Religija u 21 veku? Da ili ne?

Lollol

Poznat
Poruka
9.450
Prvo i prvo, pokazite postovanje za ucesnike diskusije i za njihovo religijsko opredeljenje i stavove, bez obzira koliko se razlikuju ili kose sa vasim.
Da li nam je potrebna religija u 21 veku? Zar se zbog religije (nafte) ne vode ratovi sirom sveta? Zar ne mozemo imati moralne norme koje dolaze od zdravog razuma, porodice i drustva (mada to i nije neki orijentir) u kome zivimo a ne od nevidljivog bozanstva?

Religija u svakom veku. :)

Ponovno plansko izdizanje religije iz pepela u poslednje vreme veoma se poklapa sa razvojem novih koncepcija u razvoju softverskih proizvoda.
Za razliku od religije, razvoj nauke je nasušna potreba ljudskog društva koje sve više tone u probleme izazvane prenaseljenošću.
Sve do nedavno, razvoj nauke zavisio je od nadarenih pojedinaca koje je bilo teško detektovati, a još teže dovesti ih u situaciju da svoj potencijal što bolje iskoriste.

A tu su već postojali i neželjeni bočni efekti. Suviše obrazovani pojedinci koji su stekli reputaciju na naučnom planu uplitali su se u probleme koji ih se nisu ticali, bezobzirno kritikujući veštaču hranu, sintetičku odeću, bezrazložne zdravstvene mere i neodgovorno korišćenje energije, što je dovodilo do smetnji u privrednom razvoju i smanjivanju profita.

Na sreću, u međuvremenu su razvijeni ekspertni sistemi i automatizacija istraživačkog rada. Naučnici su postali anonimni priključci na složene sisteme veštačke inteligencije koji neumorno napreduju poljem dosadnih lineranih vektorskih istraživanja gde nema ni mesta ni potrebe za povremenim bljeskom genijalnosti koji bi dovodio do pomeranja granica saznanja.

Podsticanje razvoja religije bolje od bilo čega dovodi do gušenja i relativizovanja naučne radoznalosti, tako da mišljenja istaknutih naučnika gube na težini, a svetina lakše bude uljuljana u lažnu sigurnost da ima Neko k o svemu brine.

Tako svi lagano i veselo plovimo brodom koji polako prima vodu, a već decenijama niko ne popravlja pumpe. E, to je uloga religije koju ništa ne može zameniti. :)

Slazem se sa tobom, potrebna je nekima kao uteha svakakvog tipa, a nekima je potrebna za druge potrebe.
Avganistan, napad muslimana septembra 11, Dzihad, napad SAD-a na Avganistan = nafta = $$$ :)
Evo i pop osvetio vodicu za 500 dinara malo pre, a nismo imali da mu platimo pa nas je pustio na crtu.
Tako da mi se sve cini da je religija samo maska za sirenje ideologije i zgrtanje pare kao i politika.
Naravno, cast izuzecima i pripadnicima svake religije koji nisu pali pod uticaj fundamentalista i koji nisu izmanipulisani od strane svoje vere.

Moja jednacina nije bila dobra onda, trebalo je ~= nafta :)
Hocu da kazem da religija moze biti paravan za dobijanje svakakvih ciljeva, u odredjenom slucaju nafte.
Isto tako postoje i mnogi koji manipulisu masom pomocu religije, mada relgija je u osnovu ok, nosi dobre moralne poruke, mada mislim da se slicne poruke mogu steci ziveci u zdravoj i moralnoj porodici, sa ili bez religije.

Prvo i prvo, pokazite postovanje za ucesnike diskusije i za njihovo religijsko opredeljenje i stavove, bez obzira koliko se razlikuju ili kose sa vasim.
Da li nam je potrebna religija u 21 veku? Zar se zbog religije (nafte) ne vode ratovi sirom sveta? Zar ne mozemo imati moralne norme koje dolaze od zdravog razuma, porodice i drustva (mada to i nije neki orijentir) u kome zivimo a ne od nevidljivog bozanstva?

meni nije, naročito ne zbog nafte... :lol:
što se tiče moralnih normi, kome zdrav razum ne radi po predviđenom principu, neophodna je religija...

I sam kazes da drustvo nije neki moralni orjentir, a i koliko je zdravog razuma i svaesti?

Samo Biblija daje jasan moralan zakon koji potice od Boga...

Postojanje Tvorca je realnost. i Bila je oduvek... zar se spustamo na nize grane?

Kada se svet oslobodi potrebe za religijom,prestace i ratovi!Netrpeljivost pripadnika razlicitih verskih zajednica i izaziva krvoprolica!Evo vam Bosne,oduvek su se mrzeli pravoslavci i muslimani,i jedni drugima ucinise samo u ovom poslednjem ratu mnoga zlodela. Cemu to?Jel muslimani mrze pravoslavce jer veruju u Hrista,a ovi pak ove jer veruju u Alaha?Ljudi su i jedni i drugi,svaka majka je majka svom detetu,svima tece krv u venama,a opet i jedni i drugi misle da su bolji od onih drugih!
Meni vera ne treba,jer vec sam negde pisala,ako je Bog=ljubav,ne treba mi ni Crkva ni Dzamija da bih ljubav pronasla u svom srcu.Bog,ljubav,postenje,pravednost,dobrota,se pronalaze u nama samima,i kada to ljudi shvate,nece se vise ubijati zarad vere!

Kada se svet oslobodi potrebe za religijom,prestace i ratovi!Netrpeljivost pripadnika razlicitih verskih zajednica i izaziva krvoprolica!Evo vam Bosne,oduvek su se mrzeli pravoslavci i muslimani,i jedni drugima ucinise samo u ovom poslednjem ratu mnoga zlodela. Cemu to?Jel muslimani mrze pravoslavce jer veruju u Hrista,a ovi pak ove jer veruju u Alaha?Ljudi su i jedni i drugi,svaka majka je majka svom detetu,svima tece krv u venama,a opet i jedni i drugi misle da su bolji od onih drugih!
Meni vera ne treba,jer vec sam negde pisala,ako je Bog=ljubav,ne treba mi ni Crkva ni Dzamija da bih ljubav pronasla u svom srcu.Bog,ljubav,postenje,pravednost,dobrota,se pronalaze u nama samima,i kada to ljudi shvate,nece se vise ubijati zarad vere!

I gde tacno pise da to da kada se svet oslobodi potrebe za religijom,prestace i ratovi?
to bi bas voleo da vidim....inace cika rogozub je bio fin i dao jednu korisnu informaciju da temi "religija i nasilje"
Radi se o enciklopediji ratova i samo 7% od svih znanih ratova su bili religioznog karaktera...7% procenata od svih znanih ratova ukljucujuci sve religije.
I kako si ti onda dosla do tog zakljucka da je religija uzrok ratova?
A za rat u Bosni se zna da to nije religiski rat, ne znam kako si to zakljucila a po toj tvojoj logici bilo koje 2 razlicite nacije da se sukobe gde su razlicite veroispovesti ispalo bi da je to verski rat...

Poslednja izmena:
I gde tacno pise da to da kada se svet oslobodi potrebe za religijom,prestace i ratovi?
to bi bas voleo da vidim....inace cika rogozub je bio fin i dao jednu korisnu informaciju da temi "religija i nasilje"
Radi se o enciklopediji ratova i samo 7% od svih znanih ratova su bili religioznog karaktera...7% procenata od svih znanih ratova ukljucujuci sve religije.
I kako si ti onda dosla do tog zakljucka da je religija uzrok ratova?
A za rat u Bosni se zna da to nije religiski rat, ne znam kako si to zakljucila a po toj tvojoj logici bilo koje 2 razlicite nacije da se sukobe gde su razlicite veroispovesti ispalo bi da je to verski rat...

ima nas koji ne možemo da shvatimo da rat u bosni, gde sve strane govore istim jezikom ali su različite veroispovesti, nije bio verski rat

Ubijati radi vere nema veze sa verom i religijom a kamoli Bogom

najvaznije je naci svoj duhovni mir pritom ne ugrozavajuci druge jer onda to nije mir

Ovo sam primetio kad god imam posla sa pravoslavcima. Čim osete da nisam pravoslavac, ma hoće da me popiju u čaši vode... čuju se reči "ubiti, istrebiti, istamaniti, iskopati"... itd. Ne kažem da je pravilo, ali mnogo često se događa... Masa manijaka koja ide po utakmicam,a po Srbiji i Evropi i divlja slavi poraz iz 1389. i ima tetovirane krstove po celom telu. Pih!

Moj odgovor: da, ali da bude mešavina svih religija, zapravo sinkretizam esencije svih religija, pomešana sa ogromnim znanjem koje imamo - jedna svetska religija. Viva New world order.

Nikada u istoriji čovečanstvo nije imalo više pristupa znanju nego danas (naročito preko Neta), tako da je sramota danas bilo šta ne znati; ali ipak imamo masu "busača u grudi koji misle i tvrde da su samo oni u pravu i da je samo njihova religija prava" koji beže od znanja i ponose se neznanjem.

Ovo sam primetio kad god imam posla sa pravoslavcima. Čim osete da nisam pravoslavac, ma hoće da me popiju u čaši vode... čuju se reči "ubiti, istrebiti, istamaniti, iskopati"... itd. Ne kažem da je pravilo, ali mnogo često se događa... Masa manijaka koja ide po utakmicam,a po Srbiji i Evropi i divlja slavi poraz iz 1389. i ima tetovirane krstove po celom telu. Pih!

To su pseudopravoslavci :D

Moj odgovor: da, ali da bude mešavina svih religija, zapravo sinkretizam esencije svih religija, pomešana sa ogromnim znanjem koje imamo - jedna svetska religija. Viva New world order.

Nikada u istoriji čovečanstvo nije imalo više pristupa znanju nego danas (naročito preko Neta), tako da je sramota danas bilo šta ne znati; ali ipak imamo masu "busača u grudi koji misle i tvrde da su samo oni u pravu i da je samo njihova religija prava" koji beže od znanja i ponose se neznanjem.

Zbog straha. Nesogurnosti. Ljudi ne vole promene, a sve se menja neverovatno brzo.......

Back