Referendum u RS-u!

dragon x

Buduća legenda
Poruka
43.290
Премијер РС је за београдски дневник "Прес" изјавио да неће дозволити промјене Дејтонског споразумам које би биле на уштрб РС и напоменуо да ће, уколико то буде наметнуто, организовати референдум.

MiloradDodik.jpg


U organizaciji EU i SAD 9. oktobra u Butmiru biće održana konferencija sa osam političkih lidera iz Republike Srpske i Federacije BiH čiji je cilj izlazak BiH iz situacije koju međunarodna zajednica karakteriše kao pat poziciju.

Ambasador SAD-a u Sarajevu Charles English rekao je da je poziv upućen takozvanoj Bidenovoj osmorci, odnosno političkim liderima koji su se tokom zajedničke posjete potpredsjednika SAD-a Joseph Bidena i visokog predstavnika EU za spoljnu i sigurnosnu politiku Javiera Solane sastali sa njima.

To su iz RS lider SNSD Milorad Dodik, PDP Mladen Ivanić i Demokratske partije Dragan Čavić, a iz FBiH lider SDA Sulejman Tihić, SBiH Haris Silajdžić, SDP Zlatko Lagumdžija, te lider HDZ Dragan Čović i HDZ 1990 Božo Ljubić.

Sastankom će rukovoditi James Steinberg, zamjenik američkog državnog sekretara i Carl Bildt, ministar vanjskih poslova Švedske koja predsjedava Evropskom unijom, a iz Bruxellesa i Washingtona u javnost nisu procurili detalji o temama sastanka ni eventualnim ponudama međunarodne zajednice za rješevanje krize u BiH.

http://www.mojevijesti.ba/novost/15749/razgovori-u-butmiru-ce-se-odrzati-kako-je-planirano

Предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик изјавио је да на састанак у Бутмир "не иде на договор, већ на преговоре" и нагласио да тамо иде са ставом да високи представник мора да повуче своје посљедње наметнуте законе.

Наводећи да жели рећи да је споран легитимитет састанка у Бутмиру, јер су на тај састанак позване неке маргиналне политичке партије, Додик је истакао да је изостављен, на примјер, СДС који има свој парламентарни капацитет".

"Ако било ко и било када угрози јасно дефинисану позицију РС и њена овлашћења из Дејтонског мировног споразума, ми нећемо имати други избор", истакао је Додик.

Он је, међутим, напоменуо да не вјерује да су велике силе, прије свих САД, већ одлучиле да направе унитарну Босну и укину РС и Федерацију БиХ .

"Немам утисак да ће се то догодити, зато што знам да и велике силе знају да се Дејтонски споразум и уређење БиХ могу промијенити само уз сагласност РС, а ниједна релевантна политичка партија у Српској не би потписала укидање РС и формирање некакве унитарне БиХ", рекао је Додик.


http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=10070

Harcenko.jpg


Амбасадор Русије у БиХ Александар Боцан-Харченко изјавио је да промјене Устава БиХ не могу да буду допунски услов за транзицију ОХР-а.

"Промјене Устава могу да буду усаглашене само на основу консензуса унутар БиХ. Мора да дође до сагласности свих. Сигурно је тешко доћи до консензуса, те стога сада није вријеме за промјену Дејтона. Уколико се деси компромис и договор на бази консензуса, немамо ништа против, али то мора да буде консензусом и без мијешања међународне заједнице", рекао је Боцан-Харченко за "Глас Српске".

Руски амбасадор истиче да међународна заједница мора да буде савјетодавац, а не фактор мијешања у ситуацију у БиХ и наметања рјешења, које није прихватљиво и не може да буде гарант за неки прогрес у БиХ.

http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=10066

Европска комисија ће у овогодишњем извјештају о напретку, позвати БиХ да без икаквог даљег одлагања изврши промјене Устава, наводи се у нацрту овог докуметна, који посједује Срна.

"Реформа уставног оквира неопходна је да би било омогућено ефикасно функционисање државних институција, јер ће тек, пошто то буде обављено, Европска комисија моћи препоручити статус кандидата за БиХ", наводи се у нацрту извјештаја о напретку.

http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=10065
------------------------------------------------------------------------------
Politika nametanja rješenja od strane OHR-a, išla je u korist političarima iz FBiH, koji pod plaštom funkcionalnosti države nastoje da što više nadležnosti otmu od RS-a, ta praksa će biti nastavljena, to je sigurno. Agonija jednom mora da prestane, referendum je jedino rješenje.
 

Back
Top