Reforma Skupštine, jedna stranka – jedan poslanik

KOLEGA IVAN

Poznat
Poruka
8.216
Reforma Skupštine, jedna stranka – jedan poslanik

BEOGRAD, 4. Januar 2011, (Njuz) – Vlada Srbije saopštila je danas novinarima da je državni vrh osmislio rešenje koje će drastično smanjiti troškove budžeta i optimizivati efikasnost državnih organa.

- Rešili smo da optimizaciju rada zakonodavnih tela proširimo svuda gde je to moguće i gde nam Ustav dozvoljava – izjavio je premijer Mirko Cvetković. Uz rekonstrukciju Vlade, o kojoj se priča poslednjih nekoliko meseci, osmislili smo još jedno efikasno rešenje za uštedu troškova države – rekonstrukcija Skupštine.

Cvetković je pojasnio šta ovo konkretno znači:

- Trenutno u Skupštini sedi 250 poslanika. Javna rasprava unutar političkih stranaka se vodila da li to smanjiti na 150 poslanika kako bi se pojednostavio rad Skupštine ali i uštedelo dosta novca. Mi smo otišli još jedan korak dalje. Pošto Ustav institucijom „blanko ostavke“ garantuje svakoj parlamentarnoj stranci da će svi njeni poslanici glasati kako im centrala nalaže, nema nikakvog razloga da u Skupštini umesto dosadašnjih 250 ne sedi samo po jedan predstavnik svake stranke – zaključio je Cvetković.

Marko Blagojević iz CeSida smatra da ova reforma neće zahtevati bitno menjanje izbornog sistema.

- Kada glasate za poslanike u parlamentu, vi u stvari glasate za izbornu listu stranke koja čak nema ni obavezu da je poštuje. Tako glasači znaju za koju su stranku glasali ali ne i za kojeg poslanika. Samim tim, ukoliko sve stranke koje prođu cenzus za ulazak u Skupštinu budu imale samo po jednog poslanika, to nikako neće promeniti način na koji se oni biraju. U centrali svake stranke – kaže Blagojević.

Skupštinski analitičar Vojin Dizdarević pozdravlja ovu odluku Vlade i objašnjava kako bi tekao proces glasanja u Skupštini u novom okruženju.

- Kada se glasa za zakone, glas jednog predstavnika se broji kao zbir glasova svih „skupštinskih mesta“ stranke kojoj pripada. Na primer, ako Miloš Aligrudić, predstavnik DSS-a glasa za neki zakon, on će imati težinu 30 glasova jer toliko njegova stranka ima mesta u Skupštini – tvrdi Dizdarević.

Eksperti Vlade Srbije izračunali su da će ovaj potez doneti velike uštede državi. Kada se stavi na papir koliko iznose plate 250 ljudi, dnevnice, putni troškovi, vozači, smeštaj u Beogradu, i sve ostalo, dolazimo do cifre od nekoliko miliona evra godišnje.

S obzirom na to da će se nakon ove rekonstrukcije sednici Skupštine prisustvovati manje od dvanaest ljudi, odlučeno je da se sastanci skupštine dešavaju u kafani „Šumatovac“ koja će obezbediti sve što je potrebno, od spojenih stolova pa do listića za tajna glasanja i ozvučenja za govornike.

Velika sala skupštine, po rečima Cvetkovića, iznajmljivaće se za prezentacije multi-level marketing lanaca poput „Oriflame“, „Avon“ kozmetike, ili agencija za prodaju osiguranja. Na taj način, osim smanjenja troškova, generisaće se čak i dodatni izvor prihoda za državni budžet.

Kako saznajemo, rekonstrukcija skupštine počeće od sredine Februara.

http://www.njuz.net/reforma-skupstine-jedna-stranka-jedan-poslanik/

Šta mislite o ovoj ideji ?

z:D
 

Back
Top