Razmnozavanje vs nasledni greh, paradoks i misterija

Schrodinger

Poznat
Poruka
9.682
Sta mislite ako je greh nasledan zasto je onda razmnozavanje nametnuto kao osnovna drustvena vrednost (tj. jasno je zasto je drustvena, ali da li je u skladu sa religijom?) kad se maltene svodi na prenosenje neke vrlo teske nasledne bolesti a koliko je poznato oni koji boluju od takvih bolesti ne gore od zelje da ih prenesu svom potomstvu.

Monasi bilo koje religije se ne razmnozavaju, da li to znaci da zapravo samo oni tumace ucenja doslovno i onako kako su mozda glasila u izvornom obliku (zanimljivo je da je jedan od uzroka opadanja Rima bio drastican pad nataliteta u periodu dominacije hriscanstva, sto se moze objasniti i ekonomskom krizom)

Postoji li veza i sa "Evinim grehom" (kako je to zena gresna ili uzrok greha uprkos svoj grozomornosti i prepredenosti muskog bica... ne uzimajuci u obzir da je dekadentni muski um i pisao tekstove... ali ipak, mozda tu ima necega :confused:)

Poslednja izmena:
Sta mislite ako je greh nasledan
Није, барем не код православних. Дакле цела теорија ти отпада.
Postoji li veza i sa "Evinim grehom" (kako je to zena gresna ili uzrok greha uprkos svoj grozomornosti i prepredenosti muskog bica... ne uzimajuci u obzir da je dekadentni muski um i pisao tekstove... ali ipak, mozda tu ima necega :confused:)
Евин грех не постоји, можда ти се нешто учинило. Никада није ни постојао.
Него да ти не читаш неке рубрике у Куриру о православљу ?

Kako nije? Nego kakav je?
То се учи на западу да је грех Адама и Еве нешто што се преноси, одприлике као генетски.
Нема тога у православљу, то су искривљена учења.
Адам и Ева су добили "кожне хаљине" тј. другачије тело.
Тј пропадљиву природу.
И једино што ми имамо јесте пропадљива природа са наравно душом која опстаје.
А пропадљива природа тела чека васкрсење мртвих да буде преображена.

Znaci zato katolicki svestenici nemaju porodice?
Не, то су неке њихове девијације од раније да се свештеници не жене јер су посветили живот Богу. То постоји као опција (да се не жене), али не као морање. Они су од опције направили нешто обавезно.
И православни свештеник (канонски гледано) може да буде без жене. Али ако постане свештеник, нема више назад. Тј. нема женидбе после рукоположења.
То је нека потпуно друга прича и нема везе са "преношењем" првородног греха како верују на западу.

Mislim da budizam veze nema sa time niti da budisti uopšte razmišljaju tako.
Po njihovom misljenju sve zelje su stetne, samim tim i zelja za imanjem potomstva zar ne?

Zamislimo hipoteticki da celo covecanstvo odjednom prestane da se razmnozava i da se svi okrenu duhovnosti kao monasi. Da li bi to bio pozitivan korak ka kolektivnom dostizanju nirvane ili negativan

Potpuno netačno. U budizmu postoje želje koje su korisne i na dobrobit, i želje koje stvaraju patnju.
Znaci stvaranje novog zivota je na dobrobit, iako sam zivot definisu kao 80% pacenicki i 20% ugodan?
Буда наглашава да се овај живот не састоји само од патње, већ и од угодности, због чега се људи везују за њега:
Кад би се овај живот тијела, осјећаја, предоџби, вољног обликовања и свијести састојао искључиво од патње, кад би био искључиво везан за патњу, попраћен патњом, а не и угодношћу, онда бића не би чезнула за тјелесношћу, за осјећајима, за предоџбама, за вољним обликовањем, за свијешћу. Али пошто у том животу постоји и угодност, пошто је тај живот везан и за угодност, попраћен и угодношћу без патње, зато бића чезну за њим. Том су чежњом везана, а том везом окаљана — Буда

Ako je njihov tj. budisticki cilj nirvana kao suprotnost novom rodjenju zar ne bi bio paradoks da daju zivot nekome i ponose se time
Dati nekome priliku da se rodi kao čovek je plemenit čin, zato što jedino
čovek može da se probudi. U ostalim inkarnacijama tako nešto nije moguće.

Monaški redovi ni u jednoj religiji nisu toliko masovni da bi prouzrokovali
pad nataliteta.

Sta mislite ako je greh nasledan zasto je onda razmnozavanje nametnuto kao osnovna drustvena vrednost (tj. jasno je zasto je drustvena, ali da li je u skladu sa religijom?) kad se maltene svodi na prenosenje neke vrlo teske nasledne bolesti a koliko je poznato oni koji boluju od takvih bolesti ne gore od zelje da ih prenesu svom potomstvu.

Monasi bilo koje religije se ne razmnozavaju, da li to znaci da zapravo samo oni tumace ucenja doslovno i onako kako su mozda glasila u izvornom obliku (zanimljivo je da je jedan od uzroka opadanja Rima bio drastican pad nataliteta u periodu dominacije hriscanstva, sto se moze objasniti i ekonomskom krizom)

Razmnozavanje nametnuto ??? :huh:
Osnovna vrednost???
Niko te ne tera da imas potomstvo, to je za one koji zele porodicu da imaju.

To kako monasi zive Bog nije naredio to je njihovo licno shvatanje - pogresno.
Zena nije gresna gde to nadje

Mi smo nesavrseni kao posledica prvobitnog greha prvih ljudi
i to se prenosi nasledjuje

a nas zivot je dar od Boga

Monaški redovi ni u jednoj religiji nisu toliko masovni da bi prouzrokovali pad nataliteta.
Vizantija je imala problema i sa demografijom i sa regrutovanjem vojnika jer se stanovnistvo masovno monasilo u sedmom, osmom veku
Druže, sam život po sebi nije paćenićki. 99% patnje stvara naš um. Time se budizam i bavi.
Buda u citatu eksplicitno kaze da je ugodnost jednak problem kao i patnja jer vezuje bica za materijalni svet. Dakle vidi materijalni svet odnosno zivot u njemu kao sam po sebi problematican.
Mi smo nesavrseni kao posledica prvobitnog greha prvih ljudi
i to se prenosi nasledjuje
A da nije bilo greha ko bi nasledjivao njih savrsene i besmrtne odnosno da li bi uopste bilo nasledjivanja i novih generacija?

Buda u citatu eksplicitno kaze da je ugodnost jednak problem kao i patnja jer vezuje bica za materijalni svet. Dakle vidi materijalni svet odnosno zivot u njemu kao sam po sebi problematican.
Ne, nisi shvatio. Život sam po sebi nije problematičan, ali je vezivanje problematično. Vezivanjem za život, odnosno - identifikacijom sa utiscima iz života, bez obzira da li su ti utisci ugodnu ili neugodni - čovek prestaje da kontroliše svoj život i život počinje da kontroliše njega.

Ne, nisi shvatio. Život sam po sebi nije problematičan, ali je vezivanje problematično. Vezivanjem za život, odnosno - identifikacijom sa utiscima iz života, bez obzira da li su ti utisci ugodnu ili neugodni - čovek prestaje da kontroliše svoj život i život počinje da kontroliše njega.
Ulovio te zivot negde u gezi.Ili da ga zivis ili da se ubijes.Trece nema.

Znači sv. ap. Pavle je pogrešno živio? Ni on se nije ženio niti imao djecu i pisao da je bolje biti neoženjen.
Koliko je opasno priželjkivati samoću i izolovati se od ljudi, vernicima je sugerisao otac Predrag Popović. Otac Predrag Popović uživa veliko poštovanje među vernicima, kome redovno daje savete o negovanju duhovnosti, kao i praktične savete koji pomažu u prevazilaženju svakodnevnih problema. Poslednja tema o kojoj je govorio bila je ona koja se odnosi na sve opasnosti koje nosi sa sobom sam i izgovaranje fraze „Ne treba mi niko“.
"Ne treba mi niko. Samo ja i Bog", način je razmišljanja koji, kako navodi i upozorava otac Predrag Popović, nosi sa sobom brojne zamke jer se tako odvajamo od porodice, postajemo lenji i lakše se snalazimo bez otpor. Na taj način čovek uči da voli samoću, a naš sveštenik ističe da takav odnos prema životu može biti opasan.
"Čovek misli da još uvek služi Bogu, ali nije tako" "Đavo je time udario u suštinu čovekovog spasenja, a čovek i dalje ima utisak da pripada Bogu i da služi Bogu. Posle toga sve je vrlo lako", započeo je priču otac na svom Fejsbuk profilu. U nastavku je objasnio šta se dešava kada se čovek odvoji od svoje suštine, koju je pomenuo na početku, i koliko je važno da ta ista osoba bude sa svojim najmilijima i svojom porodicom kako bi napredovala u budućnosti, a ne utone u letargiju i tupost sopstvenog ja.
"Kada čovek izađe iz zajednice, kada čovek izađe iz porodice, vrlo je lako njime izmanipulisati. Prvo što 'demon' uradi kada uđe u čoveka je da ga odvoji od njegove porodice. I čovek počinje da voli biti sam u mislima.“, između ostalog, rekao je u svom nedavnom saopštenju prota Predrag Popović i ponovo upozorio da ne govorimo i ne mislimo da nam niko u životu ne treba.
https://www.alo.rs/razonoda/zanimlj...&ayu_origin=26&ayu_widget=16&ayu_post=1391954

Back