Rekli su o vinu

"Daj mi vina da isperem mrlje vremena." - Ralf Emerson Vold

"Vino čini sve moguće stvari." - Džordž R. R. Martin

"Boca vina moli da se deli. Nikad nisam upoznao pohlepne ljubitelje vina."- Klifton Fedimen

"Vino čini svaki ručak značajnim i uzvišenim, svaki sto elegantnijim, a svakim danom ste sve više civilizovaniji." - Andre Simon

"Prvi poljubac i prva čaša vina je najbolja." - Marti Rubin

"Moja ljubav je kao prazna boca vina. Ako se pitate, moja bivša žena je sve popila." -. Džerod Kinc

"Vino je konstantni dokaz da nas Bog voli i da želi da nas vidi srećne." - Bendžamin Franklin

"Vino! Pošto ovi problemi neće biti zaboravljeni sami." - Tania Masena.

"Boca vina moli da se deli. Nikad nisam upoznao pohlepne ljubitelje vina."- Klifton Fedimen

"Vino čini svaki ručak značajnim i uzvišenim, svaki sto elegantnijim, a svakim danom ste sve više civilizovaniji." - Andre Simon

"Moja ljubav je kao prazna boca vina. Ako se pitate, moja bivša žena je sve popila." -. Džerod Kinc

"Vino je konstantni dokaz da nas Bog voli i da želi da nas vidi srećne." - Bendžamin Franklin

Vino je sunčeva svetlost zarobljena u vodi. G. Galilej

anniversary-17521_640
Vino može zagrejati dušu ako se drži mere. Gete

Savete primaj uz vino, a upotrebljavaj ih uz vodu. B. Frenklin

Vino je poezija u boci. R.L. Stivenson

Kada je vino unutra, razum je napolju. F. Bekon

Vino je večan dokaz da nas Bog voli i da želi da nas vidi srećne. B. Frenklin

glasses-213156_640
Mogu nas lišiti mnogih stvari, mogu nam oduzeti sve, ali nikako ne mogu sećanja na ono što smo videli, okusili, doživeli. Atmosferu, mirise, ukuse. Vino. Opet vam kažem: pijte vina ! A onda ćete biti raspoloženi za ljubljenje, za branje cveća, za prijateljstva, za dobar dubok san, za smeh, i ujutro ćete umesto novina, čitati pesnike. B. Hamvaš

Zbog toga sto je pronašlo put do srca, i naravno do svetskih velikih pisaca, naučnika, filozofa i iznad svih, boema koji su se divili i opisivali njihov odnos sa vinom.

Crno kao bol, slatko kao med. Živeli!

"Ili mi daj još jedno vino, ili me ostavi na miru." - Rumi

"Prihvatite šta vaš život ima da vam ponudi i pokušajte da pijete iz svake čaše. Sva vina treba probati. Nekada je potreban samo gutljaj iz drugih boca." - Paulo Koeljo

"Čovek uvek treba da bude pijan. Važno je. Ali od čega? Vina, od poezije, od vrlina, izbor je vaš. Ali, važno je biti pijan." - Šarl Bodler

"Vino je jedan od najcivilizovanijih stvari na svetu i najvažnia prirodna stvar u svetu koja je dovedena do savršenstva i nudi niz zadovoljstava i zahvalnosti za razliku od verovatno bilo koje druge čulne stvari." - Ernest Hemingvej

"Njegove usne piju, ali njegovo srce ne pije vina." - E. D.

"Vino je najzdraviji i najhigijenski liker." - Luj Paster

"Pivo se pravi za čoveka, vina za gospodu." - Martin Luter

"Znate li da vino ide najbolje sa pahuljicama?" - Džordž Karlin

"Vino! Pošto ovi problemi neće biti zaboravljeni sami." - Tania Masena.

M.L.

Između ljubavi i vina kao da oduvek postoji neka nevidljiva nit. Najveći pesnici, pisci i beomi tražili su utehu u vinu zbog neuzvraćenih ljubavi, a u čaši vina nalazili su i inspiraciju za najlepše ljubavne stihove i priče koje su svojom lepotom zadivile svet. Možemo slobodno reći da ljubavi i vinu dugujemo neka od najlepših dela svetske i domaće književnosti, poezije i muzike.

U svetu se 14.februar obeležava kao dan Svetog Valentina ili dan zaljubljenih, dan kad se slavi ljubav i daruju pokloni voljenim osobama. U našoj tradiciji, pak, taj dan je poznat kao dan Svetog Trifuna, zaštitnika vina i vinogradara. I opet su tako nekom čudnom magijom ljubav i vino spojili svoje niti u jedno, podsećajući nas da svakog dana a ne samo danas treba da slavimo njihovu lepotu, slaveći tako i sam život.

A evo kako su neki od najvećih književnika, poeta, umetnika i naučnika slavili ljubav i vino.

Moja ljubavi, digla si me toliko visoko da i kada bih pao – do zemlje bi se naživeo ! M. Bećković
Ljubav je valjda jedina stvar na svijetu koju ne treba objašnjavati ni tražiti joj razlog. M. Selimović
valentine-594389_1280
Volite se i kad niste zajedno. To je prava ljubav. Ko ume da voli samo kad je zajedno, ta ne pravi pitanje s kim je. D.Radović
Ljubav je najplemenitija snaga uma. M.Bećković
Ljubav nas može dovesti u pakao ili u raj, ali uvek nas nekuda odvede. Treba je prihvatiti jer je ona hrana našega postojanja. P. Koeljo
couple-570903_640
Poljubac je divan trik dizajniran od strane prirode da zaustavi govor kada reči postanu suvišne. I. Bergman
Ispričali smo ramenima i rukama nešto što u prevodu na disanje znači: Ljubav. M. Antić
Najjača ljubav jeste ona koja može pokazati svoju slabost. P. Koeljo
Tako je malo ljubavi među ljudima. Ko ume da voli, ne bi trebao ništa dugo da radi. D. Radović
valentines-day-2040959_640
Čovek samo srcem dobro vidi. Suština se očima ne da sagledati. Egziperi
Ljubav je kao snaga : ako je vise trošiš, vise ćeš je i imati. M. Antić
Nezrela ljubav kaže: volim te jer mi trebaš. Zrela ljubav kaže: trebaš mi jer te volim. E. From
Rekli su o vinu…
wine-600134_1280
Vino je kao tečan poljubac. Vino je tečna ljubav. B. Hamvaš
Vinograd traži slugu, a vino gospodara. Narodna izreka
Vino je sunčeva svetlost zarobljena u vodi. G. Galilej
anniversary-17521_640
Vino može zagrejati dušu ako se drži mere. Gete
Savete primaj uz vino, a upotrebljavaj ih uz vodu. B. Frenklin
Vino je poezija u boci. R.L. Stivenson
Kada je vino unutra, razum je napolju. F. Bekon
Vino je večan dokaz da nas Bog voli i da želi da nas vidi srećne. B. Frenklin
glasses-213156_640
Mogu nas lišiti mnogih stvari, mogu nam oduzeti sve, ali nikako ne mogu sećanja na ono što smo videli, okusili, doživeli. Atmosferu, mirise, ukuse. Vino. Opet vam kažem: pijte vina ! A onda ćete biti raspoloženi za ljubljenje, za branje cveća, za prijateljstva, za dobar dubok san, za smeh, i ujutro ćete umesto novina, čitati pesnike. B. Hamvaš

Foto: Pixabay

Povijest će doseći svoj kraj kada iz izvora i bunara bude teklo vino, kad iz oblaka vino bude padalo i kad se jezera i mora u nj pretvore.
Bela Hamvas

Vino nas vraća u iskonski život, u raj i pokazuje nam kamo ćemo prispjeti na kraju svjetskog blagadana.
Bela Hamvas

Vino je bilo poput tečnog, dugog poljupca.
Bela Hamvas

Vino je piće sa fascinantnom istorijom.

Zbog toga je pronašlo put do srca, i naravno do svetskih velikih pisaca, naučnika, filozofa i iznad svih, boema koji su se divili i opisivali njihov odnos sa vinom.

Crno kao bol, slatko kao med. Živeli!

"Ili mi daj još jedno vino, ili me ostavi na miru." - Rumi

"Prihvatite šta vaš život ima da vam ponudi i pokušajte da pijete iz svake čaše. Sva vina treba probati. Nekada je potreban samo gutljaj iz drugih boca." - Paulo Koeljo

"Čovek uvek treba da bude pijan. Važno je. Ali od čega? Vina, od poezije, od vrlina, izbor je vaš. Ali, važno je biti pijan." - Šarl Bodler

"Vino je jedan od najcivilizovanijih stvari na svetu i najvažnia prirodna stvar u svetu koja je dovedena do savršenstva i nudi niz zadovoljstava i zahvalnosti za razliku od verovatno bilo koje druge čulne stvari." - Ernest Hemingvej

"Njegove usne piju, ali njegovo srce ne pije vina." - E. D.

"Vino je najzdraviji i najhigijenski liker." - Luj Paster

"Pivo se pravi za čoveka, vina za gospodu." - Martin Luter

"Znate li da vino ide najbolje sa pahuljicama?" - Džordž Karlin

Back