Recept za vanilice i grancle

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
316.338
Zbog svoje veličine i oblika, ovaj kolačić se jede u jednom zalogaju.

Recept za vanilice

Sastojci

500 g brašna
250 g masti
125 g šećera
1 mahuna vanile
1 limun
1 jaje
džem od kajsija
50 g šećera u prahu

Priprema

Prvo napravite vanilin šećer tako što ćete napola po dužini rasečenu mahunu vanile staviti u teglu sa šećerom u prahu, koju ćete držati zatvorenu nekoliko dana pre pravljenja vanilica. Prvi korak u pripremi vanilica jeste da mast koja je stajala na sobnoj temperaturi pomešate sa šećerom, dok ne dobijete kompaktnu glatku masu.

U to umutite jaje, sok i rendanu koricu jednog limuna, a zatim dodajte brašno i promešajte da biste dobili ujednačeno testo. Ovo testo odložite u fižider na neko vreme, najbolje preko noći.

Ugrejte rernu na 180 C, a dva pleha obložite papirom za pečenje. Uz pomoć oklagije razvite testo na debljinu od pola centimetra, na dasci prehodno dobro posutoj brašnom. Koristite čašicu za rakiju, ako nemate okruglu modlicu, kako biste iz testa izvukli krugove. Poređajte vanilice na plehove tako da imaju dovoljno mesta između sebe. Pecite oko 12 minuta, pa pustite da se potpuno ohlade kad ih izvadite uz rerne. Svaki kružić premažite džemom od kajsije, pa ih spojite i odmah velikodušno uvaljajte u vanilin šećer. Poređajte ih u limenu kutiju, i (ako možete) sačekajte par dana pre serviranja.

Recept za grancle

U prethodni recept za vanilice samo dodajte još 150 g mlevenih oraha.

3-www.youtube.com_-1024x576.jpg
 

Back
Top