Recept za ljubav

Miroslav Antić

OPOMENA

Važno je, možda, i to da znamo:
čovek je željen tek ako želi -
i ako sebe celoga damo,
tek tada i možemo biti celi.

Saznaćemo tek ako kažemo
reči iskrene, istovetne.
I samo onda kad i mi tražimo,
moći će neko i nas da sretne.

Kad smo kod opomene... Jeste da je ovo mesto za romantiku ali uozbiljimo se na trenutak i konsultujmo stručnu literaturu koja ne ide baš na copy-paste. ;)

Želja i potreba

Iako se u svakodnevnom govoru izrazi "treba mi nešto" i "želim nešto" koriste kao sinonimi, značajno je praviti konceptualnu razliku između želje i potrebe, a naročito kada govorimo o ljubavi. Potreba je ono htenje koje je biološki programirano, tako da je zadovoljenje potreba u funkciji preživljavanja. S druge strane, želje su psihički određene, tako da se može želeti i ono što nije ni u kakvoj vezi s biologijom i preživljavanjem. Dok su potrebe vezane za preživljavanje, želje su u funkciji kvaliteta života. Poznati psihoterapeuti, bračni par Gulding dao je jednostavnu definiciju koja razgraničava potrebe i želje: "Potreba je nešto bez čega se ne može, dok je želja nešto bez čega se može".
... Tako se i odrđene želje mogu reprezentovati u telesnom da ih subjekt pogrešno tumači kao svoje potrebe. To se posebno odnosi na želju za voljenom osobom koju neki ljudi doživljavaju i ispoljavaju kao telesnu potrebu. Čim se prisustvo voljene osobe doživljava kao potreba, to znači da je subjekt duboko uveren da ne može preživeti bez voljene osobe. Pošto njegovo preživljavanje zavisi od prisustva voljene osobe, subjekt je zavisan, telesno zavisan od voljene osobe. I stvarno, kada je ova "telesna potreba" za partnerom frustrirana, tada osoba pokazuje simptome fizičke zavisnosti od opijata. Ova vrsta ljubavi koja je zasnovana na potrebi za voljenom osobom nazvana je zavisnička ljubav (Horney, 1950; Peele, 1976).

Zoran Milivojević - Formule ljubavi (preporučujem svim romantičarima od :heart:)

Miroslav Antić

OPOMENA

Važno je, možda, i to da znamo:
čovek je željen tek ako želi -
i ako sebe celoga damo,
tek tada i možemo biti celi.

Saznaćemo tek ako kažemo
reči iskrene, istovetne.
I samo onda kad i mi tražimo,
moći će neko i nas da sretne.

Kad smo kod opomene... Jeste da je ovo mesto za romantiku ali uozbiljimo se na trenutak i konsultujmo stručnu literaturu koja ne ide baš na copy-paste. ;)

Želja i potreba

Iako se u svakodnevnom govoru izrazi "treba mi nešto" i "želim nešto" koriste kao sinonimi, značajno je praviti konceptualnu razliku između želje i potrebe, a naročito kada govorimo o ljubavi. Potreba je ono htenje koje je biološki programirano, tako da je zadovoljenje potreba u funkciji preživljavanja. S druge strane, želje su psihički određene, tako da se može želeti i ono što nije ni u kakvoj vezi s biologijom i preživljavanjem. Dok su potrebe vezane za preživljavanje, želje su u funkciji kvaliteta života. Poznati psihoterapeuti, bračni par Gulding dao je jednostavnu definiciju koja razgraničava potrebe i želje: "Potreba je nešto bez čega se ne može, dok je želja nešto bez čega se može".
... Tako se i odrđene želje mogu reprezentovati u telesnom da ih subjekt pogrešno tumači kao svoje potrebe. To se posebno odnosi na želju za voljenom osobom koju neki ljudi doživljavaju i ispoljavaju kao telesnu potrebu. Čim se prisustvo voljene osobe doživljava kao potreba, to znači da je subjekt duboko uveren da ne može preživeti bez voljene osobe. Pošto njegovo preživljavanje zavisi od prisustva voljene osobe, subjekt je zavisan, telesno zavisan od voljene osobe. I stvarno, kada je ova "telesna potreba" za partnerom frustrirana, tada osoba pokazuje simptome fizičke zavisnosti od opijata. Ova vrsta ljubavi koja je zasnovana na potrebi za voljenom osobom nazvana je zavisnička ljubav (Horney, 1950; Peele, 1976).

Zoran Milivojević - Formule ljubavi (preporučujem svim romantičarima od :heart:)
:klap:Divno je imati i nekoga bez:heart:na Romantici...Samo ne znam kako onda da prihvatimo te preporuke?Odakle li poticu?Sta se ono bese nalazi ispod Srca?:zper:
U svakom slucaju sve pohvale za vasu nacitanost mlada damo:super:

Ko jos konsultuje strucnu literaturu pri zaljubljivanju???:eek::eek::eek:
Samo uzrocno-posledicne dame zakrzljalog:heart:,ali zato dobro razvijenih drugih organa(npr. zucna kesa im je sigurno ogromna,cim su tako pune zuci);)
Samo Ti draga nastavi da volis :heart:i ne osvrci se na raznorazne dopisivacice i njihove copy-paste strucne tekstove izvucene iz zute stampe:ok:

Posto sam vec otvorila temu,pokusacu da dam nekoliko saveta za uspesnu vezu.

1.Budite iskreni!!!U svakom momentu i sto se tice svega...Ovo je na prvom mestu,jer bez iskrenosti nijedna veza ne moze funkcionisati uspesno.

2.Budite ono sto u stvari i jeste...jer maske brzo padaju,a ovim izbegavate kasnija razocarenja.

3.Ne trazite savrsenstvo-ono definitivno ne postoji.

4.Naucite da prastate i prastajte sve ono za sta postoji opravdanje.

5.Ne budite suzdrzani,recite sve sto mislite,razgovarajte o svemu.

6.Razumevanje-kad ne razumete neki postupak,razmislite dobro i razjasnite to zajedno.

7.Ne stidite se da pokazete svoje emocije,nemojte ih skrivati.

8.Ne stedite svoju ljubav,dajte je nesebicno,bice vam duplo uzvraceno.

9.Sebicno cuvajte vasu ljubav i negujte je,kao najosetljiviju biljku.

10.I za kraj,volite,volite i volite.

Bas tako draga....

Paradoks našeg vremena je da imamo veće zgrade,
ali kraće živce; šire puteve, ali uže vidike;
trošimo više, a imamo manje;
kupujemo više - uživamo manje;
Imamo veće kuće, a manje porodice;
više udobnosti, a manje vremena;
imamo više diploma, ali manje razuma;
više znanja, a manje rasuđivanja;
više stručnjaka, a još više problema;
više znanja u medicini, a sve manje zdravlja.

Pijemo previše, pušimo previše, trošimo nepromišljeno,
smijemo se premalo, vozimo prebrzo, olako se ljutimo,
prekasno liježemo, ustajemo umorni, čitamo nedovoljno,
gledamo TV suviše. Molimo se rijetko.
Uvećali smo naše posjede, ali smo umanjili naše
vrijednosti. Previše pričamo, premalo volimo, prečesto
mrzimo. Naučili smo kako da preživljavamo, ali ne i kako
da živimo. Dodajemo godine životu, ali ne i život godinama.

Putovali smo na mjesec, a problem nam je otići preko ulice i
upoznati novog susjeda. Zagospodarili smo vanjskim prostorom,
ali ne i unutrašnjim. Napravili smo velike, ali ne i bolje stvari.

Očistili smo vazduh, a zagadili dušu.
Razbili smo atom, ali ne i naše predrasude.

Pišemo više, ali učimo manje. Planiramo više, ali postižemo manje.
Naučili smo žuriti, ali ne i čekati. Imamo višu zaradu, ali i niži moral.
Imamo sve više hrane, a sve smo više nezahvalni.
Gradimo jače kompjutere sa većom memorijom,
ali mi razgovaramo sve manje i manje. Težimo više kvantitetu,
a zaboravljamo na kvalitet.

Ovo su vremena brze prehrane i spore probave;
velikih ljudi, a malih karaktera; brzih zarada i površnih odnosa.
Ovo je vrijeme mira u svijetu, a rata u kući.
Vrijeme mnogo dokolice, a malo uživanja.
Vrijeme raznovrsne hrane i loše ishrane.

Sve je manje finansijskih problema u braku, a sve više razvoda;
sve je više luksuznijih kuća, ali i podijeljenih domova;
ovo su dani brzih putovanja, oskudne odjeće i niskog morala;
sve debljih ljudi, i tableta koje mogu sve - da te oraspolože, otupe ili ubiju.

ZAPAMTITE! Provedite što više vremena s vašim voljenima, jer oni neće biti vječno pored vas. Recite poneku ljubaznu riječ onome ko vas odozdo gleda sa strahopoštovanjem, jer će ta mala osoba uskoro odrasti i otići. Sjetite se dati topao zagrljaj onome kraj vas, jer je to jedino blago koje možete dati svojim srcem, a ne košta vas ništa. Sjetite se reći “Volim te” vašem partneru i vašim voljenima, no najviše od svega iskreno mislite tako. Poljubac i zagrljaj će izliječiti svaku povredu ako dolaze duboko iz srca. Sjetite se držati se za ruke i cijeniti trenutke kada ste zajedno, jer jednoga dana te osobe neće biti tu.
Nađite vremena da volite, nađite vremena da razgovarate, i nađite vremena da podijelite vaše dragocjene misli sa drugima.
Smijte se često, dugo i iskreno. Smijte se dok ne izgubite dah. Suze se događaju. Izdržite, odbolujte, preživite. Recite ljudima koje volite da ih volite, u svakoj prilici, jer život se ne mjeri brojem udisaja koje udahnemo, nego trenucima koji nam oduzmu dah.

Ovaj tekst je napisao američki stand-up komičar Džordž Karlin nakon smrti svoje supruge.

Postoje razne vrste ljubavi,dajte je svima koje volite, nesebicno...Ljubav je smisao zivota...

Bez prihvatanja činjenice da žene i muškarci po prirodi stvari moraju da budu različiti -- oni će uvek biti u svađi. Ako ovu tako važnu istinu zaboravimo, mi obično postajemo ljuti i razočarani u suprotan pol. Tad očekujemo da druga strana reaguje poput nas. Hteli bi smo da oni "žele što mi želimo" i "osećaju kako mi osećamo".

Mi potpuno pogrešno pretpostavljamo da će se naš partner, ako nas zaista voli, ponašati i reagovati isto onako kako se mi ponašamo i reagujemo kada nekoga volimo. Ovakav stav vodi iz razočarenja u razočarenje, sprečavajući nas da sednemo i s puno ljubavi, zajedno razmotrimo prirodne razlike koja nas krase.

Mi potpuno pogrešno pretpostavljamo da će se naš partner,

ako nas zaista voli, ponašati i reagovati isto onako kako se

mi ponašamo i reagujemo kada nekoga volimo.

Muškarci sasvim pogrešno očekuju da žene misle, govore i reaguju na način na koji to čine muškarci; žene za uzvrat pogrešno očekuju da muškarci osećaju, razgovaraju i uzvraćaju na način na koji to čine žene. Zaboravljamo da su žene i muškarci, što je i sasvim normalno -- različiti. Rezultat ovog našeg previda su neprestana trvenja i sukobi između muškaraca i žena.

Prepoznajući i poštujući te razlike, mi možemo dramatično da smanjimo naše nedoumice, koje se javljaju u odnosima sa suprotnim polom. Kad se setite da u žene sa Venere, a muškarci sa Marsa, sve može da vam bude kristalno jasno.

meni se cini da su u toj knjizi - Muskarci su sa Marsa, zene su sa Venere - dati brojni i kvalitetni recepti..
ja sam je citala pre desetak godina i ne secam vise detalja..ali sam je odmah poklonila najboljem drugu i drugarici.
..samo, zaturih negde svoj primerak tada..
:-/
:D

Bez prihvatanja činjenice da žene i muškarci po prirodi stvari moraju da budu različiti -- oni će uvek biti u svađi. Ako ovu tako važnu istinu zaboravimo, mi obično postajemo ljuti i razočarani u suprotan pol. Tad očekujemo da druga strana reaguje poput nas. Hteli bi smo da oni "žele što mi želimo" i "osećaju kako mi osećamo".

Mi potpuno pogrešno pretpostavljamo da će se naš partner, ako nas zaista voli, ponašati i reagovati isto onako kako se mi ponašamo i reagujemo kada nekoga volimo. Ovakav stav vodi iz razočarenja u razočarenje, sprečavajući nas da sednemo i s puno ljubavi, zajedno razmotrimo prirodne razlike koja nas krase.

Mi potpuno pogrešno pretpostavljamo da će se naš partner,

ako nas zaista voli, ponašati i reagovati isto onako kako se

mi ponašamo i reagujemo kada nekoga volimo.

Muškarci sasvim pogrešno očekuju da žene misle, govore i reaguju na način na koji to čine muškarci; žene za uzvrat pogrešno očekuju da muškarci osećaju, razgovaraju i uzvraćaju na način na koji to čine žene. Zaboravljamo da su žene i muškarci, što je i sasvim normalno -- različiti. Rezultat ovog našeg previda su neprestana trvenja i sukobi između muškaraca i žena.

Prepoznajući i poštujući te razlike, mi možemo dramatično da smanjimo naše nedoumice, koje se javljaju u odnosima sa suprotnim polom. Kad se setite da u žene sa Venere, a muškarci sa Marsa, sve može da vam bude kristalno jasno.

Ali ako imate srece,pa vam sudbina donese nekoga ko je isti kao i vi,onda je sve mnogo lakse...i tu ljubav ne moze da ne uspe....:heart:

Recept za pravu ljubav

Potrebno vam je – pola litre povjerenja.
Dvije do tri žlice zajedništva.
Pet grama stvarnih osjećaja.
Sve promiješati i ostaviti da malo stoji.
Dodati litru iskrenosti.
Zatim kilogram bliskosti.
Peći na 100 stupnjeva zrelosti neko vrijeme.
Za kraj dodati malo sličnosti da dobije aromu.
Može se poslužiti samo uz dobru komunikaciju!
:heart:

U SLAST!

Zaljubljenost nije ljubav

Zaljubljenost je iluzija ljubavi; fiziološke potrebe nisu ljubav; egoizam nije ljubav; ljubav se uči; ljubav nikad ne prestaje.

"Postoji mesto gde ljubav počinje i mesto gde ljubav prestaje...Postoji dodir dve ruke koji se opire svim rečnicima...Ruke, oči, tepanja - pomoću njih se ljubav bori i gradi... Postoje cipele koje ljubav nosi i njen je dolazak tajni...Postoje tumačenja ljubavi na svim jezicima i nije nađeno nijedno mudrije od ovog: Postoji mesto gde ljubav počinje i mesto gde ljubav prestaje - a ljubav ne traži ništa!" (Karl Sandberg)

Odista, pesnici su najbolji tumači ljubavi, koja je osnova našeg života, vrhunski zakon vasione. O ljubavi se mnogo priča ali se nikad ne dopriča, nema definicija, gotovih pravila. Ali zato je o zaljubljenosti sve rečeno. I sasvim je sigurno, zaljubljenost nije ljubav.

Zaljubljenost je opijenost, ushićenje, često iluzija. Zaljubljeni zrače posebnom radošću. Zaljubljeni žive izvan sveta, izvan problema. U trenucima zaljubljenosti ne funkcioniše se normalno, smatraju psiholozi. Kada smo zaljubljeni javlja se osećaj moći i čini se da možemo sve. Za takav osećaj su zaslužni hormon euforije, stresa i hormon sreće.

Neki čak kažu, da je zaljubljenost pogrešna ljubav, u stvari, lažna ljubav, puka iluzija ljubavi. I kao takva, ona je jalovo radovanje u povišenoj temperaturi, besmislena fikcija grozničavog stanja koje zahvata čitavo ljudsko biće. I ako zaljubljenost, odnosno divljenje prema osobi sa kojom smo duže potraje a da se ne dograđuje, može nas odvesti na stranputicu, daleko od ljubavi. Tako se javljaju surogati ljubavi, idoli.

Stručnjaci zato tvrde da zaljubljenost nije prava ljubav, jer zaljubljivanje nije zasnovano na delovanju volje ili svesnog izbora. Zaljubljivanje ne zahteva napor u izražavanju ljubavi već je povezano s instinktom i osoba koja je zaljubljena često nije zainteresovana za podsticanje rasta svog partnera i rada na odnosu, već ima osećaj da je stigla do cilja. Smemo li onda avaj, zaključiti da je zaljubljenost prava šarena laža a kada je odbacimo ostajemo praznih ruku.

Ljubav

Prava ljubav je nešto sasvim drugo. Ljubav je emocionalna ali ne i opsesivna, ona ujedinjuje razum i osećaje, zahteva volju i traži disciplinu. Zato naša osnovna potreba nije da se zaljubimo, već da budemo voljeni i da volimo.

Psiholozi kažu: ljubav se ne javlja na prvi pogled; ljubomora nije znak prave ljubavi; uzdisaji i fantaziranja su znakovi zaslepljenosti a ne ljubavi; ljubav nije slepa ni za mane ljubljene osobe; ljubav nije trajna idila, treba i da je praktična, odnosno od ljubavi se ne živi kako veli poslovica, već se mora imati i novac, odnosno voditi računa i o materijalnom blagostanju; drugarstvo i saučestvovanje u nevolji ne znače ljubav...

Ljubav se uči, u ljubavi se može napredovati, ljubav se mora negovati. Opasnost za ljubav je površnost, egoizam, tvrdoglavost, ljubomora, zavist. Treba izaći iz sebe a samo sebičnost nas sprečava da volimo. Veoma je važno naučiti se razgovoru sa voljenom osobom. A jezik ljubavi, opet vele psiholozi nije teško naučiti.

Važne su reči pohvale i ohrabrenja, jer kada partner prima pozitivne verbalne podsticaje, biće motivisan da se trudi još više da bi nam pokazao ljubav. Provodite što više vremena zajedno, šetajte, pripremajte zajedničku večericu, razmenjujte misli i poljupce. Budite kraj svog partnera, pogotovo onda kada mu trebate. Provođenjem vremena zajedno stvaramo mnogobrojne uspomene koje će kasnije koristiti u razbuktavanju osećaja prema partneru. Naučite se da poklanjate. Dar je simbol pažnje a ako partneru kupujete poklon znači da o njemu i razmišljate.

Postoji nešto što stručnjaci nazivaju delima ljubavi. Učinite ono što će partnera posebno obradovati, bilo da je pomoć u raspremanju omiljenih novina i knjiga, kupovina poklona za njegove roditelje, kuvanje hrane koju voli ili pranje sudova. Ponekad reči nisu potrebne, dodir će govoriti umesto vas. Milovanje po kosi, masiranje leđa, držanje ruku, grljenje pokazaće vašu ljubav. Dodir je veoma bitan deo komunikacije i ljubavi. Zagrlite svoju partnerku kada se plaši, stegnite ruku svom partneru kada dobije lošu vest s posla, budite zajedno u dobru i zlu.

Najpogubnija u ljubavi je tako uobičajena analiza ljubljene osobe. Ljubljena osoba se ne analizira, volimo i slabosti voljene osobe. Analiza često vodi do ravnodušnosti, odnosno do užasavanja nad ljubljenom osobom. U pravoj ljubavi postoje i radost i tuga, i dobro i loše.

Sve je to hemija

Istraživanja su pokazala da ljubav blagotvorno deluje na organizam, jača imunitet, ulepšava telo, čuva mentalno zdravlje. Ono što je nazvano "molekulom ljubavi" je feniletilamin koji nastaje prirodnim putem u našem mozgu. Zajedno sa dopaminom i norepinefrinom je odgovoran za nastanak ljubavne euforije. Zapravo, feniletilamin pomaže oslobađanju dopamina (supstanca koja omogućava protok informacija u mozgu) u takozvanim centrima zadovoljstva. Dopamin čini da se lepo osećamo, a norepinefrin stimuliše produkciju adrenalina koji utiče, pored ostalog, i da naše srce ubrzano kuca. Kombinacija ove tri supstance dovodi do osećaja zaljubljenosti, uzbuđenosti, blaženstva i sreće. Njihova aktivnost je razlog zbog koga se zaljubljeni osećaju euforično. Opojna emocija zaljubljenosti, povezana sa ubraznim pulsom, vlažnim dlanovima, osećajem otežanog disanja često se tumači prekomernim lučenjem feniletilamina. Proizvodnju ove supstance može da izazove i nežni dodir ruke, pogled, osmeh...Zanimljivo je da i skakanje padobranom, vožnja paraglajderom, jumping takođe doprinose pojačanoj aktivnosti ove tri supstance. Uostalom i zaljubljenost je uvek rizik.

Naučnici smatraju da se nakon izvesnog vremena telo navikne na ljubavne stimulanse, jer se poveća tolerancija na feniletilamin. Kada se to desi, odnos između dve osobe može krenuti ili ka razlazu, odnosno nezainteresovanosti ili ka usavršavanju i još jačoj privrženosti i povezanosti.

Ono prvo ne treba objašnjavati a kada se desi ovo drugo, onda će mozak lučiti endorfin koji dovodi do osećanja smirenosti, smanjenja strepnje, topline, pouzdanosti i spokojstva. Nije li upravo to znak i prave ljubavi, mir, sigurnost, radost, optimizam, samopouzdanje. Ili kako reče pesnik, čovek bez ljubavi uvek je na gubitku.

Napravite ljubavni kutak

Sveće, saten, čipka, mirisi, sveže cveće, romantična muzika, to su samo neki od neizostavnih elemenata koji bi trebalo da se nađu u vašoj spavaćoj sobi. Ubacite nešto od ovoga i videće pozitivnu promenu u svom ljubavnom životu.

Bez obzira na to da li ste u srećnom braku ili u stabilnoj vezi, nikad nije na odmet da još nešto učinite za vašu ljubav. Krenite od spavaće sobe, jer jako važno u kakvom ćete ambijentu provoditi vreme sa dragom osobom.

Romantika uz sveće

Sveće su obavezan detalj u svakoj spavaćoj sobi jer predstavljaju element vatre. One će lako prizivati strast u bračni krevet. Pored toga, stvaraju toplu i prijatnu atmosferu. Za najjači utisak nabavite mirišljave sveće i videćete kako će se vaš partner iznenaditi. Poželeće da noć potraje zauvek. Kada birate sveće, vodite računa i o bojama. Recimo, crvene sveće su idealne ako hoćete da podstaknete strast. One su simbol snage i zdravlja. Sveće u ružičastoj boji odličan su izbor ako ste odlučni da ga osvojite. Tako ćete odati utisak da ste nežna duša, koja je vredna poštovanja, a veruje se i da sveće u ovoj boji štite od zla. Takođe, ako u sobu ubacite i bele sveće, postići ćete pravi efekat. One označavaju čistotu i istinu, a odlično se slažu sa crvenim, jer u toj kombinaciji naglašavaju romantiku.

Mirisi koji osvajaju

Mirisi takođe bitno doprinose stvaranju romantične atmosfere u spavaćoj sobi. Oni čak mogu biti najmoćniji afrodizijak, kažu stručnjaci. Miris ruže odličan je za podsticanje ljubavne želje, a uvek možete da se poslužite i mirisnim štapićima.

Kombinacija satena i čipke

Posteljina od satena pruža osećaj druge kože i izuzetno je seksi. Odaberite pastelne boje, a ako ste baš raspoloženi, odlučite se za posteljinu u crvenoj boji. Na prozore stavite čipkane zavese i efekat će biti potpun.

2357_spavaca-soba-dreamstime_3207485_hf.jpg

Back