Rehabilitovan Dragiša Cvetković

gost 150019

Elita
Poruka
20.524
u50063-89363_zivan_knezevic_dragisa_cvetkovic_show.jpg


Okružni sud u Nišu, na zahtev porodice, rehabilitovao bivšeg jugoslovenskog političara i gradonačelnika tog grada Dragišu Cvetkovića.

Odlukom Okružnog suda u Nišu poništena je odluka Državne komisije demokratske Federativne Narodne Republike Jugoslavije, od 15. septembra 1945. kojom je Dragiša Cvetković proglašen državnim neprijateljem i ratnim zločincem.


Zahtev za rehabilitaciju Cvetkovića podneli su njegovi potomci, a postupak je do sada "tapkao u mestu", jer je nedostajao dokument Državne komisije Demokratske Federativne Jugoslavije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora od 15. septembra 1945. godine, kojim je Cvetković proglašen ratnim zločincem.

Književnik Vidosav Petrović iz Niša rekao je ranije da on nije mogao da pronađe dokument, u vreme kada je pripremo knjigu o Cvetkoviću "Dragiša Cvetković - njim samim", objavljenu 2006. godine.

Petroviću je rečeno da bi ključni dokument mogao da se nalazi "među 500 dokumenata koji nisu ustupljeni arhivima, već su zadržani u visokim državnim institucijama - iz operativnih potreba".

U istoriji, Cvetković je prepoznavan kao potpisnik Protokola o pripajanju Kraljevine Jugoslavije Trojnom paktu u palati Belvedere u Beču, 25. marta 1941. godine, što je bio povod za proteste dva dana kasnije i obaranje njegove vlade.

Cvetković, koji je tokom nemačke okupacije živeo u Niškoj Banji i koga su Nemci više puta hapsili, pobegao je iz zemlje i posle rata živeo u Parizu, odakle je u nekoliko polemičkih rasprava branio potpisivanje Trojnog pakta, navodeći da su sile osovine Jugoslaviji garantovale neutralnost.

Odbornici Skupštine grada Niša pre dve godine doneli su odluku da ulicu Božidara Adžije preimenuju u Ulicu Dragiše Cvetkovića. Cvetković je umro je u Parizu 1969. godine, i sahranjen na srpskom delu vojničkog groblja.
 
Дакле спрема се терен за новог потписника.
НАТО чланство,Америчке базе,ракетни штит,окупација,признање Косова....све може за једину алтернативу...наравно,у име народа....
 
Дакле спрема се терен за новог потписника.
НАТО чланство,Америчке базе,ракетни штит,окупација,признање Косова....све може за једину алтернативу...наравно,у име народа....

Klasičan negativac...

NATO, raktetni štit... Velika Srbija...;)
 
Daco, prosto je smesno kako su Srbi ljudi krajnosti - nekada su TACNO TOLIKO obozavali Tita i partizane koliko sada uzivaju u Drazi i njegovim saradnicima....

Samo, da znas - u Srbiji i danas ima VISE onih koji vole Tita nego Drazu!

Napravi ovde anketu, pa ce te iznenaditi rezultat.

Izvini molim te..

Ajde realno... Ali realno...

PS.

Anketa me apsolutno ne interesuje...
 
Misliš između Srba i poturica pardon jugoslovenčina ?

Pa Srbi su BILI i OSTALI najveci Jugosloveni.

I NIKADA NISU I NIKADA NECE BOLJE, SRECNIJE I SLOBODNIJE ZIVETI NEGO STO SU ZIVELI U JUGOSLAVIJI!!!

To DOBRO da zapamtis! :per:

A sad ovi sto pevaju novokomponovanu nacionalisticku muziku i istoriju hoce da postave naglavacke - mogu to samo deci koja su rodjena nakon ovog zadnjeg rata.

Svi koji su malo stariji ZNAJU ISTINU i njima je tesko NATURATI BLJUTAVE LAZI.
 
Ajde iskreno...

Odgovoriću ti...

A ti budi iskrena, pa kaži kad si i gde bila na Kosovu pre 99'..

Ne mora kasnije...

Samo pre 99'

Zadnji put sam bila na Kosovu oktobra '98 bas pre nego da bude nesudjeno prvo bombardovanje. Prolazila sam autobusom kroz Kosovo uvece vracajuci se s jedne ekskurzije. Pre toga '97 takodje s mora kad sam se vracala. Pre toga kao mladja kad god sam isla kolima na nase more, prolazili smo kroz Kosovo. Inace tamo nikog nemam, ali sam svracala u Pristinu, tj. stajali smo tamo da se osvezimo u toku puta.
 

Back
Top