Religija i ljubav

gost 349237

Iskusan
Poruka
6.633
Koliko bi pripadnik neke religije, verske organizacije, sekte atiesta uživao uz ovu pesmu? Čisto kao primer.

I’ve nothing much to offer
There’s nothing much to take
I’m an absolute beginner

Da li bi proračunati pripadnik verske organizacije prihvatio osobu koja mu nudi svoju nevinost, neznanje,ali nema baš mnogo ponuditi osim svoje ljubavi, niti je u "unutrašnjem krugu" verske organizacije.

Da li bi ateista prihvatio rizik?

If our love song
Could fly over mountains
Could laugh at the ocean
Just like the films

Da li bi vernik prihvato

As long as you’re still smiling
There’s nothing more I need
I absolutely love you

ili se držao sigurice?

Najvece bogatstvo,koje je priroda podarila coveku,to je sposobnost da voli,sposobnost da primi i preda svoju ljubav,drugoj osobi. Kada vec govorimo o ljubavi,treba
uvek naglasiti,da ljubav nije ona,koja se obicno podrazumeva. Obicno kada kazemo ljubav - velika vecina,misli na seksualnu ljubav,ljubav izmedju zene-zenke, i
muskarca - muzjaka. Naravno, i ta vrsta ljubavi,od velikog je znacaja,za normalni psihicki razvoj covekove licnosti. Ali ljubav imA HILJADU ZNACENJA. Ljubav prema
bliznjem,ljubav prema ljudima u nevolji,prema clanovima uze i sire porodice.Ljubav prema prijateljima itd.itd. Ali,postoji i ljubav prema zemlji,u kojoj si rodjen i u kome
su koreni tvoje Porodice. Ta ljubav,ima veoma visoko mesto,u rangiranju ljubavi uopste. Ali,kod ove vrste ljubavi,treba se cuvati jedne,ali veoma opasne zamke.
Rec je naime o tome,da se treba cuvati,da ljubav prema Otadzbini,ne poprimi,onu drugu jako stetnu stranu. Da ne predje u Sovinisticku netrpeljivost i mrznju,
prema svima onima,koji ne dele istu Otadzbinu sa nama.Svi mi,bili pripadnici malih nacija,kao Srbi,Hrvati,Slovenci itd. Ili pak pripadnici velikih naroda,kao sto su
to,Rusi,Kinezi itd. svi smo mi Bozja deca,i ne bi smelo da postoji medju nama,nikakva netrpeljivost. I ono sto nas sve,i pripadnike najmanjih i najvecih zemalja,
zajednicki spaja,to je ,neminovan kraj zivota svakog coveka,pa ma iz kog dela naroda potekao. Dakle, ako vec svi zivimo,u neumitnom saznanju,da ce mo,jednoga dana,pre ili posle, svi na kraju umreti,-cemu onda mrznja i netrpeljivost,na nacionalnoj osnovi. Svaki nacionalizam,sovinizam,zle misli,u odnosu na
pripadnike druge nacije,ili,druge veroispovesti,samo su podatak,da se radi o duboko neobrazovanoj osobi,koja usled mraka neznanja,pokusava putem mrznje,da
dokaze svoje Ja. Ono sto svi mozemo. Ono sto zaista nije tesko,a donosi nam mir i blagodet u dusi,to je da zivimo u skladu sa Deset Bozjih zapovesti. Ko bi se
drzao tih deset Pravila,nikada ne bi napravio,ni jednu gresku u zivotu.

Evo opet jedno "neobično" poređenje vernika i ateista!
I opet će neko pitati šta traže ateisti na forumu religija?

Ne znam engleski ali svejedno, imam utisak da je veza za poređenje nekako u nivou: "Da li zdravije zube imaju osobe koje polaze levom ili desnom nogom?"
Neku bolju vezu zaista ne vidim.

Koliko bi pripadnik neke religije, verske organizacije, sekte atiesta uživao uz ovu pesmu? Čisto kao primer.

I’ve nothing much to offer
There’s nothing much to take
I’m an absolute beginner

Da li bi proračunati pripadnik verske organizacije prihvatio osobu koja mu nudi svoju nevinost, neznanje,ali nema baš mnogo ponuditi osim svoje ljubavi, niti je u "unutrašnjem krugu" verske organizacije.

Da li bi ateista prihvatio rizik?

If our love song
Could fly over mountains
Could laugh at the ocean
Just like the films

Da li bi vernik prihvato

As long as you’re still smiling
There’s nothing more I need
I absolutely love you

ili se držao sigurice?

Ne budite smesni....
Nisam puno pametan, niti naucen, ali ako sam ista naucio, kao vernik..kobajagi doduse, to je da postujem hram i ikonu Boziju... Svaki covek je i hram i ikona Bozja, i najvrednija crkva i to je srz ustvari, ostalo su....pa ajde dacu sebi slobodu da kazem...formalnosti...
Za mene je covek, pa bio i ateista i satanista... vredniji od najveceg hrama na svetu, a i za Boga je takodje, jer,kako Hrist kaze veca radost na nebesima kada se jedna dusa spase, nego li darovi celoga sveta....Stoga kad god ucinite bilo kom coveku, uciniliste Bogu, i kad volite nekoga i primite ga k sebi, primili ste i Boga.

Dalje...Isus takodje kaze:"Dajte, ne ocekujuci nista za uzvrat, jer velika vas tada nagrada ceka na nebu!" pa, to je hriscansko ucenje i zasto me onda pitas da li sam spreman da prihvatim nekoga ko mi ne moze nista ponuditi osim ljubavi? Zar ima sta vrednije od toga? ;)

Znas, kada bi svet ziveo u 10 Bozijih, ovaj svet bi Procvetao.

Ajde da pogledamo malo 10 zapovesti, znaci 10 glavnih zakona koje je savrseno bice dalo nama:

1. Ја сам Господ Бог твој; немој имати других богова осим Мене -
Prva zapovest nema veze sa moralom, nego pokazuje ljubomornog Boga kome je bitno da verujemo samo u njega.

2. Не прави себи идола нити каква лика; немој им се калањати нити им служити.
Opet nepotrebna zapovest koja nema veze sa moralom.

3. Не узимај узалуд имена Господа Бога свог.
Opet jos jedna smesna zapovest koja nema veze sa ponasanjem, nego pokazuje nesigurnog Boga kome smeta ako mu obican sisar spomene ime u losem kontekstu.

4. Сећај се дана одмора да га светкујеш; шест дана ради и обави све послове своје, а седми дан је одмор Господу Богу твоме.
Opet nepotreba glupost od zapovesti.

5. Поштуј оца свога и матер своју, да ти добро буде и да дуго поживиш на земљи.
Roditelji treba da zalsuze postovanje, a ne da ga dobiju kakvi god da su. U ovoj zapovesti je cak obecana i nagrada, bas me zanima sta je onda sa ljudima koji postuju ovu zapovest a umru pre roditelja.

6. Не убиј.
Ako nekome treba zapovest u pismenoj formi da mu objasni da ne ubija onda ne znam, ali ova zapovest bar ima smisla.

7. Не чини прељубе.
Ovo cak nije ni protiv zakona u vecini drzava, ne podrzavam preljube ali pored zabrane ropstva ili silovanja , Bog je izabrao da nam kaze da ne cinimo preljube.

8. Не укради.
Ne postoji drustvo u kome je kradja legalna, cak ni u drustvima u kojima nema hriscanstva, ali i ova zapovest ima veze sa moralom.

9. Не сведочи лажно на ближњега свога.
Super zapovest, nemam nista protiv.

10. Не пожели ништа што је туђе.
Jos jedna idiotska zapovest, kazem idiotska jer ju je nemoguce ostvariti, svi smo pozeleli nesto nekada sto nije bilo nase, znaci sama zelja za necim je automatski krsenje zapovesti, kazna za razmisljanje.

Toliko o tim zapovestima.

Back