Rent a Car u Srbiji, uhhh

Ako dođe do problema sa naplatom, na primer sa nekim ko je iz Amerike ili druge daleke zemlje, potraživanje je praktično nemoguće. Zato agencije insistiraju na sigurnim načinima naplate — ili gotovinskom depozitu (što danas retko ko nosi u tolikom iznosu) ili, mnogo jednostavnije i sigurnije, blokadi sredstava na kreditnoj kartici.

Što se tiče kasko osiguranja, važno je razumeti da to nije osiguranje agencije, već odgovornost korisnika vozila. Svaka rent-a-car kuća zahteva da renter bude pokriven na jedan od sledećih načina:
• preko svoje osiguravajuće kuće koja pokriva i iznajmljena vozila,
• preko kreditne kartice koja uključuje osiguranje za rentiranje automobila, ili
• kupovinom dodatnog osiguranja direktno na šalteru prilikom preuzimanja vozila.

Veoma je preporučljivo imati neku od ovih opcija, jer u suprotnom svaka šteta (osim obaveznog osnovnog osiguranja) pada direktno na teret korisnika. A u ozbiljnijim situacijama, iznos štete može višestruko premašiti bilo koji depozit.

Kao i svi dijasporci kada veseleci prihajamo u milu nam otadzbinu trebamo neki prevoz po zemlji nasih predaka.
Neki od nas su bas davno otisli iz otadzbine pa nemamo svoje prevozno sredstvo, roditelji su nam ili pomrli ili su suvise stari da bi imali automobil pa da se posluzite njihovim (a greota je i oduzimati nekome vozilo na 15-20 dana), rodbina i drugari imaju ali i njima trebaju za svakodnevan zivot... te ostaje jedino da iznajmis u rentacar firmi.

Pogledajte prilog 1864506

(ala sam im izbrisao naziv firme, necu da ih dzaba reklamiram)

E onda nastupa problem za nas dijasporce, od koga iznajmiti i za koliko, pod kojim uslovima... posle vise godina lutanja nasao sam jednu rentacar firmu sa NBGD (a 70% svih tih firmi je tamo, svaki blok ima svoju rentacar firmu). Bio sam ekstra zadovoljan sa njima, doteraju mi automobil na aerodrom, sve je bilo kao u ugovoru, ekspeditivni u svemu ostalome. Pa kad si zadovoljan onda i sledece godine uzmes iste ljude. Zapravo ja sam tako 4 puta zaredom rentao od te iste kompanije.

Prosle godine rezervisem automobil, cak nisam morao da im saljem fotokopiju ni moje ni suprugine vozacke dozvole (oboje vozimo ista kola kad smo u SRB ili kad idemo van), imaju od ranije. No, izbije neka situacija u mom novom zavicaju/poslu plus se dese ona najgora s.r.anja sa blokadama studenata i forumasa (gde ces da vozis ako ti skacu na haubu, u stvari ko vas y.ebe, mlatite se vi medjusobno ja cu da odem u Mexico) te odustanemo od putovanja u otadzbinu. Puknemo neke novce na povracaju od aviokarata, hajde nije ni vazno, a pocnem ja da otkazujem i ostale stvari koje sam utanacio u Srbiji, medju njima i rentacar. Otkazem ja mailom tu rezervaciju, na 17-18 dana pred nameravani dolazak. I zaboravim na sve.

No, ove godine hajdemo ponovo za otadzbinu, jos dok su zivi roditelji, a bogami i blokaderosi su pukli 98% te nas niko nece blokirati ni u Zemunu niti u Ujvideku (to vam je za vas koji ne govorite madjarski Novi Sad) te hajde da iznajmimo automobil. Iskontaktiram ja tu istu rentacar komapniju, napisem tip automobila, vreme rentanja i navedem drugog vozaca. A onda stigne mail, uslovi ti i ti, OK -tako i pise, no traze mi 300jurica depozita (vidi, to je novo) i 100 jurica za proslu godinu kada nisam otkazao rentanje (sto je po njihovom disclameru, moras da otkazes na 7 dana pred pocetak rentanja). Odmah mi skoci zivac, ko bre da me zay.ebava, ataciram im ja mailove sa mojim zahtevom za rentanje i kasnije sa otkazom iz prosle godine. I otkacim ih u svojoj glavi, uhh, ko ce da ponovo trazi rentacar koji valja. Dobijem nazad bezobrazn mail u stilu "koga ti pravis ludim", OK, od.yebite u skokovima, idete na blokirane mailove, dobijate 1 zvezdicu na google mapama za review (a sinko, nadavao sam se recenzija, 250+, i mozda sam dao ukupno 3 sa 1 zvezdom) jer kao kupac usluga mogu samo tako da reagujem, da upozrim druge da imaju posla sa shabanima.

I zadnjih 3-4 dana sam kontaktirao vec 7 razlicitih agencija po BGD, svugde nesto fali, ili je lazirana cena, ili moras da doplacujes za drugog vozaca, ili te ogranicavaju na 200km dnevno, ili nemas kasko, ili ti umesto Peugeota 308 koji hoces da iznajmis nude Audi A4 (koji je mnogo bolji automobil, jeste ne sporim, i ne kosta mnogo vise, ne i ne,. kosta duplo vise)... a neki nisu ni odgovorili ni na mail ni na viber poruke. Te tako ja i dalje trazim, sad sam poceo da gledam agencije i po Rakovici, Bataji i Pazovi :)

Zasto u Srbiji sve mora bas tesko? Cak i u privatnom poslu...

EDIT.
Sad videh na fotografiji kou sam prikacio na ovaj post, stoji da rentas kola za voznju samo po Srbiji. Nisam video odmah, eto tako izgleda rentanje, moras da obratis paznju bas na sve.
Ovde bre sve cista prevara

Back