Пријатељу, рецимо ја наследим фирму или имање. И сад, уместо да се латим посла да то оставим деци у добром стању и конкурентну, ја кажем, еј, ово није лако, ја сам глуп и ово не умем, дај да продам.
И по теби је то у реду?
Схваташ ли ти ми њих не плаћамо да уживају онолике привилегије, добијају станове, возикају се службеним колима и службеним бензином, не плаћамо их да налазе приватне лупеже с којима склапају дилове, него да се сами, OSOBNO побрину да ствари функционишу.
Мени није свеједно, јер кад дође приватник он одмах диже цене у небеса користећи монополски положај који је изграђен трудом генерација од раније. Што Немачка не прода Дојче Телеком? Или Норвешка Теленор?
Конкуренција, то је прича за малу децу, светом владају картели и монополи, и они воде немилосрдну борбу да своје позиције сачувају и побољшају.
Кад је хрватски телеком продаван Немцима, Немци су причали приче које ти причаш, конкуренција и бла бла. Кад је то завршено, и кад је Хрватска била решила да гради нову државну оптичку мрежу (јер је продајом Телекома остала без исте), огласила се Ангела лично изјавом да намере Хрватске угрожавају положај немачког капитала у Хрватској. Толико о конкуренцији.
Danas u Hrvatskoj imaš više telekomunikacijskih operatera, koji su u oštroj konkurenciji, T - com, Vipnet, Tele2, šta ja znam, Tomato, Optima, Bonbon, Bnet, ima ih još, ne mogu se ni sjetiti, čak i HEP (Hrvatska elektroprivreda) ima planove izaći na tržište telekomunikacija, konkurencija, jbg, da je Hrvatska ostala zatvorena država s T-comom kao državnom firmom, ostao bi monopol i nikad ne bi bilo nikakve konkurencije na tržištu telekomunikacija.
S druge strane, meni kao korisniku apsolutno ništa ne bi značilo da je firma ostala u državnom vlasništvu, kao što mi ni sad ne znači ništa što je u privatnom, ja ionako nisam imao nikakve koristi od toga što je bila u državnom vlasništvu, kao što nemam ni sad kad je u privatnom. Mene zanima samo usluga a ne tko je vlasnik.
Naravno, neke ključne resurse ne bi trebalo privatizirati, ali ne zbog toga što bi ja i ti imali neke koristi od te imovine, jer nemamo, nećeš ti ništa dobiti besplatno zato jer je država vlasnik toga, nego čisto iz strateških razloga, da netko zlonamjeran ne bi iskoristio kontrolu nekakvog ključnog resursa, tipa vode i slično, u neke nečasne svrhe, a posao je države da to odredi i regulira, to je njezin posao, a ne da vodi poslovanje firmi, posao države bi morao biti upravo razbijanje monopola, a ne da ga održava.
Jedna od najraširenijih zabluda, (osim nacionalističke

), je zabluda da je ono što je državno ujedno i tvoje, ništa državnog nije tvoje, zapravo ništa nije tvoje osim onog što imaš u vlasništvu, a ni to ne mora ostati tvoje, i to ti država može oduzeti ako procijeni da joj treba.
- - - - - - - - - -
Teška je to tema za tebe, nećeš mozak nimalo da upregneš !
Naravno da imam rešenje, pišem knjigu, kao deo i segment tog rešenja.
Ali daleko je to od tebe ....
Ti si samo jedan jeftin korisnik države !
Pišeš knjigu? Ako, ako...
Možda da se konsultuješ s Ljubom, on ima isto rješenje, o svijesti i njezinih sedam osobina 'naprezanje, kretanje, opažanje, kako ono'...