“Republika Srpska je već samostalna“

Halix

Elita
Poruka
16.206
“Republika Srpska je već samostalna“

08. 02. 2011. 07:53h | Večernje novosti

Novi premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić nastaviće tamo gde je stao njegov prethodnik, predsednik RS Milorad Dodik. Poručuje da će ekonomski i politički očuvati Srpsku i da će i dalje jačati veze sa Srbijom.

111485_aleksandar_f.jpg


U intervjuu za ”Novosti”, prvom za medije u Srbiji otkako je preuzeo funkciju, Džombić najavljuje će njegova vlada već na startu mandata održati zajedničku sednicu sa Mirkom Cvetkovićem i srpskim ministrima.



Na čemu ćete insistirati kada je u pitanju saradnja Srbije i RS u naredne četiri godine?



- Namera nam je da nastavimo dobru saradnju sa Srbijom u okviru sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama. Na mnogim poljima i u mnogim resorima ostvarili smo uspehe, unapredili i približili poslovanje. Odnosi sa Srbijom biće naš prioritet, ali i istorijska obaveza jer se radi o istom narodu. Sarađivaćemo u svim sferama - od privrede do kulture i obrazovanja.



Šta ćete od najavljenih projekata moći da realizujete, s obzirom na ekonomsku krizu?



- Na zajedničkoj sednici Vlade, u narednih mesec dana, odredićemo prioritete. U oblasti obrazovanja već zajedno privodimo kraju kompjuterizaciju osnovnih škola u RS. Završavamo i projekat za snabdevanje naših železnica teretnim vagonima proizvođača iz Srbije. Analiziraćemo i kako da iskoristimo hidropotencijale Drine i da li možemo sami da radimo na izgradnji hidroelektrana. Radićemo na približavanju jedinstvenih standarda na finansijskom tržištu Srbije i RS jer želimo da stvaramo jedinstven ekonomski prostor.


Organi u RS su formirani, federalni su u blokadi, da li to u praksi potvrđuje da je BiH neodrživa ”građevina”?



- Prvo, RS je efikasna i to je dokazala prilikom usvajanja budžeta za 2011. i tokom formiranja vlade posle izbora, iako smo imali uložen vitalni nacionalni interes od strane predstavnika bošnjačkih političkih partija. Sa druge strane, bošnjačka politička elita iz Sarajeva nastupa tako da će BiH biti u narednom periodu sve teže održiva tvorevina. Naročito ako nastave tako da se ponašaju. Prosto, bošnjački političari kao da nas teraju iz BiH.


OHR je i dalje u BiH, uprkos nastojanjima da se njegov mandat završi. Šta je razlog njenom nasilnom održavanju?



- Očigledno je da bošnjački lideri i partije žele visokog predstavnika i kancelariju OHR da preko njih pokušaju da nametnu određena rešenja u BiH. Svi građani i političke elite u BiH moraju da nađu zajednički jezik, kako bismo napredovali i ušli u Evropu.


A sa OHR se ne može u EU i tako se sve vrti u začaranom krugu...



- Tačno, ali određeni bošnjački politički lideri insistiraju na ostanku OHR zato što su do sada, interpretacijom određenih standarda EU, pokušali da dođu do rešenja koja centralizuju nivoe vlasti u BiH. Želimo ravnopravno da razgovaramo, da dođemo do najboljih mogućih rešenja, ali apsolutno nećemo dozvoliti bilo kakav prenos ovlašćenja sa nivoa RS na BiH.


Može li se stremiti Briselu, ako je RS i dalje pod nekom vrstom protektorata?



- Naravno da ne može. Pre dolaska prethodne vlade, koju je vodio Dodik, preneseno je 56 nadležnosti na nivo BiH, na razne načine, pod pritiskom visokog predstavnika, pa čak i donošenjem zakona za koje on nije nadležan. Pre četiri godine zaustavili smo sav prenos nadležnosti sa RS na BiH. I nije tačno da ne možemo da ispunimo uslove za EU ukoliko ne prenesemo nadležnosti. Uvek postoji model, treba da se dogovaramo, a ne da očekujemo da će neko iz međunarodne zajednice stati na nečiju stranu. Nemamo problem ni kompleks da pričamo sa svima u BiH.


Hoće li RS promeniti stav prema Kosovu koji je do sada bio jasan i nedvosmislen - da ćete slediti politiku Srbije?



-Naše pozicije ostaće apsolutno nepromenjene. Banjaluka i RS slediće Beograd i Srbiju. Poštovaćemo stav Srbije i svaku vašu odluku ćemo podržati.


Da li ćete nastaviti sa insistiranjem da je za ulazak BiH u NATO neophodan i referendum?



- Da, o takvim stvarima mora da odluči narod.

Treba neko da nauči kako se osvajaju teritorije.Na fin način,a ne puškom.
 
Banja Luka ne hebe Sarajevo ni pet para još odavno.A voleo bi da i oni proglase nezavisnost kao Kosovo.Srbija će prva da ih prizna.

a čuj po onom ako su mogli ALbanci na Kosovu a imaju matičnu zemlju Albaniju,...što nebi mogli Srbi u Srpskoj... :think:

mada ipak ima neke male razlike...s tim da je Kosovo uživalo kakvu takvu autonomiju unutar SFRJ a RS nije ni postojala i stvorena je ratnim dejstvom ...možda mala al ipak nekome bitna razlika...ma šta me uostalom briga....

dok niko ne dira Hrvatsku boli me qita :mrgreen:

čim neko takne Hrvatsku - kao članica NATO i sami ćemo bit u prilici da sudjelujemo u "NATO vatrometu" :per:
 

a čuj po onom ako su mogli ALbanci na Kosovu a imaju matičnu zemlju Albaniju,...što nebi mogli Srbi u Srpskoj... :think:

mada ipak ima neke male razlike...s tim da je Kosovo uživalo kakvu takvu autonomiju unutar SFRJ a RS nije ni postojala i stvorena je ratnim dejstvom ...možda mala al ipak nekome bitna razlika...ma šta me uostalom briga....

dok niko ne dira Hrvatsku boli me qita :mrgreen:

čim neko takne Hrvatsku - kao članica NATO i sami ćemo bit u prilici da sudjelujemo u "NATO vatrometu" :per:

Jedinstven primer u svetu je da Albanci imaju dve države...jednu do druge...a do juče su bili ''zemlja bunkera''.Doduše ovi sa Kosova su živeli sa Srbima pa su se malo prosvetili,koliko toliko.Ali oni u Albaniji su totalno zatucani.
 
Banjaluka treba da poštuje BiH ..
Pa kako - zar Srbija nije potpisala Dejtonski mirovni sporazum , zar ona nije garant stabilnosti BiH ?

I drugi su potpisali Rezoluciju 1244 pa što je ne poštuju? Sve mi se čini da BiH ovakva neće dugo.A Srbi nikad neće da poštuju tu tvoju BiH zbog toga što ste vi muslimani hteli da izbrišete Srbe da ne postoje kao narod u Bosni.Zato Srbi u Bosni nikad neće ni da čuju za BiH,to ti je činjenica i tako će zauvek biti.
 
On naziva BiH "tvorevina", a zna se kako je nastala njegova tvorevina.

ANALIZA PRESUDE ICJ-a: RS nikad neće dobiti pravo na nezavisnost, zbog zločina počinjenih u ratu!
http://www.dnevnik.ba/novosti/bih/a...avo-na-nezavisnost-zbog-zločina-počinjenih-u-

Bar nisu Srbi prodavali organe.Pobili su vas pošteno,kao pravi junaci.A to što vi ne možete sa Srbima na megdan,to je vaša stvar.A i ja se ne bih radovao kad bi imao polovinu stanovništva koje je protiv države u kojoj živi.Nema tu sreće za vas.
 

Back
Top