Rent a Car u Srbiji, uhhh

prvepruge

Iskusan
Poruka
6.445
Kao i svi dijasporci kada veseleci prihajamo u milu nam otadzbinu trebamo neki prevoz po zemlji nasih predaka.
Neki od nas su bas davno otisli iz otadzbine pa nemamo svoje prevozno sredstvo, roditelji su nam ili pomrli ili su suvise stari da bi imali automobil pa da se posluzite njihovim (a greota je i oduzimati nekome vozilo na 15-20 dana), rodbina i drugari imaju ali i njima trebaju za svakodnevan zivot... te ostaje jedino da iznajmis u rentacar firmi.

1763110247_1080x1920-web-cover-rs.jpg

(ala sam im izbrisao naziv firme, necu da ih dzaba reklamiram)

E onda nastupa problem za nas dijasporce, od koga iznajmiti i za koliko, pod kojim uslovima... posle vise godina lutanja nasao sam jednu rentacar firmu sa NBGD (a 70% svih tih firmi je tamo, svaki blok ima svoju rentacar firmu). Bio sam ekstra zadovoljan sa njima, doteraju mi automobil na aerodrom, sve je bilo kao u ugovoru, ekspeditivni u svemu ostalome. Pa kad si zadovoljan onda i sledece godine uzmes iste ljude. Zapravo ja sam tako 4 puta zaredom rentao od te iste kompanije.

Prosle godine rezervisem automobil, cak nisam morao da im saljem fotokopiju ni moje ni suprugine vozacke dozvole (oboje vozimo ista kola kad smo u SRB ili kad idemo van), imaju od ranije. No, izbije neka situacija u mom novom zavicaju/poslu plus se dese ona najgora s.r.anja sa blokadama studenata i forumasa (gde ces da vozis ako ti skacu na haubu, u stvari ko vas y.ebe, mlatite se vi medjusobno ja cu da odem u Mexico) te odustanemo od putovanja u otadzbinu. Puknemo neke novce na povracaju od aviokarata, hajde nije ni vazno, a pocnem ja da otkazujem i ostale stvari koje sam utanacio u Srbiji, medju njima i rentacar. Otkazem ja mailom tu rezervaciju, na 17-18 dana pred nameravani dolazak. I zaboravim na sve.

No, ove godine hajdemo ponovo za otadzbinu, jos dok su zivi roditelji, a bogami i blokaderosi su pukli 98% te nas niko nece blokirati ni u Zemunu niti u Ujvideku (to vam je za vas koji ne govorite madjarski Novi Sad) te hajde da iznajmimo automobil. Iskontaktiram ja tu istu rentacar komapniju, napisem tip automobila, vreme rentanja i navedem drugog vozaca. A onda stigne mail, uslovi ti i ti, OK -tako i pise, no traze mi 300jurica depozita (vidi, to je novo) i 100 jurica za proslu godinu kada nisam otkazao rentanje (sto je po njihovom disclameru, moras da otkazes na 7 dana pred pocetak rentanja). Odmah mi skoci zivac, ko bre da me zay.ebava, ataciram im ja mailove sa mojim zahtevom za rentanje i kasnije sa otkazom iz prosle godine. I otkacim ih u svojoj glavi, uhh, ko ce da ponovo trazi rentacar koji valja. Dobijem nazad bezobrazn mail u stilu "koga ti pravis ludim", OK, od.yebite u skokovima, idete na blokirane mailove, dobijate 1 zvezdicu na google mapama za review (a sinko, nadavao sam se recenzija, 250+, i mozda sam dao ukupno 3 sa 1 zvezdom) jer kao kupac usluga mogu samo tako da reagujem, da upozrim druge da imaju posla sa shabanima.

I zadnjih 3-4 dana sam kontaktirao vec 7 razlicitih agencija po BGD, svugde nesto fali, ili je lazirana cena, ili moras da doplacujes za drugog vozaca, ili te ogranicavaju na 200km dnevno, ili nemas kasko, ili ti umesto Peugeota 308 koji hoces da iznajmis nude Audi A4 (koji je mnogo bolji automobil, jeste ne sporim, i ne kosta mnogo vise, ne i ne,. kosta duplo vise)... a neki nisu ni odgovorili ni na mail ni na viber poruke. Te tako ja i dalje trazim, sad sam poceo da gledam agencije i po Rakovici, Bataji i Pazovi :)

Zasto u Srbiji sve mora bas tesko? Cak i u privatnom poslu...

EDIT.
Sad videh na fotografiji kou sam prikacio na ovaj post, stoji da rentas kola za voznju samo po Srbiji. Nisam video odmah, eto tako izgleda rentanje, moras da obratis paznju bas na sve.

Poslednja izmena:
Zaboravih da pomenem iskustvo od pre 8 godina, 2018-te, odlicno se secam toga.
Iznajmim automobil u Srbiji preko sajta velike svestke rent a car kompanije, zapravo na njihovom kanadskom sajtu nadjem lokaciju na NBGD/Srbiji, odredim datume preuzimanja/povratka, tip vozila, osiguranje i to platim Visa karticom, naravno kanadskom. Dodjem kod njih u agenciju u bloku 70a, zavrsavamo papirologiju, sve OK, na kraju mi trazi Visa karticu sluzbenica, zasto kad sam platio, da uzmu depozit, OK, mogu da ga platim keshom, ne, treba im kartica, OK dam karticu i posle par minuta javlja banka sa druge strane sveta, opaaa, uzeli ti 500 jurica depozita. Nema veze, tako rade i u nekim drugim drzavama sem sto ti ne naplate depozit nego se osiguraju brojem tvoje kartice.

Naravno da mi nisu izvrsili povracaj novca odmah po povratu automobila nego sam cekao mesec dana da mi vrate tih 500 jurica. No, pravi problemi su nastupili za godinu dana, tad me pocela zvati agencija za uterivanje dugova, naime tvrdili su da sam ostao duzan Avisu (eto naziva firme) nekih 650 can$. Srecom sam imao sve racune pa i njihov iz Beograda (mada to u Srbiji radi neki privatnik u fransizi) te sam pripretio tim uterivacima dugova tuzbom ako me budu dalje uznemirivali. Nikaad se vise nisu javili. No, od te godine ja vise ne dajem kreditnu karticu srpskim rent a car agencijama.

Normalno da su ti tražili depozit (ja bih te lično odmah otkačila, ali nije bitno) jer si zaboravio prethodno rentanje da otkažeš na vreme.
Nisi pouzdan korisnik.
Budi srećan što su uopšte i pristali na dalju saradnju s tobom.

Znači sad moraš keš?
Na aerodromu sam inače video reklamu za onaj Herz, to je valjda isto svetska kompanija, kakva su ti iskustva sa njima?

Nisam nikada koristio njih, u USA/CAN ili EU koristim Enterprise, imam njihovu bonus kartu te dobijam popuste a i zadovoljan sam njihovom uslugom. Ima ih i u Srbiji, bolji su od Avisa ali posto je i to franshizna firma deru sa osiguranjem.

Da, moram na kesh jer imam ruzno iskustvo sa karticom, napisah vec, a i ne mozes drugacije da platis ispred aerodroma ako nemaju kancelariju na samom aerodromu ili da im das broj kartice online (hehe, to je tek ka. Saceka te covek rentacar firme na aerodromu ispred izlaza sa preuzimanja prtljaga, ono sa papirom na kom pise naziv i tvoje ime, odvede te do automobila na parkingu, pregledas ga, uruci ti ugovor i uzme ti novac - celu cifru za rentanje plus depozit. Pa zna da te to poprilicno kosta a tek si si stupio na teritoriju Srbije, recimo rentanje izadje 500-600 eura i depozit 300-500 eura (OK, to ti posle vrate, ali na startu moras da iskeshiras oko 1000 jurica).

Normalno da su ti tražili depozit (ja bih te lično odmah otkačila, ali nije bitno) jer si zaboravio prethodno rentanje da otkažeš na vreme.
Nisi pouzdan korisnik.

On kaze da im je poslao email, ali mu nikad nisu odgovorili...
Ja predlazem da doticni Kanadjanin posalje kopiju tog email ovde kao dokaz, pa da mi to pregledamo i onda napisemo zajednicki Krstarica dopis toj blokadeskoj agenciji 😉

Nisi pouzdan korisnik.
Da imas sposobnosti da zakljucis iz napisanog videla bi da stoji:
Otkazem ja mailom tu rezervaciju, na 17-18 dana pred nameravani dolazak. I zaboravim na sve.
Citaj pazljivije.
Naravno da svugde u svetu moras da otkazes na vreme da ti ne bi naplatili.
Uzgred, na ignore si.

Poslednja izmena:
Znači sad moraš keš?
Na aerodromu sam inače video reklamu za onaj Herz, to je valjda isto svetska kompanija, kakva su ti iskustva sa njima?

Ja uglavnom biram Hertz, prvenstveno zbog Gold Membership programa.
Registracija traje par minuta, a posle ti život na aerodromu postane mnogo lakši — poseban šalter ili čak direktno preuzimanje vozila bez čekanja. Auto te čeka spreman i za pet minuta si na putu.

U turističkim gradovima poput Venecije ili Firence redovi znaju da budu ozbiljni, pogotovo leti.

Poenta je da zbog studenata nije mogao da dodje a kad je došao rentacar mu zbog studenata tražio depozit
Poenta je da su studenti ubaceni u pricu da bi se takvi kao ti nalozili. Ali istina je da nikome ne odgovara da provede vreme u Srbistanu gledajuci gde su blokade i izbegavajuci guzve.
I da umes da razumes procitano skapirao bi da nisam ni dolazio, tek nameravam a nemam nameru da pustim da me gule u Srbiji.

Inace nije normalno da ti traze depozit za rentanje (sto je neka ignorisana persona ovde napisala). Ako palacas kreditnom karticom imaju njen broj plus sve podatke iz tvojih dokumenata, u sustini gde god sam rentao van Srbije moras da das kreditnu karticu (na kojoj ti izblokiraju odredjenu sumu a vrate ti je po povratku automobila i placanja racuna ako ga vec nisi platio online).

A koliko vidim i vecina agencija u Srbiji vise ne trazi depozit. Ocito vlasnici agencija nemaju strah da ces uteci sa automobilom ili napraviti stetu pa pobeci. Rekoh, agencije drze panduri ili "jaki" momci, njima ne mozes da pobegnes.

Pa i Šicer je bio pandur, zar ne?

Bez šale, onda je tu izgleda dobra lova čim su tako zainteresovani.
Pa jeste, za 20-tak dana nekom diajsporcu ili turisti u Srbiju uzmu 600-1000 eura. Puta 10-15 automobila, negde pola godine u fullu rasprodati itd. Nakupi se tu a automobile ionako kupe polovne, na carinskim rasprodajama, udarene i otpisane od osiguranja u EU (pa ih popravljaju). Gledam google maps i NBGD, na tragacu na mapama ima 30-tak rent a car firmi, najvise ih skoncentrisano oko Arene. Izgleda da su mnogi ulozili kintu u taj biznis, verovatno znaju zasto.

Inace nije normalno da ti traze depozit za rentanje (sto je neka ignorisana persona ovde napisala). Ako palacas kreditnom karticom imaju njen broj plus sve podatke iz tvojih dokumenata, u sustini gde god sam rentao van Srbije moras da das kreditnu karticu (na kojoj ti izblokiraju odredjenu sumu a vrate ti je po povratku automobila i placanja racuna ako ga vec nisi platio online).

A koliko vidim i vecina agencija u Srbiji vise ne trazi depozit. Ocito vlasnici agencija nemaju strah da ces uteci sa automobilom ili napraviti stetu pa pobeci. Rekoh, agencije drze panduri ili "jaki" momci, njima ne mozes da pobegnes.
meni isto nije normalno da se uzima depozit ako se ima kasko, koje je valjda full osiguranje, tako da sam se ja druzio sa taksistima

Ako treba mnogo da se voziš onda je to prilično skupo. Ajd' ovde kod mene su još umereni, ali u BG je taksi baš dosta skup.
za 1000 evrica/$ ima da se navozi, a tu su i tramvaji, gradski, medjugradski, pa i familija... a iskreno ne bih sada ni znao da se probijam kroz krkljanac kao mladji, pa da me jos boli glava posle ako se cuknem... ovde u usa vozim bez stresa, relaksirano, tu sad je i pitanje da li bih znao da se guram u guzvi, oducio sam se
ovde mozes da se cuknes ili sa napaljenim klincem, ili sa penzionerom koji te nije video, a tu mozes sa bilo kim, ako se vozi gladijatorski, a ja sam tako zaboravio da vozim, oducio sam se, a kao mlad sam znao da se ubacujem... ovde kada sam probao isto, odmah kukaju, pa sam odustao, i zivim u predgradju, nema stresa nikakvog za voznju, da neko ne dobije srcku:)
nema ni pesaka, jedino mozes da se sudaris sa srnama koje prelaze ulicu, i znam ljude koji jesu, ja sam 1x nagazio kocnicu, uf... ili divlje guske kada prelaze ulicu, zaustave saobracaj, moras da stanes, ne mozes da ih gazis

nema pesaka nema trotoara, jedino kada deca idu u skolu, mora da se pazi dok cekaju autobuse po ulicama

Poslednja izmena:
meni isto nije normalno da se uzima depozit ako se ima kasko, koje je valjda full osiguranje, tako da sam se ja druzio sa taksistima
Hajde i da razumes da uzmu depozit ako im platis keshom, bez davanja kreditne kartice, to im je neka siguracija da neces napraviti neku stetu unutra u kolima i da ces zapaliti a da to ne pokriva osiguranje sa kaskoom. A ponajbolje je sto neke agencije vec uracunavaju u cenu potpuni kasko a neke ne, pa moras da im to doplatis. Vrlo sarenolika situacija u tom biznisu u Srbiji, nema nekih jedinstvenih pravila.

za 1000 evrica/$ ima da se navozi, a tu su i tramvaji, gradski, medjugradski, pa i familija... a iskreno ne bih sada ni znao da se probijam kroz krkljanac kao mladji, pa da me jos boli glava posle ako se cuknem... ovde u usa vozim bez stresa, relaksirano, tu sad je i pitanje da li bih znao da se guram u guzvi, oducio sam se
ovde mozes da se cuknes ili sa napaljenim klincem, ili sa penzionerom koji te nije video, a tu mozes sa bilo kim, ako se vozi gladijatorski, a ja sam tako zaboravio da vozim, oducio sam se, a kao mlad sam znao da se ubacujem... ovde kada sam probao isto, odmah kukaju, pa sam odustao, i zivim u predgradju, nema stresa nikakvog za voznju, da neko ne dobije srcku:)
nema ni pesaka, jedino mozes da se sudaris sa srnama koje prelaze ulicu, i znam ljude koji jesu, ja sam 1x nagazio kocnicu, uf... ili divlje guske kada prelaze ulicu, zaustave saobracaj, moras da stanes, ne mozes da ih gazis

nema pesaka nema trotoara, jedino kada deca idu u skolu, mora da se pazi dok cekaju autobuse po ulicama
U BGD-u ni ne koristim automobil sem ako recimo idem iz Zemuna na Banjicu, Banovo brdo ili u Mirijevo. Ipak ti na takvim rastojanjima ti treba mnogo vise vremena da promenis 2 ili 3 prevoza a za tih 2-3 nedelje u Srbiji smo ograniceni sa vremenom. Cak i na kracim rastojanjima, Zemun-NBGD (pogotovo savski deo) je stednja vremena ako koristis automobil a ne javni prevoz. Mada sve ono uz dunavsku stranu NBGD-a (stari i novi Mercator, Fontana, Usce) obavljam iskljucivo pesice, to mi najbrza varijanta. Za odlazak u centar grada (BGD-a) nikad nisam ni pomislio da koristim automobil, em je stalni krkljanac na Brankovom mosti i u ulicama po Dortjolu i na Vraharu, em nema mesta za parkiranje pa izgubis vise vremena u trazenju mesta za parking nego u voznji.

No, supruga i ja smo poreklom iz razlicitih gradova pa cesto dok ona boravi kod svoje rodbine u Ujvideku (to je onaj grad koji se zove i Novi Sad, za vas koji ne znate bratski madjarski jezik) a ja se recimo vidjam sa mojom ili mojim drugarima iz doba skolovanja. Tako "ubrzamo" nas boravak u Srbiji, uradimo mnogo vise stvari, vidimo mnogo vise ljudi ako ne idemo zajedno. Zato nam je i potreban rent a car, ona uglavnom ode sa njim u NS a ja sam pesice po Zemunu/NBGD/Dortjolu.

Mogu da kazem da se u Srbiji ne vozi toliko lose kao pre 15-25 godinama nema toliko divljanja i nisam bio u stuaciji da sam u nekoj situaciji da se sudarim. Mozda zato sto i ja vozim opusteno, nigde ne zurim, gledam okolo i drzim brzinu na ogranicenju, ne kacim se zbog sitnica itd. Jedini problem je bio prebacivanje na vozilo sa manuelnim menjacem (posle godina voznje sa aitomatikom cesto zaboravis na to kako se vozi manuelac), no posle nedelju-dve se srodis sa tim automobilom. A zadnjih 7-8 godina su i sve rentacar agencije pocele da drze i vozila sa automatskim menjacem, pa imas izbor.

Back