Пилипенда
Iskusan
- Poruka
- 6.549
Земуник не пјевуши.Колико се разликује говор у Земунику рецимо?
Земуник не пјевуши.Колико се разликује говор у Земунику рецимо?
Prepoznavanje po sluhu.Па ја их чујем с километра кад запјевуше, само питам је су ли из Бенковца или из Буковића. Још кад ми запјевају питањем: „Како знаш?”![]()
И мене понекад у шали зову др Хигинс...Prepoznavanje po sluhu.
Specifican izgovor takodje imaju i ljudi sa podrucja Glamoca,Livna...ili Kljuca i okoline.
Njih mozes prepoznati "iz aviona".
Budi maštovit. Nacrtaj.😠😡🤬😁
Нема СрБских наводника на тастатури па сам моро американске да турим.![]()
Сад турам зарезе уместо отворених наводника, прилагодио сам се ситуацији.Budi maštovit. Nacrtaj.
Не стављаш ни размак испред знака интерпункције.Zareze ako si primetio više ne stavljam.
![]()
Sta bi tek bilo da je Djokica.Једном сам чула следеће.
Не знам како ми се брат од ујака зове. Живи у Словенији и тамо
га зову Јурица. Ујна је Хрватица и она га зове Џурица, а ујак
га зове Ђурица.
Čao Čamila Čemu ĆudženjeA zvucni i bezvucni suasnici su ch i dz, tj i dj, a ne ch i tj. Ne vidim razlog zasto bi mesali ch i tj.
I nema razloga...osim pogresna navika.Glasovi su totalno razliciti.A zvucni i bezvucni suasnici su ch i dz, tj i dj, a ne ch i tj. Ne vidim razlog zasto bi mesali ch i tj.
malo me to nervira da znaš.Сад турам зарезе уместо отворених наводника, прилагодио сам се ситуацији.
Не стављаш ни размак испред знака интерпункције.![]()
![]()
Кое?malo me to nervira da znaš.![]()
Čao Čamila Čemu Ćudženje![]()
Nisam.Ne poznajem mnogo ljudi iz Hrvatske.
Колико се разликује говор у Земунику рецимо?
Стари Раде Ћалић са видеа из Бргуда (https://sr.wikipedia.org/wiki/Бргуд) има типичан бенковачки призвук односно начин говора, послушајте га. Из бенковачког краја има људи који причају знатно брже од њега, тако да их је тешко 'поватати' шта су рекли. Али призвук им је као од старине са видеа.Чула некад неког из Бенковца?
Земо, није ти ово бенковачки говор, без обзира што је Бргуд близу Бенковца. Ово је рецимо буковачки говор с више икавице јер је Бргуд јужније тј. ближе мору. Бенковац је потпуно јединствен по свом пјевушењу, а тога овдје нема ни у траговима. Тражио сам и раније, никако да наиђем на добар примјер на нету. Највећи број клипова је са чувеног бенковачког сајма, а ту се стуште из свих крајева, најмање има Бенковчана, долазе и из Славоније да продају прасад... а да прегледавам 30 клипова од по пола сата да бих налетио на неког „правог”, мало ме и мрзи.Стари Раде Ћалић са видеа из Бргуда (https://sr.wikipedia.org/wiki/Бргуд) има типичан бенковачки призвук односно начин говора, послушајте га. Из бенковачког краја има људи који причају знатно брже од њега, тако да их је тешко 'поватати' шта су рекли. Али призвук им је као од старине са видеа.
Benkovčani pričaju brže i melidičnije od Rade Ćalića sa videa, ali se njegov govor u prizvuku/intonaciji poklapa sa benkovačkim.Земо, није ти ово бенковачки говор, без обзира што је Бргуд близу Бенковца. Ово је рецимо буковачки говор с више икавице јер је Бргуд јужније тј. ближе мору. Бенковац је потпуно јединствен по свом пјевушењу, а тога овдје нема ни у траговима. Тражио сам и раније, никако да наиђем на добар примјер на нету. Највећи број клипова је са чувеног бенковачког сајма, а ту се стуште из свих крајева, најмање има Бенковчана, долазе и из Славоније да продају прасад... а да прегледавам 30 клипова од по пола сата да бих налетио на неког „правог”, мало ме и мрзи.
Налетјех на интервју с директором Комуналног, то би могло послужити, да се наслутити то запјевавање у говору, али није баш најбољи примјер јер ипак је млађи човјек, а још и говори за ТВ... но у недостатку бољег примјера, ето бар нешто. Осјетљивије уво ће и ту ипак чути то запјевавање иако, кажем, није тако изражено у овом примјеру. Ако налетим на „праве Бенковчане”, окачићу радо, баш је занимљиво.
Meni govor ovog čiče podsjeća tamo na Glamoč i taj dio.Стари Раде Ћалић са видеа из Бргуда (https://sr.wikipedia.org/wiki/Бргуд) има типичан бенковачки призвук односно начин говора, послушајте га. Из бенковачког краја има људи који причају знатно брже од њега, тако да их је тешко 'поватати' шта су рекли. Али призвук им је као од старине са видеа.