Quantcast

Регистрација ".срб" домена

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

gost 186661

Elita
Poruka
24.154
Од сутра креће слободна регистрација ".срб" домена. Право регистрације имаће сви, без обзира на то да ли већ имају регистрован ".rs" домен или не.
Слободна регистрација ".срб" домена кренуће од сутра, најавио је Регистар националног интернет домена Србије. Право регистрације имаће сви, без обзира на то да ли већ имају регистрован ".rs" домен или не.
Припремила Славица Глигоровић

Ћирилични национални домен Србије ".срб" је једини интернет домен на свету у коме се све адресе сајтова пишу онако како се и изговарају, а убудуће ће бити коришћен упоредо са постојећим ".rs" националним доменом.

"Практично више од пола становништва је на интернету, а 98 одсто правних лица је на интернету. Међутим, кад погледате број домена како ".rs" тако и свих осталих, више од пола фирми нема домен, а то је као да немате идентитет", истиче директор "И-нета" Војислав Родић.
Од 27. јануара 2012. године ".срб" домен могли су да региструју само постојећи корисници ".rs" домена, како би се заштитио њихов идентитет на интернету.
"Технологија је омогућила да сваки језик на сваком писму практично може да се појави у оквиру интернет адресе. Први су то искористили Арапи, па Кинези, Руси и ми, који други имамо ћирилични домен на свету", објашњава директор развоја Регистра националног интернет домена Србије Предраг Милићевић.
Интернет адресе на ћирилици наишле су на добар пријем у српској дијаспори. Интересовање показују и стране фирме, па се дневно региструје по неколико стотина ".срб" домена.
"Међу првима у Србији смо регистровали ћирилични интернет домен, а бавимо се активно промоцијом ћирилице на интернету, на нашем сајту и у свим сегментима нашег програма", каже уредник Интернет портала РТС-а Љубиша Обрадовић.
"Посете сајту показале су да се више читају ћириличне него латиничне стране, што је и потврда исправности нашег опредељења", рекао је Обрадовић и додао да је то посебно важно за нашу дијаспору, људе који живе углавном у земљама енглеског говорног подручја, да не би заборавили своје писмо и свој језик.
Цена годишње регистрације ".срб" домена износи 500 динара, док је цена назива у оквиру поддомена 250 динара.
http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/Друштво/1148782/Регистрација+".срб"+домена.html

OMG,
stho nam rade ove zaoastale retogardne snage?
I to sad kad smo pred vratima onih stho priznaju samo latinicu kojom cijeli demokracijski svet pishe?
Razochan sam, stho chiniti da se sprijechi ovaj drski pokushaj povratka u mrachne 90?
 

Steppenhund

Zainteresovan član
Poruka
299
OMG,
stho nam rade ove zaoastale retogardne snage?
I to sad kad smo pred vratima onih stho priznaju samo latinicu kojom cijeli demokracijski svet pishe?
Razochan sam, stho chiniti da se sprijechi ovaj drski pokushaj povratka u mrachne 90?

Како, бре, можеш тако нешто да кажеш?! Заостао си ти ако мислиш да је ћирилица заостала. И баш ме брига. Нек се вратимо у '90 ако треба, али не требамо да признамо латиницу баш због тог "целог демократског света који њоме пише".
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.