Rekonstrukciju pruge i stanice u Novom Sadu platili smo Kinezima više od 1, 2 milijarde dolara, stručnjaci tvrde duplo više nego što bi trebalo

• Začetnik teme Začetnik teme pop80
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

pop80

Veoma poznat
Poruka
14.696
Poslednja izmena:
Građani Srbije platili su najmanje 1,25 milijardi dolara modernizaciju železničke pruge od Novog Sada preko Subotice do državne granice, a koja uključuje i rekonstrukciju stanične zgrade Železničke stanice u Novom Sadu. To proizilazi iz novoobjavljenog komercijalnog ugovora sa kineskim kompanijama, aneksa 4 i prateće dokumentacije, koja i dalje nije u celosti dostupna. Danijel Dašić, građevinski inženjer i član Anketne komisije za ispitivanje odgovornosti za pad nadstrešnice, navodi za Nova.rs da smo, sudeći po tim podacima, modernizaciju pruge plaćali oko 10 miliona po kilometru, a da je realna cena između četiri i pet miliona za potpuno novu konstrukciju.

Na sajtu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture objavljena je nova dokumentacija koja se, kako piše, tiče mogućeg izvršenja krivičnog dela povodom pada nadstrešnice na Železničkoj stanici u Novom Sadu. Među dokumentima je i Komercijalni ugovor o modernizaciji i rekonstrukciji Mađarsko-srpske železničke veze na teritoriji Srbije, za deonicu Novi Sad – Subotica – državna granica, koji je potpisan 7. jula 2018. godine. Dužina rekonstruisane pruge iznosi 108,1 kilometara.

Ugovor je sklopljen između Vlade Republike Srbije kao finansijera, koju je zastupala tadašanja ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, AD Infrastrukture železnica Srbije kao investitora, koga je zastupao tadašnji v.d. Direktor Miroljub Jevtić, i kineskih kompanija China Railway International Co.Ltd (CRIC) i China Communications Construction Company Ltd (CCCC) kao izvođača. U Preambuli Ugovora strane su se između ostalog pozvale na Sporazum o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture između Vlade Srbije i Vlade Narodne Republike Kine, u javnosti poznat i kao državni sporazum.

U tom dokumentu piše da je prihvaćeni ugovorni iznos za usluge i radove 1.162.810.000 dolara. Za toliko novca trebalo je da budu plaćene usluge, nabavka, izgradnja, isporuka i montaža svih elemenata potrebnih za rekonstrukciju deonice te železničke pruge, kao i radove na rekonstrukciji poddeonica Stanica Novi Sad i rekonstrukciju i izgradnju poddeonica Novi Sad – Subotica i Subotica – državna granica, a radi uspostavljanja dvokolosečne železničke pruge za kombinovani saobraćaj i za brzine do 200 kilometara na čas.

Međutim, iz prateće dokumentacije može se zaključiti da su sa kineskim kompanijama potpisana minimum četiri aneksa, koja su povećala ukupnu cenu za najmanje 86,9 miliona dolara. Na sajtu Ministarstva građevinarstva objavljen je samo Aneks broj 4, koji je vredan 52.301.209 dolara, a koji se odnosi na realizaciju naknadnih radova i varijacija odnorenih odlukom inženjera.

Nije poznato za koliko je uvećana cena rekonstrukcije predviđena Aneksom 1. U dokumentaciji piše da je njime definisana i Tabela cena, ali se detalji ne vide. Ipak, u dokumentu koji se odnosi na “razmatranje predloga Odluke o prihvatanju i potpisivanju Aneksa 4 Komercijalnog ugovora” navodi se da je Aneks 2 vredan 6.512.453 dolara, a Aneks 3 28.137.000 dolara.

Danijel Dašić, građevinski inženjer i član Anketne komisije za ispitivanje odgovornosti za pad nadstrešnice Železničke stanice u Novom Sadu, navodi za Nova.rs da smo, sudeći po prethodno navedenim podacima, modernizaciju pruge plaćali oko 10 miliona po kilometru, a da je realna cena između četiri i pet miliona za potpuno novu konstrukciju.

“Potpuna nova konstrukcija podrazumevala bi maksimalno pet miliona evra po kilometru, imajući vidu da se radi o ravničarskom predelu i da nema većih prepreka do granice, da imamo gro konstrukcije urađene, nadvožnjake, podvožnjake… Izgradnje poddeonica ne menja mnogo stvar kad je reč o 108 kilometara”, zaključuje Dašić.

On smatra da je jedini aneks koji je Ministarstvo objavilo, objavilo verovatno greškom, jer “naša vlast ne podnosi račune”, kao i da je “nepreporučljivo kada na jednom ugovoru imate veći broj aneksa”. To, kako navodi, ukazuje da nešto nije dobro urađeno.

“Ono što je u svuda u svetu pravilo, kod nas nije. Normalni ugovori o izgradnji svuda u svetu, u sebi sadrže i vrlo detaljan predračun radova gde su sve pozicije jasne definisne, cene po jedinici mere, količina radova i time se dobija ukupna vrednost. Veoma je teško i nepreporučljivo da vi na jednom ugovoru imate veći broj aneksa. To znači da niste dobro uradili istražne radnje, da niste dobro procenili potreban obim radova ili da niste uopšte imali dobar osećaj za cene koje će vladati na tržištu. Aneks se radi kada se desi da imate nepredviđene i naknadne radove, da imate radove koje ste predvideli, ali niste dobro procenili materijal, robe i opremu, i treći element je da cene koje ste dali za određene pozicije ne odgovoraju stvarnosti”, ističe Dašić.

Ugovor je sklopljen između Vlade Republike Srbije kao finansijera, koju je zastupala tadašanja ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, AD Infrastrukture železnica Srbije kao investitora, koga je zastupao tadašnji v.d. Direktor Miroljub Jevtić, i kineskih kompanija China Railway International Co.Ltd (CRIC) i China Communications Construction Company Ltd (CCCC) kao izvođača. U Preambuli Ugovora strane su se između ostalog pozvale na Sporazum o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture između Vlade Srbije i Vlade Narodne Republike Kine, u javnosti poznat i kao državni sporazum.

Meni je zanimljivo da se Zorana slabo pominje.
Ocigledno ima izuzetno jaka ledja.

To su njeni ugovori, njeni rudari su izginuli, njoj je pala Grdelica, ona je pomerala naplatnu rampu zbog nekih magija sa Svedskom kada su pravili Ikea-u i ona je dokrajcila Inzenjersku komoru.

Kao covek mi je simpaticnija od Vesica, ali mi nije jasno zasto niko tu zenu ne priupita sta je radila.

kog mrzi sve da čita ukratko:

VUČIĆ I OVI OKO NJEGA SU SAMO OD JEDNOG POSLA UKRALI 600 MILIONA DOLARA!

kako ono beše : Đilas lopov ukrao 600 miliona???

čak i da je to za Đilasa istina, ovi od jednog posla ukrali toliko!!!

Poslednja izmena:
mqdefault.jpg

Isplivao aneks tajnog ugovora sa Kinezima!
Esenes lopine na čelu sa Vučićem su, od nas građana Srbije, ukrale oko 600 miliona $ samo na poslu rekonstrukcije železnice od Bga do Subotice. U tu rekonstrukciju spada i Železnička stanica u Novom Sadu kada je ubijeno 15 ljudi među kojima i deca.

https://nova.rs/vesti/biznis/rekonstrukciju-zeleznice-platili-smo-kinezima-12-milijarde-dolara/
То је за велике пројекте.
Колико је само новца нестало или отишло на мањим и средњим пројектима, што украдено што додатно издвојено за поправке које су направиле режимске фирме, мислим да то нико не зна нити може да израчуна.

То је за велике пројекте.
Колико је само новца нестало или отишло на мањим и средњим пројектима, што украдено што додатно издвојено за поправке које су направиле режимске фирме, мислим да то нико не зна нити може да израчуна.
najvise se u ns plasimo kada se jednom bude pokazao ambis u koji nas je vucevic uvalio sa svojim kriminalom i korupcijom...

najvise se u ns plasimo kada se jednom bude pokazao ambis u koji nas je vucevic uvalio sa svojim kriminalom i korupcijom...
Прошле недеље добио сам захтев за понуду комплетног HVAC-a (грејање, вентилација, климатизација) као и још неке инсталације за једну зграду на ЕХПО27 и приметио сам грешку у пројекту која уопште није мала. Контактирам још пар колега из других фирми и иста прича, приметили и они. Сада размишљамо шта да радимо да ли пријавити и аутоматски бити одбијен или ћутати па бити ангажован, када режимске фирме сјебу ствари, на поправкама.

Stručnjaci tvrde...
A za šta Stručnjaci?
gledaj ti tvoje strucnjake u maxiju

da spuste te prenaduvane cene. ili su te cene tu kako bi pokrile pricu kako eto imamo prosek plate 700 800 evra...
imamo al cene naduvane niko nema u evropi kao mi pa nam dzaba prosek plate od 800 evra

znas li ti bre saboteru jedan , da sam ja kod slobe u leto 1998 imao 2700 dinara platu! burek sa sirom bio ravno 3 dinara! pa racunaj sada...
imo sam 900 bureka da platim...
ajmo danas uporediti

burek sa sirom najeftiniji oko 190 dinara prosek 200
puta 100 ispada 20 000 , puta 900 to ti dodje 180 000 minimum da bi trebala biti plata

dakle ? gore je nego u slobe.

plus niko nije imo kredite kod slobe i duznicka ropstva te 1998

izvinjavam se na spamu ali kad me vec vuces za strucnjake bolje nemoj...

videsmo strucnjake oko nadstresnice... dodatno opteretili sa 23 tone, greskom presekli deo utega...

Danijel Dašić, građevinski inženjer i član Anketne komisije za ispitivanje odgovornosti za pad nadstrešnice, navodi za Nova.rs da smo, sudeći po tim podacima, modernizaciju pruge plaćali oko 10 miliona po kilometru, a da je realna cena između četiri i pet miliona za potpuno novu konstrukciju.

A dokaz za to? Mozda je realna cena bas tih 10 miliona po kilometru? Gde je dokaz osim sto neki iz opozicije to tvrdi?

Kad je Grčka upala u dužničku krizu, ovde na forumu se mnogo pričalo o tome, a ja sam se pitao kako je moguće da jedan narod to sebi dozvoli tj. zar nije bilo nikog ko bi upozorio šta im se sprema. Evo, sad imam priliku da gledam kako Srbija srlja istim putem. Ljudi jednostavno okreću glavu i prave se da se to dešava nekom drugom a ne nama. Ako pokreneš tu temu pred nekime ko nije baš zainteresovan za politiku, osetiš onaj neprijatni muk koji ti kaže ''Daj, čoveče, menjaj temu''. Mnogo će to sve da nas košta.

PRavimo se kao da ne znamo nista a evo jednog slucaja.
Dosao mi neki kupac i kroz pricu dotaknemo se i kradje i politike.
Kaze on je inzenjer i napravio je neki posao koji je kostao 60000 dinara tj toliko su trebali da plate firmi u kojoj je radio a onda mu se kaze da t digne na 120000 dinara i tako malo ovaj malo onaj zavrsila je cifra na 360000 dinara i neko je to platio a ugradilo se ko zna koliko njih.
Sta mislite koliko su se onda ugradjivali ovi na vlasti?
To mozemo samo da zamisljamo.

Isplivao aneks tajnog ugovora sa Kinezima!
Esenes lopine na čelu sa Vučićem su, od nas građana Srbije, ukrale oko 600 miliona $ samo na poslu rekonstrukcije železnice od Bga do Subotice. U tu rekonstrukciju spada i Železnička stanica u Novom Sadu kada je ubijeno 15 ljudi među kojima i deca.

https://nova.rs/vesti/biznis/rekonstrukciju-zeleznice-platili-smo-kinezima-12-milijarde-dolara/
Sto je najgore kada su studenti trazili odgovorne za nadstresnicu,svi kineski radnici koji su tu radili su poslati nazad u Kinu.

Prvo, izgrađena je potpuno nova dvokolosečna pruga, nije bilo nikakve rekonstrukcije. To su Kinezi radili.
Međutim, rekonstrukcije stanica, i mnoge druge stvari oko te pruge, su radile "naše" firme.
SNS firme. I tu je para pokradeno na angro, a kako je rađeno, vidi se po padu nadstrešnice.

Sad je jasno zasto nisu hteli da objave....ne bih ni ja da sam savetnik savetovao ljudima koji tako nesto rade da objave ....jeste sad je veca sansa da dobije metak nego sto je surovao sa kavackim i skaljarskim klanom....

Iako to nije najveca vrednost kradje u srbiji , ovo je povezano sa drugim stvarima , a i ovde je neko zaginuo zbog pljacke...

Iznenađuju me ovakve teme. Zar je nekima i dalje nepoznato da je država u potpunosti korumpirana? Čim čuješ politika, odmah znaš da tu nisu čista posla. A čim čuješ SNS ili ti vlast, onda znaš da su teške mutljavine. Bilo kakve popravke u kojima je uključena država, to na dobro nije.

Back