Religija i razvoj robova

Umri_muski

Legenda
Poruka
60.912
Religija je dozvoljavala i dozvoljava robove...i dan danas nema nikakve smetnje izmedju religije i da istovremeno postoje robovi...

Ima li?
Slobodnog duha a tela i jela onako kako zapoveda Bog i Car...

Ali tu imamo drugu stvar, drzavu i zakone....
E tu vec mozemo da se pozovemo na demokratiju koja dozvoljava da vecina donese odluku da pojedinac bude ekonomski rob....to sigurno dozvoljava...

Na milion mesta, ali je dosta i 5 mesta....prosiricemo...

Ima li u zakonima odnosa prema imovini ili prema primanjima.....?
Ima li prema uvecanju ili prema trenutnim iznosima primanja i imovine...
Ima li prema dobitku preko kapitala, nema , plati drzavi njeno i sve ti je oprosteno...

Uostalom zasto bi se drustvo okretalo religiji kad zeli da se spase od drzave i gradjanstine.....pa zato sto se ne spasava od gradjanstine nego od seljastva....

Religija je dozvoljavala i dozvoljava robove...i dan danas nema nikakve smetnje izmedju religije i da istovremeno postoje robovi...

Ima li?
Slobodnog duha a tela i jela onako kako zapoveda Bog i Car...

Ali tu imamo drugu stvar, drzavu i zakone....
E tu vec mozemo da se pozovemo na demokratiju koja dozvoljava da vecina donese odluku da pojedinac bude ekonomski rob....to sigurno dozvoljava...

Na milion mesta, ali je dosta i 5 mesta....prosiricemo...

Ima li u zakonima odnosa prema imovini ili prema primanjima.....?
Ima li prema uvecanju ili prema trenutnim iznosima primanja i imovine...
Ima li prema dobitku preko kapitala, nema , plati drzavi njeno i sve ti je oprosteno...
hrišćanstvo je smatralo robovlasništvo normalnom pojavom i učilo je robove da budu poslušni gospodarima

Religiji se moze pripisati to da je izgubila ljude...
Danasnji svet stvara svaki dan ljude koji su na strani da se covek ponovo pretvara u roba....ako se ne izbori sa ratnicima koji zele da ga kao clana gubitnickog klana ne pretvore u roba...

Imamo temu ko su danas ljudi, imamo milion temica gde se niko ne sablaznjava niti vidi sukob ili poraz religije ako je vec vernik....ako nije, onda vidi poraz civilnog drustva, vidi poraz svog okruzenja....ili svog velikog vodje, svog velikog firera...

Mislim da je pomalo sramota da ja kao gradjanski opredeljen ateista mirisem vise na vernika kad branim neke vrednosti koje zastupaju nego sami vernici....koji su veru pretvorili u licni hram govornicu izmedju njih i Boga...tj pametno , ne mogu reci da nije pametno , uklonili su drustvenu komponentu iz odnosa Bog covek...

Nije pravoslavlje, to sigurno , ali je pametno jer kapitalizam nije drustveno odgovoran odnos ....
sad vratimo na zakljucak iz prethodnog posta, religija se nije nikad pa ni sada nece ukljucivala u razvoj svesti povodom odnosa drzava robovi carevi vlasnici ljudi i samih ljudi...

Tako da se ne moze reci da je krivica do svestenstva, oni nikad nisu imali tu odgovornost....

Pa sta je onda uzrok osim uticaja drustva, drzave , politike, vlada i prodora mafije u vlast , da se sve vise ukljucuju elementi porobljavanja u dozvoljene odnose prema radnicima, ljudima....i naravno opravdava sve vise ratova, sto se moze malo pripisati i religiji jer je i ranije ako ne ucestvovala ono blagoslovila ratovanje...

Da li je stvarno dovoljan zaklon demokratija, cak i kad znamo da se i tu mucka....ali uzmimo da se ne mucka pri brojanju , da li je stvarno brojanjem glasova za jednu grupu ljudi dozvola da ti ljudi pokrenu rat, uvedu realiti , dozvole pljacku do 12000 dinara, uvedu dilere iz druge drzave kao glavne regulatore poslovnog prostora u drzavi...

Odmah i da odgovorim, da.....
Ne postoji osim jednog puta, jedne konekcije nista sto sprecava ili tera bilo koga da ispravi nefunkcionisanje kad se negde blokira ono sto bi trebalo da funkcionise...

Jok Tito kriv i za to , 50 godina..u proslosti , a danas ne smeta ljudima..jos proradi srpstvo ujedinjeno pa svi zluradi stanu u odbranu nakaradnih odnosa koje su naucili da muzu....

Poslednja izmena:
Mislim da je pomalo sramota da ja kao gradjanski opredeljen ateista mirisem vise na vernika kad branim neke vrednosti koje zastupaju nego sami vernici....koji su veru pretvorili u licni hram govornicu izmedju njih i Boga...tj pametno , ne mogu reci da nije pametno , uklonili su drustvenu komponentu iz odnosa Bog covek...

Nije pravoslavlje, to sigurno , ali je pametno jer kapitalizam nije drustveno odgovoran odnos ....
sad vratimo na zakljucak iz prethodnog posta, religija se nije nikad pa ni sada nece ukljucivala u razvoj svesti povodom odnosa drzava robovi carevi vlasnici ljudi i samih ljudi...

Tako da se ne moze reci da je krivica do svestenstva, oni nikad nisu imali tu odgovornost....

Pa sta je onda uzrok osim uticaja drustva, drzave , politike, vlada i prodora mafije u vlast , da se sve vise ukljucuju elementi porobljavanja u dozvoljene odnose prema radnicima, ljudima....i naravno opravdava sve vise ratova, sto se moze malo pripisati i religiji jer je i ranije ako ne ucestvovala ono blagoslovila ratovanje...

Da li je stvarno dovoljan zaklon demokratija, cak i kad znamo da se i tu mucka....ali uzmimo da se ne mucka pri brojanju , da li je stvarno brojanjem glasova za jednu grupu ljudi dozvola da ti ljudi pokrenu rat, uvedu realiti , dozvole pljacku do 12000 dinara, uvedu dilere iz druge drzave kao glavne regulatore poslovnog prostora u drzavi...

Odmah i da odgovorim, da.....
Ne postoji osim jednog puta, jedne konekcije nista sto sprecava ili tera bilo koga da ispravi nefunkcionisanje kad se negde blokira ono sto bi trebalo da funkcionise...

Jok Tito kriv i za to , 50 godina..u proslosti , a danas ne smeta ljudima..jos proradi srpstvo ujedinjeno pa svi zluradi stanu u odbranu nakaradnih odnosa koje su naucili da muzu....
Postoje dve demokratije. Jedna za bogate, druga za siromašne. A jedna od uloga religije je da opravdava ili "opravdava" nejednakosti grdne.

Dobro od koga onda Srbi , narod, ljudi ocekuju spasenje?
Ko je madjionicar, beli mag, cudotvorac koji generise milione i milijarde koji ce umesto njih lenjih i alavih da donese vise ljudskosti u njihove zivote....Ko?

Od vere ne ocekuju nista, osim mozda wishfull, prizeljkuju svasta....
Cak nema ni onog ako radim casno bog ce me zastititi...
To ja imam kao ateista, jer vazi u praksi...ali vernici nemaju...

Помешао си историју и религију.
Религија није представљала револуцију и мењање политичког уређења.
Религија представља револуцију духа, односно борбу са самим собом.
Што се тиче друштва, религија је допринела бољем уређењу друштва али је то за неку другу тему.

Што се тиче друштва, религија је допринела бољем уређењу друштва али је то за неку другу тему.
Koliko ja znam, religija je (osim jeresi) uvek branila tada ili sada postojeće. Božija volja.

i drevni rim i grčka i egipat i persija i inke i azteci i drevni kinezi su bili dobro uređena društva zahvaljujući svojim religijama

Koliko ja znam, religija je (osim jeresi) uvek branila tada ili sada postojeće. Božija volja.
Погледај Хамурабијев законик па ми реци. Која је казна била кад жена изврши прељубу ? А која кад мушкарац ? Упореди разлику па погледај шта каже Стари Завет.

ali se divimo egipatskim piramidima, umesto da ih srušimo kao najveći simbol ropstva i ljudske patnje
Iskreno moj stav prema napravljenom nije da rusimo.....niti ja u napravljenom vidim simboliku dobrog....
Ali osim toga, naravno da vidim lose u velicanju robovlasnickog sistema...ako postoji velicanje, kao i velicanje feudalizma, to je mnogo modernije u Srbiji , ljuid su bliski vremenski sa turskim dahijama i pravima koje feudalac ima nad svojim kmetovima...pa nekako zele da se vrate u to....
Ali kao dahije...
Ili se kaze spahije, nisam bas obrazovan u tom smislu koja je razlika i sta je sta...

Погледај Хамурабијев законик па ми реци. Која је казна била кад жена изврши прељубу ? А која кад мушкарац ? Упореди разлику па погледај шта каже Стари Завет.
Otprilike isto. Mojsije je mnogo toga prepisao od Hamurabija (a ovaj od Sargona Akadskog).

Nisam ja nista pomesao , lepo pise ko ume da cita...
Dakle ako covek nema advokata u religioznom udruzivanju a nema, nema u civilnom udruzivanju kroz drzavu i vlast, a nema, gde ima?

Vlast nema nikakvo ogranicenje koje bi je sprecavalo da zloupotrebljava ovlastenja...
Ne , cekaj, to se zove korupcija, a ucesnik u korupciji je narod....

Religija ne razvija odgovornost kod ljudi, glasacka kutija ne razvija odgovornost kod ljudi , redovan posao ne razvija odgovornost kod ljudi , i imamo gle cuda pojavu da odgovornost opada, svuda....ali to svuda je samo opravdanje za ovde, mene ne interesuje svuda, mene interesuje ovde.....lako ce svi doci ovde ako se ovde rese stvari...

Iskreno moj stav prema napravljenom nije da rusimo.....niti ja u napravljenom vidim simboliku dobrog....
Ali osim toga, naravno da vidim lose u velicanju robovlasnickog sistema...ako postoji velicanje, kao i velicanje feudalizma, to je mnogo modernije u Srbiji , ljuid su bliski vremenski sa turskim dahijama i pravima koje feudalac ima nad svojim kmetovima...pa nekako zele da se vrate u to....
Ali kao dahije...
Ili se kaze spahije, nisam bas obrazovan u tom smislu koja je razlika i sta je sta...
holivud je kriv za naše današnje poimanje robovlasništva.
mi mislimo da su obesni i zli gospodari po ceo dan bičevali svoje robove ili ih gonili da rade do smrti, što je veoma pogrešno

Back