Religija kao izvor stabilnosti.

DedaStojan

Poznat
Poruka
9.395
Primitivna društva su shvaćala da nasilno natjecanje unutar grupe može ugroziti opstanak grupe. Kako je bijes natjecatelja postao smrtonosan i nije ga se moglo zaustaviti, bilo je ključno pretočiti ga u nešto drugo; vanjski entitet koji nije imao sposobnost uzvratiti. Vanjski entitet, ili žrtveni jarac, ne samo da je apsorbirao bijes konkurenata, već je i okončao smrtonosno natjecanje. Uništenjem žrtvenog jarca ponovno je uspostavljen mir grupe, a sveto – to jest razgraničenje između stvari koje su numinozne i prljave – ponovno je stvoreno kroz žrtvu.

Kapitalizirajući početni uspjeh žrtve, vođa mora podsjetiti svoju zajednicu da svako smrtonosno natjecanje treba izbjegavati. On to čini redovitim reinsceniranjem žrtve; samo ovaj put kao simboličan izraz i s neljudskim žrtvama. Ovo je pedagoški događaj u kojem mora sudjelovati cijela grupa. Uporaba ovog ograničenog nasilja u kontekstu žrtvovanja postaje "ništa više od redovitog provođenja "dobrog" nasilja" što pokazuje da je religija izvor stabilnosti.

Azazel” ili “žrtveni jarac” spominje se u Levitskom zakoniku 16 kao dio Božjih uputa Izraelcima u vezi s Danom pomirenja. Na ovaj bi dan prvo svećenik prinio žrtvu za svoje grijehe i grijehe svoje obitelji; tada bi vršio žrtve za naciju. “Od izraelske zajednice [velikom svećeniku je naloženo] da uzme dva jarca za žrtvu za grijeh i ovna za žrtvu paljenicu” (r. 5). Svećenik je doveo životinje pred Gospodina i bacio ždrijeb između dva jarca – jedan da bude žrtva, a drugi žrtveni jarac. Prvi je bio zaklan za grijehe naroda i njezina je krv korištena za čišćenje Svetinje nad svetinjama, Šatora sastanka i žrtvenika (r. 20). Nakon čišćenja, drugi je donesen ziv velikom svećeniku. Polažući ruke na žrtvenog jarca, veliki svećenik je trebao “preko njega priznati svu zloću i pobunu Izraelaca – sve njihove grijehe – i staviti ih na glavu jarca. On će poslati jarca u pustinju na čuvanje nekome tko je imenovan za taj zadatak. Jarac će na sebi nositi sve njihove grijehe u udaljeno mjesto; i čovjek će ga pustiti u pustinju” (stihovi 21-22). Simbolično, žrtveni jarac preuzeo je grijehe Izraelaca i uklonio ih (r. 10). Za kršćane, ovo je predslika Krista.
 

Back
Top