Рдници из јавних предузећа остају без плата?

Poruka
20.637
ZAPOSLENI U MNOGIM JAVNIM PREDUZEĆIMA MOGLI BI DA OSTANU BEZ PLATA

Presušile pare za državnu službu

U firmama su potrošeni fondovi za zarade, a u državnom budžetu nema novca za dotacije. Sindikati upoznati sa alarmantnom situacijom, ali najavljuju da neće dozvoliti da plata kasni nijedan dan

Thumb_05zgradaministarstvafinansija-zoranajevtic.jpg


BEOGRAD - Zaposleni u pojedinim javnim preduzećima od narednog meseca mogli bi da ostanu bez plata, kažu izvori bliski Ministarstvu finansija. Glavni krivac u većini slučajeva jesu sama preduzeća koja su potrošila fond za zarade, ali i Ministarstvo finansija koje nije obezbedilo sredstva u budžetu za ovu namenu.
Prvo struja, pa plate
Milan Kovačević, ekonomista, kaže da je vrlo moguće da će radnici u pojedinim preduzećima ostati bez plata.
- U prvim nedostacima novca taj teret neće ići na radnike, već na druge privredne grane. Recimo, “Železnice” neće platiti struju, popravku vagona... A onda, kad se dugovanja nakupe, moraće da zakinu i na platama. Zatim će uslediti štrajkovi, a vlada će tek tada pokušati da nađe rešenje. Ovde je ključni problem što vlada daje dotacije koje ne vezuju nizašta. To je suprotno svim pravilima davanja dotacija. A drugi problem je stručnost onih koji se dovode na čelo tih preduzeća - kaže Kovačević i dodaje da je jedna od tema razgovora sa MMF organizacija javnih preduzeća i da je možda vreme da vlada počne o tome i da razmišlja.Bez mesečnog dohotka mogli bi da ostanu “Jat”, “Železnice Srbije”... dok bi zaposleni u EPS “izvisli” za plate zbog slabe naplate električne energije.
- U Ministarstvu finansija se razmatraju mogućnosti šta činiti sa “Železnicama Srbije” i sa “Jatom”, jer su ostali bez sredstava za isplatu plata i to najverovatnije zbog nenamenskog trošenja. Ali se u takvoj situaciji nalazi još mnogo firmi. Sa druge strane, država ne može da pomogne jer je i budžet prazan. Ili će se preduzeća zaduživati kod komercijalnih banaka da bi isplatilo radnike ili će Ministarstvo morati da uradi još jedan rebalans. O kolikoj sumi je reč najbolje ilustrije podatak da samo železnici mesečno treba oko milijardu dinara za plate - kažu naši izvori.
Predsednik Jedinstvene sindikalne organizacije u “Jatu” Nenad Kukoljac kaže da je i on čuo da su u preduzeću potrošene pare za plate, ali da će se pre nego što bilo šta preduzme detaljno upozna sa situacijom.
- Koliko sam čuo, preduzeće je potrošilo pare predviđene za zarade. A pitanje je i koliko država ima prostora da dotira. U svakom slučaju, mi to nećemo dozvoliti i to tako neće moći. Uskoro ću se videti sa generalnim direktorom Srđanom Radovanovićem pa ću i od njega tražiti objašnjenje - ističe Kukoljac.
Milutin Danić, predsednik Nezavisnog sindikata železničara Srbije, rekao nam je da su i oni upoznati sa mogućnošću da fond za zarade može da presuši do kraja meseca, ali i ističe da radnici to neće dozvoliti.
- Država je s nama potpisala kolektivni ugovor. Sada ako misle da nam ne daju plate, neće im uspeti. Ako bude zakasnila samo jedan dan, mi ćemo ići u totalnu obustavu rad i to bez ikakve najave. Ako ne znaju da rade posao, nek podnesu ostavku i puste sposobnije - istakao je Danić.
Milan Đorđević, predsednik Sindikata EPS, kaže da ova kompanija nije na budžetu, ali da bez obzira što ona puni budžet, može da ostane bez plata za radnike.
- Mi nismo na budžetu, ali nama predstoji druga opasnost. Građani iz meseca u mesec sve manje plaćaju račune za struju. Naplata negde ide i do 70 odsto, a svakog meseca se smanjuje. EPS 70 godina drži socijalno, ali i 60 odsto privrede i samo posmatramo Vladu Srbije kako ide iz grške u grešku. To nećemo još dugo tolerisati - kaže on.
Iz Ministarstva finansija o ovoj temi nismo dobili odgovor.


Да ли је колапс на вратима?
Далеко од тога да сам неки фан економије која се водила на начин као до сада
дизањем потрошењ кроз запошљавање у јавном сектору и кроз њихове добре плате,али ако они сада потону одосмо сви.
 
Poruka
20.637
Presušilo
Gotovo 55.000 zaposlenih u javnim preduzećima moglo bi da ostane bez plata, jer su platni fondovi potrošeni, a država nema para

BEOGRAD - Neka javna preduzeća od narednog meseca mogla bi da ostanu bez plata za zaposlene, kaže izvor Kurira blizak Ministarstvu finansija. Glavni krivac u većini slučajeva jesu sama preduzeća, koja su potrošila platni fond, ali i Ministarstvo finansija, koje nije obezbedilo pare u budžetu za tu namenu.
Bez mesečne zarade tako bi moglo da ostane 1.500 radnika "Jata" i 18.500 "Železnice Srbije", dok bi 35.000 zaposlenih u EPS izvisilo zbog slabe naplate.
- U Ministarstvu finansija razmatra se šta činiti sa "Železnicama Srbije" i "Jatom", jer su ostali bez novca za plate, i to najverovatnije zbog nenamenskog trošenja. Međutim, država ne može da pomogne jer je i budžet prazan. U takvoj situaciji nalazi se još mnogo drugih preduzeća. Rešenje je ili da se ona zaduže kod banaka da bi isplatila radnike ili da Ministarstvo napravi još jedan rebalans budžeta. O kolikoj sumi je reč, najbolje govori podatak da samo "Železnicama" svakog meseca za plate treba oko milijardu dinara - kaže naš izvor.
Milutin Danić, predsednik Nezavisnog sindikata železničara Srbije, ističe da radnici to neće dozvoliti.
- Država je s nama potpisala kolektivni ugovor. Sada, ako neko misli da nam ne da plate, neće mu uspeti! Ukoliko bude zakasnila samo jedan dan, mi ćemo ići u totalnu obustavu rada, i to bez ikakve najave! Ako ne znaju da rade posao, nek podnesu ostavku i puste sposobnije - istakao je Danić.
Predsednik Jedinstvene sindikalne organizacije "Jata" Nenad Kukoljac kaže da nije detaljno upoznat sa situacijom.
- U svakom slučaju, mi to nećemo dozvoliti! Uskoro ću se videti s generalnim direktorom Srđanom Radovanovićem pa ću od njega tražiti objašnjenje - ističe Kukoljac.
Milan Đorđević, predsednik Sindikata EPS, kaže da oni nisu "na budžetu", već ga pune, ali da ipak mogu da ostanu "kratkih rukava".
- Građani iz meseca u mesec sve manje plaćaju račune za struju. Nenaplaćenost je negde i 70 odsto, a svakog meseca se smanjuje. EPS 70 godina drži 60 odsto privrede i samo posmatramo Vladu Srbije kako ide iz greške u grešku. To nećemo još dugo tolerisati - kaže on.
http://www.kurir-info.rs/clanak/vesti/kurir-07-09-2009/presusilo
 

Renegade-Ns

Iskusan
Poruka
6.515
U tim preduzecima na jedno radno mesto ima najmanje petoro zaposlenih , plate su velike i nerealne a malo se radi ,najbolji primer je Gsp Novi Sad koji ima monopolski polozaj , cene preko trzisnih pa je cak i taxi jeftiniji od Busa a gradski budzet je upravo najoptereceniji izdvajanjem subvencija za jedno takvo preduzece koje bukvalno pljacka gradjane
 

mar_comm

Elita
Poruka
24.456
Знаш да се од данас зову
ЈАДНА ПРЕДУЗЕЋА.

:hahaha::hahaha::hahaha:

Па није далеко од истине,

Ја сам у једном од тих "Јадних предузећа" ....
Маса за плате ограничена ...
Цене одобрава општинска Скупштина,
а сви би да буду добри према бирачима ...
Политика напримала од "Октобарске револуције" на овамо
сав шљам који се нигде не може захлебити јер су ленчуге ...

ШТА РЕЋИ ????
 

МАЧАК

Buduća legenda
Poruka
25.542
Па није далеко од истине,

Ја сам у једном од тих "Јадних предузећа" ....
Маса за плате ограничена ...
Цене одобрава општинска Скупштина,
а сви би да буду добри према бирачима ...
Политика напримала од "Октобарске револуције" на овамо
сав шљам који се нигде не може захлебити јер су ленчуге ...

ШТА РЕЋИ ????

На жалост и моја супруга је ДРУГ ЧЛАН једног ЈАДНОГ ПРЕДУЗЕЋА.:hahaha:
 

mar_comm

Elita
Poruka
24.456
Пази кад сам безбедан .... Заштићен .... Немају људе са лиценцом ....
И то им излази на нос .... :per::per::per::per:

Али зато плата никаква ...

Хеб'га, седнеш у кафану,
поједеш, попијеш ...
На крају дође конобар ... Рачун ....

Свако задовољство се плаћа ....

:sad2::sad2::sad2:
 

munjoliki

Domaćin
Poruka
4.324
Najbolji je ovaj deo o EPS-u. Oni su u debelom plusu, ali i dalje hoce da povecavaju cenu da bi otimali pare od naroda.

Ako opet poskupi kao sto najavljuju nece je placati ni 30%.

Kakav plus,pa to preduzeće služi za socijalni mir i za državni budžet.Skoro nisu dobili kredit od MMF-a dok ne smanje tehnološke gubitke,a višak radnika u "Kolubari"niko nema hrabrosti da pomene.
 

Tzar

Elita
Poruka
17.761
Ајде ...
Па ће да буде као у Живковићевом Нишу ...

Не плаћајте струју - грађански отпор !!!

А онда нас закољу каматама и судским трошковима ...

:dash::dash::dash::dash:

Nije to otpor nego nemaju ljudi odakle da placaju namete.

Jos malo da potraje ova vlast i svi ce u Srbiji postati ninje.
 

Top