Разноликост у словенском свету-Изложба руске народне ношње

Tekila Gerila

Aktivan član
Poruka
1.113
0_31d19_c3a22645_xl.jpg


Изложба руске народне ношње
Друштво српско руског пријатељства „Ресурс“ у сарадњи са Државном академијом словенске културе из Москве организује етно изложбу руских националних костима. Изложба ће се одржати од 11. До 18. јуна у простору Tуристичког информативног центра (Модене бр.1, на Тргу слободе), а промоција изложбе у којој ће учествовати сарадници Државне академије ће се одржати 13. јуна у 12 часова.
Изложени експонати су део богате музејске збирке Музеја словенских култура државне академије словенске културе посвећен руској народној култури. То су комплети ношњи из различитих области Русије, појединачни детаљи ношње (мараме, појасеви), пешкири, преслице, као и различити предмети за домаћинство, који карактеришу свакодневницу сеоског становништва Русије.

Изложба се организује уз подршку Амбасаде Русије, Туристичке организације Новог Сада и Музеја Војводине.
Друштво српско руског приjaтељства и дијаспоре „Ресурс“
Адреса: Народног фронта 12, Нови Сад
Телефон: 062 115 8335
Сајт: www.resu.rs
Мејл: info@resu.rs
 
Руске ношње у излогу
понедељак, 18 јун 2012 15:20

Етно изложба руских националних костима „Разноликост у словенском свету” je била представљена до 18. јуна у Инфо центру Туристичке организације Града, Улица Модене 1,

Посетиоци су имали прилике да виде комплете ношњи из различитих области Русије, као и појединачне детаље, мараме, појасеве, пешкире, преслице и различите предмете за домаћинство сеоског становништва Русије с крајем 19. и почетком 20. века. Изложбу је организовало Дрштво српско-руског пријатељства „Ресурс” у сарадњи с Државном академијом словенске кулутре из Москве, а уз подршку Амбасаде Руске Федерације, ТОНС-а и Музеја Војводине.
ruske%20nosnje%20u%20turistickoj%20organizaciji%20novog%20sada%2001%201306%202012.jpg

Током представљања ове изложбе додељени су поклони, у виду ЛЦД телевизора и ДВД-а, новосадској гимназији „Јован Јовановић Змај” и Основној школи „Ђорђе Натошевић” које негују учење руског језика. И. Д.ruske%20nosnje%20u%20turistickoj%20organizaciji%20novog%20sada%2002%201306%202012.jpg

Ова изложба је организована не толико у име Друштва српско-руског пријатељства већ у име пре свега самог српско-руског пријатељства и промоције руске културе у Србији. То је наша мисија и наш задатак.

На жалост, ми недовољно познајемо једни друге и мало је присутна руска култура на овом простору. Ово је један од покушаја да се поправи тај недостатак, да се попуне настале празнине у нашој међусобној културној размени. Ова изложба је сама по себи значајна, али је још значајнија њена порука .

У оквиру културне сарадње врло важан сегмент представља комуникација, знање језика. Потребна је подршка тим школама у којима се учи руски језик. У склопу активности посвећених ширењу руског језика Друштво српско-руског пријатељства и руске дијаспоре даје бесплатне часове руског језика за студенте и ђаке у просторијама руско-српског центра у пословном центру НИС-а.Извор: Дневник, Русија.рс
 

Back
Top