Razotkriveno krštenje

NIN-jutsu

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
463
Konačno sam (nakon dugo godina) otkrio tajnu krštenje. Svi hrišćanski popovi LAŽU povodom krštenje...kao to je uspostavio Sv. Jovan na Jordanu bla..bla..bla..:roll:
Tu priču svi znamo, ali ja do sad nisam znao ISTINU. Slučajno sam na nju naišao guglajući. PAZI OVO :rtfm:

Mikve (hebr. Mikweh, מִקְוֶה ili מקווה- slova su napisana obrnuto, tj.kao u ogledalu), hebrejska reč koja znači “bazen” ili “zborište” vode.

U jaudaizmu to je obredno kupatilo u kome se nalazi bazen napunjen propisanom količinom vode čija je funkcija ritualno potapanje – ritualno pranje.Voda u Mikve mora biti „živa“. Mikve sa svojom živom i čistom vodom simboliše početak sveta – voda je prethodila stvaranju kopna.

Prirodne mikve predstavlja voda dubljeg potoka, reke, jezera ili mora.

Prilikom naseljavanja jevrejske zajednice mikve je jedan od prvih objekata koji se gradi jer nema religioznog života bez nje. Ima prioritet nad izgradnjom Sinagoge. Po jevrejskim propisima, zajednica koja nema sopstveno mikve nema ni status zajednice.

250px-Mikve_naiad1.jpg

http://sr.wikipedia.org/wiki/Mikve

Krstionica ili baptisterij izvorno je krsni zdenac, to jest mali bazen u kojem su se obavljala krštenja.

Postoje ostaci takvih krstionica iz 4. stoljeća, a obično su imale križni tlocrt s dva niza stuba kojima se silazilo u krstionicu i iz nje izlazilo. Prve krstionice razvile su se iz židovskih bazena za obredno pranje, o kojima na Bliskom istoku postoje arheološki dokazi barem iz 1. stoljeća. Postoje naznake da su takve krstionice postojale već u samim počecima kršćanstva.

Kasnije, u kršćanskom graditeljstvu od 4. do 14. stoljeća naziv „krstionica“ označavat će i posebnu građevinu vezanu uz biskupsku crkvu, a namijenjenu obredu krštenja. Redovito kružna ili poligonalna tlocrta s udubljenim bazenom za uranjanje, poslije samo za polijevanje krštenika. Rani primjer pomičnog bazena krstionice je Višeslavova krstionica iz Nina, s početka 9. stoljeća.http://hr.wikipedia.org/wiki/Krstionica

Prema Bibliji je krstavanje bilo u Jordanu...

Matej 3
1 U one dane pojavio se Jovan Krstitelj propovedajući u Judejskoj pustinji: 2 “Pokajte se, jer se približilo kraljevstvo nebesko!” 3
5 Tada su k njemu dolazili ljudi iz Jerusalima, iz cele Judeje i iz cele okoline jordanske
6 i on ih je krštavao u rijeci Jordanu, a oni su javno priznavali svoje grijehe.

Takodje kada se Isus krstio vidimo nacin na koji se krstio...
Uranjanjem u vodu....
naravno ne mora u reci... bitno je uranjanje u vodu..
to simbolizuje sahranjivanje stare osobe sa gresima i izronjavanje, podizanje nove osobe ociscene od greha..

16 Kad se krstio, Isus se odmah podigao iz vode. I gle, otvorila su se nebesa i Jovan je video kako duh Božji silazi kao golub i dolazi na Isusa.
17 I gle, čuo se glas s neba koji je rekao: “Ovo je Sin moj, ljubljeni, koji mi je po volji!”

:cao:

Poslednja izmena:
Prema Bibliji je krstavanje bilo u Jordanu...

Matej 3
1 U one dane pojavio se Jovan Krstitelj propovedajući u Judejskoj pustinji: 2 “Pokajte se, jer se približilo kraljevstvo nebesko!” 3
5 Tada su k njemu dolazili ljudi iz Jerusalima, iz cele Judeje i iz cele okoline jordanske
6 i on ih je krštavao u rijeci Jordanu, a oni su javno priznavali svoje grijehe.

Takodje kada se Isus krstio vidimo nacin na koji se krstio...
Uranjanjem u vodu....
naravno ne mora u reci... bitno je uranjanje u vodu..
to simbolizuje sahranjivanje stare osobe sa gresima i izronjavanje, podizanje nove osobe ociscene od greha..

16 Kad se krstio, Isus se odmah podigao iz vode. I gle, otvorila su se nebesa i Jovan je video kako duh Božji silazi kao golub i dolazi na Isusa.
17 I gle, čuo se glas s neba koji je rekao: “Ovo je Sin moj, ljubljeni, koji mi je po volji!”

:cao:

Upravo tako, a ne ovo kao katolici i pravoslavci samo prskaju okolo vodom, odsecu kosu i jos te teraju da pljunes... Strasno, koliko se to udaljilo od pravog krstenja!

Skrećete sa teme. Tema nije Biblija i šta Biblija kaže o krštenju, nego razotkrivanje PRAVE istine o krštenju. To je obredno jevrejsko pranje koje je uspostavio Mojsije 3000 godina pre Jovana i Isusa (Jahje i Jehešuaha). Pošto je Mojsije bio koliko-toliko civilizovan jer je odrastao na egipatskom dvoru, za razliku od egipatskih jevrejskih robova, on je imao neke ideje o higijeni. Verovatno nije nikako drugačije mogao naterati pustinjske nomade jevreje da se kupaju nego im je rekao da mu je to lično Bog naredio. Mikva (obredno pranje) se obavezno koristilo nakon menstruacije, sexa, diranja leševa, dodirivanja nečisti...kao i danas kada. Međutim, oni su u to obično kupanje uneli dozu mistike, kao Bog će im oprostiti grehe ako se okupaju....nije nego. :D

Skrećete sa teme. Tema nije Biblija i šta Biblija kaže o krštenju, nego razotkrivanje PRAVE istine o krštenju. To je obredno jevrejsko pranje koje je uspostavio Mojsije 3000 godina pre Jovana i Isusa (Jahje i Jehešuaha). Pošto je Mojsije bio koliko-toliko civilizovan jer je odrastao na egipatskom dvoru, za razliku od egipatskih jevrejskih robova, on je imao neke ideje o higijeni. Verovatno nije nikako drugačije mogao naterati pustinjske nomade jevreje da se kupaju nego im je rekao da mu je to lično Bog naredio. Mikva (obredno pranje) se obavezno koristilo nakon menstruacije, sexa, diranja leševa, dodirivanja nečisti...kao i danas kada. Međutim, oni su u to obično kupanje uneli dozu mistike, kao Bog će im oprostiti grehe ako se okupaju....nije nego. :D

Када неко претпоставке прогласи за једину истину, нема ту пуно дискусије.

Pa kad već komentarišeš nečije izvore informacija red je da ili kažeš svoje izvore,ukoliko ih uopšte imaš, ili da, ukoliko te to uopšte ne zanima, ne komentarišeš bilo čije poruke.Stvar pristojnosti,ništa više.
Što bi komentarisao nešto što te ne zanima???

Pre svega, i ti si se o svoje izvore informacija sapleo na guglu. :lol:
Zatim si ih potvrdio iskopinama na wikipediji. :lol:

Stvarno, moram li da imam svoje izvore da bih se smejao tuđim... arheološkim pronalascima? :mrgreen:

Gde je to Mojsije zapisao.Gde je on to nazvao Krštenje ili kako već i dao mu smisao kakvo ima krštenje.

Pre svega, i ti si se o svoje izvore informacija sapleo na guglu. :lol:
Zatim si ih potvrdio iskopinama na wikipediji. :lol:

Stvarno, moram li da imam svoje izvore da bih se smejao tuđim... arheološkim pronalascima? :mrgreen:
Jes čuo nekad za Sveto pismo-Bibliju???Naravno da koristim Google za raznorazne stvari ali kako ti možeš znati odakle meni informacije.Ima nas koji smo išli na veronauku, pa još ako smo čitali sveto pismo nije nam potrebno preterano googlanja.
I, ko je uopšte spomenuo Google?Šta ima tu loše?

Ја још увек сматрам да су ми и отац и деда мудрији од мене.
Verovatno zato još brišeš dupe repuvom a ne koristiš toalet papir :hahaha:
Cvijet_Bijeli_Lopuh-Lepuh-Repusina-Repuh.JPG

Gde je to Mojsije zapisao.Gde je on to nazvao Krštenje ili kako već i dao mu smisao kakvo ima krštenje.
Pa to Mojsije i nije nazvao krštenje, to je posle neki hrišćanin izmislio. Obaveza za nejevreje je bila ulazak u mikvu kad su prelazili u judejsku religiju i postajali prozeliti. Budući da je Jovan bio jevrej on je vršio jevrejsku praksu mikve na obraćenike u njegovu novu sektu. :bye:

Jes čuo nekad za Sveto pismo-Bibliju???Naravno da koristim Google za raznorazne stvari ali kako ti možeš znati odakle meni informacije.Ima nas koji smo išli na veronauku, pa još ako smo čitali sveto pismo nije nam potrebno preterano googlanja.
I, ko je uopšte spomenuo Google?Šta ima tu loše?

Govorim ti o načinu dolaska do informacija. Šta histerišeš, eto ti je BIblija, k'o da ću ti je uzeti... :mrgreen:
On zguglao, pa našao na wikipediji, ti pročitao u Bibliji... isti q. I tamo i ovamo su pisali ljudi šta im se ćefne.

Znaš li uopšte kako se unose podaci na wiki... i ko je (pre)pisao Bibliju?

Govorim ti o načinu dolaska do informacija. Šta histerišeš, eto ti je BIblija, k'o da ću ti je uzeti... :mrgreen:
On zguglao, pa našao na wikipediji, ti pročitao u Bibliji... isti q. I tamo i ovamo su pisali ljudi šta im se ćefne.

Znaš li uopšte kako se unose podaci na wiki... i ko je (pre)pisao Bibliju?
Znam i zato ne koristim Wikipediu u svrhe traganja za informacijama iz oblasti religije.Mož svaka "budala" da kuca šta mu je volja.Zato postoje knjige i ljudi-teolozi(a družim se sa njih nekoliko) koji su za to stručni.

Back