Revolucionarno otkriće: Kineski vojni naučnici izmislili laserska oružja?

Doctor Master

Domaćin
Banovan
Poruka
4.767

Revolucionarno otkriće: Kineski vojni naučnici izmislili laserska oružja?​

Pokazali su da je teoretski moguće tako opremljene dronove držati u vazduhu bez ograničenja.

149101250363c05dcf36172919635578_w640.jpg


Grupa kineskih naučnika je razvila dronove koji bi teoretski mogli da ostanu u vazduhu neograničeno dugo, pokretani laserima visoke snage. Profesor Li Xuelong i njegove kolege sa Severozapadnog politehničkog univerziteta (NPU) razvili su koncept dronova koji se napajaju uz pomoć fotoćelija i lasera koji prati kretanje drona kako bi ostao usmeren na ćelije.

U nedavnom eksperimentu, stručnjaci s NPU-a uspešno su demonstrirali autonomni proces punjenja baterija drona uparen s inteligentnim sistemom prenosa signala i obradom podataka, čime su pokazali da je teoretski moguće tako opremljene dronove držati u vazduhu bez ograničenja.

Reč je o većem izazovu nego što se čini, zbog više problema koji se pojavljuju pri pokušajima laserskog napajanja dronova. Prvi je, naravno, samo kretanje dronova - dronovi koji bi stajali nepomično na jednom mestu imali bi izuzetno ograničenu iskorišćenost. Izraditi sistem koji bi pravovremeno i sinhronizovano pomerao laserski zrak kako bi ostao usmeren na fotovoltaičnu ploču na donjoj strani drona, pokazalo se veoma zahtevnim.

Zavisno od udaljenosti drona, od izvora laserskog zraka i mikroskopskih pomeranja laserskog emitera mogu dovesti do velikog pomeranja samih laserskih zraka, zbog čega je potrebna ne samo velika preciznost usmeravanja emitera, nego i sposobnost predviđanja gde će dron biti već u sledećem deliću sekunde.

Drugi problem je u činjenici da sistem atmosfere nije nepromenjiv, nego se redovno menja pod uticajem lokalne mikroklime - pritiska, temperature vazduha, vlage u vazduhu i drugih svojstava, što znači da laserski zrak ne prolazi kroz vakum, nego na njegovu snagu i fokus utiču promenljivi atmosferski zakoni.

Li Xuelong i njegov tim razvili su sistem koji bi varirao snagu laserskog zraka kako bi mogle da se nadoknade promene u gustini vazduha i atmosferi, pojavu turbulencija i drugih problema koje bi mogle da utiču na energiju drona.

Koncept napajanja dronova uz pomoć snažnih lasera zanimljiv je jer je dijametralno suprotan od aktuelnih napora većine oružanih snaga sveta, uključujući i američke i kineske, da razviju laserska oružja kojima bi se mogli braniti od dronova.

Budući da su vojni dronovi demonstrirali na bojnim poljima u Ukrajini koliko su korisni, sve više vojnih naučnika razvija načine kako da ih što jeftinije obori, pri čemu se laseri čine kao optimalno rešenje.

Kineski tim se dosetio da iskoristi isti koncept kako bi dronovima dao praktički neograničen izvor energije.

https://www.b92.net/biz/vesti/svet/...ni-naucnici-izmislili-laserska-oruzja-2272576

To je Nikola Tesla odavno otkrio. Sada se samo njegova otkrića primenjuju u praksi.
 

Top