Razmatra se "plan B" za Kosovo

Nastjenka

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
406
Razmatra se "plan B" za Kosovo
Cetvrtak, 29. novembar 2007. 20:11

Generalni sekretar UN Ban Ki-Mun razmatra sprovodjenje "plana B" za Kosovo, uz upućivanje misije EU i stavljanje pitanja statusa u funkciju otvaranja brže evropske perspektive te pokrajine i Srbije, tvrde dobro upućeni medjunarodni diplomatski izvori u Briselu.

O takvom vidu rešavanja kosovskog pitanja su u sredu uveče podrobno u Njujorku razgovarali Ban Ki-Mun i visoki predstavnik EU Havijer Solana.

Istovremeno, ruski predstavnik u posredničkoj "trojci" Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da je u toku pisanje izveštaja o dosadašnjim pregovorima i da bi dokument trebalo da bude gotov do nedelje, 2. decembra.

Vest o "planu B" prenosi agencija Beta pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore u Briselu. Agencija navodi da je visoki predstavnik EU istakao je nužnost da početkom iduće godine počne razmeštanje misije EU koja bi zamenila UNMIK.

Medjunarodna pravna osnova bi se našla jednom deklaracijom generalnog sekretara UN, koja bi se oslonila na tumačenje odredjenih elemenata rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, što bi trebalo da omogući misiju EU i nastavak prisustva mirovnih vojnih snaga Kfora.

Kako navode diplomate u Briselu, ostalo je da se utvrdi kakav bi tačan mandat imali predstavnici EU i NATO na Kosovu, iako su to već temeljno proučili pravni stručnjaci EU i UN.

Takodje je ostalo da se potvrdi uverenje čelnika EU i vodećih zemalja članica Unije da na to mogu da pristanu Srbija, kosovski Albanci, kao i Rusija i SAD.

Solana je, prema tim izvorima, u okviru konferencije o izraelsko-palestinskom pitanju u Anapolisu, u SAD, razgovarao i sa američkim državnim sekretarom Kondolizom Rajs i drugim svetskim zvaničnicima.

Belgijski dnevnik "Libr Belžik" je objavio da "Solana ne želi da se EU ponovo podeli kad je u pitanju Balkan" i da "zato predlaže da Evropljani jednodušno prihvate upućivanje važne političke i policijske misije na Kosovo, ne postavljajući pitanje da li će, ili neće biti nezavisnosti".

Za to mu je bio potreban "mig" iz Njujorka od generalnog sekretara UN, tvrdi o kosovskim pitanjima obično dobro obavešteni briselski dnevnik i dodaje da bi "EU, zamenjujući UN na Kosovu, mogla utrti evropski put za Kosovo i Srbiju, gde bi se pitanje granica postavilo s manje oštrine".


Bocan-Harčenko: Izveštaj gotov do nedelje

Aleksandar Bocan-Harčenko je u izjavi za agenciju RIA "Novosti" potvrdio da je u toku rad na izveštaju posredničke "trojke" i istovremeno je obajsnio da je planirano da se osnovni posao oko pisanja dokumenta okonča u nedelju, uoči dolaska u Beograd i Prištinu, 3. decembra.

Na tim sastancima, kazao je Harčenko, strane će biti upoznate sa osnovnim delovima izveštaja, a zatim će 9. decembra u Beču dokument biti predstavljen svim članicama Kontakt grupe.

"Po okončanju poslednje runde pregovora u austrijskom Badenu mi smo već obavili konsultacije o sačinjavanju dokumenta", rekao je ruski diplomata za agenciju RIA "Novosti" i dodao da će izveštaj imati "faktološki karakter".

Prema njegovim rečima, u izveštaju neće biti izneti bilo kakvi zaključi ili preporuke, pošto to nije predvidjeno mandatom "trojke".

"To ne znači da nam predstoji jednostavan zadatak, pošto 'faktološki' ni u kom slučaju ne znači odsustvo sadržine: od izbora činjenica i od njihovog dostavljanja zavisiće veoma mnogo", istakao je Bocan-Harčenko.

On je naveo da su u sastavljanju izveštaja već načinjeni prvi koraci, ali da je do "savršenstva, onog što bismo hteli - još daleko".

Agencija RIA Novosti podseća da je poslednja runda trodnevnih direktnih pregovora o statusu Kosova izmedju delegacija Beograda i Prištine okončana u sredu u Badenu bez rezultata i da dve strane nisu uspele da se slože oko budućeg statusa pokrajine.

(Beta/MONDO)
 

alergicna

Iskusan
Poruka
6.805
Razmatra se "plan B" za Kosovo
Cetvrtak, 29. novembar 2007. 20:11

Generalni sekretar UN Ban Ki-Mun razmatra sprovodjenje "plana B" za Kosovo, uz upućivanje misije EU i stavljanje pitanja statusa u funkciju otvaranja brže evropske perspektive te pokrajine i Srbije, tvrde dobro upućeni medjunarodni diplomatski izvori u Briselu.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ohrabrujuće

novi tračak nade za srbe koji ostaju tamo a pri tom nisu u "velikom biznisu" već , prepušteni sami sebi,opstaju i pored nevolja koje ih snalaze od strane nekih albanaca, garde cara Lazara........ i ostalih zaludjenika
 

jeremijabg

Poznat
Poruka
9.921
Bloody-thanks-for-the-add.jpg

samanta ,ti li si??!:shock:
 

Nastjenka

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
406
TAJNI PLAN PRIŠTINE
Kosovski Albanci po savetu Zapada promenili strategiju, prvo će parlament usvojiti Ahtisarijev plan, a onda će u aprilu proglasiti nezavisnost


KOSOVSKI PARLAMENT... Albanski političari imaju novu strategiju kako da stignu do nezavisnostiKosovski parlament usvojiće na prvoj sednici po svom konstituisanju Ahtisarijev plan, što će biti poslednja stepenica pre proglašenja nezavisnosti u aprilu 2008, saznaje Press iz odlično obaveštenih krugova na Kosovu. Iako su gromoglasno najavljivali da će odmah posle 10. decembra jednostrano proglasiti nezavisnost, Albanci su od toga odustali kako bi omogućili da SAD i EU u međuvremenu još jednom pokušaju da smekšaju tvrd stav Rusije po pitanju budućeg statusa Kosova.

Izvor Pressa s Kosova kaže da će proces proglašenja nezavisnosti trajati malo duže nego što su se Albanci nadali.


AMERIKANCI NEĆE PRVI PRIZNATI KOSOVO

Kineski ekspert Ma Sipu otkrio je nedavno da je Ministarstvo spoljnih poslova Francuske pripremilo tajni izveštaj u kome se navodi da će SAD, posle „neke manje države", biti druga zemlja koja će priznati kosovsku nezavisnost.

- Izgleda da su SAD spremne na jednostrane poteze. To ne odgovara interesima mnogih članova svetske zajednice i protivureči interesima Srbije - kazao je Ma Sipu.

Da SAD sa priznavanjem nezavisnosti Kosova neće čekati EU slaže se i mađarski stručnjak za spoljnu politiku Ištvan Đarmati.

- Vašington je već odlučio da prizna nezavisnost i neće čekati Brisel. Moguće je, međutim, da Bela kuća iz taktičkih razloga sačeka da to uradi i neka druga država - rekao je Đarmati.


- Oni bi mogli da proglase otcepljenje tek u aprilu 2008. godine i njihov plan je da ih prvo prizna Amerika. Potvrda promene strategije je i ponašanje budućeg premijera Kosova Hašima Tačija, koji je posle nedavnih izbora primetno izmenio svoju retoriku. On je posle predizbornog pokliča „nezavisnost 10. decembra, po svaku cenu" prilično aterirao, pa sada priča da Priština neće prenagliti, odnosno da će obazrivo raditi na nezavisnosti, a sve važne odluke usklađivati sa Vašingtonom i EU. Nedavno je izjavio da su NATO snage dobrodošle da ostanu na Kosovu onoliko dugo koliko NATO misli da je potrebno, „možda čak i do prijema Kosova u NATO" - priča naš sagovornik.

S druge strane, srpski političari slažu se da rešenje kosovskog pitanja neće uslediti tako brzo. Dragan Šormaz iz DSS-a čak kaže da „Srbiju uopšte ne zanima kako će se ponašati Albanci".


DRAGIŠIĆ: ODLUČIĆE ZAPAD

Analitičar Zoran Dragišić nije upoznat sa tajnim planom kosovskih Albanaca, ali ne očekuje da će oni posle 10. decembra „u dogledno vreme proglasiti nezavisnost".

- Onog dana kada SAD i zemlje EU budu spremne da priznaju samostalno Kosovo, tada će ga i političari na Kosovu i Metohiji proglasiti nezavisnim. Dakle, sve zavisi od podrške koju će Albanci dobiti iz inostranstva - uveren je Dragišić.


- Što se tiče Srbije, naši stavovi ne zavise od njihovih. Mi ćemo se pridržavati našeg Ustava i međunarodnog prava, i pokušati da međunarodnu zajednicu i albansku nacionalnu manjinu ubedimo da je funkcionalna autonomija najbolje rešenje. Postoje samo dva načina da Kosovo postane nezavisno. Prvi je da im Srbija prizna nezavisnost, što se nikada neće desiti, a drugi da im samostalnost prizna SB UN, ali takvo pravno nasilje neće proći, jer tamo sede Rusija, Kina i druge razumne zemlje - kaže Šormaz.

Dragan Todorović iz SRS-a siguran je da s otcepljenjem neće ići lako, „bez obzira što SAD i EU pokušavaju brzo da dođu do svog cilja".

- Neće im lako proći nezavisnost KiM, jer Rusija nepokolebljivo ostaje pri stavu da se mora poštovati Povelja UN, međunarodno pravo i Rezolucija 1244, kao i da se samo dogovorom Beograda i Prištine može doći do rešenja. Sve je više i evropskih država koje shvataju da priznavanje nezavisnosti ne bi bio jedinstven slučaj samo za Kosovo već model za mnoga krizna područja u svetu - kaže Todorović.
 

eremita

Zaslužan član
Poruka
117.226
Најзад нешто корисно:

SRBIJA BLOKIRALA DEKLARACIJU OEBS-a O MISIJI NA KOSMETU
Politika - Pre 26 minuta
MADRID - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas Fonetu da je Srbija blokirala usvajanje završnog dokumenta ministarske konferencije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) koja se održava u Madridu, jer taj dokument poziva na nastavak Misije OEBS na Kosmetu i 2008. godine, bez obzira na to šta se bude događalo sa procesom pregovora o budućem statusu.
"To je za Srbiju neprihvatljivo. Sve što je vezano za Kosovo i Metohiju i međunarodno prisustvo na Kosovu i Metohiji mora da bude u skladu sa međunarodnim pravom i potvrđeno u Savetu bezbednosti", rekao je Jeremić.
On je naglasio da za Srbiju nije prihvatljivo bilo kakvo učešće međunarodnih snaga ili organizacija ukoliko to nije u skladu sa Rezoluciojom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) ili nekom novom rezoluciom SB UN.
Bez odluke Ujedinjenih nacija, poriučio je Jeremić, nema nove Misije OEBS, niti bilo koje druge međunarodne misije na Kosovu, i to je stav Beograda od koga se ne odustaje.
Jeremić je istakao da Srbija nije dala saglasnost na takvu deklaraciju, zbog čega ona neće biti usvojena i to je, kako je dodao, prvi put posle dugo vremena da Srbija blokira jednu multilateralnu akcija zbog čvrste i principijelne politike.
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.