religija i nasilje

gost 271475

Buduća legenda
Poruka
26.923
... i šta ja kao neobrazovani laik da kažem na sve ovo, sem: takoe. z:)

U nekakvoj petoj Mojsijevoj knjizi, u domaćim Biblijama nepismeno imenovanoj na osnovu romanskih pravila o pozicioniranju adjektiva u imeničkoj sintagmi Peta knjiga Mojsijeva (zamislite samo da neko kaže „ovo je devojka moja“ ili „pojeo sam sendvič ukusan“), daje se uputstvo o tome kako se valja ponašati u slučaju da neko napusti hrišćanstvo. Recept je jasan: ubij ga.Mržnja, nasilje, prezir - integralni su elementi svake religije, a prevashodno monoteizama poput judaizma, hrišćanstva i islama. U epistemološkom srcu monoteizma nalazi se pravilo „ja sam u pravu, ti nisi“, te je sa tog stanovišta vrlo lako opravdati i nasilje prema onima koji „nisu u pravu“. Hrišćaninu jedan musliman „nije u pravu“, jer veruje u pogrešnog boga i vice versa, iako ni muslimanski niti hrišćanski bog ne postoje. Ekumenistički pokušaji, poput izjava „ja poštujem sve religije“, negiraju religioznog subjekta u samom početku, jer zaboravljaju religijsku isključivost koja se nalazi u samom srcu monoteizma. Biblija, kao i Kuran, pozivaju na nasilje na svakoj drugoj - trećoj strani. Knjiga Leviticus, valjda ovde ponovo nesposobno prevedena kao Treća knjiga Mojsijeva (u srpskom prevodu je pola Biblije Mojsijevo, mora da je imao pretplatu, a imena poput Deuteronomy i Leviticus i ne postoje), jedna je od najodvratnijih zvaničnih masovnih poziva na brutalnost, torturu, mržnju i nasilje. „Ubij pred Gospodom“, „poprskaj krv unaokolo“ (1:11, 3:2, 3:8), „sveštenik će umočiti svoj prst u krv“ (4:6) - sve je ovo sastavni deo Biblije. Reč „krv“ je možda najčešća u Levitskoj knjizi. Što se tiče homoseksualaca - treba ih pobiti. Ubij i one koji masturbiraju (skoro cela planeta bi nestala), pobij incestuozne, zakolji one koje vrše preljubu... hrišćanska žeđ za nasiljem, hrišćanska mržnja - pojam su za sebe. Fascinantno je čuti sveštenike koji tvrde kako je hrišćanstvo izvor „ljubavi“ i slične nonsense. Šta drugo reći, sem da nisu baš „najbolji“ hrišćani. Pročitajte Bibliju.
Govori mržnje lokalnih sveštenika sasvim su u skladu sa hrišćanskom doktrinom prezira prema svemu što valja, te nije ni čudo da ih sve češće čujemo. Manijaci i divljaci koji ruše sve pred sobom, i u Beogradu i u Đenovi, nekako vrlo često imaju istetovirane krstove kojekuda po telu. Ništa od ovoga ne sme da nas začudi, no treba se zapitati da li uvođenjem religijske indoktrinacije sedmogodišnjacima baš želimo da napravimo huligane koji šire svoju mržnju i bes širom Evrope i Srbije. Mržnja, nedostatak obrazovanja i religija idu svagda zajedno, kako je to detaljno elaborirao francuski filozof, ateista i hedonista Mišel Onfre. Treba se odista osvrnuti oko sebe i primetiti da u onim sredinama u kojima je obrazovanje najraširenije, religija i njome izazvano nasilje su najslabiji. Ovo su sociološko-antropološke činjenice koje retko ko želi da prizna i sebi, a kamoli (pred) drugima, imajući u vidu povlašćeni položaj religije širom sveta (ove prostore i da ne pominjem).
No, ne treba očajavati. Dok postoje škole i univerziteti, čovečanstvo će imati čvrsto uporište u borbi za razum i znanje, a protiv nasilja i besmisla. Zanimljivo je, doduše, primetiti kako su određeni fakulteti ipak otvorili raznorazne „odseke“ i „katedre“ teologije, te da ih neki odista smatraju i pravim akademskim instancama. „Fakulteti“ poput kojekakvih „Bogoslovija“ ipak postoje širom sveta, iako je fakultet uporište znanja, a religija praktično definisana kao nedostatak istog. Lingvistika nam ipak objašnjava da je veza između označitelja i označenog arbitrarna (u ovim slučajevima poprilično), te moramo imati u vidu da, iako na nekoj tabli ispred zgrade piše „Teološki fakultet“, shvatimo da to fakultet ni izbliza nije. Teološki fakultet je fakultet isto toliko koliko je Jugoslovenska levica bila levica (sećate li se Mire Marković i njene partije koja je vodila politiku najzagriženijeg i najagresivnijeg desnog krila, iako se zvala „levica“), isto koliko je Demokratska stranka Srbije - demokratska, isto koliko se narod pita u „Narodnoj“ Republici Kini, da i ne pominjemo „Demokratsku“ Republiku Kongo, u kojoj ženu ne treba pitati da li je bila silovana, već koliko puta. Religija je i Ferdinanda de Sosira odvela na novi nivo.

Autor: Srđan Jovanović Maldoran
Autor je lingvista, magistar evropske kulture i odgovorni urednik žurnala Humanicus

http://www.danas.rs/dodaci/vikend/plave_strane/religija_i_mrznja.45.html?news_id=202053
 

kanarinka

Elita
Poruka
16.443
Ne verujem da ce pojedinci i pojedinke uopste procitati ponudjeni tekst,jer to nije Bozija rec,vec reci nekog lingviste,magistra evropske kulture,tj.on je jeretik za njih!
Uglavnom religija,kao i politicke stranke zahtevaju jednoumlje,pa samim tim tu nema logike ni razmisljanja!A o kritici da ne govorim,jer kritikovati ne smes,opet si jeretik!
Iako je covek misaono bice,religija ne dopusta razvoj misli!Sta ima tu da se misli?Slepo verujes,i nadas se nekom boljem zagrobnom zivotu!
 

gost 271475

Buduća legenda
Poruka
26.923
Ne očekujem da će pročitati ceo text, ali naslov sigurno hoće, a više im i ne treba... :lol:
U textu su označeni i citati iz biblije, "jeretik" je samo dao svoje tumačenje... što je karakteristično za svakoga ko je pročitao bibliju, lična interpretacija. Pardon, ne baš za svakoga, postoji i masovno tumačenje, ali srećom inkvizicije više nema.
Religija ne dopušta razvoj misli slobodnim tokom... bolje zvuči. Što ćemo i dokazati reakcijom na text, jel... :lol:
 

gost 271475

Buduća legenda
Poruka
26.923
Ako sama religija, odnosno biblija, negira onu slobodu izbora koja nam je bogom dana... dalje od podvlačenja kontradikcija nećemo otići. I eventualno lupiti glavom o svaka vrata koja se na zidu jednoumlja pojave... a to nije ono čemu biblija uči... ili jeste?
 

gost 271475

Buduća legenda
Poruka
26.923
A meni zatvorise temu ...
Glede teksta"magistra evropske kulture" (sta jos nece izmisliti) da se podsetimo gulaga , golog otoka , otimanja imovine ,zabrane slobodnog ispovedanja vere , atomske bombe , holokausta ...

E, ali ovo nije tema koja kritikuje vernike, ili bibliju... očekujem neka pojašnjenja, što se tiče duhovnih poruka iz svete knjige. I uopšte mentalitet onoga koji je tumači explicitno, da li u verujućem, ili neverujućem smislu, nebitno.

Čekaj, žuti... odvoj komunizam od nacizma, nije lepo sve nagurati u jedan kontext, a nikakve veze ni sa temom nema ovo što sugerišeš. Niko tebe lično ne napada, niti tvoju veru izdvaja, ne kapiram čemu banalizovanje ovakvim upoređivanjima.
 

Vladimir Zlatic

Domaćin
Poruka
3.937
E, ali ovo nije tema koja kritikuje vernike, ili bibliju... očekujem neka pojašnjenja, što se tiče duhovnih poruka iz svete knjige. I uopšte mentalitet onoga koji je tumači explicitno, da li u verujućem, ili neverujućem smislu, nebitno.

Čekaj, žuti... odvoj komunizam od nacizma, nije lepo sve nagurati u jedan kontext, a nikakve veze ni sa temom nema ovo što sugerišeš. Niko tebe lično ne napada, niti tvoju veru izdvaja, ne kapiram čemu banalizovanje ovakvim upoređivanjima.

Ateizam postaje ekvivalnet organizovanoj religiji u komunizmu i nacizmu pa je sasvim na mestu da se i tome govori na ovoj temi , potpuno je nevazno ima li organizovani sistem verovanja u svojoj dogmi Boga ili nema .Na kraju , komunizam se u svojoj dogmi direktno naslanja na judaizam i hricanstvo a nacizam na paganska verovanja germanskih plenena , budizam ...
Cilj teme je kristalno jasan ma sta ti rekla o tome a posebno mi je zanimljiv deo gde ti govoris o toleranciji , to je zaista neprocenjivo
 

Servant of God

Iskusan
Poruka
5.244
Evo, ja nekako nategnuh pa pročitah neke jade. :) Ali imajte i vi (ti i kanarinkica) razmevanja, ovo je kao da čitaš da homoseksualizam nije bolest, ili nešto tog tipa, da je farmaceutska industrija zainteresovana za čiveka. A što je najjače, sve to kaže magistar evropske kulture. :eek: Da li da nabrajam šta ta "kultura" dozvoljava? Možda ipak ne,..ovo je za drugu temu: "hoću da povratim".

Da skratim priču, zakon iz Mojsijevih knjiga važi u teokratskim državama, države gde se poštuje Božji zakon. Tako da nema potrebe potezati ove teme, gde su ljudi navikli na bezakonje i nemoral...normalno je da će se sve što je moralno ismejavati. Dakle, u vreme kada je Bog zaboravljen, postupa se kao što je Isus pokazao.

Evo zanimljiv deo teksta: "Ubij i one koji masturbiraju (skoro cela planeta bi nestala)" A on umiruje savet jer to svi rade, pa je po njegovom sistemu vrednosti to postalo moralno tj. normalno....ah ta evropa. Zanimljivo je i to, što se nesvesno složio sa Biblijom, Biblija nas uči da će poslednja vremena biti kao i u vreme Noja, nemoral i bezakonje, a on kaže da će po Mojsijevom zakonu gotovo cela planeta nestati ako primenimo taj zakon. Još jedno od mnogobrojnih proročanstava koje se ostvaruje, a pritom to i ateisti potvrđuju. :roll:
 

gost 133940

Elita
Poruka
23.648
A meni zatvorise temu ...
Glede teksta"magistra evropske kulture" (sta jos nece izmisliti) da se podsetimo gulaga , golog otoka , otimanja imovine ,zabrane slobodnog ispovedanja vere , atomske bombe , holokausta ...
Gulazi, otimanje imovine, zabrana slobodnog ispovednja vere... To su sve pojave čiju tradiciju su utemeljili rišćanski vladari.
Gulag je direktni naslednik progonstva u Sibir pod ruskim apsolutističkim carevima.
Otimanje imovine karakteristično je više-manje za celokupno čovečanstvo i za sve epohe. Jedino što ga je prvi na ovim prostorima zakonom uredio car Dušan.
Zabranu slobodnog ispovednja vere takođe je istim zakonom uredio isti pomenuti.

Holokaust, kao pojavu uništavanja naroda, izmislili su Jevreji pre nekoliko hiljada godina i za to smislili božansko opravdanje. Opravdanje je da su oni izabrani narod. Svi ostali su plagijatori.

A kakve veze ima atomska bomba sa religijskim nasiljem (na sreću) do sada nismo doznali.
 

krauterbox

Iskusan
Poruka
5.493
Ateizam postaje ekvivalnet organizovanoj religiji u komunizmu i nacizmu pa je sasvim na mestu da se i tome govori na ovoj temi , potpuno je nevazno ima li organizovani sistem verovanja u svojoj dogmi Boga ili nema .Na kraju , komunizam se u svojoj dogmi direktno naslanja na judaizam i hricanstvo a nacizam na paganska verovanja germanskih plenena , budizam ...
Cilj teme je kristalno jasan ma sta ti rekla o tome a posebno mi je zanimljiv deo gde ti govoris o toleranciji , to je zaista neprocenjivo
Po čemu to ateizam postaje ekvivalent organizovanoj religiji?

Nasilje u socijalizmu (ne komunizmu) i nacizmu nije vršeno iz ateističkih pobuda nego iz klasnih i ideoloških razlika.
 

Djolerianderkurius

Početnik
Poruka
1
Tesko da postiji ijedan gnusan i odvratan zlocin koji ljudi nisu uradili u ime neke od organizovanih religija koje , zaboga, govore o ljubavi prema svim ljudima i bogu koji pocne da jeca kada mala devetogodisnjakinja odere koleno...

Ako izuzmemo gramzivost i apsolutnu nespremnost za bilo kakvim napretkom, mrznja je ta koja najbolje definise vecinu org.religija.

Inace, ako se mrznja iskombinuje sa "porukama ljubavi" iz Biblije dobijaju se neki neverovatni hibridi:
"Ljubi neprijatelje svoje, neprijatelja Bozijih se gnusaj, a neprijatelje Otacastva satiri"
 

gost 133940

Elita
Poruka
23.648
Evo zanimljiv deo teksta: "Ubij i one koji masturbiraju (skoro cela planeta bi nestala)" A on umiruje savet jer to svi rade, pa je po njegovom sistemu vrednosti to postalo moralno tj. normalno....ah ta evropa. Zanimljivo je i to, što se nesvesno složio sa Biblijom, Biblija nas uči da će poslednja vremena biti kao i u vreme Noja, nemoral i bezakonje, a on kaže da će po Mojsijevom zakonu gotovo cela planeta nestati ako primenimo taj zakon. Još jedno od mnogobrojnih proročanstava koje se ostvaruje, a pritom to i ateisti potvrđuju. :roll:
Da mi se oprosti nepoznavanje, al... dal bi neko bio ljubazan da citira taj paragraf Mojsijevih zakona? :huh:
Sve pokušavam da se setim i jedino mi na pamet pada onaj deo sa Onanom koji je nastradao jer je praktikovao kontracepciju.
 

gost 271475

Buduća legenda
Poruka
26.923
Ateizam postaje ekvivalnet organizovanoj religiji u komunizmu i nacizmu pa je sasvim na mestu da se i tome govori na ovoj temi , potpuno je nevazno ima li organizovani sistem verovanja u svojoj dogmi Boga ili nema .Na kraju , komunizam se u svojoj dogmi direktno naslanja na judaizam i hricanstvo a nacizam na paganska verovanja germanskih plenena , budizam ...
Cilj teme je kristalno jasan ma sta ti rekla o tome a posebno mi je zanimljiv deo gde ti govoris o toleranciji , to je zaista neprocenjivo

Ne može da bude isto, tim pre što aateizam ne propagira organizovanu ideju... a religijska ideologija može da parira bilo kojoj političkoj partiji. Ako pričamo o nasilju, mogu da se povuku paralele i između nacizma i religije... čak ti si to podvukao, jok ja.
Sasvim je u redu da se govori na temu religija - nasilje... nije u redu brkati ideološke pravce, još nam samo satanizam fali, pa da se komlpetiramo. To što postoji gore od tvoje vere, ne znači da je baš tvoja dobra, ili ispravna. Na stranu to što brkamo babe i žabe.
Komunizam se ne oslanja ni na šta... postoji više pravaca, a jedan od njih je i hrišćanski komunizam, opet si sam sebi uvalio kosku. Doduše, postoji i anarhistički (ne čitaj ateistički) komunizam, ali opet niđe veze sa ateizmom. Nacizam na paganstvo? :eek:
Poslednje rečenica znači: ja ću terati po svome, ma šta ti rekla?
"male stvari su od neprocenjive vrednosti" Telenor... tako nekako... :lol:
 

gost 271475

Buduća legenda
Poruka
26.923
Evo, ja nekako nategnuh pa pročitah neke jade. :) Ali imajte i vi (ti i kanarinkica) razmevanja, ovo je kao da čitaš da homoseksualizam nije bolest, ili nešto tog tipa, da je farmaceutska industrija zainteresovana za čiveka. A što je najjače, sve to kaže magistar evropske kulture. :eek: Da li da nabrajam šta ta "kultura" dozvoljava? Možda ipak ne,..ovo je za drugu temu: "hoću da povratim".

Homosexualizam se, koliko mi je poznato, još uvek tretira kao poremećaj. Zadržite pravo da ono što vam se ne sviđa i ne možete da prihvatite nazovete kojim vam imenom odgovara, ali vodite računa da nekoga time ne uvredite... iz neznanja... Osim toga, nije hrišćanski.
Farmaceutska industrija je komercijalna institucija, i bavi se proizvodnjom, ne lečenjem. :mrgreen:
Ne zaboravi da si i ti, ako ništa drugo, ono bar teritorijalno deo te evropske kulture... o regionskom sindromu nekom drugom prilikom.

Da skratim priču, zakon iz Mojsijevih knjiga važi u teokratskim državama, države gde se poštuje Božji zakon. Tako da nema potrebe potezati ove teme, gde su ljudi navikli na bezakonje i nemoral...normalno je da će se sve što je moralno ismejavati. Dakle, u vreme kada je Bog zaboravljen, postupa se kao što je Isus pokazao.

A Srbija nije teokratska država? Jel imaš slobodan dan kada slaviš slavu, radiš li na Božić i Uskrs?
I te kako ima potrebe, ne možeš da žmuriš na ono što ti se ne sviđa... ne možeš da kvalifikuješ negativno sve ono što je u suprotnosti sa verom, a opet nigde nije povezano sa recimo ateizmom (pošto vidim da pikirate), već sa anarhijom. Što opet ne treba da bude predmet podsmeha, naprotiv.
Da li je bog zaboravljen, ili ga jednostavno ne tumačimo svi isto? :mrgreen:

Evo zanimljiv deo teksta: "Ubij i one koji masturbiraju (skoro cela planeta bi nestala)" A on umiruje savet jer to svi rade, pa je po njegovom sistemu vrednosti to postalo moralno tj. normalno....ah ta evropa. Zanimljivo je i to, što se nesvesno složio sa Biblijom, Biblija nas uči da će poslednja vremena biti kao i u vreme Noja, nemoral i bezakonje, a on kaže da će po Mojsijevom zakonu gotovo cela planeta nestati ako primenimo taj zakon. Još jedno od mnogobrojnih proročanstava koje se ostvaruje, a pritom to i ateisti potvrđuju. :roll:

Ne umiruje on savest zato što svi drkaju (d'izvinete, kraće je), već je sex. nagon jedan od najjačih i zahteva zadovoljenje, daklem, nište bolesno, niti nenormalno nije drkati. Ako nastavimo da se opiremo, teško ćemi u jevropu sa frustracijama ući.
Nisi ti tu nešto lepo razumeo...
 

Vladimir Zlatic

Domaćin
Poruka
3.937
Gulazi, otimanje imovine, zabrana slobodnog ispovednja vere... To su sve pojave čiju tradiciju su utemeljili rišćanski vladari.
Nisu , te stvari su utemljene mnogo pre hriscanstva, ali je tebi stalo da po svaku cenu pljujes po hriscanstvu pa ovakve lazi sa tvoje strane ne cude .
Gulag je direktni naslednik progonstva u Sibir pod ruskim apsolutističkim carevima.
Bas su ruski carevi izmislili slanje neistomisljenika u neke nedodjije gde ce da ostave kosti
Otimanje imovine karakteristično je više-manje za celokupno čovečanstvo i za sve epohe. Jedino što ga je prvi na ovim prostorima zakonom uredio car Dušan.
Ko je ono prdeo na nekoj temi pre neki dan kako je sve sto se radi po zakonu u redu .
Zabranu slobodnog ispovednja vere takođe je istim zakonom uredio isti pomenuti.
Naravno , istorijski kontekst , nivo razvoja kulture i civilazicije uopste u to doba nema nikakve veze sa tim.I dok istoricari prava Dusanov zakonik smatraju naprednim i znacajnim za svoje doba veliki prosvetitlj je pun krtika .Sad , mogu da biram da verujem ljudima koji se profesinalno bave istorijom prava ili da verujem tebi , sta mislis koga cu izabrati?Da dodamo i 600 godina razmaka izmedju Dusana i crvenih ateista , usta puna napretka i krupnih moraka u budcnost , humanizma i blagostanja a metode srednjovekovne i jos preuzete od najljucih neprijatelja.
Holokaust, kao pojavu uništavanja naroda, izmislili su Jevreji pre nekoliko hiljada godina i za to smislili božansko opravdanje. Opravdanje je da su oni izabrani narod. Svi ostali su plagijatori.
Jevreji su izmislili i ateizam i komunizam...cudo jedno kako su ti jevbreji inovativni
A kakve veze ima atomska bomba sa religijskim nasiljem (na sreću) do sada nismo doznali.
Bogu hvala nikakve, atomska bomba je cisto ateisticki doprinos ljudskoj civilzaciji
 

Vladimir Zlatic

Domaćin
Poruka
3.937
Po čemu to ateizam postaje ekvivalent organizovanoj religij
i?
Pitaj caliburna , on ce da ti to potnako objasni
Nasilje u socijalizmu (ne komunizmu) i nacizmu nije vršeno iz ateističkih pobuda nego iz klasnih i ideoloških razlika.
Ali su nasilje vrsili ateisti tako da pobude nisu vazne .Tako to biva kad se ne odvaja pojedinac od ideologije a to vi ateisti radite stalno
 

gost 133940

Elita
Poruka
23.648
Nisu , te stvari su utemljene mnogo pre hriscanstva, ali je tebi stalo da po svaku cenu pljujes po hriscanstvu pa ovakve lazi sa tvoje strane ne cude
Bas su ruski carevi izmislili slanje neistomisljenika u neke nedodjije gde ce da ostave kosti .
Gle, ako ćeš da napadaš ono što si netom sam rekao, baš nema potrebe da citiraš moje poruke. :lol:
Ko je ono prdeo na nekoj temi pre neki dan kako je sve sto se radi po zakonu u redu .
Opet... prdenje... Čini se da vas nekoliko nedoučenih pravoslavaca ovde imate žešći analni kompleks.
To je osnova zakona. Sve što nije zakonom zabranjeno - dozvoljeno je. Na ovaj način izbegava se pravna nesigurnost.
Naravno , istorijski kontekst , nivo razvoja kulture i civilazicije uopste u to doba nema nikakve veze sa tim.I dok istoricari prava Dusanov zakonik smatraju naprednim i znacajnim za svoje doba veliki prosvetitlj je pun krtika .Sad , mogu da biram da verujem ljudima koji se profesinalno bave istorijom prava ili da verujem tebi , sta mislis koga cu izabrati?Da dodamo i 600 godina razmaka izmedju Dusana i crvenih ateista , usta puna napretka i krupnih moraka u budcnost , humanizma i blagostanja a metode srednjovekovne i jos preuzete od najljucih neprijatelja.
Sve ovo nema blage veze sa onim što sam ja rekao. Nisam kritikovao Dušanov zakon. Samo sam primetio da su vernici uglavnom netolerantni kada je reč o verskim slobodama... drugih. I to se od onda do danas nie promenilo. :)
Sem toga, "crveni ateisti" nikome nisu smudili bradu, razrezivali noseve, niti tukli štapovima zato što veruju. Bilo je, naravno, popova koji su zaglavili robiju. Uglavnom zbog protivdržavnog delovanja.
Jevreji su izmislili i ateizam i komunizam...cudo jedno kako su ti jevbreji inovativni
Jesu. Izmislili su i šovinizam i holokaust. To ne znači da ih moramo slediti.
Bogu hvala nikakve, atomska bomba je cisto ateisticki doprinos ljudskoj civilzaciji.
Ovo je samo tvoje mišljenje, ili postoji konsenzus da je Bor bio vernik sve dok se ne pomene atomska bomba? :mrgreen:
 

Statler and Waldorf

Buduća legenda
Poruka
41.233
горњи текст је срамота за онога ко га је написао, и више говори о њему и његовој свести него о теми о којој се расписао..
то је очигледно већ из његове прве реченице, и у том острашћеном духу он је наставио до краја..
што се тиче његових цењених титула, само да вас потсетим да је и она будала Шешељ доктор наука.

цео текст више личи на наручени памфлет, него на неку озбиљну критику..

а што се тиче оштрице целог његовог ''списанија'' она је уперена на Стари Завет, који за хришћане важи исто онолико колико и Душанов законик у данашњој Србији.
да вам буде јасније- Стари Завет је стављен ван снаге, затворен је- за хришћане он нема никакав значај.
зато је и смешно настојање неких да га бране.. нек га бране Јевреји, за њих он још увек важи, па своја питања и ви и писац упутите њима..

толико о овоме
 

NIN-jutsu

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
463
U nekakvoj petoj Mojsijevoj knjizi, u domaćim Biblijama nepismeno imenovanoj na osnovu romanskih pravila o pozicioniranju adjektiva u imeničkoj sintagmi Peta knjiga Mojsijeva (zamislite samo da neko kaže „ovo je devojka moja“ ili „pojeo sam sendvič ukusan“), daje se uputstvo o tome kako se valja ponašati u slučaju da neko napusti hrišćanstvo. Recept je jasan: ubij ga.
Neko u petoj Mojsijevoj napušta hrišćanstvo????????? :eek:
Ovakvu budalaštinu nisam odavno pročitao....pa nisam hteo ni da čitam ostatak. :hahaha:
 

gost 271475

Buduća legenda
Poruka
26.923
горњи текст је срамота за онога ко га је написао, и више говори о њему и његовој свести него о теми о којој се расписао..
то је очигледно већ из његове прве реченице, и у том острашћеном духу он је наставио до краја..
што се тиче његових цењених титула, само да вас потсетим да је и она будала Шешељ доктор наука.

цео текст више личи на наручени памфлет, него на неку озбиљну критику..

а што се тиче оштрице целог његовог ''списанија'' она је уперена на Стари Завет, који за хришћане важи исто онолико колико и Душанов законик у данашњој Србији.
да вам буде јасније- Стари Завет је стављен ван снаге, затворен је- за хришћане он нема никакав значај.
зато је и смешно настојање неких да га бране.. нек га бране Јевреји, за њих он још увек важи, па своја питања и ви и писац упутите њима..

толико о овоме

Tema nije o autoru. Mnogi dele njegovo mišljenje, to što nisu magistri je valjda olakšavajuća okolnost... kada dođe vreme za strašni sud. :lol:
Pa šta? Nije akcenat nijednog trenutka stavljen na titulu, sa moje strane nije... to vernici podvlače, doktor ovo - ono... Tesla je imao samo 4 razreda osnove.
Drž' se teme. :roll:

Ovaj deo me zanima. Na starom zavetu se temelji hrišćanstvo, odreći ga se je isto što i odreći se svojih početaka... Ono što me više zanima da li je "poništenje" starog zaveta na bilo koji način povezano sa nasiljem i pozivom na nasilje u istom?
Dok je logo novog zaveta ljubav, sa velikim LJ... nije li to malo licemerno?
 

Top