religijski fundamentalizam

fundamentalizam je slika predanosti vjeri- istinsko vjerovanje. fundamentalizam pokretan strascu i emocijama ima jednu bolesnu karakteristiku- antiduhovnost. do zakljucka dolazimo veoma lako, npr. uporedimo budistu i islamskog fanatika. polazeci od premise da su obojica predani religiji uporedicemo reakcije na zapadni potrosacki menatalitet, stil zivota i hedonizam. budista ce rjetko osuditi taj mentalitet a gotovo je nemoguce pomisliti da bi uvrijedio ili fizicki napao neistomisljenika zbog stila zivota. prije ce se desiti da ce stalozeno i dobronamjerno zakljuciti kako "sami srljamo u svoju propast". islamista ce pun strasti osuditi, omalovaziti pa cak i fizicki ugroziti neistomisljenika. primjer? koliko je nesigurno to vjerovanje kada ga ugrozavaju fotomontaze ili karikature? napadi i ubistva u holandiji , dansakoj, svi se sjecamo napada na larsa vilksa koji je nacrtao muhameda sa psecom glavom... zar je napad na drugog i drugacijeg duhovna snaga koju crpi iz religije? prije ce biti da se bori protiv svojih vlastitih strahova i slabosti. mozda bi i on rado bio hedonista pa se napadom na drugacijeg bori protiv svojih iskusenja. ovaj primjer je samo paradigma jer je nepobitno postojanje i hriscanskog, jevrejskog ili bilo kojeg drugog fundamentalizma. malene razlike izmedju najekstremnijih iz bilo koje religije potvrdjuju moje misljenje kako se neke religije nisu mogle duhovno odbraniti od svojih kvazi vjernika. "stado" je moralo biti veliko pa po cjenu udaljavanja od sustine vjerovanja i pravog fundamentalizma. neke su cak taj bolesni fundamentalizam i poticale. a kako rece milan iz ekv "pravi razlog postade nevazan": masovnost i osjecaj kolektivne snage rjetko "izvodi na pravi put" jer danas, ovi sa "krivog puta" oblikuju onu sliku iz moje prve recenice: puni smo predrasuda

...fundamentalizam je ratna alatka ; ratna religija -- ako upšte rat ima u sebi ima išta od duhovnosti... tu nema ičeg od religioznosti ( ono što u primeru kroz paralelu želelo se reći o religioznosti ) .... religioznost nema dodidirnih tačaka sa fundamentalizmom ... nemože čovek biti religiozan i fundamentalist --- ako je psihički zdrava osoba ( bez obolenja ) ... ako ustvrdite da je fundamentalizam isto što i religioznost ... onda tvrdite da je belo isto što i crno .... ako kap crnog dodate u belo , više nemate belo ... tako ako u religioznu doktrinu stavite iole fundametalističke doktrine , više nemate religiju .... svako nastojanje da se iz religije izvede fundametalizam je nalaženja načina da se ona poveže snjim i na taj način relativizuje njegovo ratničko / ubilačko / genocidno učenje i postupanje ..... to nastojanje da se poveže on sa religijom je duhovno nasilje koje treba krivičnim zakonima sankcionisati ( razdvojiti od religije ).... nijedna religija ; nijedna filosofija ;nijedna nauka i konačno nijedna umetnost ne zagovara nasilje / ratovanje / ubijanje i krvoproliće --- sem fundametalizma ... postavlja se pitanje zašto državna zakonodavstva se ne obračunaju sa njim ( nema dana i noći u ovom svetu da pod takozvanim religijskim funadametalizmom nije izvršen neki zločin nad nevinim ljudima sa smrtnim ishodom ) , još u povoju -- dok je samo reč koja se krije iza religije ... odgovor je jednostavno očigledan -- državne doktrine nisu na nivou večnog mira i uvažavanja različitosti ; još uvek osnova im je ratovanje / otimanje / tiranisanje / ubijanje ------- metod strahovlade ..... tad im on , fundametalizam služi kao izgovor za svoja nasilja i krvoprolića .... dakle , fundametalizam je univerzalna alatka državne ratničko tiranističke doktrine ..... pogledajte nov oblik fundametalističke religije o ljudskim pravima , koja razara / uništava / pljačka / ubija u ime odbrane ljudskih prava ( naravno , uvek su žrtve nedužni - nevini - već opljačkani ) .... da ironija bude veća , žrtve njihove su oni zbog kojih su navodno upotrebili ratna sredstva za odbranu ljudskih prava .... objašnjnje : oni stradaju od prijateljske vatre ... to je usputna / uzgredna šteta ..... zamislite da vas ubije neko krstarećom raketom samo zato što vam je prijatelj , voli vas i rešen je da vas od svakog zla odbrani pošto poto ( stradanje od prijateljske vatre ) ...... dakle , čuvajte se !

... mislim da sam dovoljno jasno izneo u svom stavu moje viđenje i da povlačim jasnu razliku između jednih i drugih ... nebih da objašnjavam pojam doktrine , ali očigledna je stvar da religija sama po sebi nije ratnička doktrina -- no kad počinje da unosi elemente fundamentalizma , ona se lagano pretvara u nasilje a zatim i u razbojništvo .... kad kažem religija , mislim na sve moguće veroispovesti i takozvane religijske nauke .... koliko ja znam : muhamedanci , katolici , pravoslavci i jevreji pripadali su istoj jednobožačkoj religiji --- do podele je došlo zbog primata unutar nje ( kome pripada sva religijska vlast ) .... to mu dođe kao secesija / cepanje odvajanje i sl .... i naravno svak je zarad opravdanja secesije uneo takozvane fundamentalne doktrine .... no to nije bitno ..... ja nisam za uskraćivanje različitosti u viđenju ovih ili onih verskih pitanja ... ja sam za uskraćivanje isključivosti u viđenju , jer ona je takozvana teorijska pretpostavka za borbu u vezi večne svete stvari ( i tu nastaje religijski rat ) .... kad sam govorio o krivičnom gonjenju , to je samo jedan stav sa kojim može se rešiti problem takozvanih svetih ratovanja ... jer kad jedna religijska grupacija tvrdi o jednom pitanju da je njihovo viđenje jedino sveto -- onda ona isključivo uskraćuje pravo , ljudsko pravo drugima da misle drugojačije ; a to je okreni obrni krivično delo ...... recimo, pitanje postanka sveta , može biti i bilo je povod za religijsko ratovanje kad god je postavljeno na noge isključivosti -- ( a ako uključimo nauku u taj problem , ona mnoge postavke anulira do imbicilnosti --- dakle, sva ta ratovanja su kao što rekoh , samo povod da se vlada svetinom i na taj način ) ....

...uverenje o ovome ili onome ne može biti dokaz istinitosti toga ili onoga .... i ma šta pričali ovi ili oni religijski fondamentalisti , oni u suštini nisu razumni religijski ljudi ; već bolesnici po sistemu zvanom " JA pa JA " .... samo bolesnici svoja uverenja doživljavaju kao istine ... i još ako religiju celokupnu svrstamo u versko uverenje ( jer nema dokaza u kontinuitetu, a i ne može se naučnim istraživačkim metodama dokazati / ustoličiti ) , onda je jasno da je retorička odbrana i propovedanje fondamentalizma krivično delo ......

Back