maldivi i mercedes bez punog frižidera ne vrede ništa.

Али мислим да је фрижидер са једним тањиром хране, уколико је човек гладан, непроцењив... и то је цела моја поента 
Dakle hrana je stvorena da bi čovek jeo, tako da ne možemo reći da je baš dobro da neko ko nema hranu, ne jede.