Quantcast

Rekonstrukcija centra grada

Platin

Buduća legenda
Moderator
Poruka
35.582
I dalje se pitam, gde li je završilo svo ono vekovima staro kamenje iz skadarlije i sa kosančića.
Можда је камење старо вековима, али није баш вековима било у Скадарлији...
Не могу сад да се сетим, али одлука да Скадарлија буде таква улица каква јесте је донешена не тако давно.

А прописи који гарантују спољни изглед али без обзира на садржај... то је тек посебна тема.
 

tab503

Buduća legenda
Administrator
Poruka
44.461
Da li još jedno pakleno leto čeka Beograd? Od redovnih tramvajskih linija ostaju samo dve, a trole dobijaju novu okretnicu nasred Terazija
Veliki radovi širom centra grada zahuktaće se do leta, što će potpuno promeniti saobraćajnu sliku u gradu.

Trolejbusi će okretati na poptuno novoj, privremenoj okretnici kod Palate Albanija i više neće biti vraćeni na Studentski trg, jer čitava zona od Albanije do Kalemegdana postaje pešačka.
Od tramvajskih linija u jednom trenutku na redovnoj trasi biće samo linije 6 i 14, jer će se ubrzano raditi na uređenju Savskog trga, kako bi u septembru bio spreman za otkrivanje spomenika Stefanu Nemanji.


Istovremeno će se raditi ispred Narodnog pozorišta na Trgu republike, rekonstruisaće se Savski trg, kao i potez od Vukovog spomenika do Kalemgdana, tačnije ulice Kraljice Marije, 27. mata i Cara Dušana, koje su trenutno jedna od najproblematičnijih trasa kada je u pitanju saobraćaj i parkiranje.
Planiran je i nastavak radova u Takovskoj, završetak pasarele od Beton Hale do Kalemegdana, ali i početak izgradnje žičare koja će spojiti stari i novi deo grada.
Radi se na rekonstrukciji Karađorđeve, kao i postavljanju šina preko Mosta na Adi.
Dve najveće promene doneće radovi na Savskom trgu i Trgu Republike.

SAVSKI TRG: PRIVREMENO UKIDANJE TRAMVAJA

l​
Radovi na uređenju Savskog trga predstavljaju veliku transformaciju ovog dela grada. Umesto autobuske okretnice, gomile semafora i raskrsnice, ispred zgrade nekadašnje Glavne železničke stanice radi se pravi trg kojim će dominirati spomenik Stefanu Nemanji.
Tramvaji će ići po sredini, a motorni saobraćaj po obodu trga, čime će Beograd dobiti prvu tramvajsko-pešački trg poput onih u evropskim gradovima poput Strazbura, Brna, Zagreba...
Premda konkurs još nije završen, izvesno je da će radovi početi na leto, a da će u septembru biti uređen makar deo trga u kojem će biti postavljen spomenik.
To znači izmeštanje postojeće autobuske okretnice linija 46, 51, 511, 551, 553, 860, 860E..., koje će se privremeno okretati u zoni nedaleko od budućeg trga, a potom biti preusmerene na buduću okretnicu kod Mostarske petlje.
Osim toga, tramvajski saobraćaj će biti obustavljen u nekom trenutku, tako da će biti blokirane linije 2, 3, 3L, 7, 9, 11L i 12L. Istovremeno počeće i rekonstrukcija mreže od Vukovog spomenika do Kalemegdana, tako da ni linije 5 i 10 neće biti u funkciji.
U redovnom režimu rada biće samo linije 6 i 14, dok će devetka verovatno biti preusmerena na Tašmajdan.
Očekuje se da se do tog trenutka za tramvajski saobraćaj otvori i Most na Adi, preko kojeg će ići linija 13 (Blok 45-Banovo brdo) i nova linija 4 (Blok 45-Kneževac). Postoji velika mogućnost i da se završe radovi na šinama u Karađorđevoj, pa da se linija 11 vrati na staru trasu, što bi bilo dragoceno za vezu Novi beograd - BAS.

TRG REPUBLIKE: SKRAĆENJE TROLEJBUSAOvog leta očekuje se da se radovi na uređenju Trga republike presele i na kolovoz ispred Narodnog pozorišta, što znači i ukidanje trolejbuskog saobraćaja. Kada se završe ovi radovi, očekuje se da se nastave i duž Vasine ulice, potom na Studentskom trgu i u Kolarčevoj. Plan je da se zajedno sa pločama ugrađuju i tramvajske šine buduće linije 1 (Slavija - Kalemegdan).
Trolejbusi će biti skraćeni i okretaće se kod Palate Albanija. To će, kako kažu u Sekretarijatu za saobraćaj, biti privremena okretnica. Pošto će saobraćajnica ka Trgu biti zatvorena, na ovom trgu biće dovoljno prostora da se okreću trolejbuske linije 19, 21, 22 i 29.
Kada se Trg i otvori za saobraćaj, deo trolejbusa moći će da odlazi i u Makedonsku ulicu, a deo će ostati na okretnici Terazije ili će se okretati na Trgu pored Doma vojske.
Za potrebe odlaska trolejbusa u garažu biće napravljena mreža kroz Gundulićev venac i Nemanjinu ulicu.

Već naredne godine tramvajske šine mogle bi da počnu da se ugrađuju i na delu od Terazija do Slavije, a trolejbusi će dobiti novu okretnicu pored Narodne banke SrbijeRadovi koji nam slede proističu iz dugoročne strategije razvoja grada, koju prati konstatno donošenje planova detaljne regulacije. U poslednjih nekoliko godina doneseno je dvestotinak takvih planova, ali i novi Generalni urbanistički plan, kazao je glavni gradski urbanista Milutin Folić.
- Cilj nam je da u centar grada bude pešačka zona u koju će pešaci dolaziti pre svega javnim prevozom i biciklima. Planovi za metro i nove biciklističke staze, kao i uvođenje tramvaja u sam centar grada trebalo bi da doprinesu da se broj automobila smanji, a izgradnja novih podzemnih garaža treba da oslobodi gradske ulice od parkiranih automobila - objasnio je za "Telegraf" glavni gradski urbanista.


Kako kaže, sve se radi planski, a zbog toga što decenijama nije ulagano u uređenje infrastruktire, dešava se da se projekti rade paralelno.
- Osnovni cilj je izmeštanje industrijskih objekata iz centra grada i zgušnjavaje grada u centralnoj zoni, gde postoje svi neophodni infrastrukturni uslovi. Drugi cilj je silazak grada na reke, i uveliko radimo na izgradnji pasarele kod Beton hale, pripremamo izgradnju gondole Kalemegdan - Ušće,plan je da se stari železnički most pretvori u pešački, a stari tramvajski da se izmesti kod Ade Ciganlije i sa ovim izletištem poveže Blok 70. Treći cilj je promena hijerarhije u saobraćaju u korist pešaka, javnog prevoza i biciklista - objašnjava Folić.
Kako kaže, sada je preko 60 procenata grada pokriveno urbanističkim planovima, zbog čega je i investitorima lako da ulažu u izgradnju poslovnih i stambenih objekata.


Radovi na uređenju Savskog trga predstavljaju veliku transformaciju ovog dela grada. Umesto autobuske okretnice, gomile semafora i raskrsnice, ispred zgrade nekadašnje Glavne železničke stanice radi se pravi trg kojim će dominirati spomenik Stefanu Nemanji.Tramvaji će ići po sredini, a motorni saobraćaj po obodu trga, čime će Beograd dobiti prvu tramvajsko-pešački trg poput onih u evropskim gradovima poput Strazbura, Brna, Zagreba...Premda konkurs još nije završen, izvesno je da će radovi početi na leto, a da će u septembru biti uređen makar deo trga u kojem će biti postavljen spomenik.To znači izmeštanje postojeće autobuske okretnice linija 46, 51, 511, 551, 553, 860, 860E..., koje će se privremeno okretati u zoni nedaleko od budućeg trga, a potom biti preusmerene na buduću okretnicu kod Mostarske petlje.Osim toga, tramvajski saobraćaj će biti obustavljen u nekom trenutku, tako da će biti blokirane linije 2, 3, 3L, 7, 9, 11L i 12L. Istovremeno počeće i rekonstrukcija mreže od Vukovog spomenika do Kalemegdana, tako da ni linije 5 i 10 neće biti u funkciji.U redovnom režimu rada biće samo linije 6 i 14, dok će devetka verovatno biti preusmerena na Tašmajdan.Očekuje se da se do tog trenutka za tramvajski saobraćaj otvori i Most na Adi, preko kojeg će ići linija 13 (Blok 45-Banovo brdo) i nova linija 4 (Blok 45-Kneževac). Postoji velika mogućnost i da se završe radovi na šinama u Karađorđevoj, pa da se linija 11 vrati na staru trasu, što bi bilo dragoceno za vezu Novi beograd - BAS.
meni je hit izjava da se sve radi planski.
po kom planu po redu? :)

koliko vidim odustalo se od okretnice na dorcolu.

i sad ce ljudi do kalemegdana pesaciti od terazija :dash:

vec vidim guzve kod albanije kad krene okretanje trola.

i mozda ima prostora tu da se trola okrene ali nema gde da stoji i gde ce majstori u wc?
da nece ispred win wina da stave one toi toi wc-e? :kez:

ispada da ce odmah kad okrenu ici nazad
 

Prilozi

Platin

Buduća legenda
Moderator
Poruka
35.582
dal su oni normalni?
pa ko to "planira" i organizuje?
jel taj neki kročio u beograd?
Крочио јесте, али само на привремени рад. У њиховој "Муртеници горњој" нема ни гужве ни превоза, па према томе они претпостављају да ће једнако да остане и када радови почну.
 

Affro*

Stara legenda
Poruka
96.755
...sad ovo videh, nisu normalni ali uopste....kako oni misle da se narod prebaci sa jednog dela grada na drugi, da ne pricamo o bolnicama i ostalim ustanovama gde je potrebano da prevoz bude sto blizi da bi se lakse doslo do njih....katastrofa...
 

tab503

Buduća legenda
Administrator
Poruka
44.461
pasarela je nesto sta ce se uraditi na brzaka i moci ce da se hvali.. stanica je vec ozbiljniji poduhvat.
pa vidim da onu oketnicu na stud. trgu vec dve godine ne mogu da izmeste iako svake godine kazu..krajem godine krece izmestanje okretnice na dorcol..po najnovijim vestima ne izmesta se cak ni na dorcol nego na terazije :eek:
 

причалица

Buduća legenda
Poruka
30.434
pasarela je nesto sta ce se uraditi na brzaka i moci ce da se hvali.. stanica je vec ozbiljniji poduhvat.
pa vidim da onu oketnicu na stud. trgu vec dve godine ne mogu da izmeste iako svake godine kazu..krajem godine krece izmestanje okretnice na dorcol..po najnovijim vestima ne izmesta se cak ni na dorcol nego na terazije :eek:
da, izmeštaju je za 150 metara...
i katanac na kapiji parka na studentskom trgu stoji godinama već. dakle, to ne može da se popravi...tj može, ali ne može da se zaradi na tome.
realno ne razumem logiku nekih stvari.... valjda zato što sam plavuša :aha:
 

Фабрика

Veoma poznat
Poruka
13.593
https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2019&mm=02&dd=10&nav_id=1503843

uopšte mi nije jasno zašto pasarela ima prioritet (u medijima, bar) nad izgradnjom nove autobuske stanice....mislim, na lokaciji buduće stanice nema vidljivih pomaka, niti iko priča o tome...a pasarela je mnoooogo bitna :aha: prosto ne mogu da živim bez pasarele.
И ја видим да ми нешто фали, кад оно - пасарела.

Да, ни мени није јасно шта чекају са аутобуском...Ту бар нема никаквих рушења, терен је раван и чист.
 

Platin

Buduća legenda
Moderator
Poruka
35.582
И ја видим да ми нешто фали, кад оно - пасарела.

Да, ни мени није јасно шта чекају са аутобуском...Ту бар нема никаквих рушења, терен је раван и чист.
За станицу су потребни памет и вештина. Па колико је то присутно, толико и радови напредују...
 
Top