'Revolucionarni' napredak sa 32 na 64?

Koje krajcovanje :P
Da, proces ne moze vise od 4GB, ali vise procesa ukupno moze.
To je nešto slično kao što ni W98 NIJE ni radio sa više od 768MB memorije? Ali uz pomoć trikova radi i sa 2GB:

w98-desktop.JPG

ja ne kapiram zasto bi neko sa 2GB RAM-a i dvojezgarnim procesorom radio na win 98
iskreno nisam siguran da win '98 uopste i vidi drugi procesor.

takodje siguran sam da on uz pomoc trikova "vidi" ali ne koristi ta 2 GB-a rama

nemoj brkati dva pojma.. to sto nesto prikazuje ne znaci i da koristi.

ja ne kapiram zasto bi neko sa 2GB RAM-a i dvojezgarnim procesorom radio na win 98
iskreno nisam siguran da win '98 uopste i vidi drugi procesor.

takodje siguran sam da on uz pomoc trikova "vidi" ali ne koristi ta 2 GB-a rama

nemoj brkati dva pojma.. to sto nesto prikazuje ne znaci i da koristi.
Eee... Znaš li kako to leti na toj makini, u odnosu na Win10! :super: Napisao sam 'nešto slično'? Znači, softverske makinacije koje omogućuju nešto više.....

verjem da leti, ali ne iskoriscavas pun kapacitet hardvera..drugim recima..zbog tvrdoglavosti si bacio pare na hardver :)

to bi ti sve letelo i na obicnom pentijumu na 2.5GHz i sa 1 MB RAM-a ..sta pentijumu.....letelo bi i na celeronu.

ti verovatno ne razumes da to sto on pokazuje da vidi, ne znaci i da koristi.. malo je komplikovanija prica oko toga...

verjem da leti, ali ne iskoriscavas pun kapacitet hardvera..drugim recima..zbog tvrdoglavosti si bacio pare na hardver :)

to bi ti sve letelo i na obicnom pentijumu na 2.5GHz i sa 1 MB RAM-a ..sta pentijumu.....letelo bi i na celeronu.

ti verovatno ne razumes da to sto on pokazuje da vidi, ne znaci i da koristi.. malo je komplikovanija prica oko toga...
Nisam bacio pare jer na toj makini imam Multiboot sa još nekoliko novijih OS-a.
Nije mi bitno koliko toga koristi W98, bitno mi je da RADI na toj makini koja ima više od 768MB memorije pa da ne moram vaditi 'višak' memorije svaki put kada mi treba W98. A zašto mi treba W98? Pitaj one Majkrosoft majmune zašto ja iz XP-a i drugih novijih OS-eva nemam direktan pristup pinovima LPT-porta, a to je bilo na W98.

Koje krajcovanje :P
Da, proces ne moze vise od 4GB, ali vise procesa ukupno moze.
Pa u to vreme tesko si imao aplikaciju sa procesima preko 4GB. Prosecni serveri kao sto je bio HP DL380 su imali maksimum od 12GB RAM, u praksi najcesce 6gb, a prosecan PC je isao sa po 512MB i XP je na njemu radio sasvim OK. Prednost enterprise verzije je bila ako si koristio Terminal services.

Pa u to vreme tesko si imao aplikaciju sa procesima preko 4GB. Prosecni serveri kao sto je bio HP DL380 su imali maksimum od 12GB RAM, u praksi najcesce 6gb, a prosecan PC je isao sa po 512MB i XP je na njemu radio sasvim OK. Prednost enterprise verzije je bila ako si koristio Terminal services.
Ma ne mislio sam to je feature koji ide uz CPU, to jr bio nacin da 32bitni procesor adresira vise od 4GB, a ovi to stavili u enterprize :P

Naravno, tada je onaj kompjuter koji je (navodno) amere odveo do Meseca i nazad imao 2kB 16-bit memorije! Do vraga, za šta bi ikome ikada trebalo više od toga? :zcepanje: :zcepanje:
https://en.wikipedia.org/wiki/Apollo_Guidance_Computer
ja sam na dzepnom casio kompjuteru od 4KB pravio programe koji su mi resavali zadatke na ispitima na fakultetu.
a posle sam nabavio HP sa 128KB.. e to je bilo ludilo..cele tablice sam u njega ubacivao da je mogao cak i da pronalazi odredjene vrenosti..potpuna autonomija rada :)

ja sam na dzepnom casio kompjuteru od 4KB pravio programe koji su mi resavali zadatke na ispitima na fakultetu.
a posle sam nabavio HP sa 128KB.. e to je bilo ludilo..cele tablice sam u njega ubacivao da je mogao cak i da pronalazi odredjene vrenosti..potpuna autonomija rada :)
Eee...Stani malo! Sve silni stručnjaci, informatičari, programeri bla, bla.... a niko još ništa pametno da kaže za ovaj zadatak!? :zcepanje: :zcepanje:
https://forum.krstarica.com/threads/moze-li-ovo-programski-da-se-resi.907017/

Svaka čast! Znaš li šta sve može to malo govance, a koliku kantu i koliko evra bi trebao da pljunem za minimalnu PC-konfiguraciju koja bi mi samo ispisala slovo A! :bravo:
pa znam
moj drug je na nekom prvom od takvih, valjda je bio HP, isprojektovao silne brane
al jeiga, moraš da naučiš taj užasni jezik, jel beše asembler ili nešto još grđe

ne samo to.
64. bitni procesori mogu da obrade znatno vecu kolicinu podataka nego 32. bitni

slazem se sa tobom da prosecnom korisniku to ne treba ali i cene su prilagodjene
moj prvi PC - pentium na 133MHz, 16MB RAM, 1.1GB HD sam platio 2.500 maraka sto je oko 1.200 evra
sad za 1200 evra mozes da kupis zver

za 200€ mozes da kupis jeftin kompjuter koji je mnogo jaci od bilo kog starog koji je placen hiljade evra..pokusavas da dokazes nedokazivo :)
Uporedjujes neuporedivo ....vrednost evra i marke se ne moze na taj nacin porediti ,jer za 100 deutche maraka si mogao nesto da kupis dok za 50 evra ne mozes skoro nista ,pogotovo u danasnje vreme.
Stare masine su pravljene da traju ,dok nova kanta od 200 evra ne moze da traje ni 5 godina ,pogotovo laptopovi.

Aha.. a onaj od 200 evra će ti nakon par 'revolucionarnih' apdejta postati neupotrebljiv! Trgovci rasprodaju stare zalihe i love naivne budale da im uvale to staro smeće! :zcepanje: :zcepanje:
Nije to staro smece ,nego su to nekvalitetni kompovi.
Toshiba vise ne proizvode laptopove ispod 1000 evra ,dok su nekada mogli da se kupe i ovi iz nizeg cenovnog ranga ,cak i za 300-400 evra je mogla da se nadje solidna masina ...

Nije to staro smece ,nego su to nekvalitetni kompovi.
Toshiba vise ne proizvode laptopove ispod 1000 evra ,dok su nekada mogli da se kupe i ovi iz nizeg cenovnog ranga ,cak i za 300-400 evra je mogla da se nadje solidna masina ...
A nekvalitetan je postao jer na njemu OČAJNO loše i sporo radi najnoviji TheBill Gejstsov 'revolucionarni' Win10! Davno sam pročitao te M$ majmune i njihove cigansko lopovsko mafijaške poslove! Srećom, zahvaljujući prenosnoj smart-govance revoluciji, te M$-mafijaške aktivnosti su postale prošlost! Sada se mogu posvetiti ozbiljnijem poslu, ako misle koliko toliko opstati na tržištu! :zcepanje: :zcepanje: :zcepanje:

Back