Lazić o pucnjavi u restoranu na Novom Beogradu: Policija nije u stanju da izađe na kraj sa "reketiranjem"
autor:
N1 Beograd
|
21. maj. 2026. 18:19
"Nije prvi put da je restoran Džeri 'na meti', razlog tome je zato što počinioci misle da lokal dosta zarađuje i žele deo tog novca, a policija nije u stanju da izađe na kraj sa tom pojavom zvanom reketiranje", rekao je za N1 novinar portala Nova Miloš Ž. Lazić, povodom današnje pucnjave na Novom Beogradu.
Kako je N1 nezvanično izvestio, u restoranu Džeri (Jerry) u Ulici Trešnjinog cveta na Novom Beogradu došlo je do pucnjave, kada je jedna osoba je ranjena i prevezena u Urgentni centar.
Sagovornik N1 podseća da smo u prethodnom periodu imali slične situacije, poput paljenja restorana. Kako kaže, u pitanju je reketiranje, te dodaje da "vidimo da
policija ne može da izađe na kraj sa tim".
"Njihova kadrovska politika je katastrofalna, oni su uhvaćeni nespremni, a njihov fokus je u ovom trenutku na drugim stvarima. Naposletku, beogradska policija je ostala bez svog načelnika", smatra
Miloš Ž. Lazić.
Kako naglašava, "kada klinci vide da je Veselin Milić umešan u mafijaški obračun, i oni hoće deo svog novca".
Upitan šta kriminalci poručuju paljenjem lokala, Lazić ističe da je reketiranje specifično, jer se zasniva na strahu.
"Ali da bi strah pojačali, oni preduzimaju i konkretne akcije. Prvo ide zastrašivanje, pa onda razbijanje izloga ili bacanje molotovljevog koktela, a ukoliko vlasnik odbije da plati, onda dolazi do upucavanja ili paljenja automobila. A ja pretpostavljam da se to dešava mesecima unazad, ako ne i godinama, te da policija nije zaštitila te ljude. Takođe, pretpostavljam da je ta organizacija koja se time bavi ojačala, došlo je do mimoilaženja i onda su članovi te organizacije pomislili da su mnogo moćni. I onda je došlo do svih ovih dešavanja na ulici, jednostavno nastavak biznisa drugi sredstvima", objašnjava Lazić.
Saniranje štete
Upitan da li je današnji incident povezan sa onim u restoranu na Senjaku, nakon kojeg je uhapšen načelnik beogradske policije
Veselin Milić, sagovornik N1 smatra da je rano reći, te da ne verujem da postoji direktna veza, "jer misli da su različite ekipe u pitanju".
"Moje lično mišljenje je da je ovo sukob unutar podzemlja i da su svi akteri bili bliski režimu i Aleksandru Vučiću, ali je došlo do mimoilaženja. Jednostavno, 'mala bara puna krokodila', odnosno nema više dovoljno novca, pa su neki sukobi eskalirali", rekao je Lazić.
Upitan o incidentu na Senjaku, Lazić ocenjuje da je očigledno da "institucije sistema, iako niti mi imamo institucije, niti je ovo sistem, nisu mogli događaj na senjaku da 'ispeglaju'".
"Da smo mi normalna država, iste večeri bi sve bilo završeno. Meni se čini da je sve ovo više saniranje štete i sprečavanje još većeg sukoba u podzemlju i još većeg trvenja u Srpskoj naprednoj stranci, nego što je iskrena želja da se razreši jedan zločin", zaključuje Lazić.