Reči i miluju i ubijaju

Džudi S

Domaćin
Moderator
Poruka
3.976
FORUM.jpg
" Ubi me prejaka reč"- Branko Miljković

Reči koje izgovaramo ne samo da miluju već i ubijaju.

Kada razgovaramo sa porodicom, prijateljima, komšijama, voljenom osobom prijatno, kada je komunikacija dobra, onda reči prijaju ( miluju ).
U suprotnom reči ubijaju tokom svađe, kada nas neko duboko povredi.

To se događa svima. I poznatim ličnostima. Razgovarala sam sa jednim piscem koga je ubila prejaka reč. Povukao se iz javnosti, onog trenutka kada mu je neko uputio neosnovane kritike na račun njegovog rada.

Šta vi mislite? Kako reagujete kada vam neko, vama blizak uputi prejaku reč?

Foto- Pixabay.com

Bzvz je tako reagovati posebno od nebitnih ljudi kad je upuceno,mozda bi me nekad povredilo ali sad bih to pripisao svojoj losoj proceni da pustim nekog blizu toliko i dam mu prostora da mi nesto lose kaze a opet bih mu i vratio,ako smo bliski onda se poznajemo i nekad iritiramo jedno drugo necim sto znamo da vredja,pa je to dizanje pritiska razmena energije,ako je zlobno onda to secem macem

Pogledajte prilog 1611559" Ubi me prejaka reč"- Branko Miljković

Reči koje izgovaramo ne samo da miluju već i ubijaju.

Kada razgovaramo sa porodicom, prijateljima, komšijama, voljenom osobom prijatno, kada je komunikacija dobra, onda reči prijaju ( miluju ).
U suprotnom reči ubijaju tokom svađe, kada nas neko duboko povredi.

To se događa svima. I poznatim ličnostima. Razgovarala sam sa jednim piscem koga je ubila prejaka reč. Povukao se iz javnosti, onog trenutka kada mu je neko uputio neosnovane kritike na račun njegovog rada.

Foto- Pixabay.com
Vrlo dobra tema @Džudi S .. ništa ne može povrijediti čovjeka kao teška riječ. Ali niko ne voli teške riječi.. svima nama su draže blage, nježene riječi koje ne uznemiravaju i ne izazivaju duševnu bol i nemir. Ako stignem drugi put ću više.. svakako odlična ali i vrlo poučna tema.

Teske reci uvek govore o onome ko ih je uputio
veoma retko o nama
Pa nismo mi kriminalci ni degenreci Boze oprosti.
Jezik kosti nema ali kosti lomi...kazzu stari ljudi.
Mnogi su mi uputili teske i neugidne recci u zivotu...
uglavnnom neporavdano...a ja biram da i kad imam razloga to ne cinim
Jednostavno se osecam bolje kad nikome ne kazem nista ruzzno sve ida je 100 puta zasluzzio.

Ma... bitno mi je sačuvati zdrav razum i da ne izlanem bezumno ništa ni za kim, a ko laje za mnom, neka laje kako je započeo i dalje. To govori o njemu više nego o meni.
Direktno mi se niko, ni bližnji-ni daljnji, nije obratio sa teškim rečima. Možda i jeste, ali sam izbegla padanja u vatru. Dakle, u oči je sa mnom teško!
Ko bi živeo moj život umesto mene, neka izvoli da bude drugi ja ako je to moguće, a ja oni nikad ne bih ni pomislila da budem, ma ni na minut. Moje ja mi je sasvim dovoljno za ovaj život.

Inače, teška i jaka reč koja je izrečena prijatelju je lakmus papir da li jeste ili nije prijatelj. Ne mislim na lažnu ni ružnu ni sa lošom namerom. One se ne govore uvek, a čeka se i pravi momenat.
Ljudi inače vole da slušaju kako ih uši svrbe, tj milu reč. Nekada je vreme za milu, a nekada za tešku. Ali tome služe bliski ljudi. Mnogi su u startu otpali jer se naljute. Opet, ko se ne naljuti već shvati da nešto važno hoću da kažem, ili ako se meni kaže, prijatelji razmisle. Tu vidiš osim toga sve, i nameru i ljubav. To su onda lekovite reči. Lek je gorak, ali na duže staze znači.

@Paula Na početku sam spomenula jednog poznatog pisca koji je zbog teške kritike upućene od strane čitaoca prekinuo na početku svaki kontakt, i koliko se sećam, rekao je da prestaje da piše?!

Na Fejsbuku sam upoznala našeg poznatog psihologa i psihoterapeuta..svojevremeno sam radila intervju sa njim na blogu..nevažno..

Ostala sam šokirana njegovom reakcijom kada su ga javno prozivali, ne mogu da se setim ko ga je prozivao.. Čovek je psiholog, psihoterapeut, a reagovao je..
Pravdao se, napisao da je tužan, slomljen.
Mislila sam da psiholozi mogu da sakriju ta osećanja tuge, ne mora da za tugu zna svako ko ga poznaje, prati, s kim je poznanik, prijatelj.

Ubi me prejaka reč, odnosi se na neosnovane kritike, vređanja bez potrebe.

Svako od nas treba normalno da prihvati kritiku koja je dobronamerna. Samo tako možemo da korigujemo svoje stavove, mišljenja...

Ali, kada neko vređa bez osnova, to je problem.

Takođe je problem kada neko lažno, licemerno hvali nekog drugog.

Ali ako vređa bez osnova onda je to bespredmetno! Da nas možda ne ubije to što mislimo da u tome mooožda ima makar malo istine?

Da, teško je biti javna ličnost, onda svašta možeš da čuješ o sebi. Podržala bih da ljudi budu hrabri i ne dozvole da ih neka neistina ili zloba poremeti, jer je onda uspela u svojoj nameri.

@Paula Na početku sam spomenula jednog poznatog pisca koji je zbog teške kritike upućene od strane čitaoca prekinuo na početku svaki kontakt, i koliko se sećam, rekao je da prestaje da piše?!

Na Fejsbuku sam upoznala našeg poznatog psihologa i psihoterapeuta..svojevremeno sam radila intervju sa njim na blogu..nevažno..

Ostala sam šokirana njegovom reakcijom kada su ga javno prozivali, ne mogu da se setim ko ga je prozivao.. Čovek je psiholog, psihoterapeut, a reagovao je..
Pravdao se, napisao da je tužan, slomljen.
Mislila sam da psiholozi mogu da sakriju ta osećanja tuge, ne mora da za tugu zna svako ko ga poznaje, prati, s kim je poznanik, prijatelj.

Ubi me prejaka reč, odnosi se na neosnovane kritike, vređanja bez potrebe.

Svako od nas treba normalno da prihvati kritiku koja je dobronamerna. Samo tako možemo da korigujemo svoje stavove, mišljenja...

Ali, kada neko vređa bez osnova, to je problem.

Takođe je problem kada neko lažno, licemerno hvali nekog drugog.
Није једноставно то одмерити. У датим примерима, ради се и о таленту и стручности. Да не кажем како свако може оспорити таленат. Нпр. и на форуму сам више пута читао да су глумце који су познати или су имена, сматрали не баш тако талентованим. Шта значи тешка критика не зависи само од онога ко је износи, већ и од онога ко је прихвата, тј. од начина на који је доживљава. Што се тиче познатог психолога и сама си изнела да си била шокирана. У оба случаја ради се о јавним личностима. Бити јавна личност управо носи изложеност проматрању, процени и критици. Неко занемари тај аспект, а неко једноставно није у стању да се носи с тим. На страну то што ће увек бити злонамерних и неискрених критика.

@Slavan Da, bila sam šokirana kada je u pitanju taj psihoterapeut. Čovek je napisao nekoliko knjiga, drži predavanja..i da ne otkrivam dalje, šokirao me je i zbunio.
Pisac je i ranije bio emotivan ( kratko smo se i dopisivali ) i ta reakcija je bila očekivana.

Ali, da ostavimo po strane poznate ličnosti. Njih dvojicu sam uzela za primer kao dokaz da i poznati nisu imuni kada su u pitanju teške reči.

Već sam u gornjem postu naglasila da mi je ranije bilo poljuljano samopouzdanje. Da, reč je o pisanju. 🙂

Kako bih proverila tačnost kritike upućene od "drugara sa bloga", poslala sam isti tekst i našem nagrađivanom piscu sa kojim sam prijatelj.

Tekst mu se dopao, dodao mi je samo neke savete kako da obrađujem dijalog junaka.
Pošto je on iskrena osoba, sigurna sam da bi mi otvoreno rekao da ne pišem dobro, i tu kritiku bih uvažila.

Ovako..ubila me je prejaka reč od nekoga ko zapravo i nije ni "drug"...

@Džudi S Нађох ово код једног психотерапеута, уклапа се у тему.

Свака груба реч, увреда или клевета открива место бола онога који је упућује. И ту човек не може много да учини, ма колико био шокиран неистином. Истина је дискутабилна. Или бар - свачија. Ако онај који вређа дубоко верује у оно што изговара то је његова истина. Оклеветани има своју истину. Ништа се ту не може. Можемо се удаљити, остати недоступни "агресору" и освестити колико смо заправо повређени. Ако нисмо онда нас је погодио ћорак. А ћорак кô ћорак - личи, али није прави. Боли ли нас много, неко је прст ставио у рану коју није направио него је случајно или намерно пронашао док је своју бол покушавао да ублажи вежбајући "стреличарство".

Б. Дамјановић

Back