Репортери без граница позвали су на чвршћи став Европске комисије према руској пропаганди у Србији

комшија

Stara legenda
Poruka
87.491

1695280710999.png

Reporteri bez granica pozvali na čvršći stav Evropske komisije prema ruskoj propagandi u Srbiji


Reporteri bez granica pozvali na čvršći stav Evropske komisije prema ruskoj propagandi u Srbiji 1


20.09.2023.

Zakon o javnom informisanju i medijima koji je predložila Vlada Srbije ne doprinosi rešavanju problema nepouzdanog medijskog sadržaja u Srbiji, koji je postao plodno tle za medije naklonjene Kremlju, saopštili su Reporteri bez granica.

Reporteri bez granica su, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE), pozvali Evropsku komisiju da zauzme čvršći stav o ovom pitanju u pregovorima sa Srbijom o pridruživanju Evropskoj uniji.

Ova organizacija je navela u saopštenju da uticaj proruskih medijskih sadržaja u Srbiji nije ništa novo, ali da je rat u Ukrajini pojačao taj fenomen.

„Iako vlada ima veliku kontrolu nad velikim delom srpskog medijskog pejzaža, čini se da ne radi ništa da reši problem ruske propagande putem mera za podsticanje pouzdanijih vesti i informacija“, naveo je šef Odeljenja za Evropsku uniju i Balkan Reportera bez granica Pavol Szalai.

Reporteri bez granica su naveli da Srbija, uprkos tome što je kandidat za članstvo u EU koja je zabranila ruske propagandne medije, nastavlja da odugovlači sa reformom medijske regulative, što je obaveza koju je preuzela.

„Dugo očekivani Zakon o javnom informisanju i medijima, koji je trenutno predmet javnih konsultacija, ni na koji način ne rešava problem nedostatka novinarske etike na srpskim TV kanalima, a naišao je na žestoke kritike domaćih novinarskih udruženja“, navedeli su Reporteri bez granica.
Novinarska organizacija je pozvala Evropsku komisiju da obezbedi da mere za unapređenje pouzdanosti informacija i za borbu protiv propagande, posebno ruske, postanu deo pristupnih pregovora.

Ministarstvo informisanja Srbije uputilo je na javnu raspravu nacrte Zakona o elektronskim medijima i Zakona o javnom informisanju i medijima, navodeći da imaju za cilj da „unaprede sistem javnog informisanja“.

Novinarska udruženja u Srbiji navela su kao glavne zamerke ovim nacrtima zakona širenje uticaja države na medije i obesmišljavanje uloge regulatornih tela.

link


Е то је добро! Руска пропаганда у Србији мораће да буде заустављена. Поћи од забране Sputnjika!
 
Ako uzimamo da je happy hour ruska propaganda a ne pregled ratovanja, onta je ima toliko koliko traje emisija....mozda i krace...
Da ima ruske obojenosti , ima, ali imamo i srpsku propagandu, Srbi najbolji narod na svetu , niko ne bezi iz Srbije a i ne znamo zasto , uz patriotsku clansku kartu SNS sve vam je dostupno , a bez nje, pa niste izmirili svoju patriotsku duznost pa ste duzni....i nema nista..
 

Back
Top