Revolucija u avio-prevozu

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
64.895
Sumnjam da će to biti za desetak godina, možda za pedesetak ali dobro...

Dolazi do revolucije u avio-prevozu: Biće vam potrebno samo dva sata

12363244764704f20e55ba662957113_760x303.jpg

Let između Velike Britanije i Australije traje više od 20 sati, međutim, po nekim planovima, moguće je veliko skraćenje.

Čini se da će predugačka putovanja postati prošlost, što je još uvek za nas nezamislivo. Verovali ili ne, plan je da let između Velike Britanije i Australije traje samo dva sata, prenosi portal Tajm aut.

Trenutni let je oko 24 sata, uz stajanje na pola puta, a ako se ispuni drugi plan, do 2025. trebalo bi da se smanji na 20 sati, pod uslovom da se ukine stajanje.


Ipak, za desetak godina bi i to moglo da postane prošlost, s obzirom na to da se planiraju suborbitalni letovi koji će zasigurno dovesti do velike revolucije u prevozu.

Letovi bi ulazili u svemir neko vreme pre nego što bi se spustili natrag u Zemljinu orbitu – skraćujući pritom dobrih 20 sati letenja. Sve ovo je još uvek na nivou istraživanja, a naučnici se bave i time kako bi putnici podnosili ovakav način putovanja.

Za sada se došlo do zaključka kako bi većina putnika dobro podnela uslove, osim nekih koji bi imali fiziološke reakcije, međutim, smatra se da je sve bolje od provedenog jednog celog dana u avionu.
 
Ovo je vec dugo poznat plan. Avioni bi bili pritom veci, verovatno duplo veci od najvecih koji se sada prave.

Moje licno misljenje je da bi to moglo da se izvede na zemlji - totalno bez letenja - maglev vozovi u vakumskim cevima - brzina transporta takoreci bez ogranicenja - samo je pitanje koliko ubrzanja moze da podnese prosecni putnik.

Ali verovatno da bi avioni bili interesantniji jer bi pogled bio fantastican i time putovanje interesatnije.

Drugi razlog za ovo je potencijalno naseljavanje orbite. Pa da ide stvar bar do pola, a od pola te preuzme neki lokalni svemirski autobus. Mogli bi da skucamo nekih 40tak milijardi ljudi na 'prstenu' u orbiti. A i to nije nov plan - o tome se razmislja jos negde od pocetka proslog veka.

Ako pocnemo da naseljavamo mesec, sto je takodje varijanta. Morace citava infrastruktura u orbiti i do orbite. Jos jedan dodatni razlog za ove avione.
 

Back
Top