Referendum o litijumu: Da li će se o iskopavanju rude odlučivati glasanjem?

Kako biste se izjasnili ako bi se raspisao referendum oko iskopavanja litijuma?

 • Za iskopavanje

  glasova: 4 17,4%
 • Protiv iskopavanja

  glasova: 18 78,3%
 • Bojkot referenduma

  glasova: 1 4,3%

 • Ukupno glasova
  23
Ne treba naivno nasjedati, Kinezi su povecali kopanje bakra tri puta a prikazuju gubitke i uticaj ne okolinu je daleko veci nego prije povecanja proizvodnju, ako si vec odlucio da prodas prirodne resusre bar to dobro naplati. U slacaju Litijuma veoma opasno zbog korupcije, tj sebi u dzep pa radi sta hoces a veoma prljava tehnologija.
Boske super su ona dva lika iz Karton Revolucije
konačno da se pojavi neko pametan i kod vas..
 
i Ćuto su za akcije u vidu protesta samo a pitanje je koliko narod spreman da ih sledi kao 2021 sa onim blokadama. Tad su bili sveži novi aktivisti a sad su dobro poznati političari koji su dali legitimitet Vučiću na izborima.
Ма да Словину, требали су и они да бојкотују па да твој Вољени Чипуљчанин добије више процената, а лажне опозиције за "легитимитет" не да вам не недостаје, него међу истом влада велика конкуренција и здрав такмичарски дух:zcepanje::lol::rotf::hahaha::cepanje::hahaha1:
 
Nemačka, engleska, amerika, francuska, hrvatska svi su oni za kopanje litijuma u srbiji. Ista ona ekipa koja je godinama gnječila srbiju sankcijama i bombardovala 1999
Наведени се воде својим интересима кроз целу своју историју и зато су и јесу богати и успешни, а не као ми Србијанци који смо у двадесетом веку сувише крви пролили за друге. Ово су историјски моменти и ми зато сада не смемо да будемо преварени од Чипуљчанина и да дозволимо његовом анти-Србијанском режиму да за рачун својих провизија али и због своје бескрајне мржње према Србији уништи Јадар и Рађевину (на сликама доле) ни под каквим условима, никаквим намештеним референдумом јер ваљда је и задњем дебилу данас јасно да би анти-Србијански режим лажирао референдум довлачењем својих "гласача" изБосне и на друге начине.

1720598123522.png
jadar.jpg1720597598394.png
 
Poslednja izmena od moderatora:
Opozicija: Referendum bi bio još jedna zloupotreba SNS

Predstavnici opozicije nemaju sumnje o tome da bi organizovanje referenduma o iskopavanju litijuma bio još jedan u nizu teških zloupotreba režima. Kako u izjavama za Danas kažu, jasno je da su se protiv iskopavanja litijuma udružile i partije sa levice i sa desnice, građanke i građani najrazličitijih ideoloških uverenja, kao i da će naprednjaci iskoristiti sve resurse da jedan takav bunt uguše.

Takođe, pretpostavljaju da režim Vučića namerava da neregularnim referendumom tu pobunu naroda pobedi.

"Veoma je neobična situacija s kojom se suočavamo u vezi sa pitanjem litijuma. Na protestu u Loznici susreli su se svi - od krajnje levice do krajnje desnice, političke stranke i građanski i aktivistički pokreti. Tu su se našli i neki politički učesnici za koje postoje osnovane sumnje da nisu tzv. prava opozicija. Zatekli smo, naravno, i jasno ubačene elemente kao što su Narodne patrole. Za početak, veoma je važno razumeti da će naprednjački režim iskoristiti svaku priliku da iznutra razbije pokret protiv rudarenja i uništavanja života svuda po Srbiji", kaže za Danas Biljana Stojković, kopredsednica stranke Zajedno.

Pitanje litijuma, napominje, zaista jeste prilika za jedinstveni front u obaranju mafijaškog režima i ne bi se smelo dozvoliti da to bude uništeno zbog, svesno ili nesvesno, nametnutog desnog pravca razumevanja cele stvari.

Prema rečima Bogdana Radovanovića iz Zeleno-levog fronta, potencijalna eksploatacija litijuma, način na koji bi se to radilo, efekti i posledice, svakako jeste pitanje od izvanrednog značaja za naše društvo u celini. Imajući u vidu da je Srbija država u kojoj ne postoji vladavina prava, veliko je pitanje može li se obezbediti mehanizam za sprovođenje referenduma, najdemokratskijeg alata za izražavanje volje građana.

"Da bi referendum bio uspešan, neophodno je da građanke i građani imaju pravu informaciju - šta tačno znači ukoliko glasaju za i protiv, koje su posledice donete odluke i šta je to što će se eventualno dogoditi dan posle. Čini mi se da u situaciji kada je vlast sakrila čak i Narodnu inicijativu za zabranu iskopavanja litijuma, sredstvo neposredne demokratije, nivo ispod referenduma, koju je potpisalo blizu 40 hiljada građana, zbog čega je ZLF podneo krivične prijave protiv nekadašnjih predsednika NSRS Dačića i Orlića, izlišno je pričati o postojanju referendumskih uslova", kaže Radovanović.

Plašim se, zaključuje, da bi i samo referendumsko pitanje bilo izmanipulisano, jer današnja Srbija, nažalost, nije ustavna i parlamentarna demokratija.

"U nedemokratskim društvima, u državama čije institucije je uzurpirala mafija, u sistemima u kojima šef mafije unapred određuje i upisuje rezultate izbora po svojim potrebama i nahođenju, nema govora o održavanju bilo kakvog referenduma ili bilo kog drugog demokratskog izjašnjavanja građana", kaže za Danas Srđan Milivojević, narodni poslanik Demokratske stranke.

Kako zaključuje, sakrivanjem iza lažne narodne volje Vučićev režim bi definitivno potvrdio da nema kapacitet da upravlja Srbijom i da je u mnogim segmentima gori od nekih okupatorskih uprava.
 
Treba biti pravi pravcati @dulesrbenda pa pristati na referendum, jer bi on bio demokratski isto koliko su i izbori demokratski.

Nisam optimista po pitanju sprečavanja iskopavanja, i to iz razloga što je ekološka svest Srba ravna nuli. Protiv iskopavanja su meštani tog područja koji su direktno pogođeni i neki aktivisti iz BG i NS. Ostale Srbe baš zabole ona stvar. Kada bi narodu ekologija bila bitna, on bi se bunio bez obzira u kom gradu je planirano iskopavanje. Ovako, vidimo da se buni šaka jada a ostali su u fazonu ''to je tamo negde daleko, nije kod mene''.

Inače, ova ravnodušnost po pitanju ekologije je samo deo opšte ravnodušnosti naših ljudi za tuđu patnju. ''Boli me tuki, meni je lepo, ja sam se snaš'o'' fazon. Svaka vlast, pa i ova Vučićeva, eksploatiše tu osobinu maksimalno.
 

Back
Top