Реконструкција српског патриотизма

Да ли би реконструкција српског патриотизма утицала повољно на српско национално биће

• Да

• Не

• Било би исто

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Poruka
18.972
Инспирисан једном расправом одлучио сам да отворим ову тему.

Да будем кратак, српски народ је данас у великој кризи. Држава оронула, људи првом приликом беже за иностранство, популација стари, воља за променама стагнира из године у годину.

Наши гастарбајтери такође када оду у ''обећану земљу'' брзо забораве на своју матицу и сем пар посета годишње, није их ни брига за ситуацију у Србији. Рекло би се да фали правог патриотизма и да смо у ствари заборавили значење истог.

Прича се вретла око радикала и како су они током 90-их успешно спровели пројекат блаћења српског патриотизма, представљајући га грубо и примитивно. Њихов ''патриЈота'' сматра да треба мрзети све што није српско, залагати се за Велику Србију, да пусти браду као ''прави четник'', да дере ракију, слуша Бају и окреће прасе на ражњу. Они су у томе успели, не само да су убедили свет да то тако изгледа, него је и добар број наших људи то примио као једину и исправну врсту патриотизма.

Питање је било зашто је све мање патриота међу младима и зашто млади Срби у 21. веку беже и заборављају на своју земљу. Па генерално гледајући, када испред себе имају овакву слику патриотизма, која у најмању руку јесте примитивна и сељачка, не чуди ме да су изградили такво мишљење о њему.

Сада, моје питање је, да ли би једна реконструкција српског патриотизма и враћање на његове првобитне корене била добра за српско национално биће? Замислите да заборавимо све пре Другог светског рата, нема четника, нема Баје, нема Србије до Токија.

Да ли би такав модел привукао више младих? Да ли би послужио као покретачка снага неког новог политичког таласа који је Србији преко потребан? Шта мислите ви?

Poslednja izmena:
Dobra tema.Mislim da trenutno nemamo intelektualni potencijal za rekonstrukciju patriotizma,tj. ljude koji će da ga iznedre.Nema više Mihajla Pupina.Nema Laze Kostića...nema više takvih ljudi koji bi objasnili šta je u stvarnosti patriotizam,koliko je plemenit i koliko dobrog bi mogao da donese budućim naraštajima.Nažalost, '90.-te su bile dobar trenutak za rekonstrukciju patriotizma,ali kao što si i sam rekao,uništili su ga i trajno zaprljali elementi službe poput Šešelja i kuma mu vuka.Ipak su to stari komunistički igrači koji nisu smeli da dozvole povratak nečega što je komunizam prekinuo

prvo da naucimo tacnu istoriju , ne ulepsanu ,mitomansku , nego istinitu

zatim da se suocimo sa svojim manama , otvorenih ociju , i da ih pobedimo.

onda ce sam patriotizam isplivati kakav jeste , bez da ga kreiramo.

mi smo sad na zalost na suprotnoj strani , vecina su antipatriote - svi oni koji misle da svoju ljubav dokazuju mrzeci drugu stranu

partizani- cetnici

zvezda-partizan

i ostale podele

Dobra tema.Mislim da trenutno nemamo intelektualni potencijal za rekonstrukciju patriotizma,tj. ljude koji će da ga iznedre.Nema više Mihajla Pupina.Nema Laze Kostića...nema više takvih ljudi koji bi objasnili šta je u stvarnosti patriotizam,koliko je plemenit i koliko dobrog bi mogao da donese budućim naraštajima.Nažalost, '90.-te su bile dobar trenutak za rekonstrukciju patriotizma,ali kao što si i sam rekao,uništili su ga i trajno zaprljali elementi službe poput Šešelja i kuma mu vuka.Ipak su to stari komunistički igrači koji nisu smeli da dozvole povratak nečega što je komunizam prekinuo

Наравно да су службе одрадиле своје и да су ти људи и дан данас још увек актуелни, нажалост, међутим ако тренутно немамо баш потенцијал људи који то могу да изнедре, не би било згорег почети.

Деведесте јесу биле одлична прилика за тако нешто, међутим навалили смо тада са четницима, војводама итд итд.. Нећу ја да их блатим и сигуран сам у добре намере за свој народ које су имали Дража Михајловић, Момчило Ђујић итд.. Ал' они су били уплетени и у идеолошку борбу против партизана, у тој борби су и сарађивали са окупаторима, што баца љагу на њихово име.

Зар није било боље да се окрену ка славнијој генерацији српских војсковођа, Путнику, Степановићу, Мишићу? Наравно да јесте, ал' њима је требало нешто што ће потпалити мржњу у народу.

- - - - - - - - - -

prvo da naucimo tacnu istoriju , ne ulepsanu ,mitomansku , nego istinitu

zatim da se suocimo sa svojim manama , otvorenih ociju , i da ih pobedimo.

onda ce sam patriotizam isplivati kakav jeste , bez da ga kreiramo.

mi smo sad na zalost na suprotnoj strani , vecina su antipatriote - svi oni koji misle da svoju ljubav dokazuju mrzeci drugu stranu

partizani- cetnici

zvezda-partizan

i ostale podele

Зато сам и написао, заборавимо све пре Другог светског рата. То ћемо прихватити као своју историју наравно, нећемо одбацити, ал' као неславан период наше историје.

Патриотизам треба да извлачи оно најбоље и најплеменитије из твог народа, а то сигурно нису братоубилачки идеолошки ратови.

Комунисти су донели много више зла Србији него четници.
Али није ствар у четницима, партизанима и Баји кад су млади у питању него НЕпостојање државног система, пре свега функционалног правног и здравственог. И уз то, на месту државног система је буразерско-партијско-полтронски "ја-теби-ти-мени" принцип функционисања свега. У Србији успева само онај ко зајебе другог, оног до себе. Таквог често и други сматрају успешним. А онај ко рецимо постане дипломирани лекар, тај иде у канал да мења уље аутомобилима.

Како то нормална млада и вредна особа може да воли? Где је ту остало место за патриотизам (према овоме)?

Комунисти су донели много више зла Србији него четници.
Али није ствар у четницима, партизанима и Баји кад су млади у питању него НЕпостојање државног система, пре свега функционалног правног и здравственог. И уз то, на месту државног система је буразерско-партијско-полтронски "ја-теби-ти-мени" принцип функционисања свега. У Србији успева само онај ко зајебе другог, оног до себе. Таквог често и други сматрају успешним. А онај ко рецимо постане дипломирани лекар, тај иде у канал да мења уље аутомобилима.

Како то нормална млада и вредна особа може да воли? Где је ту остало место за патриотизам (према овоме)?

То и јесте један од проблема које сам навео.

Без младих нема ни промена, остаћемо замрзнути у овом лудилу.

А када млада особа бира да пре запали него да нешто заправо промени, ту смо у још већем проблему.

Како их задржати и како их навести да се боре за промене? Е ту патриотизам игра кључну улогу.

Инспирисан једном расправом одлучио сам да отворим ову тему.

Да будем кратак, српски народ је данас у великој кризи. Држава оронула, људи првом приликом беже за иностранство, популација стари, воља за променама стагнира из године у годину.

Наши гастарбајтери такође када оду у ''обећану земљу'' брзо забораве на своју матицу и сем пар посета годишње, није их ни брига за ситуацију у Србији. Рекло би се да фали правог патриотизма и да смо у ствари заборавили значење истог.

Прича се вретла око радикала и како су они током 90-их успешно спровели пројекат блаћења српског патриотизма, представљајући га грубо и примитивно. Њихов ''патриЈота'' сматра да треба мрзети све што није српско, залагати се за Велику Србију, да пусти браду као ''прави четник'', да дере ракију, слуша Бају и окреће прасе на ражњу. Они су у томе успели, не само да су убедили свет да то тако изгледа, него је и добар број наших људи то примио као једину и исправну врсту патриотизма.

Питање је било зашто је све мање патриота међу младима и зашто млади Срби у 21. веку беже и заборављају на своју земљу. Па генерално гледајући, када испред себе имају овакву слику патриотизма, која у најмању руку јесте примитивна и сељачка, не чуди ме да су изградили такво мишљење о њему.

Сада, моје питање је, да ли би једна реконструкција српског патриотизма и враћање на његове првобитне корене била добра за српско национално биће? Замислите да заборавимо све пре Другог светског рата, нема четника, нема Баје, нема Србије до Токија.

Да ли би такав модел привукао више младих? Да ли би послужио као покретачка снага неког новог политичког таласа који је Србији преко потребан? Шта мислите ви?

Super tema :super:

Slazem se sa tobom :ok:

Не може бити патриота неко ко је незналица и пајсер. Прво образовање.

Има много образованих људи који патриотизам избегавају јер је на лошем гласу из наведених разлога.

Зато и јесте покренута тема да ли би и како требала бити извршена реконструкција истог.

- - - - - - - - - -

Meni najvise kod srpskog patriotizma smeta ta velika naivnost, ostrascenost, totalna iracionalnost prisutna kod velikog broja ljudi - znaci bukvalno nas @Tixi je takav predstavnik

Nije ni cudo sto je Seselj prosao u vrh politike, a ne neki intelektualac kao na primer Slobodan Antonic, ljudi tog tipa.

Има их, мени је Ковић исто океј.

Питање је зашто такви људи не смеју да покрену неке иницијативе, иако имају интелектуалне капацитете за тако нешто.

Да ли је страх, да ли недостатак воље... То је сада питање.

Има много образованих људи који патриотизам избегавају јер је на лошем гласу из наведених разлога.

Зато и јесте покренута тема да ли би и како требала бити извршена реконструкција истог.

Како се патриотизам може избегавати?

Како се патриотизам може избегавати?

Лепо, уместо да када на пример напусте своју земљу, наставе исту да воле, да се брину о дешавањима у њој, да су спремни подржати иницијативе за промене, ако је потребно и покренути исте.

Наши када оду у иностранство и неко их пита о држави ''Нека сам успео побећи из те рупе, не окрећем се за њом више''.

Само један мали пример.

Лепо, уместо да када на пример напусте своју земљу, наставе исту да воле, да се брину о дешавањима у њој, да су спремни подржати иницијативе за промене, ако је потребно и покренути исте.

Наши када оду у иностранство и неко их пита о држави ''Нека сам успео побећи из те рупе, не окрећем се за њом више''.

Само један мали пример.

Мене такви типуси уопште не занимају.

Залупио си дупетом врата? Ок, не враћај се.

Мене такви типуси уопште не занимају.

Хтела ти то или не, тако размишља 90% наше емиграције.

А како смо дошли у ситуацију да ће у врло кратком временском периоду емиграција прешишати број домаћег становништва, требало би их посматрати као кључан фактор опстанка нас као народа.

Ако ће они за 2 или 3 генерације постати швапски или амерички хибриди који ће имати акценат српског левел престолонаследник Карађорђевић, имаћемо великих проблема.

Како си сад дошао до емиграције? Ваљда смо битни ми који смо ту.

До емиграције се дошло јер српско становништво у држави Србији стари, из разлога што 50.000 младих напусти земљу сваке године.

А млади су ти који покрећу промене, без омладине нема ни промена.

До емиграције се дошло јер српско становништво у држави Србији стари, из разлога што 50.000 младих напусти земљу сваке године.

А млади су ти који покрећу промене, без омладине нема ни промена.

О чему ти заправо хоћеш да разговараш?

Покренеш тему ни о чему и очекујеш смислене коментаре. Свашта.

Како ни о чему? Питам како реконструисати патриотизам с циљем опстанка наше земље?

Нема више дисидената као Киша и Пекића што су били за време комунизма.

Пречани су почетком 19. века материјално и финансијски подржавали устанак у Србији против Турака.

То је било у време када српско национално биће још није било уништено. Питање је како вратити веру у патриотизам и уз помоћ њега вратити веру у српско национално биће.

Док не схватимо колико је емиграција и њена подршка важна за Србију, неће бити ни промена.

То су Румуни на пример схватили, можда су зато са минуса од 20 година у односу на нас, скочили у дебели плус.

Док не схватимо колико је емиграција и њена подршка важна за Србију, неће бити ни промена.

То су Румуни на пример схватили, можда су зато са минуса од 20 година у односу на нас, скочили у дебели плус.

To je dobra tema,nažalost više se vodi računa šta radi Maduro,Amerika Rusija Putin i kon zna ko još jedino Srbija je poslednja stvar
osim pluvanja po njoj.Što je još gore optužiće dijasporu za svoje probleme.Evo potražiću neki članak ali se sve izjalovilo.

Back