religijski fundamentalizam

http://forum.krstarica.com/entry.php/21481-religijski-fundamentalizam

fundamentalizam je slika predanosti vjeri- istinsko vjerovanje. fundamentalizam pokretan strascu i emocijama ima jednu bolesnu karakteristiku- antiduhovnost. do zakljucka dolazimo veoma lako, npr. uporedimo budistu i islamskog fanatika. polazeci od premise da su obojica predani religiji uporedicemo reakcije na zapadni potrosacki menatalitet, stil zivota i hedonizam. budista ce rjetko osuditi taj mentalitet a gotovo je nemoguce pomisliti da bi uvrijedio ili fizicki napao neistomisljenika zbog stila zivota. prije ce se desiti da ce stalozeno i dobronamjerno zakljuciti kako "sami srljamo u svoju propast". islamista ce pun strasti osuditi, omalovaziti pa cak i fizicki ugroziti neistomisljenika. primjer? koliko je nesigurno to vjerovanje kada ga ugrozavaju fotomontaze ili karikature? napadi i ubistva u holandiji , dansakoj, svi se sjecamo napada na larsa vilksa koji je nacrtao muhameda sa psecom glavom... zar je napad na drugog i drugacijeg duhovna snaga koju crpi iz religije? prije ce biti da se bori protiv svojih vlastitih strahova i slabosti. mozda bi i on rado bio hedonista pa se napadom na drugacijeg bori protiv svojih iskusenja. ovaj primjer je samo paradigma jer je nepobitno postojanje i hriscanskog, jevrejskog ili bilo kojeg drugog fundamentalizma. malene razlike izmedju najekstremnijih iz bilo koje religije potvrdjuju moje misljenje kako se neke religije nisu mogle duhovno odbraniti od svojih kvazi vjernika. "stado" je moralo biti veliko pa po cjenu udaljavanja od sustine vjerovanja i pravog fundamentalizma. neke su cak taj bolesni fundamentalizam i poticale. a kako rece milan iz ekv "pravi razlog postade nevazan": masovnost i osjecaj kolektivne snage rjetko "izvodi na pravi put" jer danas, ovi sa "krivog puta" oblikuju onu sliku iz moje prve recenice: puni smo predrasuda

:think:А где си ти то нашао мислим на дефиницију?:eek:

:think:А где си ти то нашао мислим на дефиницију?:eek:

zasto pitas? ne svidja ti se? (para)fundamentalista si pa bi omalovazio tudje misljenje?:)
evo jedan pogled sa nekoliko tumacenja:
Fundamentalizam se u svjetovnom kontekstu masovnih medija povezuje uglavnom uz islamski terorizam; preuzima se kao sinonim vjerskom ekstremizmu i fanatizmu. Ipak, u etimološkom značenju dobiva jedan drukčiji smisao. Korijen dolazi od lat. fundamentum (= temelj), i podrazumijeva zapravo: isključivo pristajanje uz temelje, argumente kojima se potkrepljuje uvjerenje, uz izbjegavanje susreta s graničnim situacijama. Zato bismo u pravom smislu fundamentalizmom mogli nazvati onaj pristup koji zadržava uski horizont naspram svojeg stajališta, te ne želi razmotriti drukčije stavove i suočiti se s kritikama. Drugim riječima, fundamentalizam bi bio sinonim jednom bitnom obilježju sektaštva – potpunoj zatvorenosti za suočavanje s bilo kakvim drugačijim stavovima (ono što nalazimo kod Jehovinih svjedoka i dijelu adventista). Treće značenje koje se nameće u domeni protestantizma (te je zasnovano i većinom prihvaćeno od samih 'protestantskih fundamentalista') jest pristup koji se temelji na zajedničkom pristajanju uz pet temeljnih istina (nezabludivost sv. Pisma, sola Scriptura, Isusovo djevičansko rođenje, okajnički pojam otkupljenja i tjelesno uskrsnuće). Iako su ove skupine često obilježene antikatoličkim usmjerenjem, pojam ipak izvorno dolazi od zajedničkih teoloških načela i nema veze, te se ne bi trebao percipirati u prvom navedenom smislu. Kao četvrto, u modernističkom žargonu ovaj pojam poprimio je ulogu uvijek korisne etikete kada treba diskreditirati tradicionalno katoličanstvo. Ovdje se fundamentalizam izjednačava uglavnom s odbijanjem prihvaćanja brojnih modernih teoloških izuma i 'znanstvenih dostignuća', najčešće u području egzegeze – doslovnom vjerom u vjerske istine kako su formulirane od Učiteljstva Crkve i u sv. Pismu (istočni grijeh, uskrsnuće, uzašašće, čuda općenito). Napose se to odnosi na tradicionalni nauk Crkve o nezabludivosti sv. Pisma, koji modernisti smatraju neodrživim te zauzimaju stav žestokog protivljenja i ocrnjivanja.

http://www.google.ba/url?sa=t&sourc...sg=AFQjCNGIZKL_JgIm_CH-57jvZ3u-JBxQxw&cad=rja

islamski fanatizam nije fundamentalizam vec para fundamentalizam ako tumacimo fundamentalizam u izvornom, etimoloskom smislu. fundamentalizam jeste pravo vjerovanje a para fundamentalizam svako drugo tumacenje vjere, njeno nametanje etc. autenticni vjernik jeste autenticni fundamentalista i meni ta definicija nema nista lose. evo, da preskocimo budiste: uzmimo amise iz amerike. jesu li, slicno budistima, i oni veoma ravnodusni prema modernom i tehnologiji? jesu? jesu veoma zatvoreni? jesu. po tumacenju katolicke crkve koje vidimo u ovom blogu fundamentalizam je sektastvo, potpuna zatvorenost za nesto drugacije. ali zasto se ja moram sloziti sa crkvom da su amisi sekta, da njihov autenticni fundamentalizam nije njihovo pravo da tako vjeruju? dakle, biti fundamentalista u vjerovanju nije nista lose, lose je biti para fundamentalista

Poslednja izmena:
Pogledajte vasu religiju prvo plzz

Jehovini svedoci barem nikoga jos nisu ubili ili terali silom da veruje u Boga

A sta je cinila Vasa pravedna crkva ??

Vodila Krstaske ratove i isla po tudjim zemljama, vodila ratove kao u ime Boga i ubijali ne bi li neko poverovao njima

Bolje cutite i pokrite se usima, koli ko je krvi na Crkvenim rukama da ni jedna reka ili more ih ne moze oprati od toga

J.S. su barem cisti od toga i nikoga silom ne primoravaju na verovanje..

To sto samo pitaju nekoga da li zeli upoznati Boga ..to je za tebe Inkvizicija a ?

Jednog dana na Dan suda proklinjaces sebe, zasto nisi pristao da saznas istinu i spasis se ..ali bice ti kasno tada i svima ostalima :)

Ovo me podseti na onaj bračni par, Jehovine svedoke koji su dozvolili da im dete umre, jer nisu dozvolili da mu se uradi transfuzija krvi.

Pogledajte vasu religiju prvo plzz

Jehovini svedoci barem nikoga jos nisu ubili ili terali silom da veruje u Boga
A sta je cinila Vasa pravedna crkva ??

Vodila Krstaske ratove i isla po tudjim zemljama, vodila ratove kao u ime Boga i ubijali ne bi li neko poverovao njima

Bolje cutite i pokrite se usima, koli ko je krvi na Crkvenim rukama da ni jedna reka ili more ih ne moze oprati od toga

J.S. su barem cisti od toga i nikoga silom ne primoravaju na verovanje..
To sto samo pitaju nekoga da li zeli upoznati Boga ..to je za tebe Inkvizicija a ?

Jednog dana na Dan suda proklinjaces sebe, zasto nisi pristao da saznas istinu i spasis se ..ali bice ti kasno tada i svima ostalima :)

to mozes samo ti da kazes, zrtve JS postoje i ima ih sve vise

Ne verujes? Sta trazis ovde?

Od skoro sam ovde i prosto sam jos uvek zaprepascen cinjenicom da su jedini fundamentalisti na ovom pdfu upravo ateisti.

U pravu si. Ateizam je sprdnja. Pogotovo kad se vezba na pdfu "religija" onda postaje i sprdnja sa drugima, ali to i nije toliko vazno jer, ne zaboravimo, svaki vernik prokleti je fundamentalista.

Ti bi da razgovaraš samo sa istomišljenicima. U mnoštvu istomišljenika tražiš skrovište i utehu.
Ipak, tvoja ljutnja je dobar znak: kad čuješ različito mišljenje od svog, upitaš se "a šta ako je ateista u pravu". I kažeš sebi: ako vest nije po mojoj meri - "ubiću glasnika", odnosno oteraću ateistu sa foruma. Neću da me podseća da treba da razmišljam svojom glavom.
Mora da postoji neki ozbiljan razlog zbog koga ljudi izbegavaju da donose odluke na osnovu sopstvenog razmišljanja.

Izvini to su lazi...

Jehovah’s Witness Charged Over Blood Transfusion
08 October 2010
The Moscow Times
A Jehovah’s Witness member faces a year in prison over her refusal to allow her son to receive a blood transfusion that might have prevented his death in August, Interfax reported.

http://www.themoscowtimes.com/news/...ss-charged-over-blood-transfusion/418987.html

Jehovah's Witness mother dies after refusing blood transfusion after giving birth to twins

http://www.dailymail.co.uk/news/art...sfusion-giving-birth-twins.html#ixzz1CiSPG44U

Jehovah's Witness teenager dies after refusing blood transfusion
Joshua McAuley, 15, refused blood transfusion because of religious beliefs after being crushed by car in West Midlands

http://www.guardian.co.uk/uk/2010/may/18/jehovahs-witness-dies-refuse-blood-transfusion

Jehovah's Witness Blood Transfusion Case in BC
Another case is ongoing in Vancouver involving refusal of consent, on theological grounds, by parents of Jehovah's Witness faith to blood transfusions that are necessary for their children.
Alberta’s top court has permitted the father of a Jehovah’s Witness teenager who died of leukemia to sue, on behalf of his daughter’s estate, the Watch Tower Bible and Tract Society of Canada lawyers who he alleges advised her to reject the blood transfusions prescribed by doctors.

http://wiselaw.blogspot.com/2007/09/jehovahs-witness-blood-transfusion-case.html

Poslednja izmena:
Ti bi da razgovaraš samo sa istomišljenicima.

Ovakav zakljucak je apsolutno nemoguce doneti iz citiranog tako da cu napisano pripisati projekciji. Osim, naravno, ako nisi ubedjen da posedujes prekognisticke ili nekakve druge vanculne sposobnosti (tipa vidovita Zorka) u kom slucaju te moram razocarati i suociti te sa, za tebe porazavajucom cinjenicom, da su ti pomenute natprirodne mogucnosti apsolutno pogresne. Dakle, ne oslanjaj se previse na njih. :bye:

U mnoštvu istomišljenika tražiš skrovište i utehu.

Ovakav zakljucak je apsolutno nemoguce doneti iz citiranog tako da cu napisano pripisati projekciji. Osim, naravno, ako nisi ubedjen da posedujes prekognisticke ili nekakve druge vanculne sposobnosti (tipa vidovita Zorka) u kom slucaju te moram razocarati i suociti te sa, za tebe porazavajucom cinjenicom, da su ti pomenute natprirodne mogucnosti apsolutno pogresne. Dakle, ne oslanjaj se previse na njih. :bye:

Ipak, tvoja ljutnja je dobar znak

Moja "ljutnja" ( :think: ) potice od ovakvih pojava (razgovor izmedju mene i kolege ti ateiste):

Gluplje pitanje odavno nisam čuo.:D

Tvoja gluvoca me ne interesuje, ja te lepo pitam - sta trazis na "religiji" ako ne verujes? Mozes li da odgovoris na to ili ces da nastavis da nas obavestavas o svojim problemima sa sluhom? Dakle?

Po tebi je svrha dolaska na pdf religija traženje vere?:D
E našao si u kojoj ćeš crkvi da se moliš :mrgreen:

O cemu ti pricas - ja pojma nemam, ali evo ti primer za ono o cemu ja tebi pricam. Pdf o politici. Mene tamo neces naci jer me to ne interesuje, ne verujem u to, pod znacima navoda.

Dakle da cujem. Motivi tvoje ovdasnje prisutnosti?

Možda čist sadizam,volim da gledam kako se koprcate :mrgreen:

Da li je potrebno objasnjenje? Ja mislim da ne. :think:

kad čuješ različito mišljenje od svog, upitaš se "a šta ako je ateista u pravu".

Možda čist sadizam,volim da gledam kako se koprcate :mrgreen:

Zaista poucno i nadasve korisno misljenje :think:

I kažeš sebi: ako vest nije po mojoj meri - "ubiću glasnika", odnosno oteraću ateistu sa foruma. Neću da me podseća da treba da razmišljam svojom glavom.

Mora da postoji neki ozbiljan razlog zbog koga ljudi izbegavaju da donose odluke na osnovu sopstvenog razmišljanja.

Od skoro sam ovde i prosto sam jos uvek zaprepascen cinjenicom da su jedini fundamentalisti na ovom pdfu upravo ateisti.

U pravu si. Ateizam je sprdnja. Pogotovo kad se vezba na pdfu "religija" onda postaje i sprdnja sa drugima, ali to i nije toliko vazno jer, ne zaboravimo, svaki vernik prokleti je fundamentalista.

Moja "ljutnja" ( :think: ) potice od ovakvih pojava (razgovor izmedju mene i kolege ti ateiste):

Da li je potrebno objasnjenje? Ja mislim da ne. :think:

Zaista poucno i nadasve korisno misljenje :think:

Razuman čovek nikad neće na više različitih pitanja dati potpuno isti odgovor. Razuman čovek koristi svoju inteligenciju i ponosi se time.

Razuman čovek nikad neće na više različitih pitanja dati potpuno isti odgovor. Razuman čovek koristi svoju inteligenciju i ponosi se time.

U rezimu laganog gradskog krstarenja Krajsler 300 C, zahvaljujuci mogucnosti automatskog iskljucivanja jednog reda cilindara svog motora, shodno smanjenim potrebama za snagom, a u cilju ustede goriva, koristi samo cetiri od svojih osam cilindara. :hvala:

http://www.vesti.rs/Region/Istraga-o-donacijama-zarazene-krvi.html

http://www.vesti.rs/Drustvo/Nova-zrtva-zarazene-krvi.html

http://vesti.aladin.info/2011-01-28/548782-milosavljević-podneo-ostavku

ovo su samo neki linkovi a ima ih hiljade...

A vi zivite na marsu pa ne znate koliko njih umre od transfuzije zarazene krvi ....

to su hiljade ljudi u jednom mahu i vise...

osvestite se malo i gledajte oko sebe...

Odavno je vec izumljena beskrvna hirurgija kao savremeniji metod lecenja...

Ili vas ne zanima SAVREMENA MEDICINA a to je beskrvno lecenje...

da li vi i dalje cistite metlom pored usisivaca????

Poslednja izmena:
A vi zivite na marsu pa ne znate koliko njih umre od transfuzije zarazene krvi ....
to su hiljade ljudi u jednom mahu i vise...osvestite se malo i gledajte oko sebe...

Ne sećaćm se da je ikada u Užičkoj bolnici bilo ko umro od...transfuzije krvi.

Odavno je vec izumljena beskrvna hirurgija kao savremeniji metod lecenja...

Ili vas ne zanima SAVREMENA MEDICINA a to je beskrvno lecenje...

Pusti tu priču...A da mi navedeš tu bolnicu u kojoj umesto transfuzije krvi primenjuju kako ti kaza beskrvno lečenje...Jednu jedinu...

da li vi i dalje cistite metlom pored usisivaca????

Primer ti je nebulozan. Čistiš li ti dvorište ...usisivačem...

Transfuzija krvi nema veze sa operacijom pomoću lasera. Transfuzija krvi je često jedini mogući način lečenja, a pri velikom gubitku krvi i jedini.Da li bi ti, zbog svoje veroispovesti, pustila tvoje dete da umre?

Samo bih te ispravio u jednoj sitnici. Ja mislim da transfuzija krvi nije lečenje sama po sebi već jedini, jedini i osnsovni preduslov za neki manje ili više radiklalan hiruški zahvat a u smislu lečenja.

A nešto mi se javlja da natvoje pitanje da li bi pustila dete da umre...konkretnog odgvora neće biti.

Izvini da mi nije dragocen zivot bila bi Satanista a ne hriscanka:)

A ako se neko pridrzava celog moralnog zakona onda je normalno da postuje i svetost zivota...
tako da to je konkretan odgovor :)

Nego vecina ljudi ne postuje tu stavku i naudjuje svom organizmu na razlicite nacine... cineci blud, abotrus, uzimanjem duvana, zloupotrebom droge, takodje svakim losim postupkom ostecuje svoju psihu...

Poslednja izmena:

Back