Reforma državne administracije u Srbiji potpuno uspela

KOLEGA IVAN

Poznat
Poruka
8.216
Kabići u vrtlogu birokratske gluposti
Dali državljanstvo samo jednoj od bliznakinja
Hana Dunđerov | 13. 01. 2011. - 00:02h | Foto: S.Vojnović | Komentara: 115

NOVI SAD - Bliznakinje, i to jednojajčane, rođene u istom gradu i odrasle u istoj kući, a samo jedna ima državljanstvo. Ova priča za “verovali ili ne” dogodila se Dragani i Tatjani Kabić, petnaestogodišnjim sestrama, koje su zbog greške koju birokratija nije bila u stanju da ispravi čitavu deceniju srednju školu upisivale sa izmišljenim matičnim brojem.

Dragana Kabić i njena sestra Tatjana koja nije dobila državljanstvo ni posle tri zahteva

Priča o desetogodišnjem trudu da se bliznakinjama obezbedi državljanstvo Srbije, za Kabiće je počela u Kninu 4. avgusta 1995. godine, na prvi dan “Oluje”. Da se nisu rodile baš tu i tada, roditelji bi uspeli da ih prijave u zakonskom roku od 30 dana i obezbede im dokumenta za ceo život. Ovako, preče od upisivanja u knjige bilo je stići do bolnice i zbrinuti bliznakinje koje su prva tri dana provele bez hrane, u izbegličkom autobusu.Ostala i bez dečjeg dodatka
Gordana Kabić i pored četvoro dece i podstanarstva ne prima dečji dodatak jer birokratija joj priznaje samo dvoje dece, mlađe ćerke upisane u knjigu državljana. Starije kao da ne postoje.

- Ni 400.000 dinara koje pokrajina daje nismo uspeli da dobijemo. Jer, zbog priče oko državljanstva ne usuđujemo se da se skinemo sa izbegličkog statusa, a bez lične karte moje ćerke, iako realno žive u Rumenci već deset godina, kao da nisu stanovnice Vojvodine - ogorčena je Gordana.


- Suprug nas je prijavio u izbegličkom centru u Novom Sadu, pre no što je vraćen na front, ali nam taj papir nije značio kad smo pokušale da se prijavimo u Malom Popoviću. Samo su nas poslali u sud jer je 30 dana prošlo - priča majka Gordana Kabić.Pošto im roditelji nisu bili venčani, prijava bliznakinja nije mogla biti kompletna dok se i otac Dragan Travica ne vrati sa ratišta. Prvi izvod devojčice dobijaju tek posle tri meseca i to neispravan - sa majčinim umesto očevog prezimena. Iako su devojčice sada bile prijavljene, izbegličke legitimacije su dobili tek dve godine kasnije i to preko veze u Staroj Pazovi. U istoj opštini prvi put su zatražili i državljanstvo, 2001. - Svi smo upisani u isti dosije, ali je državljanstvo stiglo samo mužu, i to na dve adrese - seća se Gordana.Posle godine čekanja da njoj i devojčicama stignu papiri, Gordana je počela da povlači iste veze i posle četiri dana preturanja po fiokama, poznanica je uspela da nađe dosije.- Posle urgencije, pronađena su državljanstva za mene i Draganu, ali Tatjaninog nije bilo. Dobila sam novi zahtev na potpisivanje i novi broj dosijea - priča Gordana.Ali, državljanstvo za Tatjanu nije stiglo ni sledeće tri godine. Gordana je shvatila da je i drugi pokušaj propao. Otišla je u Pazovu i shvatila da su dokumenta negde zagubljena. Ponovo je podnela zahtev i dobila i treći broj dosijea.- Prošle godine pred upis u srednju školu opet sam zakucala na vrata matičara, rešena da dobijem papire, ali nisam uspela. Čak su mi tvrdili da ja zahtev nisam ni podnela - ogorčena je Gordana.A papir je postao važniji nego ikad jer su za upis devojkama potrebni matični brojevi. Njih bliznakinje nemaju jer dok se ne reši pitanje državljanstva, ne mogu da se skinu sa izbegličkog statusa. Sreća je devojčica, inače odličnih učenica, da je razredna bila spremna da lažira matične brojeve i omogući im ubacivanje u sistem za polaganje prijemnog.- Prošle godine 24. januara rodila sam bliznakinje Saru i Jovanu koje bi trebalo da budu zavedene po ocu, Travica. Ali, ni njih nisam mogla da upišem jer starije dve se prezivaju Kabić, a deca od istog oca i majke ne mogu nositi različita prezimena - seća se Gordana.Na kraju je uspela da nabavi izvode za starije ćerke. Ispostavilo se - opet nevalidne.Uspela je i da prijavi mlađe ćerke, ali, opet, ne bez greške: jedna je upisana kao Travica, a druga kao Taravica. Njeno četvoro dece u tom su trenutku nosile tri različita prezimena.

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/228904/Dali-drzavljanstvo-samo-jednoj-od-bliznakinja

Eto, i taj posao u Srbiji je uspešno završen. z:lol:
 

Back
Top