Republikanci VS demokrate

dixieland

Iskusan
Poruka
5.616
Mnogi se pitaju ko su jedni a ko drugi.
Ko je ukinuo i ratovao protiv ''ropstva '' u Americi ?
Ko je konstruktor ''rasne segregacije'' ?
Kakav je stav prema zakonodavstvu jednih a kakav drugih?
Na čijij ste pretežno strani?
Da li znate šta stvarno znači reč '' demokratija''?
 
Mnogi se pitaju ko su jedni a ko drugi.
Ko je ukinuo i ratovao protiv ''ropstva '' u Americi ?
Ko je konstruktor ''rasne segregacije'' ?
Kakav je stav prema zakonodavstvu jednih a kakav drugih?
Na čijij ste pretežno strani?
Da li znate šta stvarno znači reč '' demokratija''?
Primećujem da su selje i verski zatucanci za R, pa u tom smislu sam D.

Međutim ne volim uravnilovku, pa zato nekad podržim pro-business kandidate kao Romney (R)
 
Републиканци су укинули ропство. И дан данас зај.ебавају прогресивне демократе када их подсећају колико су били бесни када су ови укинули вероватно најстрашнију ствар у људској историји.

Републиканци се често оптужују за расну сегрегацију, јер се некако подразумевало да су демократе те које су мекше и толераантније. Али још је ономад Малколм Икс рекао да више цени белца који га отворено мрзи, него оног ко му прича лепе ствари а ради још горе. Јер саа овим првим знаш на чему си, док ти овај други подмукло ради већу штету. Опет на конто републиканаца и демократа.

Мада републиканци и демократе, то је толико широк појам тамо и често зависи од индивидуалне особе, посебно политичара. Неретко су демократе екстремније од републиканаца, иако се за републиканце сматра да су склонији ратовима. Посебно од Клинтона до данас, демократски јастребови су заговарали толико војних интервенција, преврата, санкција, да је то страшно. Док сви помињу Буша млађег као неког екстремног републиканца, заборављају гнусне ствари под Клинтоном, Обамом и осталима.

Што се Србије тиче, свејеедно, усташе и једни и други.
 

1668519643597.png

MILOVAN JOVANOVIĆ: Tramp porazio republikance


1668519626851.png


14.11.2022.


Amerikanci su u utorak izašli na izbore na kojima su odlučivali o 435 mesta u predstavničkom domu, zatim o 35 senatora (od ukupno stotinu njih) i 36 guvernera, i to tačno dve godine nakon što je Bajden ušao u Belu kuću.

Uoči izbora Tramp je najavio pobedu. Njegova Republikanska partija (GOP) u ove izbore ušla je kao opozicija u oba doma Kongresa i očekivanja su bila da će ubedljivo potući demokrate na sva tri fronta. Međutim, izvojevali su samo tesnu pobedu za donji dom, dok Senat ostaje pod kontrolom demokrata. Republikanci nisu bili uspešni ni u trci za guvernere, što otvara pitanje predstojećih predsedničkim izbora. Očekivana republikanska izborna pobeda na tzv. sredini mandata trebalo je da bude uvod za veliki povratak Donalda Trampa na izborima 2024.

Najuticajniji republikanac u zemlji Donald Tramp direktno je odgovoran za loš rezultat. Postoji niz primera koji pokazuju da su na izborima bolje prošli umereni republikanski kandidati i pripadnici stare, tradicionalne struje, koji su napravili otklon od Trampa, nego oni kandidati koji su bili vezani za njega.
S druge strane, blistava pobeda na Floridi Rona Desantisa pruža GOP priliku da se obnovi tako što će se osloboditi vođstva koje izaziva podele. Desantis je Floridu, nekada tzv. swing državu, uspeo da pretvori u jedno od najjačih GOP uporišta. To ga čini najozbiljnijim potencijalnim protivkandidatom Trampu u borbi za republikanskog predsedničkog kandidata za izbore 2024. Desantisa mnogi vide kao alternativu Trampu zato što nije toliko nepopularan na levici i centru.

Njegov rezultat podseća na ubedljivu pobedu Džordža Buša u Teksasu za guvernera 1998, koja ga je odmah učinila favoritom za predsedničke izbore 2000. g.

Ron Desantis je privukao najviše pažnje, ali on nije jedini. Tu su još i Majk de Vine iz Ohaja, Kris Sununu iz Nju Hempšira, Greg Abot iz Teksasa i Brajan Kemp iz Džordžije.

Od Trampovog preuzimanja stranke 2016. godine velika stara partija je izgubila Kongres i Belu kuću. Trampov domet izvan partije i dalje je mali i sve više umanjuje sposobnost GOP da predloži nova rešenja i odgovori na nove izazove s kojima se Amerika suočava.

Tramp je promenio i radikalizovao Republikansku partiju, dok tradicionalna i umerena frakcija unutar nje polako nestaje. Zato je veliko pitanje hoće li republikanci uspeti da iskoriste momenat i oslobode se toksičnog Trampovog uticaja, koji šteti ne samo republikancima već i celoj Americi.

Potcenjeni Bajden će se nakon ovih izbora smatrati predsednikom koji je postigao velika politička dostignuća tokom svoje prve dve godine mandata. Ostaće zapisan kao predsednik koji je ujedinio čitav demokratski svet protiv ruske agresije na Ukrajinu i neko ko je žestoko branio demokratiju kod kuće.

Predsednička trka za 2024. godinu je startovala i pre nego što je odlučeno o rezultatima ovih „midterm“ izbora.
 
Za koga navijaš u ovom ratu Kremlina
za dezertere, ali izvini stvarno sto rusija mora da pobedi, i to je odluceno mnogo pre invazije - zato ja navijam samo za dezertere jer se ishod zna, da ne ginu ljudi uludo, na svim stranama

vec vidis da je zapad odustao od poraza rusije, sada zagovara samo da rusija plati stetu, naravno opet lazuci

nit' poraz, nit' steta, nista - samo sam surovo realan, ti misli da navijam, ali vi navijaci ste prsli
 
Poslednja izmena:
Treba samo pogledati za koga navijaju rusofili i onda je normalnom čoveku jasno da je suprotna strana - strana Dobra.

Pa pošto su rusofilima miliji republikanci, izbor je jasan.
Тако је. Само једна мала исправка: нису русофили за републиканце као такве, већ су они само за МАГА-екстремисте који би од америчке демократије направили хибридни режим.
 

Back
Top