Razlike u religijama

Koja je sustionska razlika izmedju religija?

U sustini sve propovedaju isto.
Da budemo bolji ljudi.
pa, ne..
Da treba da budemo bolji ljudi, to i sami znamo bez religija. Religije
su tu da nam objasne zašto ne možemo da budemo bolji ljudi, koliko
god se trudili. Ukazuju nam na uzrok. Recimo u hrišćanstvu je to
praroditeljski greh, u budizmu san, u hinduizmu razvojni put duše.
A onda su tu duhovne prakse koje nam pomažu da se obožimo,
probudimo, prosvetlimo ili šta god..

pa, ne..
Da treba da budemo bolji ljudi, to i sami znamo bez religija. Religije
su tu da nam objasne zašto ne možemo da budemo bolji ljudi, koliko
god se trudili. Ukazuju nam na uzrok. Recimo u hrišćanstvu je to
praroditeljski greh, u budizmu san, u hinduizmu razvojni put duše.
A onda su tu duhovne prakse koje nam pomažu da se obožimo,
probudimo, prosvetlimo ili šta god..
Mislim da je Branko jednom pisao članak na tu temu(ili grešimb🤔). Kako ljudi iz dobrih namera tvrde da sve religije propovedaju isto ili slično. Ali to prosto suštinski nije tačno. Velike su razlike u religijama

Mislim da je Branko jednom pisao članak na tu temu(ili grešimb🤔). Kako ljudi iz dobrih namera tvrde da sve religije propovedaju isto ili slično. Ali to prosto suštinski nije tačno. Velike su razlike u religijama
Da, Branko je religiozan čovek i iz te perspektive sve je različito.
Sam cilj je isti, a putevi su različiti, za većinu religija. Izuzev onih
koje nemaju cilj.. :lol:

Najbolji ljudi, karakterno, koje poznajem su ateisti :)
Toliko o "bolji ljudi".
Zavisi s kim se druzis i u kojoj vodi plivas..ako ti je drustvo koje sama sebi biras vecinom ateisticko naravno da ces tu primjetiti odredjeni kvalitet. Evo ja npr. imam za prijatelje Hrvate, a Srbi i Bosnjaci buduci da ih nema mnogo ovdje gdje zivim mi i nisu prijatelji, s njima vecinom poslujem. Buduci da s prijateljima prijateljujem, a u poslovnom smislu bude svega i svacega onda bih mogao reci da su karakterno najbolji ljudi koje poznajem Hrvati, a oni u globalu nista bolji ili gori od Srba i Bosnjaka. Moras znati da nismo mi i nase iskustvo mjera svih stvari.

I to da je cilj isti je diskutabilno. Šta je bio cilj u starogrčkoj religiji? Ili Aboridzinima? Budistima? 🤔
Dobro zapažanje. Ja mislim da je jedan od značajnijih razloga zbog kojeg je hrišćanstvo postalo popularno među Grcima upravo taj što je hrišćansko prezentovalo jednog blagonaklonog i čovjekoljubivog Boga koji Se žrtvuje za ljude dok su grčki bogovi uglavnom ljude posmatrali kao igračke.

Dobro zapažanje. Ja mislim da je jedan od značajnijih razloga zbog kojeg je hrišćanstvo postalo popularno među Grcima upravo taj što je hrišćansko prezentovalo jednog blagonaklonog i čovjekoljubivog Boga koji Se žrtvuje za ljude dok su grčki bogovi uglavnom ljude posmatrali kao igračke.
Što naravno ništa ne govori o istinitosti ni jedne ni druge. Zanemaricemo ovu tvoju glupost o blagonaklonom i čovekoljubljivom avramskom bogu. 😁 Mislim, zašto li Indijci ili Kinezi nisu progutali tu laž? 🤔

Koja je sustionska razlika izmedju religija?

U sustini sve propovedaju isto.
Da budemo bolji ljudi.
Gre greeeešiš čoveče.
Neke se bave samo filozofiranjem, ove gnostičke, rozenkrojceri, teozofija ili kako već.
Kao religije za intelektualnu elitu, nekakve spoznaje, koje su čisto naklapanje.Tradicionalne religije mu dođu softver otvorenog koda i onda svako može da pravi svoju distribuciju...

Jehova je jedini istiniti bog i vera u Njega je jedina ispravna. A sve ostalo su izmišljotine i bajke.
Jehova, o Jehova, smiluj se, nemoj pogubiti ove hulitelje,
O Jehova, čuj svog obožavaoca,
o Jehova, Jehova, pročisti malo uši.

Psalam 1:
1 Blagosloven je čovek koji po savetu bezbožnih ne postupa,
na putu grešnikâ ne stoji,
i u društvu podrugljivaca ne sedi,
2 Nego uživa u zakonu Jehovinom,
I dan i noć duboko razmišlja o zakonu Njegovom.
+++
Ovde mnogi ne obožavaju Jehovu pa, šta drugo mogu, moram da begam odavde jer će mi Jehova, Bog moj koga obožavam, uskratiti blagoslove.

Back