Republika Srpska "za" Kosovo ?!

I_am_what_I_am

Aktivan član
Poruka
1.869
Kao što znamo, Kosovo je odavno etnički albansko, politički je u značajnoj meri izgubljeno, u svakom drugom smislu, osim malobrojnog preostalog srpskog stanovništva, ono nema mnogo veze sa Srbijom.

Sa druge strane, imamo RS, koja živari na klimavim temeljima BiH, koja je etnički većinski srpska i u kulturnom, ekonomskom i svakom drugom smislu je povezana sa Srbijom.

Šta mislite, ukoliko bi u nekom doglednom vremenu, interesi velikih sila dozvolili svojevrstnu nadoknadu, zamenu, trampu ili kako god u kojoj bi Kosovo postalo nezavisno (ili bar Kosovo bez srpskog dela) ili se pripojilo Albaniji, a RS i možda Herceg Bosna izdovijle iz BiH i pripojile matičnoj državi, naravno muslimani bi ostali u svojoj "čistoj" državici koja bi bila pravedna i stabilna, te pretpostavljam i bolja za njih same. Da li bi takav scenario bio dobar za Srbe i Srbiju, s obzirom da bi većina srpkog stanovništva sa ovih prostora konačno bilo u jednoj državi, što bi svakako obezbedilo dugoročniji period mira na Balkanu? Da li bi se Bošnjaci/Muslimani pomirili s tim? Za koga bi on mogao imati negativne posledice?! Na kraju, šta se takvim sledom dobija, a šta gubi?!

Navalite... z:mrgreen:
 
znaci da menjamo nase za nase?

Ne nego da se pametnom diplomatijom dobije nešto za ono što smo već odavno izgubili...

Samo da kažem, nikakav cilj te države nisu neki velikosrpski utopijski ideali, već čista težnja ka miru na Balkanu, te ekonomskom prosperitetu naroda, koje je mnogo realnije van sada već zaista neprirodnih tvorevina i ostataka srušenog multikuluralnog koncepta Bosne
 
Slažem se sa tobom.Realnost je da APKosovo drže albanci,i kada bi nam vratili mi nebismo znali šta ćemo sa njim,jer dole je 99% albanaca.Vojska i policija bi samo ginula dole.Ako bi se ukazala prilika,kao što si napomenuo,za zamenom teritorija trebalo bi to odmah prihvatiti jer mislim da bi tako došlo do smirivanja napetosti na Balkanu i rešenja međunacionalnih problema.Podržavam.
 
Niko nam nudi ni jedno ni drugo.

Ako se RS otcepi bice do zazluga Banja Luke a ne Beograda.

Pazi nikome, pa ni zapadu ne odgovara jedna ovakva status kvo država, u duhu velike ekonosmke saradnje Amera i Kineza, jedinstva EU i ostalih pitanja koja podiže nejasan status Kosova, ono će se kad tad morati rešiti, tako da srbija na srednjeročnom planu ima odredjeni diplomatski potencijal za takav manevar, samo se molim da isti ne budu obavljeni sa poplavama maloumnog patriotizma, te tako i ta šansa ne ostane iskorišćena
 

Back
Top