Recepti iz JNA kuhinje

proka

Legenda
Poruka
57.100
Recepti iz JNA kuhinje

- - - - - - - - - -

Pita sa sirom

Približne količine artikala:

- Tijesto za razvijanje kora 140 g ili
- Industrijske zamrznute tjestene kore (3 lista) 100 g

- Sir kravlji bijeli masni (u kriškama) 100 g
- Kajmak 20 g
- Jaja svježa 0,3 kom
- Mlijeko svježe 0,5 dl
- Ulje jestivo 20 g
- So po ukusu

Normativom je predviđeno parče pite od oko 300 g.

Razvučeno tijesto pripremljeno po recepturi tijesta za razvijanje kora ili odmrznute industrijsko tjestene kore, poprskati uljem pa dodati nadjev pripremljen na slijedeći način: sir bijeli u kriškama izdrobiti ili izribati. U izdrobljeni sir dodati razmućena jaja, kajmak, mlijeko, po potrebi soli i sve dobro izmješati. Nadjev poredati na kore u jedan ili dva reda (širina jednog reda nadjeva 10—15 cm) po dužini razvučenog tijesta, zatim prebaciti krajeve tijesta preko nadjeva, poprskati ih uljem, pa pomoću čaršava tijesto rolovati.

Ukoliko je tijesto rolovano u dva dijela, nožem odvojiti dijelove, sjekući tijesto po dužini između njih.

Rolovane dijelove stavljati po dužni u podmazane plehove ili ih uvijati u krug u vidu pite, vodeći računa o tome da svaki uvijeni komad odgovara jednoj porciji.

Složenu pitu u plehovima dobro poprskati uljem i peći u zagrijanim pećnicama (do 250°C).

U pogodnu posudu dodati malo ulja, soli i vode, sve dobro izmješati pa pečenu pitu poslije vađenja iz pećnice poprskati ovom smjesom.

Ukoliko pita nije uvijena, već pečena u rolovanim dijelovima, treba je poslije vađenja iz pećnice isporcionisati.

Dijeli se topla ravnom francuskom kašikom ili hvataljkom za kolače.

- - - - - - - - - -

Pogledajte prilog 528649

- - - - - - - - - -

pita od 300 gr sa kajmakom i sirom, baš dobar recept i danas kao i saznanje kako su se nakad hranila naša vojska

- - - - - - - - - -

da li i vi znate neki "vojni" recept?

Pita sa sirom je drugi naziv za četničku gibanicu :mrgreen:

- - - - - - - - - -

Proleterski sendvič:

- dva parčeta hleba
- svinjska mast
- tucana slatka paprika

Priprema:
Na oba parčeta hleba namazati svinjsku mast pa preko staviti tucanu papriku.

Poslužiti toplo sa osmehom :D

U kom si ti to hotelu služio Proko :rotf:

Osim pasulja ja tu kuhinju želim da zaboravim. Doduše formalno je bila VSCG ali kontam da su isti kuvar koristili :lol:

Ono kad se obraduješ pašteti iz SDO...toliko dobra je hrana iz kuhinje bila ;)

I marenda :heart2:

Srećom pa sam em služio u Leskovcu em imao stalnu za izlaz u grad...inače bih imao traume od vojničke ishrane :whistling:

Poslednja izmena:
Kad sam ja bio u partizanima nisu se bavili pravljenjem tih pita, lakše je bilo liferovati kupovni burek, bilo klasični niški trougaono sečen, bilo onaj sarajevski u vidu jufki koga nazivamo savijača. Inače vojska je delovala kao sekta čije jedino božanstvo je bio burek, i mada se sve kralo bio je smrtni greh prisvojiti tuđi burek, satima bi nedirnuti stajali komadi za one koji su bili odsutni po raznim dužnostima i sačekali bi ih, to je bio najupečatljiviji primer samosvesti i samodiscipline, dostojan Spartanaca. Kad je burek sledovao za večeru najlakše mi je bilo utvrditi tačno brojno stanje bataljona, niko tada ne bi bežao niti bi se sakrivao po budžacima kasarne, zato sam ga dodatno obožavao.

Proko daj recept sa čorbu koju smo mi zvali drnč.Drnč je inače ulje za čišćenje puške za one koji ne znaju.Nisam siguran ali mislim da se zvanično ovo jelo zvalo bosanski lonac.Koliko se sećam u njemu je bilo dosta vrsta povrća i mesa.Više se ni ne sećam drugih jela.Naravno tu je bio i vojnički pasulj.Prasetina za državne praznike.Za doručak kuvano jaje i slanina.

Sve zavisi gde služiš.
Bio sam na Penteleju, Niš, RV i PVO.
i hrana je bila stvarno odlična.

A i bio sam na doobuci za šofera u Kičevu, Makedonija.
Hrana tamo za vojsku gora nego za pse u COP-u (Centar za obuku pasa) u Nišu.

Jeo sam u više navrata neko kuvano jelo u Stevanu Sinđeliću, na niškom Crvenom Krstu, ne znam kako se tačno zvalo pošto nisam imao nikad vremena da pogledam u istaknutom jelovniku šta je to bilo, ali rekao bih da je reč o đuveču, i u životu nisam jeo bolji đuveč od tog, ostao mi do dan danas u sećanju kao nešto izvrsno, nije bio pravljen sa pirindžom nego sa onim sitnim testom, okruglom taranom kojom se okuvavala supa, a bilo je raznog povrća u njemu, kao da je pravljen od ostataka hrane, ono što po hotelima zovu fino varivo, kad zbućkaju sve moguće ostatke od prethodnog dana, i bio je bez mesa, nije bilo one lisnate konzervirane mesine koja se dodavala većini jela. Ali stvarno je bilo fantAzija, začinjeno i ukusno.

Poslednja izmena:
JUNEĆI ODREZAK MADJARSKI

jna308.0.jpg

- - - - - - - - - -

jna308.jpg

- - - - - - - - - -

jna308.1.jpg

- - - - - - - - - -

Alje vojska nekad jela baš z:poz:

- - - - - - - - - -

Proko daj recept sa čorbu koju smo mi zvali drnč.Drnč je inače ulje za čišćenje puške za one koji ne znaju.Nisam siguran ali mislim da se zvanično ovo jelo zvalo bosanski lonac.Koliko se sećam u njemu je bilo dosta vrsta povrća i mesa.Više se ni ne sećam drugih jela.Naravno tu je bio i vojnički pasulj.Prasetina za državne praznike.Za doručak kuvano jaje i slanina.

biće ;)

- - - - - - - - - -

daj pasulj i drnch

pasulj obavezno .D

kod mene je bio drnc cetvrtkom. slupaju ti djuvec, rizi-bizi i gulas od prethodna tri dana.

Kad se citaju ti bata Prokini recepti stice se utisak kao da su iz neke svemirske JNA, ono kajmak, beli masni kravlji sir, junece sirovo meso, pa za tri vojna roka ne bih video te namirnice, ako sam dvaput jeo peceno meso, 29. novembra i 25. maja, Novu godinu sam promasio, jer sam bio na odsustvu. Sto se tice sira bilo je u izobilju konfekcijskog narendanog parmezana, stajala su velika pakovanja po stolovima, poput soli, i malo ko ga je dodavao u klopu.

Kad se citaju ti bata Prokini recepti stice se utisak kao da su iz neke svemirske JNA, ono kajmak, beli masni kravlji sir, junece sirovo meso, pa za tri vojna roka ne bih video te namirnice, ako sam dvaput jeo peceno meso, 29. novembra i 25. maja, Novu godinu sam promasio, jer sam bio na odsustvu. Sto se tice sira bilo je u izobilju konfekcijskog narendanog parmezana, stajala su velika pakovanja po stolovima, poput soli, i malo ko ga je dodavao u klopu.

80 posto jela iz JNA kuvara se nikada nije spremalo...

Zato su braca kuvari zderali kao da je svaki dan praznik, jaja, virsle, kranjske kobasice, konzervirana mesina, a sirotinja prasinarska je dobijala palentu. Nije se bezalo u grad zbog cuge i provoda nego zbog gladi.
Ne znam da l u tom kuvaru postoji recept za puding od dvopeka, od onih "keramickih plocica" iz SDO-a, to i nije bilo lose kad se valjano poseceri. I kompot od suvih sljiva je bio premija, jer ga generacije soldzera nisu volele, a mi koji smo ga gotivili smo mogli i da se kupamo u njemu. :)))

kad si ti to bio u vojsci?????

moji u nišu su kuvali da ubija

istina je da smo se i mi ubijali sa obukom, ali da se kuvalo ko po spisku, jest

elem, od kasarne do kasarne je zavisili, ko je kakvu kuhinju imao
vojska je bila velika i moćna, imala je velike farme u karadjordjevu, moroviću, hrane je bilo izobilje

mesa je uvek bilo !!!

evoooo :D

- - - - - - - - - -

Među mitskim pojmovima iz JNA, specijalno mesto zauzima DRNČ, odnosno „Deterdžentski Rastvarač Naslaga Čađi“, genijalni izum hemijske industrije bivše SFRJ, koji je služio za čišćenje ličnog naoružanja. Taj izraz takođe se koristio kao naziv za čorbu koja se u JNA pripremala po „pomija“ sistemu – sve što je ostalo od prethodnog ručka sipa se u kazan, prokuha i na kraju začini.

Kasnije je DRNČ postala omiljena riječ za izražavanje nezadovoljstva nekom hranom ili pićem. Na primjer: „Ženo, nosi mi s očiju ovaj DRNČ!“.

Na internet Forumu bivših pripadnika JNA, međutim, našao se precizan recept za DRNČ koji se alternativno može zvati Vojni Bosanski Lonac.

Sastojci: 50 dag govedine, 50 dag svinjetine, 25 dag teletine ili 1 teleća goljenica, 25 dag krumpira, 2 glavice češnjaka, 1 velika glavica luka, 2 velike mrkve, 1 mala glavica kelja, 3 zelene paprike, 20 dag mahuna, 3 velike rajčice, 1 korijen peršina, 1 mali korijen celera, žlica masti, žlica mljevene crvene paprike, 10 - 15 zrna papra, 1 klinčić, sasvim mali komadić cimetove kore, 2 dl bijelog vina.Priprema: Meso narežite na veće komade. Krumpir ogulite i narežite na kriške. Korjenasto povrće očistite i narežite na veće komade. Rajčice ogulite i narežite na kriške, a paprike na četvrtine. I mahune očistite, pa veće razrežite napola. Očišćeni luk narežite na veće komade, a glavice češnjaka ogulite samo izvana i stavite kuhati cijele pa će kuhane imati poseban okus. Slažite redove mesa i povrća, a između stavljajte začine. Mast otopite u pola litre vode, dodajte vino i time zalijte jelo. Pokrijte što bolje (nekad se zemljani lonac pokrivao pergamentom i vezao) i kuhajte tri-četiri sata da se sve raskuha (nekad se stavljalo u krušnu peć nakon pečenja kruha i ostavljalo preko noći). U ekspres-loncu kuhajte jedan sat i pol.

- - - - - - - - - -

bosanski-lonac.jpg

Prilozi

• jna308.jpg
    jna308.jpg
    45,7 KB · Pregleda: 11
kad si ti to bio u vojsci?????

moji u nišu su kuvali da ubija

istina je da smo se i mi ubijali sa obukom, ali da se kuvalo ko po spisku, jest

elem, od kasarne do kasarne je zavisili, ko je kakvu kuhinju imao
vojska je bila velika i moćna, imala je velike farme u karadjordjevu, moroviću, hrane je bilo izobilje

mesa je uvek bilo !!!

proko bilo je kaloricno. i veoma zasitno... ali tesko da je bar 5 posto ljudi koji su sluzili JNA pojelo telece medaljone u saftu od pecurki i kao prilog ne znam ti vec sta...

Back